icon

September 2010 nastupujeme do školy. Pridáte sa?

lela83
14. máj 2010

Ahojte mamičky,chcem vyskušať tu otvoriť temu o deťoch ,ktrore nastupuju v septembry do školy.Ja mam 6 ročnu dceru Viki,ktora teda pojde už do školy 😵

silvia07
15. jún 2010

@siouxsie na zapise sme mohli napisat s kamaratku s ktorou by chcela chodit, ale myslim, ze sa moc podla toho neriadia....aspon co mam info od rodicov terajsich pvakov.....ale na druhej strane z nasej skolky tam ide asi 20 deti, tak hadam nejaku kamosku mat bude 🙂 ...ucitelky, ktore budu mat prvacikov vobec nepoznam, tak som ani nepisala....

siouxsie
16. jún 2010

@silvia07
nerozumiem, preco skoly na rodicovskom zdruzeni pre rodicov buducich prvakov aspon rodicom priamo na rodicovskom nepredstavia buduce ucitelky, kedze v case konania tychto rodicovskych zdruzeni je uz nad slnko jasne, ktore ucitelky zo skoly budu prvacikov mat. podla mna by na taketo rodicovske mali ucitelky normalne prist a predstavit sa, prezentovat svoju prax a skusenosti. no a nasledne po ich prezentacii dat rodicom moznost volby vybrat si tu, ktora rodica viac oslovi.

silvia07
16. jún 2010

@siouxsie no..my sme mali take zdruzenie v skolke, kde prisli ucitelky z dvoch blizkych skol prezentovat svoju skolu....ale neboli tam ucitelky, ktore by mali mat buducich prvacikov...to by som velmi rada uvitala....ale na druhu stranu, ani ked nastupovala do skolky sme si nemohli vybrat ucitelku....inac, moja je zatazena na mlade ucitelky 😀 ..teraz maju taku v skolke a co povie, tak to je pre nu svate 😀 ....ani mna tak neposlucha.....tak len dufam, ze dostanu ucitelku, ktora to vie s detmi a vie aj naucit 😉

bodka70
18. jún 2010

@silvia07, my sme mali pri staršej dcérke šťastie na výbornú učiteľku, je mladá, ale skúsená, veľmi milá, hoci prísna. Vidno na nej, že jej na deťoch záleží. Sú v triede len 14-ti, tak má čas poriešiť nielen učivo ale aj výchovné problémy, keď bola dcérka chorá, posielala mi mailom pre nu domáce úlohy, celkove je s ňou veľmi dobrá komunikácia. Tak dúfam, že aj pri mladšej budeme mať podobnú, Kajka je veľmi šikovná, ale dosť ťažká povaha, je to taký tvrdohlavý škorpiónik 🙂

silvia07
18. jún 2010

@bodka70 to by som brala taky maly pocet deti v triede.....u nas to nehrozi...je silny rocnik a do skoly je prihlasenych vyse 100 deti a ze vraj budu otvarat len 4 triedy....takze ich bude urcite v triede viac ako 20 deti

siouxsie
18. jún 2010

trochu som patrala po nete, nakolko ma diskusia k poctu deti v triede zaujala a zistila som taketo max. pocty deti:
Základná škola (ZŠ) I. stupeň:
- 16 žiakov v triede nultého ročníka,
- 22 žiakov v triede prvého ročníka,
- 24 žiakov v triede, v ktorej sú žiaci viacerých ročníkov,
- 25 žiakov v triede druhého až štvrtého ročníka.
v suvislosti s tym ma vsak zaraza fakt, ze ked sme boli na rodicovskom povedali nam, ze prihlasenych maju celkom 54 deti a planuju vytvorit dve prvacke triedy. 1/2 z 54 je predsa 27! tak ako je to potom?!?! 27 deticiek v jednej triede, ktore stoja na prahu ozajstneho vzdelavania sa, to sa mi zda trochu dost nie?
tie max. pocty deti v triede su stanovene nejakym nariadenim, zakonom, vyhlaskou? pride mi to ako max. cudne, ked tie pocty su jednoducho pevne stanovene a nedodrzuju sa. preco? ma riaditel skoly pravo urobit vynimku? nie ste tu niekto zo skolstva, kto by vedel tieto veci objasnit?

inac vcera nam uz prisiel balik z topgalu: taska + peracnik + puzdro na drobnosti + ako darcek plastenka na tasku, vrecusko na prezuvky a reflexna vesta. vcera nas Kubo zaspaval v posteli s taskou na pleciach 😀 😀 😀 zeby sa do tej skolicky predsa len tak v kutiku duse tesil 🙂

renab
18. jún 2010

@siouxsie - počty detí musia dodržať, presne, ako si napísala. Určite rátajú s nejakými odkladmi.

silvia07
18. jún 2010

ak si skola zaziada o vynimku, tak moze byt deti viac....a ziadat si budu urcite, aby ich potom v druhom rocniku nemuseli zlucovat, kedze tam uz moze byt viac deti... 😠

silvia07
18. jún 2010

mohli tie pocty deti stanovit rovnake na cely 1.stupen....

bodka70
18. jún 2010

@silvia07 , @siouxie , dcérkina trieda (je tretiačka) je trošku špeciálny prípad. Chodí do bežnej štátnej školy v KE a susedných školách je dosť nátresk, len v našej nie. Príčinou je častejší výskyt slušne povedané "sociálne menej prispôsobivých" občanov bývajúcich zhodou okolností v blízkosti školy.
Ale v Soničkinej trede nie sú (boli, ale prepadli už v prvom ročníku), navyše majú perfektnú triednu, škola ako taká je veľmi dobrá, je výborný prístup k deťom, vážia si každé slušnejšie dieťa, čo tam príde, kedže ich nie je veľa. Je to tak trochu škoda, že má škola takú povesť, i keď robí veľa aktivít pre deti. Dcérka má v podstate luxus súkromnej školy za štátne peniaze 😀.

bodka70
18. jún 2010

@renab a ešte treba rátať s deťmi, ktoré sú zapísané a evidujú sa v počtoch školy, ale školskú dochádzku si plnia mimo Slovenska (dochádzajú len na polročné preskúšanie), napr. deti v čechách, Anglicku. V dcerinej triede je zapísaných 18 detí a reálne chodí 14.

silvinenka
20. jún 2010

Ahojte moja dcéra ide v septembri do školy, ale tašku ešte nemáme, pretože neviem či kúpiť anatomickú alebo na kolieskach. Mne tie anatomické pripadajú strašne velké a pre tak malé dieťa ťažké. Poradte mi ak máte s tým skúsenosti. Ďakujem

silvia07
20. jún 2010

ja by som tasku na kolieskach nekupovala, syn mal taky ruksak a vobec ho nechcel nosit, lebo ked ho za sebou tahal na kolieskach, tak sa tie ramenne popruhy vlacili po zemi....a ked ho mal na chrbte, tak bol tazky a bundu mal celu spinavu od koliesok...topgalky som videla na nete s hmotnostou pod 1 kg...nechcem robit reklamu, ale lahsie som nenasla

anesim
20. jún 2010

Na kolieskach určite nie, aj keď ju budeš voziť autom, tak po schodoch chodiť bude a kkeď bude vonku mokro alebo sneh, tak to by tá taška vyzerala. Ja som malej pozerala Herlitz - u nás stáli medzi 30-40, no možno by vydržla len v prvej triede, bola menšia , aj keď lahučká, no malá už rok chce s jednorožcom od Hamy, tak ju teraz dostane k narodeninám a určite vydrží aj v 2 ročníku a možno aj ďalej. uvidíme ako ju zničí, ale bude so mnou chodiť autom, tak na chrbte ju moc nosiť nebude. 🙂

siouxsie
21. jún 2010

kocky kolieska na skolskej taske urcite nie. istotne pre deti je to zaujimave a tiez je to hit posledneho obdobia, ale aj podla zdraveho sedliackeho rozumu mi pride obycajna taska na plecia ako jedina spravna volba. ide predsa o rovnomerne rozlozenie hmotnosti celej tasky. samozrejme treba venovat pozornost aj spravnemu nastaveniu popruhov a rovnomernemu rozlozeniu nakladu v taske.

dievcata, dostali ste od vasej ZS zoznam veci a pomocok co budu detuchy potrebovat? mna napr. zaujalo, ze na vytvarnu vychovu budu potrebovat zasteru, aby sa nezaspinili. v zatvorke sme mali napisane, ze to moze byt aj stara kosela bez rukavov. ako budete riesit tuto polozku? este som po tom nejako nepatrala, ale dostat kupit pre deticky nejake taketo zastery? ci skutocne budem musiet improvizovat?

monikat75
21. jún 2010

@siouxsie čo sa tej zásterky týka, tak mne predavačka v papierníctve takú predala, je to z takého pogumovaného materiálu - akoby obrus na stôl a stála len 1,49 eura, čiže dosť lacné a čo sa toho zoznamu týka, tak nám dali už na zápise vo februári kompletný zoznam pomôcok do školy a aj ostatných vecí - úbor, prezuvky atď. a už máme väčšinu aj pokúpenú už len pár drobností a ešte tú teplákovú súpravu mi treba kúpiť - len to nechávam na august, lebo moja Nika tak rýchlo rastie, že keď je to kúpim teraz, tak možno v septembri by jej tie tepláčiky už boli krátke 😉
tá taška na kolieskach - aj ja mám taký názor ako vy ostatné, určite je praktickejšia klasická taška na plecia 😉

renab
21. jún 2010

My sme zatiaľ žiadny zoznam nedostali, že vraj na všetko bude čas v septembri. A najľahšia taška na trhu je taška od firmy Emipo z českej republiky (pokiaľ sa bavíme o taškách certifikovaných). Zisťovala som to, lebo náš Matej je maličký a tenký.

silvia07
21. jún 2010

my mame zoznam na stranke skoly ..... zosity a knihu na anglinu kupila skola a mame si pripravit 25eur 🙂
co budete davat na prezuvky?

siouxsie
21. jún 2010

@silvia07
co sa tyka prezuviek do skoly, tak to je asi velmi individualne. kazdemu sa paci nieco ine, kazdy ma odskusane na vlastnej kozi uz z predskoly, co bude asi najviac vyhovujuce. my budeme zrejme celorocne pri Kubovi pouzivat nejake otvorene letne sandale. myslim, ze aj v zime budu postacujuce, lebo nasa skolicka je zateplena, takze predpokladam, ze nejako chladno tam nebudu mat ani v zimnom obdobi. samozrejme, budeme sa snazit vyhnut ciernej podrazke, aby sme to ulahcili tetam upratovackam s nekonecnym odstranovanim ciernych ciar na gumolite.

monikat75
21. jún 2010

@silvia07 ja som už dcérke kúpila sandálky ako prezuvky - a tak ako ty píšeš siouxsie tak samozrejme s bielou podrážkou, to je u nich podmienka - a aj naša škola je zateplená - čerstvo aj krásne vymaľovaná s plastovými okienkami, takže tiež by tam nemalo byť chladno 😉

silvia07
21. jún 2010

baby vam zavidim s tou prerobenou skolou...u nas nic..ani plastove okna, ani zateplena, v triede este skrinky z roku 5,
ziadne satne ani skrinky iba na chodbe haciky na stene ☹ ☹ 😠 ....akurat wc maju nove, ale to tiez len 1 na prizemi, kde maju triedy prvaci

siouxsie
21. jún 2010

@silvia07
aj taketo skutocnosti ako popisujes, cosi vypovedaju o vedeni skoly. nasu skolu rekonstruovali (zateplenie, plast. okna a dvere) pred dvoma rokmi. 85% nakladov pochadzalo z euro fondov, ostatok financnych prostriedkov pokrylo MS SR, sponzorske dary a dobrovolne prispevky rodicov ziakov. pred rokom pribudla este velka asfaltova plocha, ktora sluzi ako futbalove a basketbalove ihrisko. vymalovanie vnutornych priestorov skoly prebiehalo etapovite, v ramci financnych moznosti skoly a za aktivnej spoluprace rodicov. je naozaj az zarazajuce, ze niektori veduci predstavitelia skol vedia vybavit aj nemozne. ale tu zohrava urcite velku ulohu aj schopnost mat ostre lakte a nedat sa odbit a tiez nejake tie znamosti. a aj spolupraca s rodicmi zohrava urcite velmi dolezitu ulohu.

siouxsie
22. jún 2010

dievcata, chcela som sa s vami poradit, ake farebne pastelky svojim detickam planujete kupit, alebo ste uz kupili. ci obycajne drevene, ktore sa struhaju podla potreby, ci plastove, s vysuvatelnou tuhou - volaju sa Scala. na nete som sa stretla s nazorom ucitelov, ze pastelky Scala povazuju za praktickejsie, nakolko odpada ich vecne struhanie, cim vydrzia detom podstatne dlhsie. prvacikovia vraj zvyknu drevene pastelky stale dokola struhat a tak drevena pastelka ma kratsiu zivotnost. Scaly su sice trochu drahsie, ale tym, ze dlho vydrzia sa ich cena zvykne vzdy vratit a tiez vraj nie je problem dokupit nove tuhy na vymenu. trochu sa vsak obavam, ci tie tuhy v pastelkach Scala sa nezvyknu lamat pri pade na zem a podobne. a este dalsia vec - Scaly vraj uz vyrabaju aj ako trojhranne pastelky, co je prakticke pre jednoduchsie drzanie a manipulaciu v detskej rucke. nemate nahodou so Scalami niektora skusenosti?
tu je link na tie Scaly, len neviem, ci mi ho spravne zobrazi, lebo je strasne dlhy:
http://www.google.sk/imgres?imgurl=http://potre...

mimomu
22. jún 2010

ahojte......tak my mame za chvilu po prvom rocniku 🙂
ja som viki kupila pastelky scala a ani raz cez cely skolsky rok som jej ich nemusela struhat.kupila som jej aj nahradne tuhy ale tie sme este vobec nemenili,takolko tie povodne su este dobre.je pravda,ze pri pade na zem sa moze tuha zlomit ale staci,ked si ich nebudu vysuvat nad uroven hrotu a je po probleme.skor ma hneva to,ze ked ta pastelka spadla na tvrdy povrch,tak ten plast sa popukal ale to len pri jednej a to viem,ze nasej viki,tie ceruzky padli snad tisic krat.a to nehovorim o perach,tych sme kupovali aspon 6ks-mohli mat len gulickove s hrotom a tie ked padli,tak amen-bolo po hrote.a take kvalitnejsie staji aj 5eur.
baby z nasej temy pisali,ze sa im osvedcili aj pastelky maped,su tiez trojhranne a maju velmi pekne,vyrazne farby-co deti urcite nadchne.maju velmi hrube tuhy-no len to struhanie ma odradzalo.
a obycajne ceruzky odporucam kupit tiez tie maped alebo nam sa osvedcili koh-in-noor,trojhranne ale urcite nie vselijake barbinove a rozpravkove-lebo to bole des,kym som sa dopracovala k zastruhaniu akej-takej ostrosti,tak ta ceruzka bola mini ceruzkou a moje nervy boli vyspikovane 😀
tak dufam,ze som aspon trosku poradila.uzite si este to krasne skolkarske nicnerobenie 😎

siouxsie
22. jún 2010

@mimomu dakujem za radu a typy. ak ta v suvislosti so skolskymi pomockami pre prvakov este nieco napadne, budem len rada, ked sa znovu ozves a poradis 😉

silvia07
22. jún 2010

tie vysuvacie pastelky mame doma...je sice pravda, ze sa nemusia struhat, ale velmi slabo kreslia....mne sa pacia maped...farby syte, su trojhranne a nelamu sa tak.....dobre sa s nimi kresli, lebo maju hrubsiu tuhu a pri vyfabovani sa tak "nenarobis" 😉

renab
22. jún 2010

Mapedky sú suprové, nemusí sa moc tlačiť a dobre píšu aj do lesklých prváckych pracovných zošitov. Aj Farber castel (neviem presne, ako sa to píše 😵 sú OK.

siouxsie
22. jún 2010

@renab tak pozerala som na nete aj tie Farber castel, ale to su ine palky. tato znacka u nas tymto padom nehrozi. no ale ved neni sa comu cudovat, su to profesionalne farbicky pre umelcov.

renab
22. jún 2010

@siouxsie To je pravda, že sú drahé. ☹ Ale u nás dosť dlho vydržali, síce len na také domáce kreslenie. Do školy sa tiež ešte len pripravujeme a kúpili sme Mapedky.

stefulka
22. jún 2010

Ja sa tiez pridavam k tejto teme a k Mapedkam, najviac sa nam osvedcili za dva roky skolakovania, teraz ide aj syncek do skoly a tiez nakupim trojhranne Mapedky. V struhani problem nevidim, dobre sa struhaju.