Šikana na úrade práce
Ahojte neviem ako to nazvať, mne to príde už cez. Mám dve malé deti,pre ich častu chorobnosť, som po 4 výpovediach...ostala doma,a zaregistrovala sa na upsvar...áno kvôli tomu aby mi bolo aspoň zdravotné hradené.Pracovníčka ma posiela sa hlásiť každý mesiac klasika,plus mi domov chodia pozvánky na pohovory,hovorím si okej,beriem deti za ruku a idem...samozrejme akokeby som mala lepru,ked prídem s deťmi...pracovníčka povedala...že čo to má znamenať,pohovor bol na UP,že som si dovolila prísť s deťmi,som sama,nemám ich kde odložiť.
Mám len bc. vzdelanie ale pracovníčka má posiela na pohovory upratovačka,dnes to bola chyžná,posiela má do ,,automobiliek" na operátorku...pritom vie, že deti musím dať a vybrať zo škôlky. Nemám vymýšľať.s.pracovnou dobou.Skolka je od 6:30, práca od 6:00...alebo ma posiela na pohovor napríklad 20 km od mesta... Nikde som nemala takýto problém,všade som slušná,usmievavá. Navyše vie,že mám inú korešpondenčnú adresu ako trvalú (neviem to momentálne ešte zmeniť). Ona to akceptovať nebude,lebo ju to nezaujíma,len to čo je v občianskom.Vygumovala to z mojej karty,predchádzajúca pracovnicka,s tým nemala najmenší problém. Začínajú sa prázdniny, už mi dala do rúk 2 pohovory,zasa musím ísť s deťmi.To mne nevadí ja idem.Poviem ako je.Do septembra určite nemôžem nikam nastúpiť,aj ona to vie. Ja som sa na toto obdobie snažila finančné pripraviť,že budú choroby atď. Viem to potiahnuť ešte,ale tých 80 € zdravotnej mi samozrejme pomôže.Nepoberám okrem.pridavkov nič. Chodí to takto aj u Vás? Rozmýšľala som,že kašľať na to.Do materskej som riadne všetko platila,do dôchodku tomuto štátu vrátim ešte dosť.Ze si požiadam o dávku v hmotnej núdzi a vyradim sa z evidencie. Lenže vlastním polku domu,tak povedala,že neprejde, že sa viem zabezpečiť predajom polku domu. Ale kto kúpi polku domu?Keď vlastník ktorú na druhú ju nechce?Ako neviem čo mám robiť. Chcela som ,,pomôcť" od štátu,že.mi preplatí poistenie, na dobu kým nebude možné ísť spät do práce nie na roky. Som v situácie v akej som. Ale ja neviem či kašľať nato. Som registrovaná prvý krát ale takéto správanie som od pracovníčky nečakala. Vidí že tam prídem s trojročným chorým dieťaťom, a rovno z úradu má pošle.na pohovor,lebo nemám papier odmleksra....
Davku v hmotnej nudzi si mozes vybavit aj teraz a uvidis ci ti ju schvalia a podla toho sa zariadis.
Pri registrácii sa vypisuje taký dotazník, kde uvádzas o aku pracovnú pozíciu alebo oblasť sa zaujímas, platové podmienky, pracovný čas atď... Od toho sa odvíja na aké pohovory ta budú posieľať, toto by som si upravila, aby ťa nepozyvali kade tade.
Čo sa týka pracovníčky, je to o ľuďoch, sama pracujem na úrade a mrzí ma, keď vidím, že sa na ľudí pozerá ako na stránku čo treba rýchlo vybaviť/odbiť.
Ešte sa spýtam čo otec deti? Nemôže nejako pomôcť, zapojiť sa?
@elenka.k deti nemajú stanovenu,žiadnu dg. Len zníženú imunitu. Keď myslíš platený rodicak.O to mi tak ani nejde...V podstste naozaj ide o to aby ma nepreháňala hore dole na práce,ktoré niesu ani adekvátne vzdelaniu...alebo na práce ktoré jednoducho nejdú skrz prác doby...aj to do mesta dochadzam 30 km...šak aj ten benzin stojí peniaze...Viem že je to dobrovoľná evidencia, a som uchádzač o zamestnanie,ale dnes ako vygumovala tu adresu tak to má dostalo,že ona tam posielať nebude.Nechapem prečo.Do teraz to bolo v poriadku.
Pozri akokoľvek ti tie pohovory nevyhovujú je ich práca ťa tam posielať. Si vedená ako uchádzač o zamestnanie, tak si ho musíš aj hľadať alebo nechať nech ti nájdu oni. Ak ti štát nič okrem zdravotnej neplatí zaregistruj sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r.
@marisoul17 nie sme sami. Ja som dotazník vypisovala, napísala som adekvátne vzdelaniu.
Isla by som sa stazovat nadriadenrmu...musi akceptovat adresu tvojho prechodneho pobytu...zial posielat ta na pohovory ma pravo a niektoré su take aktivne, ze posielaju na akukolvek pracu...moj muz je teraz nezamestnany, a velmi milu sprostredkovatelku ma...a to jej vyslovene povedal, ze po 22 rokoch v jednej robote si vycerpa davku na ktoru ma narok a pojde robit az potom...
@januska12323 deti navštevujú (aj keď sú viac doma) škôlku,potom by mohli len na 4 hodiny,čo mi výrazne sťažuje sa zamestnať. Malý mal zdrav problémy, jeho kolektív veľmi potiahol,aj keď tam je málo,jemu to proste treba tu škôlku. To zasa nevyrieši situáciu,keď bude len na 4 hodiny
Tak buď sa treba pracovníčky priamo opýtať, prečo ťa posiela na pozície, ktoré nie sú adekvátne, alebo ak sa ti zdá, že to robí úmyselne alebo napriek, treba dať anonymný podnet. (Väčšinou dole na informáciách su dotazníky spokojnosti a schránka)
Do 6 rokov je predsa možné byť na neplatenej rodičovskej dovolenke,kde ti plati odvody štát. Nemusíš byť v evidencii žiadateľa o zamestnanie
@snehulak77 akurát som to išla napísať 🙂
@januska12323 ja s tým súhlasím,som sa dobrovoľne registrovala,len toto mi prídu ako naschvály.Ja som všetko akceptovala,na pohovory som šla, keby nemám auto.Tak na prácu do automobilky 20 km z druhej strany mesta pre mňa 50 je dosť napríklad,plus pri dvoch deťoch na trojsmenku sama ako nemám šancu pracovať. Ja chcem a budem pracovať,tieto prázdniny to ešte nepôjde.
Teraz sa zamestnať aj tak nemôžeš keď hovoríš, že nemáš kam dať deti. Do septembra by si mala pokoj od pracovníčky a potom sa registrovať znova a keď bude podľa teba prekračovať medze sťažuj sa nadriadenému.
@snehulak77 áno je to možné,ale to by mohli byť len 4 hodiny v škôlke.
Si v evidencii uchádzačov o zamestnanie. Ešte raz - evidecnia uchádzačov o zamestnanie. Nie evidencia nezamestnaných. Čiže tvoja povinnosť je hľadať si zamestnanie, chodiť sa mesačne hlásiť a chodiť na pohovory. Na tento účel slúži evidencia uchádzačov o zamestnanie. Nie na to, aby si nemusela platiť ZP. To je potrebné si uvedomiť. V tomto prípade žiadnu šikanu nevidím. Ak ťa posielajú na pohovory výrazne mimo tvojej kvalifikácie, podaj sťažnosť, to v poriadku nie je. Hoci tu je otázne, o akú lokalitu ide. Ak ide o lokalitu s vysokou nezamestnanosťou, je namieste, aby človek prijal aj nižšie kvalifikovanú prácu.
A čo že by mohli byť len 4 hodiny v škôlke ak by si bola doma ako osoba starajúca sa o deti do 6 rokov? Veď nepracuješ. Čiže menej kvalifikovanú prácu robiť nepôjdeš, cestovať 20 km tiež nepôjdeš, hlásiť sa na úrad práce ideš s deťmi, lebo veď nemáš ich kam dať a potom napíšeš, že nemôžeš byť mimo úradu práce doma ako osoba starajúca sa o deti do 6 rokov, lebo by si ich pol dňa musela mať doma. Tu problém vidím niekde úplne inde. Na všetko máš argument prečo daná situácia u teba nejde.
,,malý ma zdravotné problémy,, tak si požiadaj o predĺžený rodičovský može byť aj v školke a ty doma n rodičáku. Aj znížená imunita je diagnóza....
Keď máš deti v škôlke, tak to znamená že ešte nemajú 6r nie? Normálne sa na ZP prehlas na neplatenu rodičovsku do 6r mladšieho dieťaťa.. tam za teba tiež štát odvádza ZP a nemusíš si hľadať prácu.. len deti by v tom prípade mali chodiť len na 4h do škôlky, to je celé.. ja som tak bola doma do 6r najmladšieho a až potom som nastúpila na úrad práce.. ponuky som žiadne nedostávala, pretože som si hľadala prácu sama a vyhladavala som ponuky čo mi vyhovovali.. do mesiaca som bola zamestnaná..
Pozri, ked sa zamestnas, pitom budu moct byt aj 8 hodin v skolke, lebo sa odhlasis zo zdravotky ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Cez prazdniny aj tak skolka vacsinou nie je. Takze ak neberies podporu, vyrad za z UP a mas pokoj.
Oni ta na tie pohovory posielat musia a prepac, ale proste tie deti na pohovor neber. Ved ked nie su chore, su v skolke, ked sú chore, chod na OCR a dones to na UP, nebude to platene, ale budes ospravedlnena.
@melanta áno s týmto úplne súhlasím,som tam dobrovoľne registrovaná, potrebovala som vykryť ešte tieto prázdniny, a nechcem to rozpisovať sukromnejsie o sebe, ale sú voľné pozície v mojom obore,bola som na pohovoroch sama.Tak prečo,keď sú voľne má posiela na pohovory,kde sa nevyžaduje ani maturita. Minulý mesiac to bola upratovačka v obchodnom dome napríklad. Toto neviem pochopiť,stále jej poviem,že veď adekvátne vzdelaniu.
Čo sa týka adresy, treba sa ozvať, alebo sa normálne chod sťažovať jej nadriadenej. Kopu ľudí ma inú korenšpondenčnú adresu ako trvalý pobyt, má to rešpektovať. Druha vec, keď máš bc. síce nespominas zameranie, lebo aj to je dôležité, ale prečo jej nepovieš, ze máš VŠ a prečo ťa posiela na pohovor za upratovačku? Však sa ozvem, pre pána. Nech tam pošle ľudí, ktorí nemajú ukončené stredoškolské vzdelanie, takých musí mat v evidencii kopu. Bola by nepríjemná, idem za vedúcou oddelenia.
Aká šikana? Ty si vlastne prácu nájsť teraz nechceš, ale chceš byť evidovaná.
Máš možnosť byť doma s dieťaťom do 6 rokov na predĺženej neplatenej rodičovskej dovolenke.
Jediný problém vidím s tou korespondenčnou adresou. To akceptovať musí.
To je tak, keď chce niekto len benefity, ale povinnosti odmieta.
Chodiť na pohovor s deťmi je skutočne neprofesionálne.
A prečo teda nechceš dať deti len na 4 hodiny ? Veď si doma a mala by si naozaj po probléme a namiesto toho sa stazujes na úrad veď áno na úrade to takto bohužiaľ chodí niesi prvá ani posledná ..možnosť máš parádnu ísť na predĺžený rodičak do 6 rokov a nemusíš nič riešiť žiadnu šikanu ...
@autor.....nechápem,načo máš požiadavky,že kam ťa majú posielať,keď tam aj tak nenastúpis? Není ti jedno odkiaľ dostaneš pečiatku?
Btw prehlásiť sa na ZP ako osoba starajuca sa o dieťa šlo normálne mailom, nikam som nemusela chodiť a kedykoľvek to je možné zmeniť.. čiže cez leto budes osoba starajuca sa o dieťa a od septembra sa môžeš znova nahlásiť na UP.. nič zložité..
Píšeš, že sú voľné pozície v tvojom obore. Ale ty v tejto chvíli nechceš ísť pracovať, lebo potrebuješ vykryť prázdniny. Sorry, ale toto sú situácie, kedy si teda plať ZP sama, ak ti systém nevyhovuje.
@martinkatinka áno veď ja na nechodím,ja s tým nemám problém, ale stala sa situácia,že mali zavretu škôlku pre nejakú virozu očnú alebo ja neviem čo to bolo,potom preto že hnacky,grcacky,teploty a akurát vtedy som ich proste musela zobrať ja ozaj nemôžem nikde odložiť 3 a 5 ročné dieťa.Akuray vtedy boli moje zdravé.
@melanta no a zároveň chce mať od detí pokoj a celé dni ich nechá v škôlke a ona bude radšej dochádzať do 30 km vzdialeného mesta autom a míňat benzín 😅😅😅 úplne mimo logického myslenia
@martinkatinka Moze ist na OČR ked nie je zamestnana?

nedá sa spätne predĺžiť rodičovská na 5 r. dieťaťa?