icon

Šikana na úrade práce

27. jún 2023

Ahojte neviem ako to nazvať, mne to príde už cez. Mám dve malé deti,pre ich častu chorobnosť, som po 4 výpovediach...ostala doma,a zaregistrovala sa na upsvar...áno kvôli tomu aby mi bolo aspoň zdravotné hradené.Pracovníčka ma posiela sa hlásiť každý mesiac klasika,plus mi domov chodia pozvánky na pohovory,hovorím si okej,beriem deti za ruku a idem...samozrejme akokeby som mala lepru,ked prídem s deťmi...pracovníčka povedala...že čo to má znamenať,pohovor bol na UP,že som si dovolila prísť s deťmi,som sama,nemám ich kde odložiť.
Mám len bc. vzdelanie ale pracovníčka má posiela na pohovory upratovačka,dnes to bola chyžná,posiela má do ,,automobiliek" na operátorku...pritom vie, že deti musím dať a vybrať zo škôlky. Nemám vymýšľať.s.pracovnou dobou.Skolka je od 6:30, práca od 6:00...alebo ma posiela na pohovor napríklad 20 km od mesta... Nikde som nemala takýto problém,všade som slušná,usmievavá. Navyše vie,že mám inú korešpondenčnú adresu ako trvalú (neviem to momentálne ešte zmeniť). Ona to akceptovať nebude,lebo ju to nezaujíma,len to čo je v občianskom.Vygumovala to z mojej karty,predchádzajúca pracovnicka,s tým nemala najmenší problém. Začínajú sa prázdniny, už mi dala do rúk 2 pohovory,zasa musím ísť s deťmi.To mne nevadí ja idem.Poviem ako je.Do septembra určite nemôžem nikam nastúpiť,aj ona to vie. Ja som sa na toto obdobie snažila finančné pripraviť,že budú choroby atď. Viem to potiahnuť ešte,ale tých 80 € zdravotnej mi samozrejme pomôže.Nepoberám okrem.pridavkov nič. Chodí to takto aj u Vás? Rozmýšľala som,že kašľať na to.Do materskej som riadne všetko platila,do dôchodku tomuto štátu vrátim ešte dosť.Ze si požiadam o dávku v hmotnej núdzi a vyradim sa z evidencie. Lenže vlastním polku domu,tak povedala,že neprejde, že sa viem zabezpečiť predajom polku domu. Ale kto kúpi polku domu?Keď vlastník ktorú na druhú ju nechce?Ako neviem čo mám robiť. Chcela som ,,pomôcť" od štátu,že.mi preplatí poistenie, na dobu kým nebude možné ísť spät do práce nie na roky. Som v situácie v akej som. Ale ja neviem či kašľať nato. Som registrovaná prvý krát ale takéto správanie som od pracovníčky nečakala. Vidí že tam prídem s trojročným chorým dieťaťom, a rovno z úradu má pošle.na pohovor,lebo nemám papier odmleksra....

autor
27. jún 2023

@bimbambim nechcem tu rozoberať otca deti,ten nieje...ja mám poriesenu aj pani na stráženie na dôchodku....ja hovorím nehľadám.riesenie mojej situácii,lebo to by sme tu boli donekonečna...

autor
27. jún 2023

@martinkatinka všade určite nie,tiež to zle vyznelo, ale na pohovoroch ktorých som sa sama ,,prihlásila" by ma brali,naozaj nechcem osobnejšie veci rozoberať. Hlásila som sa samozrejme na miesta,kde spĺňam kvalifikáciu, kde vidím šancu,že by ma vzali, ale iste zasa nič proti upratovačkam, ale tak nehlasila som sa na takéto pozície. Prax mám mimo odboru vs,...tam išlo o tu prax nie o školu.

nataliik
27. jún 2023

Odpoviem na to co sa pýtaš. Nie každá pracovníčka sa tak sprava. Záleží fakt na akú natrafis. Niektoré sú namyslene a správajú sa povysenecky, zdrbu ta za čo ani nemôžeš a nepomozu.
Iné sú super, pomôžu, poradia, urobia kompromis, keď napríklad nemôžeš ten deň.
Bola som na úrade rok, pretože po rodičovskej som vážne ochorela a pn trvala rok, chodila som tam nosit pn. Moja pracovníčka bola milá, pomohla , dokonca mi hneď poradila kde si čo požiadať, hoci som nechcela.
Preradili ma na konci ku inej, ta bola hrozna hneď vyskočila ze na 3 zmeny do prace, vravím som pn a mam dieťa do 10 rokov ,nemôžem. Zdrbala ma, že oni nie sú charita. Tak som jej ukázala ich stránku, kde boli uvedené dôvody, kedy môžem prácu odmietnut.
Najlepšie bolo, keď mi poslala papier, že sa mám hlásiť na vpp 😄, ja pn , vtedy nechodiaca som mala ísť zametat chodniky.
Neber si to tak, kašli na ňu. Jednak sú aj tlačený, aby znižovali mieru nezamestnanosti ( koncom mesiaca museli dať vždy istý počet ludi vyradiť) a jednak sú aj rôzne povahy.

autor
27. jún 2023

@vroni ja súhlasím,nedokončila som ani tu školu,lebo by som s ňou asi veľa nezarobila😂pracovala som a budem pracovať mimo odbor....

janetinka27
27. jún 2023

ahoj, neviem ako urad prace, ale vacsina uradov ma povinnost zasielat korespondenciu jedine elektronicky do schranky, ktoru mas automaticky vytvorenu cez obciansky preukaz. schranka je sice vytvorena, ale aktivovat na dorucovanie si ju musi clovek sam. ak nie je teda aktivna na dorucovanie a urad ti posle list do tejto schranky, system sam vyhodnoti, ze dorucovat sa do nej neda a takyto list ti potom cez automat vytlaci slovenska posta a posle ti ho domov v papierovej forme (zlty listok v schranke). zasielka je zabalena v bielej obalke s cervnenym pruhom. system je nastaveny tak, ze tvoje rodne cislo, t.j. tvoja elektronicka schranka je spojena s adresou trvaleho pobytu a tym padom ked uradnik posle nieco do tvojej schranky, tak ti to ide automaticky na adresu trvaleho pobytu.

basullinka
27. jún 2023

Pri vypisovani žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie je potrebné vypísať jednak o akú prácu máš záujem a aj lokality. Ak si tam ty napísala všeobecne "adekvátne vzdelanie", prípadne si lokalitu tiež nespecifikovala, sama si si skomplikovala situáciu. Ak si lokalitu napísala konkrétne mesto, prípadne počet km, koľko si ochotná dochádzať a posiela Ťa ďalej, tak to rieš. Ak si to nešpecifikovala, tak si si to zle vypísala. A čo sa týka pracovníčky, vždy je to o šťastí na konkrétnu osobu, ako všade - ľudia sú rôzni.

autor
27. jún 2023

@martinkatinka noo popravde pracujem mimo odbor skoly,teda pracovala som, aj budem.Tou vs sa tu teda rozhodne chváliť nechcem,je podľa môjho názoru je to nedokončená vs,ani si to nikde nepíšem,ani v občianskom nemám,lebo pre mňa je to na hanbu,že to nieje akokeby dokončené vzdelanie,pred sebou samou. To bolo len na vykreslenie situácie,že prečo má takto posiela. Na také práce....Ja viem,že je to jej práca,neberiem jej to aktívne som si hľadala...len to mi prišlo dnes už cez.

autor
27. jún 2023

Mrzí ma,neviem čo robim zle...alebo či zle píšem.Este mi nikto nepovedal,že som arogantná. Asi mám taký písomný prejav,je to na zamyslenie🤔asi musím teda na tom zapracovat.

autor
27. jún 2023

@nataliik ďakujem

tanyag
27. jún 2023

@autor

Ja som doma do 6r., poberám len rodinné prídavky, nie som na úrade práce, dieťa mi vzali do škôlky na 4 hodiny, oficiálne...ale v každej škôlke, kde som bola mi pani riaditeľky povedali, že sa vždy dá dohodnúť...aj keď na papieri mám len 4 hodiny, že kľudne dieťa môžem nechať aj na celý deň. A tak isto mi pani na úrade povedala, že žiadať príspevok v hmotnej núdzi môžem aj napriek tomu, že som doma s dieťaťom do 6r. a nemá žiadny zdravotný problém atď. a vôbec ale vôbec s tým nemá nič spoločné to, že si vlastníkom polky domu. Ja som tiež vlastníčka bytu, ale to neznamená, že ho mám teraz predať a ostať na ulici s dieťaťom, alebo ísť do podnájmu, kde zaplatím viac ako za vlastné.
Nehľadaj dôvody prečo sa to nedá, jednoducho vyplň žiadosť, odovzdaj alebo pošli a čakaj, či ti schvália alebo nie. Ak nie, bude tam dôvod a od toho sa odrazíš.
A nie, vôbec nejde o šikanu, proste oni si robia svojú prácu, niekto dôkladne a niekto menej. Tá predošlá zamestnankyňa bola možno viac empatická, ale to neznamená, že ti ponuky dávať nemala...táto nová si robí len svoju prácu a ver, alebo nie, je to bežné.

autor
27. jún 2023

@tanyag ponuky mi dávala aj predchádzajúca,ale nie takýmto spôsobom,môjmu dieťaťu sa odzdravila a nenazvala ho dzeckom napríklad....ona tam nieje dlho...alebo naopak veľmi dlho neviem, hneď vytiahla nejaký papier z paragrafmi, a čítala,že niesom v hmotnej núdzi,keď som sa pýtala nato (ani žiadať už nejdem)lebo niečo v zmysle ak si viem zabezpečiť vlastným majetkom.....a že majetok mám tak niesom v núdzi...pritom niesom si istá,že či to ona vôbec posudzuje....toto s tou škôlkou sa skúsim opýtať dakujem. Teraz minimálne cez leto pôjdem ako osoba starajuca sa.o dieťa...nechcem nič poberať od úradu ani mám jej dosť...normálne mi zviera žalúdok,keď len viem že ju mám navštíviť....
Prosím ťa to sa rieši na zdravotnej,sociálke,alebo na Up keď chcem byť osoba s.s.o.d.....?kde mám ísť po nejaké tlačivo?

x_mery_x
27. jún 2023

Fu to by som nechcela, ja som od januara na urade ako maly dovrsil 3 roky, do skolky ho vtedy nevzali, a zatial ma nikam neposlala, naposledy som bola na urade a kazala mi prist az o 4 mesiace, asi preto, ze som tam dosla aj s malym, takze idem az v septembri, ja som.do papierou aj napisala, ze sa staram o maleho, ale zas vraj u nas v meste nikam neposielaju :D uvidim v septembri :D

kepassa
27. jún 2023

Nechapem preco nie si na neplatenej. Ok na platenu narok bez diagnoz dietata nemas..ale obycajnu klasicku do 6 r dietata mas. Ja som tak bola pri prvej dcere 1 r doma. Vtedy kvoli skole, dokoncovala som si vš. Ja sa cudujem, ze o tom nevies ani ze Ti o tom nepovedala. Normalne pojdes do zdravotnej poistovne a vyhlasis cestne prehlasenie, ze sa staras o dieta do 6 r a mas vyriesene zdravotne ...

autor
27. jún 2023

@kepassa ďakujem pekne...neskúmala som to,nevedela som to do dnes,že takéto niečo existuje,myslela som že dieťa musí mať diagnózu. Ja viem,že tamto je platené s dg a toto samozrejme nie. Len ja som nevedela,že takáto možnosť existuje vôbec.Dakujem

kepassa
27. jún 2023

Ano urcite sa chod informovat na upsvar. Nebudes sa musiet do 6 r terigat kade tade na evidenciu. Treba to zriesit takto a ked sa zamestnas alebo mastane zmena tak to pojdes do zdravotky zrusit...

kepassa
27. jún 2023

Oprava.Do zdravotky nie na upsvar 🙈

tanyag
27. jún 2023

@autor
Vyraď sa z evidencie na úrade práce a hneď v ten deň s papierom choď do zdravotnej nahlásiť, že chceš byť osoba starajúca sa o dieťa do 6r. Tým ti nevznikne žiaden dlh na zdravotnej poisťovni a išla by som aj na sociálnu nahlásiť...síce by to malo byť prepojené ale radšej všade osobne, aby si si bola istá, že si v systéme ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r. a nie ako dobrovoľne nezamestnaná, lebo potom si budeš všetko hradiť sama...

liusa82
27. jún 2023

jasné že to takto robia na úradoch.Aj moja sesternica sa jedovala že ju posielali na takéto kdejaké pozicie kade tade ako teba automobilka za pás atd aj ked mala školu a chcela robiť viac menej v kancelárii.Im je to podla mňa aj jedno.Teda možno ako ktorej pracovníčke.Tiež by som toto nezniesla a radšej na ten úrad nechodila.A prečo si nedorobíš aj druhý stupeň vš iba to bc? to sa fakt berie tak ako žiadna vš väčšinou

mamina7070
27. jún 2023

a z coho zijes ked nerobis neni otec deti a mas len pridavky

andy_sixx24
27. jún 2023

Veď sa pripoisti v zdravotke a budeš na neplatenom rodičáku do 6 rokov a nemusíš riešiť nič na úrade

mamina7070
27. jún 2023

ak bides ak starajuca sa o dieta do 6 rokov dieta moze ist do skolky len na pol dna (tak musi byt evidovane)

autor
27. jún 2023

@mamina7070 ja som z týmto obdobím rátala,pripravila som sa nato finančné ako to len šlo ..deti samozrejme boli plánované 😉

mogaa
27. jún 2023

Autorka máš to trochu pomýlené......UP je na to aby ti sprostredkoval prácu, nie aby za teba platil odvody.....ich povinnosťou je, aby ťa posielali na pohovory ak majú nahlásené volné prac.miesta.....a ano, môžu ťa poslať aj na pohovor kde si prekvalifikovaná......stále máš možnosť nájsť si prácu sama alebo sa nechaj vyradiť a plať si ZP....v žiadnom prípade nejde z ich strany o šikanu....

autor
27. jún 2023

Áno ja proti tomu nemám nič,veď ja. idem,ja chápem na čo tam je. Ide o to správanie, že načo som prišla s dzeckom zasa, poviem prepáčte, nemám ho komu dnes dať musel ísť so mnou,.....na pohovor aký vás dnes posielam Vám netreba také oblečenie chcecheche.., pritom normálne slušne nohavice,blúzka,nízke topánky,normálny účes,len špirála....že na chyžnú sa Vám tak štafirovat netreba...čo ja ráno netuším,že má ide niekam rovno poslať.a strčí papier do ruky,No ste tu pekne dlho 10 mesiacov cca, už vy vymýšľať nemôžete, pošle má do automobilky, prečítam...poviem...nehnevajte sa ale mám dve malé deti nemôžem pracovať na 3 zmenku, od 6 rána....Ja poviem kam pôjdete,ja tu rozhodujem vy nemozete vymýšľať,viete že môžete byť vadená pre nespolupracu?..to všetko samozrejme s dvihnutym hlasom,rozpráva sa so mnou ako s telatom...LEN o to správanie ide....Ja som.taketo niečo v živote nezažila...Nikdy aby sa so mnou niekto takýmto štýlom rozprával akokeby som bola smeti...Chápete?ja si poviem okej asi ma zlý deň,nasral ju manžel alebo čo ja viem,predomnou bol nejaký nepríjemný uchádzač alebo ja neviem...Ale už sa toho nazbieralo viac..Mám pocit,že ona má sáma problém so sebou, alebo totálne vyhorela...Nemusí posmešne komentovať mna,moje deti a už vonkoncom uchádzačku ktorá predomnou....Tiež bola s dieťaťom za ruku,bola tam pomerne dlho,vyšla čela červena...už som vedela ktorá bije...Ja k nej práci nemám nič,ja viem od čoho je... len to správanie a viem že to robí naschvál,lebo vidí napr. dieťa,ktoré je so mnou a i tak pošle a hneď,aj keď vie že keď sa ukážeš s dieťaťom na pohovore to je proste no go. Ani ona z toho nič nemá,lebo ma nezoberú, keď sa tam dovalim s dieťaťom, aj ten potencionálny zamestnávateľ mrha v takomto prípade časom,aj ja...Bola som s dieťaťom 4 krát a presne 4 krát hneď ma poslala niekde v ten deň, a hovorím že práce ako úplne mimo...mimo mesta a tak ďalej...Pritom pohovory robia napr. 4 dni,ale ja presne ten deň mám priniesť potvrdenie že som tam bola...toto mi už príde naschvál.... okej nemôže pozerať že mám tam dieťa ,je to jej práca, ale tak kľudne mohla byť normálna a poslať napr. zajtra a nie dnes...ja už s ňou ani nekomunikujem,lebo pri každej vete len posmesky si zo mňa robí....no neviem to asi dobre opísať aby ste chápali...ja viem od čoho je aj od čoho som tam ja ...toto všetko je okej....len sa to dá aj normálne ľudsky bez nejakého povysovania...

bimbambim
27. jún 2023

Tak čo sa potom neohradis a necháš si skákať po hlave? Keď mne niekto niečo také poviem tak sa ohradim slušnosť je to čo patrí už nielen deťom ale aj dospelým.Nabuduce buď nepríjemná ty či sa jej to bude páčiť

autor
27. jún 2023

@bimbambim veď samozrejme niesom ticho...ju to vytáča to vyvrtiek, stále.samozrejme.slusne,zmetie hneď,že ako ja môžem vedieť viac ako ona..ze.pracujete tu vy alebo ja?takto nejak sa.nesie diskusia...ja som potom už ozaj rezignovala,nema to zmyslel...

martinkatinka
27. jún 2023

A podala si nejaku staznost? Lebo teda ak si myslis, ze to je nevhodne, proste to ries. Ale priamo, nie tu na MK

iwesska
27. jún 2023

Ok,ja som si myslela,ze si bola zamestnana,len miesto zamestnavatela si uviedla RD,niektore to tak robia. Tak chapem potom,ze to zle vyzera,ked mas 5r.okno.Ani si mezditym nebrigadovala,nerobila si ziadny kurz?

katarina4141
27. jún 2023

Neviem ake velke mas deti ale asi by som v tomto pripade skusila poziadat o neplateny predlzeny rodicovsky.
Do 6 r. mozes akurat to treba riesit na zdravotke. Rovnako zdravotne plati za teba stat a nemusis byt evidovana na UPSVAR ako nezamestnana.

autor
27. jún 2023

Ďakujem ja má prácu vyriešenú,na október alebo november....aj pani na stráženie..priznávam príspevok som.pisala v hneve ,zle to vyznelo,zle som to asi opísala.....asi to malo byť nevhodné správanie pracovníčky nie šikana....ja situáciu poriesenu mám....Chcela som preklenúť obdobie do vtedy skrz zdravotky,áno viem že písali že na to úrad neslúži...ja to viem...Ale tak ako baby...do materských som stále pracovala bez pauzy,ako čo je teraz na tom že som sa registrovala ,,lebo zdravotná" veď všetky povinnosti si riadne plnim,úrad navštevujem...Čo som jediná na tomto koniku?Viete koľko detí nemá dg. len dostala obálku doktorka a ma platený rodicak ?osobne poznám taku,a poberá ďalšie 3 roky,ja žiadne dávka nepoberam,nežiadam,...ci sa mám pridať týmto smerom ísť aj ja?nebudem tu prvá ani posledna....veď papier znesie vela...Chcela som sa.opytat či to proste takto chodí?či ozaj ja som sibnuta....nepýtam nikoho nič, nepytam Vás ani peniaze veci pre deti nič....Len som sa chcela spýtať....