icon

Sila modlitby. Zažili ste ju na vlastnej koži?

13. sep 2022
ckocka
14. sep 2022

@maja22 Dotknúť sa má môže LSD, huby, hladovka alebo jednoducho psychická choroba. Zo skúseností uprednostňujem vysvetlenie jednoduchšie ako pravdepodobnejšie. Zapojenie nadprirodzených síl vyvoláva nadbytočné otázky, nikdy nezodpovedané.

panelacikova
14. sep 2022

@dagmarovita toto sú tvoje slová a viac k tomu nemám čo dodať: "jej dal Boh velké utrpenie, aj utrpenie je pozehannie"

maja22
14. sep 2022

@ckocka Aj Boh je realny. Niekomu sa zjavuje osobne, niekto ho citi ako teplo - predstav si, ze ja som to zazila. A nie som sama. Bol to pre mna silny zazitok. Zatvrdnuteho slepeho ani keby si v rakete vystrelila k slnku, neuveri, ze to je slnko, povie, ze blaboly, ze to citi len daky obrovsky ohen, plamene, ale slnko nejestvuje. Lebo on tomu verit nechce a hotovo. Mozu sa ostatni aj na hlavu postavit. Lebo slepy musi len verit, co mu ini povedia, chyba mu ten jeden dolezity zmysel, aby videl. Jezis to raz povedal aj Petrovi - nemas zmysel pre veci Bozie. Ale Peter presiel tvrdou skolou, musel Jezisa zapriet, aby si uvedomil, ze na seba sa spoliehat nemoze, ze ako clovek to bez Jezisovej pomoci proste neda. A az po tejto zahanbujucej skusenosti mu Jezis povedal, ze sa stane skalou. My ludia nemame zmysel pre veci Bozie, ked nemame v srdci pokoru.

panelacikova
14. sep 2022

@maja22 ono takto.... Slnko je jednoznačne dokázané, čiže existuje. dala si absolútne neporovnateľné porovnanie

julka828
14. sep 2022

@maja22 mozem sa opytat chcem sa aj knaza najblizsie spytat ale ja nerozumiem ze raz je to boh raz je to jezis kristus. ale ved jezis ma byt bozi syn nie ? V tom mam stale chaos. Raz sa modlime k bohu raz k jezisovi. Aj knaz ked kaze vacsinou spomina jezisa krista nie boha. Fakt mam v tom zmatok

ckocka
14. sep 2022

@maja22 Ja som v prechode, pocity náhlého tepla dobre poznám, že by to mala na svedomí nejaká všemocná bytosť dosť pochybujem.
Veriť nechcem, chcem dôkaz na základe ktorého musím uznať pravdu. To sa mi javí oveľa logickejšie.

maja22
14. sep 2022

@panelacikova Veris, lebo vidis. Keby sme zili v storoci, ked by este existencia slnka ako takeho nebola dokazana, mozno by si sa mu klanala ako Bohu, lebo je take skvostne, ze to ludia v minulosti tak ozaj brali. Dnes mame vedu, ktora nas moze aj na Mesiac vystrelit, tak zasa je tu iny extrem, co nevidime, v to neverime 😀 Ale Jezis povedal uz Tomasovi:"Uveril si, pretoze si ma videl. Blahoslaveni, ktori nevideli a uverili." 🙂 Pre teba existencia Boha dokazana nie je. Pre mna ano, Jezis je pre mna zivy a hmatatelny dokaz.

maja22
14. sep 2022

@ckocka to nebol naval tepla 😀

terka402
14. sep 2022

@julka828
V Bohu sú tri božské osoby: Otec, Syn čiže Ježiš Kristus a Duch svätý. Oni spolu tvoria jeden celok Boha.
Predstav si akoby ľudské telo, ktoré je tiež jeden celok,ale tvorí ho mnoho vecí -hlava,ruky, nohy, ... takto sa to dá najlepšie pripodobniť.
Všetkým božským osobám sa vzdáva rovnaká úcta čiže či sa modlíš k Bohu ako otcovi, alebo Synovi(Ježišovi) alebo Duchu svätému modlíš sa k jedinému Bohu.

maja22
14. sep 2022

@julka828 Neviem, nakolko mas precitane Svate pismo, ale skusim odpovedat. Boh je jeden, ale v troch osobach. Tazke na pochopenie. Jan to vysvetluje na zaciatku evanjelia: "Na pociatku bolo Slovo a Slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh..." Nebudem citovat cele, da sa najst. Jezis je to Slovo. A vysvetlil nam, ze je Bozi Syn, ze ho poslal Otec a ze On zasa po svojom nanebovstupeni posle svojho Ducha. To je tajomstvo Najsvatejsej Trojice. Boh je cisty duch, nepochopitelny, neuchopitelny. Jezis chce, aby sme ho volali Otec, naucil nas tu krasnu modlitbu Otce nas. Jezis vsak bol medzi nami. Mal svoju tvar, postavu, normalny clovek. Vieme si ho predstavit, namalovat. Vieme, co hovoril, ako sa spraval. Je nam blizky. Ovela blizsi ako Otec a nie je taky abstraktny, ako Svaty Duch. Preto v osobnej modlitbe najcastejsie oslovujeme jeho. Ked sa klanias Bohu, klanias sa Otcovi, Synovi aj Svatemu Duchu. Preto Boha charakterizuje laska. Zivotodarna sila. Stale je to vsak ten isty Boh, ktory tu bol vcera, je tu dnes a bude tu zajtra.

maja22
14. sep 2022

@ckocka Pre mna je dokazom existencie vsetko okolo mna. Ked vidim v zoologickej zahrade tie nadherne sfarbene vtaciky, hovorim si, Boze, ty musis byt uzasny, ked si stvoril tieto farby. Ked si uvedomim, ako vznika zivot, ako neuveritelne malicke bunky nesu celu geneticku informaciu cloveka, ktory za 9 mesiacov narastie v nadherne babo, to je uzasne! A to ani nehovorim, ze ked sa take babo "tvori", je to tiez pocit, na ktory sa nezabuda, sex tiez vymyslel Boh, aby sme sa rozmnozili 😁 Boziu ruku mozeme vidiet vsade, chce to len chut priznat si, ze naozaj je. Viem, ze Jezis je Boh a tento dokaz je pre mna najvacsi.

ckocka
14. sep 2022

@maja22 A veriť tomu čo nevidíme je od čoho dobré?
Nikto pri zdravom rozume nevidel jednorožca čo prdí dúhu, takže máme veriť že existuje?
Hmatatelný dôkaz všeobecné platný musí byť hmatatelný pre všetkých, tvoje presvedčenie naozaj hmatatelný dôkaz nie je. Je to tvoja viera, s tým nemám problém.

zuzinka888
14. sep 2022

@panelacikova tak mozno ako laska. Miliony ludi ti povie ze existuje ze ju citia aj ked nevidia. A potom niekto kto nikdy nelubil povie ze je to len chemia a proces v mozgu.

maja22
14. sep 2022

@ckocka Mna by teda zaujimalo, aky konkretny hmatatelny dokaz si predstavujes. 🤔

ckocka
14. sep 2022

@maja22 No to práve vôbec netuším, ty tvrdíš že Ježiš je živý a hmatatelný dôkaz.

maja22
14. sep 2022

@ckocka Ano, mne On ako dokaz uplne staci. 🙂 Ale ked ty nevies, ako sa ti ma Boh zjavit, aby si uverila, ze jestvuje, tak tam nemas velke sance 😀😀😀 Hoci niekomu sa zjavi aj osobne, ale u teba je predpoklad, ze by si to zviedla na momentalnu indispoziciu a halucinaciu z dakeho stresu, takze fakt bez sance... 😁 Ale ja vravim, ze Bohu nic nie je nemozne, mozno raz sa ti zjavi tak, ze ti fakt padne sanka a budes jeho 🙂 Ak je sanca, ze sa niekto za teba modli, posti, trpi, tak je aj sanca, ze raz uveris, mozno aj bez chladnych argumentov 🙂

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
julka828
14. sep 2022

@maja22 ano tazko sa to chape. Ale ked boh poslal svojho syna aby trpel za nase hriechy tak vlastne neposlal svojho syna ale seba ?

eva112014
14. sep 2022

@h2 Ty poznáš človeka, ktorý koná zlo a nečaká dobro? 😅

eva112014
14. sep 2022

Ak niekto nezažil silu modlitby, nevadí. Ak niekto nezažil na sebe silu zla, tak nech je ozaj rád. To, čo tu čítam na MK, že im straší v dome, to je hrůza, des. A ešte, že vidí ducha … 👀

maja22
14. sep 2022

@julka828 Ano. Pozri, ked dieta chyti v obchode amok, lebo mu rodic nieco odmietne a v tom jede zhodi a rozbije nejake veci, neplati skodu to dieta, ale jeho rodic. Rodic to zaplati, dietatu vysvetli, ze sa tak nema spravat a aj mu tu jeho vinu odpusti. Ale to odpustenie by samo osebe skodu nenapravilo a dieta nie je schopne ju odcinit. Podobne to urobil Boh. Napomina nas, ako mame zit, ako sa spravat, aj nam odpusti, ked si uzname, ze sme sa previnili, ale my ten hriech, tu urazku jeho Svatosti nevieme odcinit. Urobil to za nas sam. Cez svojho Syna, ktory prisiel na zem ako clovek, ale on nebol napoly Boh a napoly clovek, Jezis je Boh aj clovek zaroven v uplnej plnosti.

julka828
14. sep 2022

@maja22 aha uz je mi to trosku jasnejsie. Ale naozaj narocne na pochopenie. Dakujem za vysvetlenie 🙂

maja22
14. sep 2022

@julka828 rado sa stalo. Hocikedy aj nabuduce. Pokojne aj do ip 😉 Co budem vediet, odpoviem. Nemam vystudovanu teologiu. Iba som sa tiez zaujimala, komu a comu som vlastne uverila 🙂

taga
14. sep 2022

@panelacikova v prvom rade, dovol mi vyjadrit uprimnu sustrast.. je citit, ze ta strata tety velmi.boli

taga
14. sep 2022

Chcela som Ti napisat viac veci, no najma to, ze viera a modlitba pre veriaceho nie su na to, aby si zabezpecil uzasny skvely zivot v bavlnke tu na zemi... snahou je, dosiahnut ten vecny zivot v Bohu po smrti

panelacikova
14. sep 2022

@taga ďakujem. je to hlavne neskutočne neuveriteľné. zrazu cítiš a vnímaš, že ľudia, ktorých si celý život vnímala ako tých silnejších a tých, čo všetko dokážu preskákať, zrazu zmiznú. a ešte takým doslova potupným spôsobom :(
v každom prípade je to takto lepšie či už pre ňu alebo pozostalých, lebo to už bolo naozaj neuveriteľné trápenie a bolesť (myslím jej fyzická predovšetkým)...

taga
14. sep 2022

A tak ako rodic chce pre svoje dieta to najlepsie, no nemoze mu vydlazdit cely zivot zlatymi dlazdickami, no chce svoje dieta naucit zvladat aj tazke zivotne situacie, tak to ja vnimam aj s vierou a Bohom: s nim a s vierou budem lepsie zvladat aj to tazke co pride..

Neviem, ako to vnimala tvoja teta, no mozno prave tak... nikto tu na zemi nebude zit naveky, ani keby cely zivot klacal na kolenach, raz kazdy z nas umrie... niektl bude mat ten koniec lahsi, rychlejsi, niekto tragicky, niekto v bolestiach... ale tak ako sa niekto, komu na svete nechyba nic moze stazovat na zlomeny necher, tak niekto iny, kto skutocne preziva na zemi obrovsku bolest, moze toto vnimat ako cestu a priblizenie sa k nemu.. Boha nemozme pochopit, nase rozumcely na to nemaju.. vzdy si poviem, ani mravcovi nema zmysel vysvetlovat, ako funguje internet... no ten mravcek si zije, robi co vie ako najlepsie vie a spolieha sa na nejake zakony prirody dajme tomu.. tak podobne si tu nazivame my, trt rozumieme, sme len mala bodka vo vesmire.. mozme verit, ale tak ako nam Boh dava navod na zivot, dava nam aj slobodnu volu...
Tak ako kazda jedna z nas sa snazi vychovat svoje dieta co najlepsie ako vie, no nemoze ho nutit konat cely zivot len dobro, lebo by to bola manipulacia.

kamatopo
14. sep 2022

Modlitba mi pomohla,pomohla mi ukľudniť myseľ a sústrediť sa na problém ktorý sa v mojom živote vyskytol. Sústrediť sa na riešenie a aj prijatie toho čo príde. Byť silná a nedať na sebe nič poznať a tým ukľudniť človeka za ktorého som sa modlila. Vďaka kľudu, ktorý som načerpala som bola schopná byť oporou.

taga
14. sep 2022

@panelacikova nehovor si, ze jej smrt bola potupna.. tak ako je zivot bol vynimocny, tak aj je smrt bola vynimocna, aj ked z tej ludskej stranky to berieme tak velmi emotivne a negativne (ved co je uz pozitivne na bolesti a utrpeni)
Krasne o nej hovoris, ze bola cely zivot ta silna, co vsetko zvladala... a vlastne, musela zvladnut aj tazky koniec. Statocna zena ❤

panelacikova
14. sep 2022

@taga máš fakt pekné slová, ďakujem. ale s jednou vecou nemôžem súhlasiť. bolo to potupné, z môjho pohľadu jednoznačne. ona nemohla už ani cikať poriadne, proste lekári bezmocní, doslova dali rodine na výber, že tých pár dní (z nemocnice bola doma presne 5 dní, kým umrela) ju môžu nechať na geriatrii alebo poslať domov, rodina rozhodla, že domov. no tých pár dní bolo už ozaj ďaleko cez čiaru, plus cca 3-4 týždne predtým už hrozne, hrozne trpela, ale ešte vedela chodiť po vlastných a ako tak sa držala fyzicky, hoci v bolestiach. takže za mňa je takáto smrť potupná. kedysi dávno umrel aj jeden môj ujo, mal 60, ešte "mládenec", dostal znenazdajky infarkt, nič tomu nenasvedčovalo, nikdy predtým nemal žiadne závažné problémy. umrel doma v kresle pri nedeľnom programe akomsi.... tak toto považujem za "peknú" smrť, nepotupnú. škoda, že každý nemôže mať takú smrť, aby nemusel toľko trpieť... škoda, že lekári a medicína tu nie sú iba na to, aby vyliečili, ale aj na to, aby vyriekli taký hrozný ortieľ... no čo už. má to za sebou, raz to muselo prísť. len hrozné, že týmto spôsobom