icon

Sila modlitby. Zažili ste ju na vlastnej koži?

13. sep 2022
elizabet173
14. sep 2022

@h2 nechaj tak, ak je niekto presvedčený o tom, že mu modlitba pomáha, verí tomu, uľahčuje mu to život, rešpektujem to. Ja nie som veriaca, takže je zbytočné odpovedať v tejto téme, len dodám, že sa nedá porovnať, ako by to dopadlo bez modlitby, lebo alebo tam viera je a človek sa modlí, alebo nie je a nemodlí sa. Možno hlúpe prirovnanie, ale je to podobné, ako keď si mamičky hovoria, že deti majú dobrú imunitu, lebo dlho dojčili, možno by ju mali aj bez dojčenia, ale porovnať to nejde. Nechcem tu samozrejme znevažovať význam dojčenia, ani význam modlitby pre toho, kto tomu verí.

terka402
14. sep 2022

@panelacikova
Ty si, že aká milá! Také 🌞

Ďakujem, že si mi povedala, čo som mala robiť!!!
Viac synov stav, ani nič okolo rozoberať nebudem.

Nech je pochválené meno Pánovo odteraz až naveky 🙏

maja22
14. sep 2022

@elizabet173 mas pravdu, ze nemame vestecku gulu, co by dopadlo bez modlitby inak. Ja si ani nemyslim, ze ak sa nieco stane, je to silou modlitby. Je to silou Bozieho milosrdenstva. Modlitba ma svoju silu v tom, ze dokaze menit ludske srdce, ze pomaha cloveku uvedomovat si svoju zavislost na Bohu, ze pomaha odhalovat vlastnu dusu, vidiet seba sameho takeho, aky naozaj som. Zo Svateho pisma vieme, ze Boh vidi do nasich srdc, ci v nich vladne pycha, aki sme dobri a dokonali, alebo pokora, ked si uvedomujeme, aki sme hriesni. Pocuje vsetky modlitby, ale milsie su mu tie pokorne. A zaroven viem, ze vytrvala modlitba Ho nenecha chladnym. Tiez na zaklade evanjelia, ked k Jezisovi dopravili choreho cloveka tak, ze ho pred neho spustili cez strechu, boli vynaliezavi, asi sa inak nedalo a on mu ako prve povedal: "Clovece, odpustaju sa ti hriechy." Lebo toto je pred Bohom najdolezitejsie. Ocistit sa od hriechov. Az ked tieto jeho slova vyvolali pohorsenie, ze si dovoluje odpustat hriechy, na dokaz, ze je ozaj Boh a moze to urobit, uzdravil choreho aj telesne: "Vstan, vezmi si lozko a chod domov." A ten ochrnuty sa postavil a uzdraveny na tele i na dusi odisiel. Toto je ovocie modlitby a ano, nie je to vzdy viditelne. Moj ocino pred skoro 20 rokmi umieral, uz aj doktori nad nim lamali palicu, dokokonca v dedine si mysleli, ked zvonil umieracik, ze to uz jemu. Plakala som v kostole, prosila za jeho uzdravenie a zaroven za silu, aby som zvladala Boziu volu, ak je ina, ako moja. Mamina plakala, sestra, netusim, kolko ludi sa vtedy za neho a za nas modlilo. Je tu a ked prisiel po 15 rokoch k nejakemu novemu lekarovi na vysetrenie, ten povedal, ze podla jeho stavu ziadnu chorobu v tejto oblasti nemal. Pre nas zazrak. Nemyslim si, ze by to bolo silou modlitby, ale silou Bozieho milosrdenstva. Ze mu daroval zivot. A ocino sa aj zmenil k lepsiemu. Bol dobry aj predtym, ale po chorobe este lepsi. Takato skusenost je neprenosna. Mamina, ktora ho oplakavala, tu uz nie je a on ano. Toto asi neveriaci clovek nepochopi, aj pre veriaceho cloveka su taketo zazraky tajomstvom.

janetinka27
14. sep 2022

@panelacikova je to pre nas casto nelogicke, no verime, ze Boh vidi vsetko, vidi priciny a tiez co bude nasledovat. nasa spravodlivost moze casto vychadzat z hnevu, zo zranenia, mame tendenciu sudit. je vsak dobre, ze spravodlivost vykonava Boh, ktory jediny vidi do hlbky, do cloveka, pozna okolnosti. mozno by sme boli zhrozeni, keby sme raz videli nasledky nasej spravodlivosti.

castokrat aj nasilnik je len chudak, uboziak, mozno nikdy nemal zivot ako my.
mozno ked bol dieta, my sme mali lasku rodicov, on bitku a odmietanie. v skole ukradol spoluziakom desiatu, lebo jemu mama nic nenachystala. my sme sa doma ucili, robili si domace ulohy, u nich doma mozno boli pitky, krik, hadky, v skole prepadal. kym my sme mali kamaratov, hrali sme sa v skole, doma, on nikoho nemal, lebo bol odpisany a tak sa potlkal sam a znicil trebars niekomu bicykel ci v trapeni duse rozbil len tak cudzie okno. citil smutok, nespravodlivost, zavist a hnev, ktory sa stupnoval. na povrch sa tvaril ako drsnak a clovek nad vecou. tym u druhych vyvolal dojem, ze je bezcitny, drzy, no v skutocnosti bol neisty, stale v strehu, v strachu. kazdy den svojho zivota sa len utvrdzoval v tom, ze ludia su zli, zivot je zly. a ak by sa zamyslel duchovne, potom ak existuje Boh, je urcite zly. takyto clovek sa mohol potom zacat stretavat s jemu podobnymi, ktori tiez nikoho a nic nemali. do zivota mu tak pribudlo dalsie zlo, lebo rozsirovali spolocne svoje aktivity.
takyto clovek potom zlyhaval neskor vo svojej rodine, opustil deti, narobil dlhy, zbil partnerku atd

potom by mala prist nasa spravodlivost a tento clovek by trpel pred smrtou hroznymi bolestami, chorobami. bolo by to skutocne spravodlive, len preto, ze zil tak zle? v podstate cely jeho zivot bolo trapenie, bez lasky, radosti, istot, vztahov, len zivot plny bolesti, strachu, odmietania, opovrhovania.

preto je dolezite modlit sa aj za tychto ludi, pretoze sa za nich malokto alebo nikto z blizkych nemodli. ked sa modlime za "zleho" cloveka, postupne sa aj nase srdce a vnimanie meni a nasledne aj nase spravanie k ludom, ktori ublizuju. modlitbou a uvazovanim zistujeme, ze aj oni su ludia, ktori trpeli a trpia stale, aj ked pri tom trapia inych. ak by aj modlitba teoreticky nemala na nich ziadny ucinok (verim, ze ma aj ked o nej nevie), potom ma urcite ucinok na nas, ktori sa modlime.

v podstate v kazdom z nas moze byt podobne trapenie, zranenie a my (mozno v mensej miere ako vyssie spomenuty muz) potom zranujeme dalsich ludi. preto nemozeme spravodlivo sudit a dufat, ze Boh bude vykonavatelom nasho rozsudku. Kristus sam povedal, ze neprisiel volat spravodlivych, ale hriesnikov, aby sa kajali. je predsa dobre a dolezite pre spolocnost, aby sa hriesnici obratili a kajali. tyka sa to nas vsetkych, aby sme sa zbavili zatvrdnutia, zatrpknutia, tuzby po pomste, aby sme prestali vynasat rozsudky nad inymi a naopak, aby sme pracovali na sebe a na svojom vnimani inych.

nakoniec ludia, ktori odmietnu Bozie milosrdenstvo, sami sa odlucia od Boha. a nemusia to byt len ti zli, nasilnici, zlodeji, ale kazdy z nas, kto si strazi svoje tvrde srdce. Boh je pre vsetkych, nikoho neodmieta. je dobre, ked sa clovek pyta, ked chce poznat odpoved. aj ked je mozno negativne naladeny, sklamany. ale aj to je podnet na hladanie pravdy.

mima172
14. sep 2022

Áno 🙂 A prajem každému skeptikovi, aby raz tú silu pocítil (na hejty vševedcov nereagujem) 💕

anna777115
14. sep 2022

@h2 Máš štyri deti a jedno z nich je diabetik.Deti, ťa prosia o čokoládu trom z nich ju dáš, jednému nie.Z pohľadu nestranného človeka si krkavčia matka, ale opak, je pravdou, si milujucou matkou.

ckocka
14. sep 2022

@anna777115 Diagnóza sa dá lahko overiť, úmysly a dovody bohov nikdy.

maryetta
14. sep 2022

Na toto ma každý iné vnimanie.
Ja som sa už veľakrát presvedčila že-Bohu nič nie je nemožne.
Ked sami lekári mali človeka dávno pochovaneho.
Hovorili o zázraku-o nemožnom zázraku z medicinskeho hľadiska.

anna777115
14. sep 2022

Vieš, ale keď verím v milujúceho boha "otca",tak, musím veriť aj jeho úmyslom.Predsa, keď máš, milujúcich rodičov,tak veríš aj,im úmyslom, ktoré s tebou majú.Vieš, všetko je to o viere, dôvere a odovzdanosťi sa Bohu vo všetkom, lebo keď keď ho spoznáš ako svojho milujúceho otca, tak vieš že má z tebou len dobré úmysly.Aj keď ja ako to dieťa,ktorému matka odmietla dať čokoládu to vidím inak.Ale keď to dieťa dospeje a pochopí vlastným rozumom, prečo tak matka konala, bude jej zato vďační.

ckocka
14. sep 2022

@anna777115 Lenže bohom celý život iba veríš. Rozumom ich nikdy nepochopíš, preto je to viera.

anna777115
14. sep 2022

@ckocka Nie, je to len slepá viera, "Boh" sa ťa musí v živote "dotknúť" aby si sa mu s dôverou odovzdala.Ja, som mala v živote niekoľko takýchto "dotknutí" každý musí pocítiť na sebe tú lásku Boha Otca.Ja,som tiež bola vychovávaná vo viere,ale pokiaľ som si nenašla svoj vlastný osobný vzťah k Bohu tak to bolo, tiež len také neosobné,zo zvyku.

maja22
14. sep 2022

@ckocka neda sa vsetko rozumom pochopit, ani to nie je nutne. Rozumom nepochopime casto ani konanie inych ludi, nieto este Boha...

ckocka
14. sep 2022

@maja22 Ja s tým dokážem spokojne žiť že nie všetko si vieme vysvetliť, vymýšľať si rozprávky ktoré majú všetko vysvetliť sa mi zdá zbytočné.

ckocka
14. sep 2022

@anna777115 Dotknutie cíti veľa ľudí v rôznych situáciách, ako to vypovedá práve a iba o jednom platnom Bohu?

valeria_h
14. sep 2022

Modlitba má obrovskú moc ✝️

maja22
14. sep 2022

@ckocka a o com to podla teba vypoveda, ked doknutie Boha citi vela ludi v roznych situaciach?

thoughtfulweirdo
14. sep 2022

No ja neviem, mne sa tiež pár krát stalo, že sa mi splnilo niečo, čo som si veľmi želala, ale určite som sa predtým nemodlila ani k jednému bohu 🤷🏻‍♀️😅 ja ako pragmatik to vidím tak, že ľudia si radi domýšľajú zázraky a "božie zásahy" k náhodám. Je to pochopiteľné, lebo predstava, že niekto na mňa dáva pozor a stráži ma, je jednoduchšia, než spoliehanie sa len na samého seba.

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
stanulienkat
14. sep 2022

Nie necítila, pretože nič také neexistuje. Je to len sugescia a silne nutkanie ľudí, ktorí sú ľahko ovplyvniteľní, uveriť niečomu nadprirodzenému. Všetko sa dá vysvetliť. Respektíve koľko ľudí sa teraz modli k Bohu, aby prestala vojna na Ukrajine??? Vela. A ona neprestáva. Asi je niekde chyba. Asi Boh nie je doma.

janetinka27
14. sep 2022

@stanulienkat a preco si myslis, ze modlitba za ukrajinu a rusko nefunguje? nevieme ako by to vyzeralo bez modlitby. a modlitby za premenu srdca na oboch stranach prinesu ovocie postupne a dlhodobo.

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
stanulienkat
14. sep 2022

@janetinka27 No tá vojna raz skončí určite- aj bez modlitieb. Pan boh musí byť ale pekne zvrátený, keď sa mu niečo takéto páči. Vy náboženskí fanatici si všetko viete tak pekne vysvetliť po svojom, aby nám to pasovalo do tých vašich demagógii.

ckocka
14. sep 2022

@maja22 O tom že ak pociťujú dotknutia rôznych bohov pričom každý má byť ten jediný správny bude v systéme asi chybka. Nehovoriac o dotknutiach bez bohov, stavy vytŕženia nemajú iba náboženský charakter.

maja22
14. sep 2022

@stanulienkat Mas velmi skreslene predstavy o tom, aky Boh je. Ides po povrchu, nejdes do hlbky a z toho potom vyplyvaju tvoje nazory. A inac ti robi dobre, ked nazves veriaceho cloveka nabozenskym fanatikom? Mas pritom pocit dolezitosti a nadradenosti, ze ty nim nie si? Si pysna na to, ako si vystacis bez viery a nabozenskej demagogie? Vies, preco sa Boh narodil v mastali? Preco si nezvolil kralovsky palac? Lebo je zvrateny? Zrejme si nikdy nehladala odpovede na tieto otazky, kedze nemas potrebu riesit demagogiu. Ale to, ze slepy nevidi slnko neznamena, ze slnko neexistuje. On ho len nevidi. Ale pocuje o nom, moze ho citit. Bud to prijme ako fakt, ze aj ked nema moznost vidiet, uveri v jeho existenciu, alebo si pojde svoje, ze ziadne slnko neexistuje, su to len bachorky... V kazdom pripade existencia slnka od jeho nazoru nezavisi, ani neprestane na neho svietit, ono jednoducho je a niekto ma moznost ho vnimat vsetkymi zmyslami a niekto nie.

stanulienkat
14. sep 2022

@maja22 Je zaujímavé že Boh sa narodil v maštali, teda nie Boh, ale Ježiš, ktorý bol človekom. Popisuje sa to v mnohých historických knihách a náboženských knihách. Potom nechápem preco sú svetostanky samý prepych, zlato a bohatstvo, mamon. Pozri si len taký Vatikán, je to niečo nádherné, už vtedy sa tam pápeži pelesili s prostitútkami, keď bežní ľudia zomierali od hladu, na choroby a špinu. Celá cirkev je pokrytectvo číslo jedna.

maja22
14. sep 2022

@ckocka Dotknut sa nas moze nielen Boh, ovplyvnovat nas moze aj diabol. Podla ovocia sa spozna, aky je strom. Koho sa dotkne Boh, ten to spozna a vacsinou si tuto radost nenecha len pre seba. Chyba v systeme je len ludska pycha, ktora si mysli, ze Boha k zivotu nepotrebuje.

maja22
14. sep 2022

@stanulienkat Preco su svatostanky samy prepych? Lebo svatostanky su stavane na Boziu cest a slavu. Patri mu to najlepsie a najkrajsie, co na svete mame. Vo svatostanku totiz byva ulozena Eucharistia - Jezisovo telo a krv premene z chleba a vina pocas slavenia svatej omse. Jezisovi sa klaniame, Jemu chceme vzdavat uctu a cest a preto sa a stavby chramov a ich interierov pouzivaju materialy, ake tu na zemi pouzivame pri stavbe palacov. Kazdy kostol, v ktorom prebyva zivy Jezis, je domom Krala.

stanulienkat
14. sep 2022

@maja22 vieš, chodila som aj na náboženstvo, aj som čítala Bibliu a Ježiš bol proti takýmto veciam-proti modlostankom, bohatstvu, proti mamone, proti modlám, proti prepychu a obžerstvu, takže toto si vymyslela akurát tak cirkev, že je to na božiu slávu, aby od tých baranov a ovečiek mohla pýtať peniaze, odpustky a výpalné.

ckocka
14. sep 2022

@maja22 Slnko je reálne. Slepý cíti teplo, ak by posadili do rakety a vysadili na Slnku, môže si ho aj ohmatať, ak by sa pravda predtým nevyparil.
To sú stále argumenty ktoré sa snažia používať logiku na dôkaz nelogickej náuky.

maja22
14. sep 2022

@stanulienkat no tak ked si chodila na nabozenstvo, tak potom vies aj to, ze Jezis povedal Petrovi, ze je skala, na ktorej postavi svoju cirkev a pekelne brany je nepremozu. Co znamena, ze cele peklo sa bude snazit cirkev znicit, ale Jezis si ju neda. Ake metody peklo pouziva, je vsetkym zrejme, aj ty by si urcite vysypat z rukava vsetky hriechy, ktore veriacim vycitas. 😉 Ale Jezis je stale nad vsetkym, On to vedel uz vtedy, ked Petrovi tie slova povedal. Zdrave ovecky a barani pocuju hlas svojho pastiera a rozoznaju ho, len tie chore su zmatene a odtulaju sa prec...