Sila modlitby. Zažili ste ju na vlastnej koži?
@panelacikova rozumiem, ze ta to trapi a aj ze nerozumies, preco. Niekde som citala, ze vojny budu dovtedy, kym budu deti zabijane v lonach vlastnych matiek. Zijeme obklopeni zlom.
@ckocka Ja mozem sebavedomo tvrdit hocico, aj ze mi prileteli ufoni na zahradu a potom odleteli, je to na tebe, ako to vezmes. Predkladam ti moju skusenost, moje presvedcenie a je na tebe, ci si o mne pomyslis, ze som blazon, alebo vezmes Svate pismo, klaknes na kolena a skusis to zazit tiez 😉
@maja22 ale prosím ťa, zase nepleťme hrušky s jablkami. čo má spoločné interupcia ženy žijúcej napríklad v Kanade, čo je jej vlastné rozhodnutie s tým, že niekde vo východnej Európe umierajú tisícky detí? aj dospelých? ktorí si to nevybrali?
@panelacikova to nie je o hruskach a jablkach. Vojny tu mame preto, ze nezijeme vo vzajomnej laske, nemilujeme blizneho ako seba sameho. Narokujeme si na veci, uzemia, nerastne bohatstvo... Ano, vzdy sa zda, ze vojnu vyhlasi jeden blazon a trpia tisice. Ale toho blazna niekto podporuje, sam by nevykonal
nic. No okrem tychto velkych vojen ludia vedu vojny male, sukromne - ked sa nerespektuju, nemaju k sebe uctu, hnevaju sa na seba, ohovaraju... Deti trpia, ked vidia miesto lasky u rodicov hadky, rozvody, ked miesto smiechu vladne v rodine hulvatstvo, alkoholizmus, sebectvo... Netvarme sa, ze ludia trpia len vo vojne. Trpia aj v mieri, akurat to nie je tak okate. Lebo egoizmus vladne svetom. Ten vyrok o tom, ze na svete budu vojny, pokym budu matky zabijat vlastne deti vo svojom lone hovori o tom, ze ludia si budu ublizovat dovtedy, kym budu sebecki. Ako mozeme zachovat vo svete pokoj a mier, ked to nedokazeme vo vlastnych rodinach? Na pracoviskach, v medziludskych vztahoch? Kazde umelo potratene dieta je ludska obet, z ktorej sa peklo tesi a toto zlo opat plodi len zlo, sila demonov tym rastie a svet sa prepada do skazy stale viac a viac.
@ckocka Mylim sa, ked si myslim, ze s takou istou nedoverou, ako pristupujes ku mne, by si pristupila ku komukolvek, kto by ti podaval nejake svoje argumenty? Aj keby to boli argumenty vedecke, nebola by si schopna priznat, ze ten vedec hovori o niecom nadprirodzenom, isla by si si svoje... Ci? Nemam pravdu? Ty vlastne ani nevies, co vlastne chces ako argument pocut, ale akykolvek argument ti je nedostatocny, slaby, vyvratitelny. Biblia ma na to vyraz zatvrdnute srdce.
@maja22 ak to mám brať ako metaforu, tak OK, dáva to logiku. ale opäť, kde je ten boh? prečo práve ten jedinec, ktorý vojnu vyvolal (akúkoľvek) netrpí? prečo on nedostane rakovinu? prečo sa on nekrúti ako červ od bolesti? toto sú fakty, pri ktorých ja fakt názor nezmením. ak by boh existoval a bol by naozaj taký dobrý a láskavý, netrpeli by nevinní ľudia. a teóriu, že trpia, lebo ježiš ich miluje a chce ich povolať k sebe, aby sa mali lepšie, než na tomto svete, u mňa neobstojí :( takúto verziu, ako dávate v tejto diskusii niektoré, počúvam od narodenia a nie, nikdy u mňa neobstála. už ako malé dievčatko som razila názor, že ja ako dieťa si toto nezaslúžim, čo doma mám a pýtala som sa boha, prečo môj ožratý otec nezakopne a neroztrepe si niekde hlavu, aby nám prestal ubližovať? doteraz nemám od boha odpoveď. vlastne mám: moja matka celý život s ťažkými diagnózami, moja teta umrela v obrovských bolestiach, ja ako dieťa (aj moji súrodenci), ktorí sme za nič nemohli, sme museli utekať mnohými nocami z domu, lebo by nás zmlátil.... toto je odpoveď vášho boha na moje nevinné detské otázky :(
ale ďakujem za diskusiu...
@ckocka ved ano, predpokladam, ze aj vedci uprednostnuju otvoreny rozum. Aj cirkev vyuziva ich schopnosti, ked chce rozlusknut nieco, co je i pre nu zahadou. Napriklad pri eucharistickych zazrakoch. Tam potrebuje vedecke zavery, potvrdene mikroskopom, nestaci len obycajny ludsky pohlad.
@panelacikova ty si zranena z detstva, mas v sebe bolave skusenosti, tie ti brania objavit Boha ako milosrdneho a laskaveho. Toto clovek sam vyliecit nedokaze...
@panelacikova ahoj, no je to tak, ze sloboda rozhodovania je clovekom chapana zle a tak prinasa do ludskych zivotov zlo. a zlo je najzakernejsie v tom, ze najviac tryzni nevinnych. zlo nie je spravodlive, zlo je zle a robi prave to najhorsie, najohavnejsie, preto je nasledkom hriechu utrpenie nevinnych.
Jezis tiez zomiera za hriechy inych, On najnevinnejsi. Panna Maria prichadza o Syna, trpi, pritom nic zle neurobila. krv Nevinneho ma vsak najvyssiu cenu.
Boh dal ludom prikazania, aby zili dobre, aby bol svet dobry. napominal ich, poucoval. potom prichadza Kristus a pripomina vyznam prikazani, ktore su vlastne zakonom lasky - k Bohu a cloveku.
clovek si vsak sam zvoli prekrocit zakon lasky - napr. nezabijes. to nie je iba vrazda, to je aj ohovaranie, zabijanie dobrej povesti. je to aj pozitkarsky obzersky zivot, ktory zabija nase telo, zdravie, alkoholizmus, ktory nici rodiny, ale aj zabija dusu zavisleho atd
nezosmilnis, nie je len predmanzelsky sex, ale kazda necista myslienka, chlipnosti, ziadostivost, sexualne ponizovanie, zneuzivanie roznymi sposobmi, ktorych je nespocetne mnozstvo.
mozeme takto pokracovat donekonecna. a trpia zas nevinni.
clovek upada do tychto neresti, ktore nakoniec obhajuje ako svoje sukromie, pravo, zi a nechaj zit atd. ale tym sa len prehlbuje posobenie ucinkov hriechu medzi nami. hriech dusi neprinasa pokoj, prinasa jej skazu a tak sam hriesnik zatvrdne, je podrazdeny, depresivny, dostava strach, utlaca, manipuluje.
Bohom dana sloboda neznamena, ze mozeme slobodne pachat zlo a ze nas nikto nemoze obmedzovat (zi v hriechu a nechaj ma zit v hriechu). skutocna sloboda je nase rozhodnutie, ktorym si vyberame dobro a sme tak slobodni od vztahu k zlu, k diablovi.
zakladom je prijatie Boha ako svojho Otca, Stvoritela. ked budem vyznavat, ze verim v Boha a budem si ctit Jeho prikazania, spoznavat Ho, uvazovat nad Jeho Slovom, prijmem Jezisa ako Cestu, Pravdu a Zivot, potom pochopim, co je to zakon lasky a budem chciet byt dobrym clovekom a rozmnozovat dobro na zemi.
no Boha dnes nikto nepotrebuje, lebo mame vlastny rozum, spoliehame sa na seba, pritom si neuvedomujeme, ze kazdy nas nadych je Bozi dar.
Bohu sa stale vycita, preco nezasiahne, preco neskonci vojny, preco sa nestane nieco zle nasilnikovi.
lenze zlo sa prejavuje aj v malickostiach, zarodky su uz v myslienkach. aby Boh zastavil v nas zlo, musel by zastavit nase myslienky, musel by nam zakazat mysliet. musel by nam zakazat sa hybat, lebo nasa ruka moze pohladit, no i zabit.
aj keby nas zviazal retazami, hresili by sme nenavistou, zlorecenim, myslienkami,musel by z nas urobit poslusne zvierata.
Boh dal cloveku slobodu a clovek si denne vybera radsej pozitok, domnele stastie ako by si vybral obetu ci utrpenie. Boh mal pre tento pripad pripraveny plan, ako zachranit cloveka, ktory sa vzburil proti Jeho zakonu. nie je teda pravda, ze Boh neurobil nic, lebo "veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale aby mal večný život" (Jn 3:16)...
..."Lebo Boh neposlal Syna na svet, aby svet odsúdil, ale aby sa skrze neho svet spasil. Kto v neho verí, nie je súdený. Ale kto neverí, už je odsúdený, pretože neuveril v meno Jednorodeného Božieho Syna. (Jn 3:17-18)
a to nie je nic ani malo, to je najviac, co ako Otec mal, svojho jedineho Syna
@panelacikova To je jednoduché, boha si môžeš vymyslieť akého chceš. Aby tvoja predstava mala nejakú integritu a mohla v tvojej hlave fungovať, musí mať aspoň zdanlivú logiku, inak by si ju aj ťažko presadzovala medzi spoločenstvom. A byť jediný veriaci je nanič.
Boh je všemocný a vševedúci. Ten kresťanský je na rozdiel od svojho starozákonného predobrazu vykreslený ako dobrotivý a milujúci, predsa len už v období jeho vzniku spoločnosť pokročila, objavila sa potreba žiť vo väčších skupinách a spolupracovať, aby to celé fungovalo. A začal nikdy nekončiaci boj za rovnoprávnosť. Náboženstvo tak odráža spoločenské klíma.
A prečo boh niečo dopustí? Pretože poriadok vecí na svete beží stále rovnako, bez ohľadu na to v akého riaditeľa toho všetkého veríme, ale musíme si vymyslieť vysvetlenie pre každý prípad. Logicky nejde povedať keď bola vojna či zemetrasenie boh si vzal dovolenku, s utrpením nemá nič spoločné. Ako ho teda vyviniť? Jednoducho, on pozná človeku navždy skryté dôvody a ak dopustí neprávosť má to určite príčinu ktorú my obyčajní pozemšťania nepoznáme. Je to geniálne riešenie problému dobra a zla.
Zároveň náboženstvo reflektuje aj vo vedeckej sfére existujúci problém svobodnej vôle, ani tam nie je doteraz jasno, či sme vo svojom jednaní naozaj svobodní alebo je podmienené a obmedzené tým ako naše telo a mozog funguje. Boh ponecháva človeku slobodu páchať zlo, tým ho sám nijako nezapríčiní, to že ho dovolí je prezentované ako výhoda pre človeka ktorý nie je iba bábkou v jeho rukách. A tak čokoľvek sa stane, stane sa podľa božej vôle, a človek môže aspoň časť svojho neľahkého údelu na tomto svete preložiť na plecia niekoho mocnejšieho ako je on sám. Ako bonus dostáva večný život po tomto svete, no neber to.
@ckocka vyber si, pozri si napriklad dokument o satke z Manopella, o obraze Panny Marie z Guadalupe, ci eucharisticky zazrak z Buenos Aires z roku 1996 atd
@janetinka27 Prosila som odkaz na vedecké štúdie. Dokument si môžem pozrieť aj o Atlantíde.
@ckocka a vedecka studia nemoze byt prezentovana v dokumente? ak chces dokaz, preco sa vyhovaras, napisala som ti ho, ale ty si si ho nepozrela.
@janetinka27 Môže, ale môže tam byť prezentovaná skreslene a nepresne. Tvorcovia dokumentu nenesú žiadnu zodpovednosť za pravosť predkladaných faktov. Myslela som že to každý vie.
Prečo sa vyhováram ja ak tu bolo povedané že dôkazy o zazrakoch sa vedecky skúmajú a ja len prosím odkaz na tie výskumy?
Ja nerozumiem, ako clovek dokaze verit v jednu imaginarnu bytost, ktoru nikdy nikto nevidel 🤦♀️
@ckocka ten dokument predsa hovori o riadnych vedeckych vyskumoch.mozes sa priamo obratit na vedcov a zariadenia, ktore predmety skumali. predpokladam, ze vysledky neskartovali a existuju.
@ckocka Zial, v zivote som si nevyhladavala odborne posudky o eucharistickych zazrakoch, lebo a) ani by som im nerozumela, moja anglictina je dost chaba a b) pre moju vieru to nepotrebujem. Ale obcas si so zaujmom precitam obycajne clanky, ktore o ich zaveroch vypovedaju: https://saletinirozkvet.webnode.sk/products/euc...
c) neverim tomu, ze by to tebou nejako pohlo, tak si tu namahu usetrim, pre mna by to bol strateny cas,
d) kto naozaj chce, pohlada si aj sam. Mozes na zaklade zakona o informaciach poziadat prislusne institucie, nech ti to poslu...
@janetinka27 Výborne, dobrali sme sa k tomu že existujú, kde sú? Predsa nechcete také dôležité poznatky skrývať pred bezbožnou verejnosťou. A ja ako neznaboh mám určité menší prehľad o pokroku vo výskume náboženského charakteru, vy o nich viete, tak prosím, naozaj prosím, pošlite mi odkaz.
Aby sme ukončili toto preťahovanie - dôkazná ťarcha spočívá na tom kto predkladá tvrdenie.

@maja22 To je práve to o čom tu vedieme debatu. Ak tebe niečo ako dokaz stačí je to úplne v poriadku pre teba, ale je dosť sebavedomé vydávať to za dokaz ktorý majú prijať všetci.