icon

Sila modlitby. Zažili ste ju na vlastnej koži?

13. sep 2022
janetinka27
16. sep 2022

@ckocka to nemyslis vazne. ak ta tak zaujima dokaz, potom je pre teba lahsie tvrdit, ze neexistuje, ako ten dokaz hladat. preco myslis, ze by bol ukryvany? prave naopak, ved potvrdzuje nevysvetlitelne javy. tak sa nedotahuj, obrat sa na zariadenia, ktore ten vyskum robili. aky chces odo mna odkaz, nejaky link? ved si to daj do google a hladaj

janetinka27
16. sep 2022

@ckocka dokaz je na tom, kto predklada tvrdenie? tak dokaz, ze Boh neexistuje, poprosim ten link...

ckocka
16. sep 2022

@janetinka27 Naozaj nechcem byť zlá, ale hovorí ti niečo výraz výroková logika? Alebo zavrhuješ všetky vedecké disciplíny radom a máš svoju životnú filozofiu?

joannita
16. sep 2022

@maja22 ano to je pravda. Ale za tie tisicky rokov mu pripisali a domysleli nadprirodzene schopnosti, ktore logicky urcite nemal.

janetinka27
16. sep 2022

@ckocka myslim, ze v tejto diskusii je niekto iny, kto zavrhuje vedecke discipliny. hlavne ked potvrdzuju pravost dokazov. este raz: nastuduj si fakty o satke z Manopella ci o obraze z Guadalupe, kde vedci vylucuju, aby tieto predmety mohli byt dielom cloveka, doteraz clovek nie je schopny ich vytvorit. a nastuduj si o eucharistickom zazraku z Buenis Aires (ktory nie je jediny preskumany eucharisticky zazrak) a uvidis, ze bolo vedecky dokazane, ze hostia sa premenila na ludske tkanivo srdecneho svalu, ktore bolo stale zive. islo o seriozne nezavisle vyskumy. kto chce, ten si to najde. kto nechce, bude pytat link

maja22
16. sep 2022

@ckocka ja netvrdim, ze sa to neda dokazat. To, ze kvoli tebe nebudem googlit, ci su vedecke prace uverejnene na nete, alebo kvoli tebe vypisovat na biskupske urady, nech mi poslu nafotene studie neznamena, ze neexistuju. Ja to k zivotu nepotrebujem a teba to tiez az tak nezaujima, ze by si kvoli tomu nemohla spat, tak naco sa oberat o cas... Nie je mohla uloha presviedcat ta. Moja uloha spociva v tom, ze vyznam verejne svoju vieru a druhy nech s tym nalozi, ako chce...

maja22
16. sep 2022

@joannita keby ich logicky urcite nemal, tak by bolo logicke, ze by jeho slava rychlo zapadla prachom a jeho nasledovnici by si pocas mucenia rychlo rozmysleli, ci budu trpiet pre vymyslene bludy, alebo s tymi klamstvami skoncia a zachrania si krk...Museli by byt blazni, aby sa nechali tyrat pre hluposti, mozno by sa ich par naslo, ale toto boli stovky, tisice, na roznych miestach a v roznom case, to nebola ani davova psychoza z nejakej jednej prednasky...

ckocka
16. sep 2022

@janetinka27 Ale ja to tiež nepotrebujem, žijem so svojím svetonázorom v pokoji. Ale pripúšťam že som človek omylný a v žiadnom prípade nemôžem vedieť o všetkom čo sa kde šustne, tak ak mi niekto povie že existujú rada sa nechám poučiť, prosíkam, no a - nič.

janetinka27
16. sep 2022

@ckocka a o co prosikas? ved som ti odpovedala. zbytok stoji na tebe, nie na mne. keby si naozaj chcela, tak by si to urobila. ked nechces, nepomoze ti, ani keby si to dostala na zlatej tacke.

joannita
16. sep 2022

@maja22 🙂 ked myslis
Pre mna je to jedno velke divadlo a nechapem ako moze niekto verit v jeho nadprirodzene vlastnosti 🙂
Dokonca niektori historici tvrdia, ze nikdy neexistoval a je to len mytologicka postava.
https://tvnoviny.sk/zahranicne/clanok/15675-ame...

ckocka
16. sep 2022

@janetinka27 Odpovedala si na niečo iné. Ak nerešpektuješ pravidlá ani v debate, aký má taká debata zmysel?
Ale priebežne sem nakukneme, možno sa tu nájde veriaci ktorého jeho viera zaujíma viac a venuje sa aj tej odbornej stránke. Potom sa snáď niečo zaujímavé dozviem.

janetinka27
16. sep 2022

@ckocka prepac, ak som tvoju reakciu nepochopila a odpovedala na nieco ine. mozno si to mohla napisat jasnejsie.
hladaj, prajem ti uprimne, aby si nasla. kto hlada, najde.

ckocka
16. sep 2022

@janetinka27 Ale už fakt naposledy. Odkaz na vedeckú štúdiu. Dokument nie je vedecká štúdia. Dokument može tvrdiť čo len chce.

janetinka27
16. sep 2022

@ckocka odkaz na vedecku studiu? a nedostala si dost odpovedi, ze link nemam? a ze kde sa mas obratit? neodpisala ti aj ina uzivatelka, ze nebude kvoli tebe pisat na biskupsky urad?
ja nemam "link" ani ziadny odkaz pod ciarou na tieto studie. dokument predsa prezentoval konkretne a jasne vysledky seriozneho vysetrovania. tak ti este raz pisem, ze si to pohladaj sama. z dokumentu sa dozvies, kto vyskum vykonaval. napis tam, napis do vatikanu, napis do tv lux, napis na faru, napis ludom, ktorych mena su v dokumente spomenute. navstiv farnost, kde je satka z manopella vystavena. urob cokolvek, co potvrdi alebo vyvrati tvoje vlastne presvedcenie.dnes predsa priemerne inteligentny clovek vie, kde sa ma s otazkami obratit. je mozne, ze ta odkazu na dalsie a dalsie institucie, kedze sa tym zaoberalo viac zariadeni. ak to myslis vazne, tak nemozes mat problem sa k tomu dostat.
ale pokial nechces, este raz, nikto ta nepresvedci ani keby ti to polozil do ruk.

janetinka27
16. sep 2022

@ckocka a teda, co je uplne najzvlastnejsie, svoje presvedcenie pasivne vkladas do ruk a schopnosti ci ochote cudzieho cloveka (mna) predlozit ti dokaz o existencii Boha? Boh dava dokazy o svojej existecii kamkolvek sa okolo seba pozries.
myslim, ze keby si uprimne poziadala Boha, aby ti dal dokaz o svojej existencii, urobi to

janetinka27
16. sep 2022

@ckocka ale za seba ti poviem, ze viera dokazy nepotrebuje.
mozes si precitat tento priklad priamo z Biblie, je kratky:

16. kapitola
PODOBENSTVO O BOHÁČOVI A CHUDOBNOM LAZÁROVI
19 Bol bohatý človek, obliekal sa do šarlátu a jemného ľanu a hodoval každý deň skvostne. 20 A bol akýsi chudobný muž, menom Lazár, ktorý ležiaval pred jeho bránou vredovitý 21 a žiadal si nasýtiť sa odpadkami z boháčovho stola, ale nikto mu ich nedal, len čo psy prichádzali a lízali mu vredy. 22 Ten chudák umrel a anjeli ho zaniesli do lona Abrahámovho. Umrel aj boháč a pochovali ho. 23 Potom v mukách podsvetia pozdvihol oči a zďaleka uzrel Abraháma a v jeho lone Lazára; 24 zvolal: Otec Abrahám, zmiluj sa nado mnou a pošli Lazára, aby si koniec prsta omočil vo vode a ovlažil mi jazyk, lebo sa veľmi trápim v tomto plameni. 25 Ale Abrahám mu odpovedal: Synu, rozpomeň sa, že si ty svoje dobré veci vzal zaživa a podobne Lazár zlé; teraz tento sa tu teší a ty sa trápiš. 26 Okrem toho, medzi nami a vami je veľká priepasť, aby tí, čo odtiaľto chcú prejsť k vám, nemohli, ani odtiaľ nedostali sa k nám. 27 Nato povedal (boháč): Prosím ťa teda, otče, pošli ho do domu môjho otca; 28 mám totiž päť bratov; nech im svedčí (o tých veciach), aby neprišli aj oni na toto miesto múk. 29 Abrahám mu povedal: Majú Mojžiša a prorokov, nech ich poslúchajú. 30 On však odvetil: Nie, otec Abrahám, ale keby niekto z mŕtvych išiel k nim, kajali by sa. 31 Odpovedal mu: Keď Mojžiša a prorokov neposlúchajú, nedajú sa presvedčiť, ani keby niekto z mŕtvych vstal.

maja22
16. sep 2022

@ckocka Urobila som taku minimalnu vec. Nafotila som ti toto: citaj, studuj, preveruj... Pokial o vieru nebudes prosit, asi ti to bude aj tak nanic. Ale Boh je Bohom zazrakom, mozno ta oslovi aj bez toho, aby si ho prosila. Vela stastia 🙂

maja22
16. sep 2022

@joannita vdaka za odkaz. Presvedcenie jedneho historika nema pre mna vypovednu hodnotu, lebo to, ze nikto nic o Jezisovi nepisal v case jeho zivota, je normalne. Nemali na to dovod. Nebol to ziadny vojvodca, ktory by presiel so svojou armadou pol sveta ako Alexander Velky. Bol to obycajny Galilejcan, ktoreho popravili. O kolkych popravenych Zidoch si Rimania viedli zapisky? Druha vec je moja osobna skusenost, ta je, zial, neprenosna.

ckocka
16. sep 2022

@maja22 Kauzu som čítala, už je to dlhšie a detaily si nepamatám, ale hneď si ju znova vypožičiam ak bude k dispozícii. Strobel je zapálený obrátený ateista, a ak s dobre pamatám hlavná kritika jeho dokazov spočíva v tom že sa opiera o dokazy expertov výhradne kresťanskej viery, pričom ignoruje všetko čo nepotvrdzuje alebo vyvracia jeho hypotézy. Hlavná ťarcha jeho dokazov spočíva na písomných prameňoch z dávnej histórie, ktoré považuje (tak ako tu niektorý dokumentárny film) za relevantný prameň overených informácií.
Ale ako hovorím detaily už neviem, nemožem teraz komentovať do hlbky, prečítam a napíšem svoje výhrady.

janetinka27
16. sep 2022

@ckocka ty nechces ziadny dokaz. ty chces mat len pravdu. zaujimave, ako vlastna tuzba po zbytocnosti dokaze zatvrdit ludske srdce. myslis, ze dokaz o Bohu ti daju mudre knihy ci zazraky, ci nejake predmety alebo uzdravenia? a potom co, uz uveris? viera je milost, dar Bozi, nie cierne na bielom ani bodka pod mikroskopom.

ckocka
16. sep 2022

@joannita To ja si zas myslím že postava vizionára a vodcu ktorá predznamenala rozmach kresťanstva reálne existovala, len to bol neobyčajný obyčajný človek, smrtelný tak ako my všetci.

ckocka
16. sep 2022

@janetinka27 Ale stále prečo ja, prečo to nie ste vy kto len chce mať pravdu?
Ak si zoberieme na pomoc čísla, ludí je na svete asi 8 miliárd, ku kresťanstvu sa hlásia asi 2 miliardy, a to len ak zoberieme všetky denominácie, ktoré sa nedokážu dohodnúť ani medzi sebou ako to teda vlastne je.
Prečo si myslíš že jedna štvrtina musí mať pravdu, a tri štvrtiny sa musia mýliť? Čo iné náboženstvá, prečo ich viera nemože byť práve tá správna, ak by sa predsa len ukázalo že niečo nadprirodzené existuje? Akýkolvek vyznavač budhizmu (i keď to je skor filozofia než náboženstvo), muslim alebo žid je rovnako pevne presvedčený o tej svojej pravde, má knihy ktoré to dokazujú tak ako vy Bibliu. Prečo je jeho názor menej hodnotný?

maja22
16. sep 2022

@ckocka tak to neberieme, ze by niekoho nazor bol menej hodnotny. Nazor je proste nazor, mozeme mat nazory, ci sa nam paci cervene auto alebo cierne auto, ale nemozeme mat nazor, ci to auto je. S predstavitelmi inych nabozenstiev sa zhodneme na tom, ze Boh je, nezhodneme sa na tom, ako Ho vnimame. S autom je to lahsie, je to konkretna hmatatelna vec, Boh takyto uchopitelny nie je. Preto vznikaju taketo diskusie. S ateistami este aj o tom, ze ci vobec je... Strobel hladal a nasiel. Tebe sa nezda spravny jeho postup, mozes si vytvorit vlastny. Ale toto nie je atomova fyzika, ze cim viac sa budem ucit, tym viac tomu budem rozumiet. Pretoze sa bavime o viere a skutocna viera je o zazitku, nie o vedomostiach.

ckocka
16. sep 2022

@maja22 My si asi fakt nerozumieme. Neviem ako už mám deklarovať že ak sa bavíme len o viere ako o VIERE tak s tým nemám absolútne žiadny problém?

janetinka27
16. sep 2022

@ckocka preco ty? lebo ty sa pytas. a na argumenty odpovedas odmietavo alebo ich podcenujes. chces vediet dokaz. tak ked myslis, ze skutocny dokaz neexistuje a ze krestanstvo je iba jedno z mnohych nabozenstiev a je postavene na bajke, potom naco chces pocut dokazy? nechaj ludi verit comu chcu, ty ver comu chces a podavaj dokazy o svojej viere tym, co sa ta budu pytat. takto stracas nielen svoj cas ale aj cas inych.
ak ti nie su moje odpovede postacujuce, nie su dost zaujimave, potom odporucam diskutovat s otcom jurajom vittekom alebo otcom milosom lichnerom (velmi lahko ich najdes na fb, pripadne ich sleduj na tv lux). ale iba ak chces lebo kazdy veriaci krestan ti bude tvrdit, ze Boh existuje. tomu sa nemozes cudovat.
aj ked odporucam, ako som pisala vyssie, modlit sa uprimne o dar viery. mozes poziadat aj inych krestanov, aby sa spolocne o tento dar pre teba modlili. potom sama uvidis, ci Boh existuje a nebudes musiet kvoli tomu citat tazke knihy ani potrebovat dokazy. zivot s Bohom je plny.

maja22
16. sep 2022

@ckocka no nerozumieme 😀Ja som ta pochopila, ze ak by si mala dake presvedcive dokazy, tak by si uverila. Ci?

ckocka
16. sep 2022

@maja22 Heuréka! Len by som sa vyjadrila inak, potom by som nemusela veriť, lebo by som vedela.

janetinka27
16. sep 2022

@ckocka no zena, pises stylom vsetci su blazni, iba ja som lietadlo. ja neviem co si teda chcela pocut. ja ani teraz po tvojich dvoch poslednych odpovediach neviem.

maja22
16. sep 2022

@ckocka tak ok, chapem ta spravne. Takze vela stastia, kto hlada, najde 😉

ckocka
16. sep 2022

@janetinka27 Ak budem diskutovať s niekým kto si myslí to isté čo ja aký to bude mať pre mňa prínos? Diskusia je výmena názorov, rôznych názorov, žijem v presvedčení že je dôležitá a obohacujúca.