Sila modlitby. Zažili ste ju na vlastnej koži?
aj apostoli, ktori boli Kristovi najblizsie, mali problem zmyslami a rozumom pochopit, co sa vlastne stalo. travili s Nim kazdy den, pocuvali Jeho slova, denne im vysvetloval principy zakona aj lasky. videli na vlastne oci uzdravenia, videli ako sa zrazu spolocnost proti Nemu obratila a ze bol nespravodlivo odsudeny na smrt. po ukrizovani vobec nevedeli, co robit, boli vystraseni. ked sa potom Jezis zjavil medzi nimi, boli z toho uplne zaskoceni, vobec to nebolo tak, ze by pevne vo viere ocakavali Jeho zmrtvychvstanie. dokonca ani Tomas im neveril, ze Ho videli a chcel dokaz, ktory dostal vlozenim ruk do ran. ked Jezis vystupil do neba, neboli z nich vystudovani odbornici na krestansku nauku, ale az zostupenim Ducha Svateho v ohnivych jazykoch boli Nim inspirovani, aby mohli hlasat evanjelium.
takze ono ked ani Jeho najblizsi, ktori ho videli konat zazraky, neboli dokazmi obrateni a pevni vo viere, bola to milost Ducha Svateho, na ktoru sme odkazani aj my
@ckocka Ty sama píšeš: Veriť nechcem, chcem dôkaz na základe ktorého musím uznať pravdu.
V tejto téme, ak chceš získať dôkaz, neostáva Ti nič iné: Začni sa modliť úprimne zo srdca. K tomu však potrebuješ mať troška viery. A v tom je asi problém, ak Ty sama veriť nechceš, nemôžeš dostať a získať ani dôkaz, že modlitby majú zmysel a význam.
Začarovaný kruh.
@panelacikova ja viem, ze mi nedas za pravdu, pretoze je to neoveritelne, rozum to neberie, ale sudeni budeme az po smrti fyzickeho tela. A co caka najma zavislych, luharov, vrahov a pod. je nepredstavitelna bolest a utrpenie.
To, ze mame energeticke, astralne telo je uz i vedcom jasne, nemusime citat prastare texty v ktorych je vsetko vysvetlene (aj tak ich vacsinu skryvaju ti, ktori chcu ovladat ludstvo). Toto energeticke telo (osobnost) zije dalej bud v duchovnom svete (ak sa naucilo laske a konalo dobre skutky) alebo ako subosobnost. Kedysi ludia mali znalosti o fungovani materialneho a duchovneho sveta, len cast znalosti sa stratila, cast sa prekrutila a velku cast nam zastupcovia cirkvy, zakonici a politici zatajili. Zacalo to vraj cca pred 6000 rokmi, ked sa zacali spisovat zakladne cirkevne ustanovenia a zakonniky a zacali vznikat hiearchie v cirkvy. Preto vraj duchovny svet posielal svojich prorokov, ktori sa snazili vratit ludim znalosti. Najma o tom, ze zakladom stastneho zivota tu aj tam je vseobecna bezpodmienecna laska medzi ludmi. A pokial sa ludia nebudu o tuto lasku, laskavost a toleranciu usilovat, budeme zit ako tvory bez duse. No neziju zvierata rovnako ako my?
@dagmarovita odkedy si sem 14. septembra napisala tuto vetu: "ani mňa nijako neuspokojuje, ze Kristus trpel tiež, tak aj ja trpím, dokonca som mala chvile, ked som si vravela ze trpim viac ako On." laka ma reagovat, ale mam strach, ze sa ta dotknem, ze by som ti mohla ublizit, lebo by ti to mohlo vyzniet, ze bagatelizujem tvoje utrpenie a to urcite nechcem. Lebo aj ja som sa nad tym kedysi zamyslala, ze Jezis trpel vela, ale kolki trpia dlho a ovela viac ako on. Az mi to raz zrazu doslo. Chcem sa s tebou so svojimi myslienkami podelit, v ucte. Bez zlahcovania tvojho utrpenia alebo utrpenia inych ludi... My ludia berieme utrpenie a bolest tak, ako dokazeme - ludsky. Vnimame bolest plus-minus rovnako. Zena, ktora rodila, vie pochopit inu zenu v porodnych bolestiach. Koho bolel zub, vie pochopit ineho s bolestou v zube. Kto videl trpiet cloveka umierajuceho na rakovinu, suciti s nim, aj ked nema osobnu skusenost, ale to, co vidi, ho zranuje, najma ak je to blizky clovek. A touto ludskou optikou nazerania na bolest pozerame aj na Jezisove bolesti - ukrutne bicovanie, ktore vytrhavalo maso, pribijanie o drevo hrubymi klincami - strasna bolest, ale mame sklony si povedat, ze odtrpel si niekolko hodin a prislo vykupenie v podobe smrti. Kolki musia znasat mucive bolesti dlhe tyzdne, mesiace, kym konecne vsetko skonci. Ano, toto je to ludske utrpenie. Ale Jezis bol vo svojej podstate pravy a uplny clovek a zaroven pravy a uplny Boh. On zobral na seba splatenie trestu za nase hriechy. Ake strasne nasledky ma hriech, mozeme vidiet, ked Boh povedal Eve, ze za svoj hriech bude platit porodnymi bolestami. Adamovi zasa, ze v pote tvare bude dorabat chlieb - co znamena namahy, ale i neistoty, strach o zabezpecenie vlastnej rodiny - jednoducho povedane - hriech priniesol fyzicke aj psychicke trapenie. A ked si uvedomime, ze Jezis vzal na seba hriechy sveta, On ako Svaty, cisty Boh prezival kazdy jeden hriech kazdeho cloveka na Zemi, bez ohladu na cas, teda aj tie moje. Cize On to utrpenie neprezival len ako clovek, ale aj ako milujuci Boh, ktory vsetku tu ohavnost, zlobu nasich hriechov prezival, akoby boli jeho vlastne. A toto utrpenie my nedokazeme ludsky "odmerat", toto vie len Boh, ake utrpenie mu sposobujeme my svojim hriesnym zivotom. Preto sa potil krvou a modlil sa, nech ho tento kalich utrpenia minie. A preto je k nam taky milosrdny. Preto nam odpusta, stale dokola, ked ho o to uprimne prosime. Lebo vie, ze bez Jeho milosti nemozeme nic. A preto ludia, ktori ziju v uzkom prepojeni s Nim, uvedomuju si svoju hriesnost a utrpenie prijimaju s pokorou. Poznaju cenu svojej vykupenej duse. A ohavnost kazdeho hriechu. Ked som si toto uvedomila, uz to vidim inak. Jezis trpel tak, ako si to my nevieme vobec predstavit. ♥️
@dagmarovita pomodlim sa 🙏♥️ Myslim si, ze trpel najviac z ludi prave preto, ze trpel ako Boh aj ako clovek. Ale vyhybam sa citaniu o Jeho utrpeni, boli ma to aj citat, takze odpovedam ti, ako to ja citim, neviem, ake je ofic. ucenie nasej Cirkvi.

@ckocka ano, tomu rozumiem, no diskutujuci potrebuje vediet o co ti ide. pretoze ak nevie, co vlastne hladas, tak naco sa ma v argumentacii zamerat?
ale uz som pochopila ten prispevok zacinajuci heureka - keby si mala dokaz, uz by si nemusela verit, lebo by si to uz vedela (cize uz nie viera, ale realna vedomost vychadzajuca z dokazu)
takze uz teraz rozumiem tvojim poziadavkam v tejto diskusii.
zelam ti vsetko dobre