icon

Škandál s fotením predčasniatok: Politický manipulátor?

annm81
30. jan 2024

Často tu na fóre diskutujem k politickým témam, ale nemám vo zvyku ich zakladať. Tentoraz ale chcem spraviť výnimku. Keďže poväčšine sú na tomto fóre matky a mnohé máte bohužiaľ aj skúsenosti s predčasne narodenými detičkami, chcela by som upriamiť vašu pozornosť na jeden z najnovších škandálov súčasnej vlády, kedy sa ministerka zdravotníctva fotila s predčasniatkami bez akýchkoľvek ochranných pomôcok a pravdepodobne aj bez súhlasu rodičov, za účelom svojej vlastnej propagácie. Možno by sa táto situácia dala chápať ako zlyhanie jednotlivcov, ktorí ju, ako nelekárku, neupozornili na riziká. Bohužiaľ, prípad má dohru, kedy sa ministerka snaží zastrašiť lekárku, ktorá na prípad upozornila - v dobe, keď máme nedostatok lekárov, a slušných lekárov obzvlášť! Kto z vás váhal, či pôjde na ďalší protest, možno vás táto správa presvedčí, že snaha o beztrestnosť a všemocnosť politikov, o akú sa tu hrá, je v neprospech aj vašich detí.

Strana
z3
majlo1234
30. jan 2024

To zastrasovanie ma na tom dostalo najviac. Je to hnus, cisty mafiansky stat. Holt zobrazuje to vacsinovu mentalitu naroda

timea301196
30. jan 2024

@annm81 pani ministerka sa môže hanbiť!!! Som mama dvoch presvasniatok (jeden narodení v Martine v inkubatore) a tie ceremónie čo s nami robili....Keď si predstavím že som sa syna mohla dotknúť po 14 dňoch čo som sa vôbec opýtala či si ho môžem vziať na ruky ( už ho preložili do postieľky) ešte som dostala zdrb že či neviem že sa môžem o neho starať atd... informácie nula bodov. To nehovorím keď sa narodil nevedela som nič do kým som tam nešla sa opýtať po 12h hlavne že mal prísť lekár za mnou akože cele zle to bolo..

A tu pani ministerka čo ze vraj prejde nejakou kontrolov.. no určite.....

domiklik
30. jan 2024

@annm81 po zhliadnutí jej ig účtu, pozornemu oku neunikne, ze pani ministerka sa celým svojím telom vložila do role vojvodkyne Kate 😃 lacný marketing

annm81
autor
30. jan 2024

@majlo1234 Lekárka ponúkla odstúpenie zo svojej pozície, ak by tento prípad mal ohroziť miesto riaditeľa, ktorý sa jej zastal. Budeme sa tu hrať na to, kto z nevinných ľudí (z úplne inej nemocnice) bude odídený, ale politickú zodpovednosť neprevezme nik.

@timea301196 Ako mama takých detí sama najlepšie vieš, prečo tie ceremónie boli nutné a rozum sa zastavuje, že ak to ministerke zdravotníctva (!) nedošlo samej, neupozornil ju personál- možno strčený v jej zadku, možno v obavách o svoje miesto, to si už musia vyhodnotiť sami so svojim svedomím. Želám celej rodine veľa zdravia, veď je to najcennejšie vec, akú máme.

@domiklik Tak zatiaľ to dáva na "vojvodkyňu" Romanu...

zuzinka888
30. jan 2024

Cela tato vlada je jeden velky grc🤢🤮. Co den to novy skandal.

top_manazerka
30. jan 2024

Ministerka má na xichte tolko makeupu, že by v jej prítomnosti nemali ani zatvárať dvere na aute. Nevkusná ženská s nulovými vedomosťami zo zdravotníctva. 🤢🤢🤢🤢

lienka.7
30. jan 2024

@annm81 mňa by zaujímalo, či mála naša "mrkajuca modelka" vôbec povolenie od rodičov si vziať to dieta na ruky???

annm81
autor
30. jan 2024

@lienka.7 Vzhľadom na to, že ministerstvo na otázku o súhlase rodičov neodpovedalo, dá sa očakávať, že rodičia o ničom nevedeli.

lienka.7
30. jan 2024

@annm81 ja nejako nesledujem správy... dačo som zachytila až po.. o doktorke neviem napr.vobec. kde to bolo? mozes sem hodiť nejaké linky? Diky😊

klip0
30. jan 2024

Kde ste čítali o zastrašovaní ? To som nezachytila

annm81
autor
30. jan 2024

@lienka.7 píšu o tom v podstate všetky veľké médiá a všade majú k téme viac článkov, napr.

https://kosice.korzar.sme.sk/c/23275395/kritizo...

https://hnonline.sk/slovensko/96128192-kdh-krit...

https://dennikn.sk/3796349/ministerka-zdravotni...

https://www.postoj.sk/145996/po-kritike-lekarky...

@klip0 Tvrdí to jej kolega, nemocnica lustrovanie popiera. Neviem, či môžme očakávať,
že sa to prešetrí, aby sa zistilo, kde je pravda. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfb...

lienka.7
30. jan 2024

@annm81 no hnus 🤮
Keby sa aspoň na 50% venovala zdravotnictvu tak ako sa venuje svojmu PR...
Inak ze sa neozvu rodicia toho babatka.

deniseee
30. jan 2024

Vsetky moje deti su predcasne narodene. Takze napisem nieco, co tunajsie moralistky asi netusia. Ked som porodila extremne predcasne prveho syna, bol prvy mesiac na intenzivke (ta vyzerala inak, ako to, co je vidiet na fotke), deti sa tam vacsinou z inkubatorov nevyberali, pretoze z nich trcali hadicky vsetkymi smermi, napriklad boli na umelej plucnej ventilacii, cize take dieta by jej nikto do ruk nedal. Na druhej strane, ked som tam isla po prvy raz, sestricka sa ma zhostila rovno vo dverach, naucila ma kde maju specialne mydla, dezinfekcie, obleky aj navleky na topanky, pockala kym som spravila vsetko tak, ako bolo potrebne a az potom ma vzala za synom. Otazka teda je: kde bol prislusny personal a preco kritizovat do medii, ked tam mali byt a ihned ju poucit tak, ako to robia pri kazdej navsteve? Lebo neupozornit, voviest ju dovnutra a potom ju medialne zvozit povazujem zase ja za cielenu diskreditaciu (a to som ju nevolila, ani jej stranu, ani ju nemam v laske a ani ju na tom poste nechcem, ale napriek tomu tato otazka je pre mna podstatna). Pre mna toto cele vyzera, akoby sa personal, ktory tam v tej chvili bol, uplne pokakal z pani ministerky, nasledne dostali na zaklade fotky vynadane od sefky, a co je lepsie ako hodit to na osobu, ktora vobec nevedela, ako funguju tieto oddelenia. Naviac co sa tyka tychto akoze vyssie postavenych ludi, je bezne aj zo sveta, ze chodia takto po nemocniciach, dokonca po intenzivkach, kam nechcu pustit pribuznych, ale oni idu, v normalnom obleceni, este maju so sebou ktovie kolko fotografov a nikto ich nekritizuje, este ich za to adoruju. Spomente na princeznu Dianu. Tiez je xy takych fotografii, dokonca na jednej je evidentne pri dietati na intenzivke, tiez v beznom obleceni, dieta je napojene na vsetko mozne, nevnima a ona odkriva jeho perinu… sice tuto konkretnu zenu (ministerku) neznasam, ale napriek tomu v tom co spravila a v tom, ze to tak robia aj inde vo svete, moc velky tozdiel nevidim.

annm81
autor
30. jan 2024

@deniseee 1. Tak nejak by sa od ministerky zdravotnictva očakávalo, že toto by mohla vedieť, keďže ide o pomerne všeobecne známy fakt.

2. Otázku, prečo jej toto bolo umožnené personálom, samozrejme kladú nielen novinári ale aj ľudia, čo ministerku kritizujú - napr. menovite aj ja sama priamo v tejto diskusii. Nič to nemení na bode jedna ani na tom, že ministerka by za takýto prípad mala byť braná na politickú zodpovednosť, a to už len preto, že sa to odohralo v rezorte za ktorý je zodpovedná. Už ani nehovoriac o jej reakcii, kedy si žiadnu chybu nepriznala, namiesto toho minimálne obviňuje iných z politikárčenia (prinajmenšom, ešte je tu aj to zatiaľ nepotvrdené obvinenie z lustrovania a otázny súhlas rodičov).

lienka.7
30. jan 2024

@deniseee porovnávať Dianu a ministerku je trosku mimo, ale ok. Diana to aspoň robila pre peniaze, ktoré prinášala potom cez svoje organizácie, p.ministerska tak akurát so.svojou návštevou prinesie náklady. Ide o to, ze áno sú z nej všetci pokakani a nikto jej nič nepovie. Dalsia vec je, že to so svojimi PR aktivitami už naozaj trošku preháňa. A toto by napr.mohol byt ten pomyselný "zdvihnúť prst". Aj keď myslím, že ona vo svojej dokonalosti a dôležitosti si to vôbec nemysli.
A po ďalšie, ako matka si nezelam, aby si na mojom dieťati hocikto robil PR.

tramtada31
30. jan 2024

To nie je problem len tejto vlády, aj jeden starosta (z druhého politického brehu) so svojimi kandidátmi na poslancov isli do domu seniorov pred komunálnymi volbami bez rusok. Známa tam bola zaniest niečo svojej príbuznej (s nou cvičili, ze sa musela dopredu zahlásiť, musela mat respirator a ani ju nechceli pustit dnu a vtedy ten covid ešte “zabíjal”). Samozrejme, dostali aj plagatik, koho majú volit.

annm81
autor
30. jan 2024

@tramtada31 Iste je nám všetkým jasné, že to nie je prvý prípad papalášstva (na Kolárovu opateru po ceste do "lekárne" si ešte dosť dobre pamätáme snáď všetci). To ale neznamená, že keď toto nie je jediný prípad, tak sa budeme tváriť, že je to v poriadku. Už len preto nie, že ide o tak vysokú funkciu, kde by aj z výšky platu mala akosi vyplývať vysoká zodpovednosť. Mimochodom, nič tebe a ďalším obyvateľom obce nebránilo zverejniť obdobný status, aký zverejnila spomínaná lekárka na ministerku zdravotníctva.

lienka.7
30. jan 2024

@annm81 a ešte keby mohli Borkovi ochrankari porozprávať, co vsetko robieval v tom aute 🙈😊 dúfam, že jeho dalsi užívateľ ho dal komplet vydezinfikovat 🤦‍♀️🤮

annm81
autor
30. jan 2024

@lienka.7 Ten to robieval aspoň s plnoletými, nie ako iný Ficov minister, ktorému sa aj vďaka dopravnej nehode prišlo na to, že chodieval znásilňovať deti... vlastne moment, Borisova kauza "vyšukááám ťa" sa týkala tiež štrnástročneho decka z Čistého dňa, nie? Tak teda nič...

tetapetra
30. jan 2024

@deniseee osobne si myslím, že personál sa bál ozvať. Veľa ľudí mudruje,že oni by to a hento, ale podľa mňa by si všetci len hundrali popod nos a šuchali nohami. Môj príbeh nemá nič spoločné s bábätkom,ale po skúšobnej dobe, som si požiadala o osobné príplatky, nakoľko mi bolo povedané,že po 6m už mám nárok. Ozvala som sa, a po roku,keď mi koncil pomer má chcela riaditeľka kvôli tomu vyhodiť,že som si žiadala to na čo som mala právo

liv1
30. jan 2024

Bola som na tom oddeleni, videla som ako funguje. Ak mohla babatko vziat do ruk, nemalo na sebe ziadne hadicky, bolo pravdepodobne blizko odchodu domov. Na Kramaroch boli rozne izby s roznymi predcasniatkami, nie vsade bol taky prisny rezim. Neschvalujem to a nemyslim si ze by to politici alebo ktokolvek mal na svoju propagaciu robit, ale nech si to poriesia rodicia, tych predovsetkym sa to tyka.

majusqwa
30. jan 2024

@annm81 ono personál ju upozorniť mohol, ale ak ich mala na háku.... tak sa mohli aj na hlavu postaviť.

myslím, že veľa zdravotných sestier by vedelo rozprávať, ako sa tajtrlíkuje kvôli papalášom. bohužiaľ. nesúhlasia? nesúhlasia. ozvú sa? ozvú. čo im to je platné? houby. ak je riaditeľom nemocnice politický nominant....
ale nevadí. čas sa kráti, veľa súčasných sestier pôjde čoskoro do dôchodku a som zvedavá, čo budú robiť potom.

čo ma ale nepríjemne zaskočilo, bolo vyjadrenie nemocnice v Poprade. to som naozaj čítala tak trikrát, či mi nešibe.

tramtada31
30. jan 2024

@annm81 branilo, lebo by znamej tetu mohli vyhodit zo zariadenia, keďže ju videli. Je naivne si mysliet, že pomsta z vrchnosti nepride.

dada2610
31. jan 2024

@annm81 Takže jeden pán tvrdí, že "údajne" a "vraj" niekto z ministerstva volal do nemocnice a pýtal sa na túto vec, incident? To vážne?
Nie je toto náhodou "hoax"? Vlastne nie, to len ja to zle chápem však

annm81
autor
31. jan 2024

@tramtada31 Rovnako to hrozí aj tejto lekárke, len má v sebe občiansku odvahu. Mimochodom, veci sa dajú zverejniť aj anonymne.

@dada2610 1. prišli s tým médiá, ktoré sú považované za dôveryhodné - a majú k tomu minimálne tvrdenie človeka, ktorý je z daného prostredia. Ak sa ukáže, že to bola falošná informácia, médiá prinesú úpravu - to je vec, čo sa občas stáva, ale u dôveryhodných médií zriedkavo.
2. to sa ti zdá naozaj tááák strašne málo pravdepodobné? Lebo mne to príde, vzhľadom na minulosť aj prítomnosť absolútne reálne, dokonca pravdepodobné.

deniseee
31. jan 2024

@annm81 od ministerky zdravotnictva sa nijako neda ocakavat, ze bude poznat prevadzkovy poriadok jednotlivych oddeleni v nemocniciach. Ona navyse pokial viem, ani nie je lekar, ona je myslim ze pravnik. A to je teda poriadne daleko vzdelanim od lekara. Cize v tomto pripade ani ten personal nemohol predpokladat, ze by nieco take vedela. Okrem toho, akosom povedala, mne pri mojej prvej navsteve ukazali, kde su konkretne veci. Jej ukazal kto a co? Zrejme nikto a nic. Je tiez otazne, na akom oddeleni bola. Napriklad moj prvy syn bol na intenzivke, ale neskor, ked uz dosiahol vahu 1,5 kg a nemusel byt napojeny na umelu plucnu ventilaciu, prehodili ho na ine oddelenie (zo zartu tomu hovorili vykrmna) a ano, aj tu boli vyhrievacie lozka a nie klasicke postielky a deti mali na nozkach pripnute oxymetre, ale tie boli vypnute vzdy, ked sme si deti brali k sebe, tu nas uz nikto s plastmi a s navlekmi na nohy netrapil, pretoze aj tak sme prisli, vyzliekli sme sa do pol pasa, vzali deti na seba, klokankovali sme a kojili, takze neviem, co by sme tam v plastoch robili. Tam boli v plastoch iba doktorky, my rodicia sme uz mali volnejsi rezim. Ked uz bol syn vacsi a my sme tam isli za nasimi mladsimi detmi, syn siel s nami, aby si videl bracekov, sestricka ho tiez vzala, tiez ho nenavliekala do nejakeho obleku, iba si umyl ruky a mohol ist - nebola to uz intenzivka, opat to bolo oddelenie chorych deti (nie klasicke detske, ale tychto predcasne narodenych). Stale vsak plati, ze AK islo o intenzivku (pochybujem), mal tam byt personal, ktory ju mal nalezite poucit a dalej nepustit, kym nesplni to, co aj ini ludia. Tiez su tieto navstevy planovane vopred, takze nemocnica mala stanovit presne to, co sa vyzaduje, vopred! Urobili to? O tom som necitala. Je tam veeeeela otaznikov. Myslim si, ze keby ministerka niekomu ukradla kluce, odstrcila sestricku, nebodaj ju zbila a dieta by z inkubatora vytiahla nasilu a potom sa s nim fotila, clanky by vyzerali inak a informovali by inak. Keby bola drza na personal, vulgarne im vynadala, poslala ich do … a isla by dnu sa fotit s dietatom napriek upozorneniam, opat by media informovali hlavne o niecom takom. Ale tu zjavne nikto neprotestoval, kym bola ona tam, reakcie prisli az PO zverejneni foto. A divne mi tiez pride, ze v case, ked prichadza na navstevu ministerka, by tam nikto z vedenia nebol, ani z vedenia toho oddelenia, kto by ju tiez mohol patricne upozornit. Takze za mna: ak bola na intenzivke, mali ju poucit na mieste. To by bola obcianska odvaha a tiez zodpovednost. Ak to neurobili, ich maslo, nie jej. Ak bola na oddeleni, kde sa uz tak prisny rezim nevyzaduje, mali to napisat. Ak sa vyzaduje pri navstevach, ktore nie su matky, nekoja, neberu dieta na holu hrud, tak ju opat mali poucit. Tam vyzadujem obciansku odvahu. Lebo byt k niekomu mila a ked odide, potom ho pri zverejneni fotky oplut, to za obciansku odvahu nepovazujem.

dada2610
31. jan 2024

@annm81 tvrdenie človeka, ktorý pracuje na rádiológii, úplne iné oddelenie. Keby to potvrdil riaditeľ, nepoviem ani slovo. V každom článku je napísané slovíčko "vraj".
Nikde netvrdím ani nepíšem, že to je nepravdepodobné, ja poukazujem na to, že je tu dvojaký meter - keď vybrané média napíšu "vraj" alebo "údajne", tak to je v poriadku. U iných by išlo o "hoax".

annm81
autor
31. jan 2024

@deniseee Dieťa bolo umiestnené v inkubátore a malo podľa všetkého zavedenú minimálne výživovú sondu. To nie je o tom, či je niekto lekár alebo právnik, ale o nejakom všeobecnom povedomí. Každý, kto dokázal úspešne ukončiť povinnú školskú dochádzku vie, že sú skupiny ľudí, ktorí sú nachylnejší aj na bežne mierne infekcie - napr. deti a starší ľudia. A veľmi malé deti a vážne chorí ľudia. Navyše je január - sme v sezóne respiračných ochorení. Nebavíme sa o Dežkovi, čo v 15. rokoch prepadol opäť do 4. ročníka, ale o ministerke ZDRAVOTNÍCTVA! Z titulu svojej pozície by o týchto veciach mala mať nejaké základne povedomie. O tom, že personál tiež nie je bez viny som písala už vyššie, kde som aj uviedla rôzne dôvody, ktorá mi napadli na vysvetlenie ich postupu.

@dada2610 Na rozdiel od dezinformačných médii, tu je jasne uvedený zdroj tvrdenia. Vieš ako pracujú dezinfoweby? Zdroj neuvedú, alebo je úplne irelevantný, alebo "svoje" tvrdenie zdroj poprie, alebo si rovno vymyslia meno nejakej hovorkyne či úradníčky, ktorá neexistuje. Oslovia tiež len ľudí, ktorí im ich tvrdenie potvrdia, nikdy nie druhú stranu. Ak sa nepriestrelne dokáže, že to nebola pravda, neuverejnia opravu, buď sa tvária, že nič, alebo v najvypuklejších pripadoch článok rovno zmažú (mimochodom, rovnako ministerka a nemocnica príspevky zmazali).

Investigatíva v serióznych médiách funguje inak - príde sa s tvrdenim, ktoré nemusí byť neomylné, ale novinár si dokáže celkom úspešne vyhodnotiť jeho vierohodnosť a aj dôveryhodnosť zdroja - preto k zverejneniu nepravdivých informácií dochádza pomerne zriedka. Následne sa zisťujú ďalšie detaily, vrátane overenia u ďalších zdrojov. Aj tu máš predsa v článkoch spomenuté, kto každý bol oslovený - od riaditeľa nemocnice v KE po druhú stranu, teda MZSR.
Ak sa ukáže, že zdroj si niečo vymyslel, článok sa záhadne nevyparí, ale normálne sa uverejnia opravy.

Na porovnanie ma napr. napadajú tieto dva prípady.

1. ukrajinská ombudamanka si vymyslela hromadné znasilňovanie. Jej pozícia samozrejme vzbudzuje vysokú mieru dôveryhodnosti, takže správu uverejnili všetci. Rovnako mali snahu osloviť s touto otázkou aj Rusko. Keď sa po čase ukázalo, že správa bola vymyslená, všetky seriózne médiá priniesli rozsiahle informácie o tom, že je to klamstvo.

2. Známy dezinformačný plátok prišiel s informáciou, že na východnej Ukrajine dochádzalo ešte pred začiatkom vojny k nelegálnemu odoberaniu orgánov civilistov. Túto správu vraj zverejnila OBSE. K článku bolo pripojené vyjadrenie hovorkyne tejto organizácie. A aká je realita? OBSE nikdy takú správu nevydalo, hovorkyňa s takým menom nikdy pre danú organizáciu nepracovala. Keď okolo tohoto prípadu začalo byť priveľké haló, článok bez jediného slova zmizol.

Vidíš ten rozdiel?

deniseee
31. jan 2024

@annm81 ja som tu fotku videla a to, co na nej vidim, je ministerka s dietatom v perinke, vedla inkubatora, ktore ma oxymeter (ten hruby kablik - ale vysokopravdepodobne odpojeny - inak by musel byt spojeny s pristrojom, a to vidiet nie je, pricom unas sa pri vyberani dietata z inkubatora toto vzdy vypinalo, pretoze inak to zacalo hned alarmovat pri manipulacii), a pravdepodobne este je tam nazogastricka sonda, ktorou je dieta krmene priamo do zaludka. Aj ja som bezne ako mama s detmi bola, ked mali tuto sondicku zavedenu. Ak by sme sa chceli obuvat do tohto, opat by vyvstala rovnaka otazka ako predtym - je vidietna fotke cast ruky personalu, ktory bol pritomny - cize personal sam musel vybrat dieta, ktore uz je mozne vybrat a pri ktorom uz bola tato manipulacia bezpecna. Nie ona je za to zodpovedna, ale oni su! Oni tam tomu oddeleniu velia, oni ho spravuju, oni suza tych pacientov zodpovedni! Cize ak by vybrali dieta, ktore by bolo v najvacsom ohrozeni zivota, tak je otazka: Preco? Lebo oni tam maju rozne deti, ja som na tych oddeleniach stravila vela casu, vzdy boli deti, ktore boli na tom horsie, uplne zle, ale aj take, ktore uz boli stabilizovane a ktore kazdy den isli z inkubatora von. Takze kto posudil, ze prave to dieta a ze je v stave, ktory to dovoloval? Zase personal…

annm81
autor
31. jan 2024

@deniseee Ale ja predsa nikde nepopieram, že personál jej to evidentne dovolil. Ibaže okrem toho, čo som už písala vyššie, že teda ministerka by mohla mať trocha povedomia a súdnosti aj keď ide o svoju vlastnú sebaprezentaciu, tak ako šéfka rezortu nesie politickú zodpovednosť aj za tento konkrétny personál a za dianie na tom konkrétnom pracovisku!

Strana
z3