icon

Škandál s fotením predčasniatok: Politický manipulátor?

annm81
30. jan 2024

Často tu na fóre diskutujem k politickým témam, ale nemám vo zvyku ich zakladať. Tentoraz ale chcem spraviť výnimku. Keďže poväčšine sú na tomto fóre matky a mnohé máte bohužiaľ aj skúsenosti s predčasne narodenými detičkami, chcela by som upriamiť vašu pozornosť na jeden z najnovších škandálov súčasnej vlády, kedy sa ministerka zdravotníctva fotila s predčasniatkami bez akýchkoľvek ochranných pomôcok a pravdepodobne aj bez súhlasu rodičov, za účelom svojej vlastnej propagácie. Možno by sa táto situácia dala chápať ako zlyhanie jednotlivcov, ktorí ju, ako nelekárku, neupozornili na riziká. Bohužiaľ, prípad má dohru, kedy sa ministerka snaží zastrašiť lekárku, ktorá na prípad upozornila - v dobe, keď máme nedostatok lekárov, a slušných lekárov obzvlášť! Kto z vás váhal, či pôjde na ďalší protest, možno vás táto správa presvedčí, že snaha o beztrestnosť a všemocnosť politikov, o akú sa tu hrá, je v neprospech aj vašich detí.

deniseee
31. jan 2024

@annm81 pozri, ja mam povedomia dost a napriek tomu som zazila velmi rozny pristup personalu v roznych nemocniciach, oddeleniach aj casoch. Napriklad: moj dedko bol chory so srdcom, liecili ho v nemocnici, babku a potom aj nas za nim pustili, nevyzadovali ziadne specialne oblecenie, ruska, ani nic, pricom on mal hadicky zavedene, bol len na posteli, sam sa hybat nemohol, bol naozaj tazko chory. Dokonca ked umieral, nechali babku pri nom celu noc, teda aj mimo navstevnych hodin. Mala som muza pocas doby kovidovej v nemocnici, lebo mal nehodu, takze ho doviezla sanitka a bez problemov po operacii ani ruska od ludi neziadali, aby mali pacienti, nerobili dramu, dokonca sa dalo odniest mu veci, lebo samozrejme v takom pripade, ze ma clovek nehodu, tak nebol do nemocnice nachystany. Moja babka bola kedysi v tazkom stave, tiez operovana, operacia bola mimoriadne narocna a napriek tomu mamu aj krstnu za nou pustili, sice v oblekoch ale bez rusok. A ked som bola v nemocnici ja sama, bol ma pozriet lekar z inej nemocnice, na oddelenie kde je uplne zakazany vstup inych ludi a on bol na oddeleni a uplne v civile, ziadny oblek. Tieto veci sa proste robia krizom-krazom, vzdy to asi zavisi od roznych veci, je na posudeni personalu, aby on vzdy povedal, co a ako a hlavne kazdeho upozornil, ak sa nieco vyzaduje a aby presne donavigoval. Uz vidim, ako by si ty sama, keby si vosla na intenzivku vedela, ktory stojan je s mydlom a ktory je s dezinfekciou, kde maju obleky a kde navleky… tiez by si bola stratena a keby ti nic nepovedali, ale viedli by ta dovnutra, asi by si sa tiez nebranila, spolahla by si sa, ze by ta “odbornici” z oddelenia upozornili, ukazali ti, keby to bolo potrebne. A nie, ze budu mlcat a potom ta zvozia v mediach.
A co si myslela o tom, ze ma zodpovednost za ten personal? Mala ziadat ich vyhodenie, ze sa nepostarali o to, aby ju instruovali tak, ako ostatne navstevy? Alebo mala polozit mandat, lebo ma v zdravotnictve ludi, ktori ju neinstruovali? Fakt neviem, co v takomto pripade akoze mala ona aku zodpovednost vyvodit. Keby mali vsetci ministri polozit mandat, ktori maju kdekolvek pod sebou nejakeho blbca, tak by sme nikdy ziadneho ministra nemali.

vevesh
31. jan 2024

@deniseee a to maju na slovensku navleky, ruska a dezinfekciu skryte, ze sa to musi ukazovat?? V jednom clanku napisali, ze bola kompletne s oblecenim dezinfikovana na tento ucel v nejakom pristroji- to su take super zariadenia k dispozicii, ked nie su peniaze ani na opravu pokazenych strojov? A uplne nechapem, ako si vobec dovolila vziat cudzie dieta bez suhlasu rodicov na ruky- byt to moje dieta, tak by si to ani nemocnica a ani ona za klobuk nedali. Tak ty sa bojis ist na oddelenie, aby si svoje dieta nenakazila (lebo aj blba nadcha moze predcastniatko skaredo postihnut ci zabit), den za dnom tlacis, aby sa dietatu nic nebodaj nestalo, ked uz sa narodilo predcasne, a ona po x-miliontych meetingoch a stretu tisic ludi/den v chripkovej sezone si nacvala len tak na taketo oddelenie kvoli fotecke na fejsbuk ci kde to dala...😡😡😡

annm81
autor
31. jan 2024

@deniseee Ty naozaj nevidíš rozdiel medzi tým, že tvoju babku pustili za umierajúcim dedkom, aby dedko nebol v posledných chvíľach sám a babka sa s ním mohla rozlúčiť, a ohrozením cudzieho dieťaťa len preto, aby politik mal peknú fotku na facebooku? A áno, v prípade, že dôjde k takémuto prípadu, v ktorom je sama zainteresovaná, by sa v slušnej spoločnosti očakávalo, že odstúpi - lebo tu nešlo o jedno nedorozumenie, ale o celý rad vecí, ku ktorým je možné vznášať opodstatnené námietky.

deniseee
31. jan 2024

@vevesh ukazovat sa to muselo, pretoze napriklad tam, kde som bola ja, to nebolo ako v ochode, za na zaciatku mas stojan s dezinfekciou, ale bolo umyvadlo dlhe, kde sa mohli 3 naraz umyvat, bolo tam na stene 6 roznych davkovacov a pisane malym a kopec textu, cize ked si tam nova a nevies, asi to nezacnes vsetko studovat podrobne, takze sestricka prisla, ukazala ktore davkovace su mydlove a ktore su dezinfekcne. Rovnako ine to bolo na plucnom oddeleni, kde mali stojan s dezinfekciou na nozicke pri dverach, ale ty si musela najprv vojst dnu do miestnomsti, pri umyvadle umyt (tam mali len mydlo a nie jedno nad druhym) a zase sa vratit po dezinfekciu k dveram. Na plucnom mali navleky na nohy v malych gulickach zbalene v takom akoby automate, bolo treba si vziat pred vstupom na oddelenie a nezabudnut! Na intenzivke mali navlekyv tej miestnosti, kde sa umyvalo v kosi oznacenom ako ciste navleky a davala si ich potom do takeho, kde bolnapis pouzite navleky (pricom z plucneho si si ich mohla vziat domov, nebolo ich kam odhodit), co sa tyka plastov - na plucnom boli na zaciatku oddelenia v predsienke, na intenzivke ta do neho musela navliect sestricka, davala ti ho do ruk len ona a zavazovany bol za chrbtom. Kazde oddelenie teda inak! Keby som nemala detis tolkymi diagnozami a tak prejdene oddelenia, netusila by som! Pravidla boli vsade ine a to sme boli zo zaciatku na roznych vysetreniach po prepusteni domov 3 pracovne dni z piatich. Cize ano, mam to nachodene a viem, nakolko je to vsade rozne a bola som na miestach, kde sa mamy bezne ani nedostanu a viem, ze ta prax je vsade ina.

tramtada31
31. jan 2024

@annm81 ty tuším nezijes na sk, situácia je taká, že keď je niekto imobilný, nemas veľké sance ho umiestniť. V zariadeniach fungujú poradovníky, musis dat úplatok, aby tá zaradili. Nikto toto nebude riskovat. Anonymne podania, sťažnosti nemajú povinnosť riesit a keďže sa jedna o politika, tak zriaďovateľ je politicky prepojený so starostom, takze by z toho nič nemal a keďže tu známu tam videli, tak by ani anonymne podanie nepomohlo a určite by sa jej pomstili. To je bohuzial SK realita. A lekárka si rýchlejšie najde miesto ako nejaká imobilna pani v štátnom zariadení.

deniseee
31. jan 2024

@vevesh k dietatu a rodicom - vobec nevieme, ci s tym rodicia suhlasili, alebo ci to nie je dieta, ktore bolo opustene po narodeni, pripadne ci to nebolo dieta narkomanky, ktora sa po porode nezaujimala - nemame informacie, ale tu je na mieste, aby to riesil rodic. Ak by islo o dieta, ktoremu by obmedzovali navstevy rodicov a potom ho dali do ruk nejakej ministerke, to by potomrodicia urcite skakali a pisali do vsetkych novin a urcite by to tiez bolo ihned zverejnene. A necudovala by som sa

annm81
autor
31. jan 2024

@tramtada31 Slovenská realita je to preto, že ľudia pri papalášstve mlčia, alebo ho dokonca rovno obhajujú. Celý prípad o ktorom sa bavíme, je na stole len preto, že niekto mal odvahu riskovať svoje miesto. To, že nie každý ju má, sa pri strachu o blizkych, dá pochopiť. Ale neznamená to, že sa teraz máme tváriť, že takéto prešľapy sú v poriadku a aj keď vyplávajú na povrch, netreba ich riešiť, lebo predsa aj iní to robia. Teraz si neriskovala ani ty, ani ja, nič nám teda nebráni žiadať, aby bola vyvodená politická zodpovednosť. Nič nás dve priamo neohrozuje, takže nemáme dôvod tváriť sa, že je to v poriadku a že nám to neprekáža.

deniseee
31. jan 2024

@annm81 nespomenula som iba ten jeden pripad, ale viac pripadov a ano, aj v tom dedkovom netreba zabudat, ze v izbe nebol sam, ale s dvoma dalsimi chorymi ludmi, ktori mali tiez hadicky, vyvody, tiez boli v tazkom stave. Takze nic nie je ciermo-biele. Ja som tiez nevidela Kolikovu, ze by po smrtiach, ktore sa udiali vo vazniciach, vyvodila zodpovednost a odisla. A tam bola smrt, tu k nej nedoslo.

annm81
autor
31. jan 2024

@deniseee Pokiaľ ide o súhlas rodičov, novinári opakovane žiadali vyjadrenie - ministerstvo otázku preskočilo a nevyjadrilo sa k nej. Môžme teda hádať, že najpravdepodobnejšie súhlas nemali a ešte prípadne čakajú, kým sa zistí, čo vlastne to bolo za dieťa a kým si dodatočne súhlas kúpia. Áno, je to špekulácia - ale vzhľadom na zahmlievanie ministerstva a okolnosti vysoko pravdepodobná.

vevesh
31. jan 2024

@deniseee no v zahranici to mas jednotne- navleky sa neobuvaju nikde🧐🧐🧐a pri vstupe mas krasne stojan so vsetkym potrebnym plastom, ruskom, rukavicami a dezinfekciou -prvou a obrazkovy navod, co urobit prve, druhe, tretie. Dokym som sa ja dostala na intenzivku, dezinfikovala som ruky minimalne 4x a to nehovorim, kolkymi dverami som musela prejst (kde by ma boli zjazdili pod zem bez ruska a navleku). Ale ako vidiet kocurkovo na sk aj v nemocniciach - prave preto by sa malo zacat jednat korektne a vziat zodpovednost za to, kto pochybil rad radom. Bohuzial, tu zodpvednost chce prebrat prave ta osoba, co ma najmenej co docinenia so samotnym zavinenim, a naopak zachranila tisice zivotov predcasniatok, len si dovolila korektne a odborne sa ozvat k problematike....😵😵😵😵

deniseee
31. jan 2024

@annm81 to je len spekulacia - nic z toho nevies. Keby zverejnili meno dietata, pripadne podrobnejsie info, mohli by porusit zakon, obzvlast ak ide o utajeny porod, dieta urcene k adopcii, a lebo pod. Tiez mozem spekulovat a k nicomu to nebude. Aj v tychto vsetkych pripadoch by museli mlcat.

annm81
autor
31. jan 2024

@deniseee Nie, nemuseli by mlčať. Pokojne by mohli povedať napr. to, že súhlas rodičov maju, ale tí si neželajú medializáciu. Dieťa, ktoré je určené na adopciu je v právnom vákuu a teda nik zaň nenesie zodpovednosť, nemá svoje práva a zástupcu, ktorý jeho práva zastupuje a udeľuje napr. aj takýto súhlas?

vevesh
31. jan 2024

@deniseee ako uz bolo spomenute, nikto sa nevyjadril, len sa tato otazka preskakuje, takze suhlas nebol. Dodatocne si ho vedia kupit ci sfalsovat- casu maju dost. Takyto suhlas sa normalne podpisuje VOPRED a keby take nieco bolo, vobec by nebol problem predlozit ho novinarom okamzite....

deniseee
31. jan 2024

@vevesh ja som si toto v zahranici nepresla, zazila som to na SK, preto popisujem svoje skusenosti. Napriklad tam neboli ani dvere vo vnutri na intenzivke, ziadne klucky, ani nic podobne, co by bolo treba ochytat. Samozrejme beriem, ze inde je to inak, nehadam sa, ako vravim, su to moje skusenosti. Ja si ale myslim, ze skor ako vec riesila ta osoba medialne, mala si to riesit na svojom oddeleni a vycistit zaludok ludom, ktori ministerku neinstruovali. Ako vravim, ja som si to u nas presla nie raz, vsetky moje deti su predcasne narodene, malink s vela diagnozami, niektore na cely zivot a viem, ze ked sme my prisli, ako sa personal spraval k nam a vsetko ukazali, dali, pomohli, ale bez tychto veci by sme sa na intenzivku ani nedostali, co sa tu evidentne nestalo.

deniseee
31. jan 2024

@annm81 v pravnom vakuu je len z hladiska dalsieho postupu na adopciu a pod. Z ineho pohladu nie, za dieta zodpoveda zariadenie v ktorom je a tiez detsky domov, pod ktory spada. Ak ide o utajeny porod, obvykle velmirychlo po narodeni prebehne prvy sud, to nie su dlhe veci, znama ma takto dievcatko doma uz vyse 20 rokov asi ma, pricom si ju brala z nemocnice na nejaky 4 ci piaty den po narodeni! Uz tam bolo vsetko potrebne prebehnute, hoci samozrejme bol adopcny proces ukonceny az omnoho neskor, ale prvotne papiere uz boli od sudu, vsetko bolo ok. Cize tam su tie veci jasne a nie vo vakuu. V sucastnosti pokial mam informacie, ma byt situacia ina, ma sa cakat nejaky cas, ci si to matka nerozmysli, no i tak to nie je vakuum, ale su tam podpisane papiere, kto prebera kedy zodpovednost.

dada2610
31. jan 2024

@annm81 a zasa tvoja obľúbená téme, vieš písať aj o niečom inom? Na čo tu píšeš o dezinfoweboch? Ja veľmi dobre viem čo to je a aké škody to napáchalo nielen na Slovenskom národe, celá táto digitálna doba.
Ja poukazujem na niečo úplne iné, ale radšej to obrátiš na dezinfo lebo iné ani nevieš.

lenkakravcova
31. jan 2024

@annm81 Ja som to nejako nesledovala, ale teraz ako si na to upriamila pozornosť, to je des :/ nechápem prečo by mala pani doktorka odstúpiť zo svojej pozície, predsa len upozornila na chybu ministerky. Ministerka si ju mala priznať a ospravedlniť sa rodičom bábätka s tým, že to nebolo úmyselné a nie predvádzať, to čo predvádza. To je strašné :(

laurita285
31. jan 2024

Ja sa čudujem ako je s tým každý na tomto webe v pohode 😂 pri tom keby išlo o ich dieťa a ministerka ho zhrabla do rúk bez ich vedomia/dovolenia tak by hysterčili a to by nemuselo ísť ani o predčastniatko 😀 taká klasika, nejedná sa o mňa tak sa nejedná o nič 😀

annm81
autor
31. jan 2024

@dada2610 Ja to obraciam na dezinfo?? JA?? Pripomeň mi, kto tu ako prvý použil slovo HOAX? Nebola si to náhodou TY OSOBNE?

dada2610
31. jan 2024

@annm81 ejha, som ti stúpila na otlak?
áno ja som to použila, len si to prečítaj znova, čo som tým chcela povedať. Vedenie nemocnice priamo potvrdilo takýto telefonát z ministerstva? A kam volali? Na vrátnicu alebo rádiológiu? Sú to len nepotvrdené dohady. JPP. O tom hovorím.
Zbytočne tu len rozdúchavaš hnev a úplne zbytočne. V podstate ty a väčšina osôb tu, len konšpirujete. Čo by bolo keby, či mali, nemali súhlas rodičov, čo rodičia na to atď. Veľmi málo overených info je k tejto kauze a všetko sú to len dohady, domnienky.
A ďalšia vec, štvať ľudí proti sebe na takejto "kauze"? Toto robili "Ficovci" za vlády Matoviča a teraz to robí opozícia voči koalícii.

annm81
autor
31. jan 2024

K tým, ktoré špekulujú nad scenármi, kedy by to bolo v poriadku by som dodala ešte jednu vec.

Prvá s tým prišla lekárka z inej nemocnice ale z daného odboru. Chytili sa toho médiá aj opoziční politici a stala sa z toho verejne známa kauza.

Ministerstvo, alebo priamo ministerka, mohli pokojne vysvetliť situáciu rovnakým vysvetlenim, aké ste pisali vy. Napr. že sa to neodohralo na JIS, dieťa bolo planované na prepustenie domov v nasledujúci deň, pani ministerka sa najprv zhovárala s matkou dieťaťa o tom, ako je spokojná so starostlivosťou, ktorú dostala, matka sama predala dieťa do rúk ministerky a následne zamestnanci ministerstva požiadali o písomný súhlas so zverejnením fotografie podľa zákona. Jednoduché informácie, nebolo potrebné zostaviť odbornú komisiu, čo by dva týždne zbierala podklady a ďalší mesiac ich analyzovala. Takáto správa od ministerstva mohla odísť v deň, keď sa kauza rozšírila. Namiesto toho ministerstvo aj nemocnica mažú fotky, zahmlievajú a neodpovedajú na priamo položené relevantné otázky novinárov.

Pricom môžme podotknúť, že ministerstvo je povinné poskytnúť informácie podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

annm81
autor
31. jan 2024

@dada2610 No povedz mi, čo si chcela povedať tým, že si PRIAMO napísala, že u jedných by bol takýto postup hoax a u iných nie je. Ja som ti RELEVANTNE k tomu sformulovala, aký je rozdiel medzi tými jednými a tými druhými.

dada2610
31. jan 2024

@annm81 Keď napíše denník sme v článku, že "vraj" niekto volala z MZ do nemocnice, tak sa to považuje za pravdu. Kde sú dôkazy? Ty sama tu v každej téme poukazuješ na to, že všetko treba podložiť dôkazmi a faktami. Teraz zrazu nie?
A presne ako si napísala v komentári vyššie, mohli/nemohli, bolo/nebolo... zasa len dohady, domnienky čo by mali všetci urobiť.

annm81
autor
31. jan 2024

@dada2610 Vyššie som ti jasne, dokonca s uvedením prikladov, vysvetlila odpoveď na túto tvoju otázku.

vroni
31. jan 2024

Akosi nie celkom rozumiem tejto kauze. Akože najstajlovana ministerka spravila prepadovku v nemocnici, pregulala sa cez všetky kontroly ako Bruce Willis vo svojich najlepších časoch odpojila dieťa na JIS od prístrojov a hodila efektnú selfie do médií? Ministerska návšteva vrátane detailného programu sa predsa plánuje vopred, príde celá banda ľudí a program býva veľmi starostlivo naplánovaný. Neverím, proste neverím, že by nikto z nemocnice neupozornil ministerský tím, že toto môže byť prúser. Pretože to by bolo potom vážne pochybenie zo strany nemocnice. Všetko ostatné vŕtanie sa vo "vraj" a "evidentne" detailoch.... No, neviem, pripadá mi to ako umelá búrka v pohári vody. Toto predsa nie sú nejaké poskrucane zápletky, prečo s tým novinári nešli na verejnosť až v okamihu, keď vedeli niečo viac ako "vraj"? Inak, dieťa na JISke som mala. Museli sme si dezinfikovať ruky a chodiť cez take "žiariče", návleky ani ruska nikto nenosil.

dada2610
31. jan 2024

@annm81 vyhýbavá odpoveď a len k jednej časti. Nesklamala si. Pekný deň.

dada2610
31. jan 2024

@vroni úplne presne si to pomenovala. Búrka v pohári vody. Zasa len rozoštvávať ľudí na nezmyselných kauzách. A presne o to ide, zabaviť ľudí na takýchto malichernostiach, zatiaľ čo sa dejú oveľa horšie veci.

annm81
autor
31. jan 2024

@dada2610 "Pekný deň" je taký "argument", keď už nevieš nič k veci povedať... Na mojej odpovedi nie je nič vyhybavé, je tam jasne uvedené, akým spôsobom si seriózne médiá budujú dôveryhodnosť, aj to, ako sa uverejňujú informácie, ktoré nie sú stopercentne dokázané.

@vroni Ibaže toto nie je info, že "ministerka niekde údajne bola a údajne niečo robila". Naopak, ona sama a aj nemocnica uverejnili informácie o jej návšteve nemocnice, vrátane fotografií. Keďže vznikli pochybnosti (na základe odborného názoru lekára z daného odboru) o tom, či veci prebehli "s kostolným poriadkom", novinári sa pýtali. A odpoveďou bolo zahmlievanie, zatajovanie a mazanie fotiek. Uvedom si, že ministerka sa zodpovedá občanom a tí majú právo hodnotiť jej prácu a žiadať od nej informácie.

dada2610
31. jan 2024

@annm81 pekný deň som ti zapriala preto, že tu pre mňa končí zmysel s tebou o niečom diskutovať lebo by si si musela priznať, že tiež šíriš konšpirácie.
Keď nemajú 100% dokázané, že do nemocnice niekto volala z MZ, napíšu "vraj" a to je dôveryhodné médium? fakt si dnes vtipná.
Nikto nerozporuje, že ministerka bola v tej nemocnici, že sa tam fotila s dieťaťom. Ide o všetky tie komentáre okolo, bez podloženia dôkazmi a na tom celom je zaujímavé, že žiadne info, komentáre od nemocnice a pracovníkov kde sa to celé udialo. Nafúknutá bublina o ničom.

vroni
31. jan 2024

@annm81, to si uvedomujem. A tiez si uvedomujem, že komunikácia a ministerstvom bude zrejme podobná ako komunikácia s inými vládnymi predstaviteľmi - arogantná a z pozície moci. Ale stále mám z toho pocit, že si tu niekto (či už z lekárov alebo z politickej sceny) chce prihriat vlastnú polievočku. Volanie po odvolaní ministerky, lebo "vraj", "možno", "asi", "pravdepodobne" atď by bolo úsmevné aj v politicky kultúrnej krajine (aj keby tam by už dávno bolo dávno vykomunikovane, či a prečo nejaká chyba vôbec nastala), u nás je to len ďalšia smiešna kauza, ktorú vo svoj prospech využije tá šikovnejšia strana.