icon

Škola dala oznam, že ak sme boli v rizikovej krajine, tak nemáme dávať deti do školy

27. feb 2020

Ahojte kočky, otázku dávam radšej anonymne, potrebujem si to premyslieť.
Škola dala takýto oznam, je v ňom, že ak sme boli v rizikovej krajine, nemáme dávať deti do školy. My sme boli v pondelok vo viedni a predtým lyžovať v taliansku, ale nie v postihnutej oblasti. Ja celkom nechápem celú túto paniku. Čo bude, ak dám dieťa (zdravé) do školy? Ďakujem

Škola dala oznam, že ak sme boli v rizikovej krajine, tak nemáme dávať deti do školy
autor
27. feb 2020

@katrin21 provincia udine

autor
27. feb 2020

@katrin21 tak on v podstate celý čas veselo chodil do školy. 4 dni to nevadilo a zrazu musí zostať doma? Divne. Keby dali v pondelok/utorok nariadenie, ešte chápem, ale vo štvrtok...

ledgerka
27. feb 2020

To je jedno kde ste boli vy. Myslis ze vsetci ludia ktorych si stretla boli len v tych bezpecnych oblastiach??? Hocikto kohö si stretla mohol prist z milana. Takto sa to rozsirilo do svajcu. Ludia proste prisli domov z talianska. Teraz ked ma niekto nakazi v zurichu, myslis ze to bude niekoho zaujmat ze som si po to nebola osobne v milane? Slovaci si asi nevedia predstavit ten pohyb ludi co v tychto oblastiach je.

fiafia
27. feb 2020

A kto zaruci ,ze ste sa nestretli s nikym kto v tej rizikovej oblasti bol? Pochibujem, ze ste sa lyzovali sami, cestovali sami,.byvali sami, v restike boli sami. Stovky ludi,.ktory prisli bohvie odkial. Urcite by som to nepodcenovala. Skola vydala.takyto oznam, vy ste v Taliansku boli, dieta.ostane doma, nieje o.com.

meluela
27. feb 2020

ano, prave teba sa to tyka a svojou pohodlnostou mozno zabijes par ludom babicky a dedkov .. takze premyslaj ... je tam ista inkubacna doba + pravdepodobne chorobu siria aj ludia co su uplne bez priznakov. a skola je to najlepsie miesto na sirenie infekcii

eliska13
27. feb 2020

Ja nerozumiem comu sa stále cudujes?To, že mohol chodiť 4 dni do školy no tak nikto nevedel ako sa to v IT vyvrbi a kedy sa u nás dá vyhlasenie.Udine je sever Talianska😀 nechaj ho doma.Mne je smiešne či skor sebecke, že, ak dobre chápem robíš z domu a v dnešnej dobe lamentovať nad vymeskanymi ulohami, keď skoro všetci majú Edupage a ostatné aplikacie.Ako vôbec neviem o čo Ti ide.

pallacinka
27. feb 2020

Som prekvapená, koľko je tu rozhorčenia, výčitiek a obvinení z nezodpovedného správania. Pritom by som chcela vedieť, koľké z vás majú svoje (zdravé) deti nezaočkované. Neviem či sa tomu smiať alebo plakať.

eliska13
27. feb 2020

A práve po týchto prazdninovych lyzovackach, karnevale, nákupoch v Milane sa to bude šíriť rýchlo.Udine je od Lombardie kde bolo najviac nahlásených ľudí cca 250 km.
@pallacinka nie, ale príde mi to, že keby deti v škole nevedeli, že boli lyžovať v IT ani by sa nad tým nezamyslela, že škola dala nejaký oznam.

katulienkax
27. feb 2020

Táto cela panika ma velku podobnosť s rokom 2009 a potom to skončilo a už ani pes neštekol hlavne ze sa minuli milióny na vakciny

777januska777
27. feb 2020

@patka06 keď budeš mať doma choru babku a dedka alebo deti s oslabenou imunitou, tak sa môžeme porozprávať o nafuknutej bubline.

elaela23
28. feb 2020

Asi nariadenia vznikly z toho,ze maju podozrenie,ze uz je tu.aj my sme dostali v robote upozornenia,lebo vo firme kusok od nas su vraj ludia,ktory boli v IT a cakaju asi vyslefky.preto preventivne upozornuju vsetkych.

sosisa
28. feb 2020

Ahoj. Aj moja dcéra sa vrátila s manželom 17.2 z talianska. Boli v Ríme autom. Len v tej dobe akurát ešte vírus nebol, myslím že info vyšlo až po tom 17.2.... a dcéra chodí do školy normálne. Naša škola noc také nevydala. Už to bude 14 dní pomaly a je v poriadku. Tak snáď sa nič nestalo 🤦‍♀️

patka06
28. feb 2020

@777januska777 chápem, no môžu to dostať kdekoľvek, na nákupe, vo výťahu, u lekára, v autobuse, vo vlaku ...proste kdekoľvek ...preto nemajú zmysel obmedzenia tipu, nedajte dieťa do školy ...hoci je úplne zdravé, to, že ste boli napr. v Taliansku ešte neznamená, že ste šíriteľom vírusu.
Mimo toho, je to bublina, pozrite si štatistiky ...koľko ľudí ročne zomiera napr. na chrípku, toho by som sa rozhodne bála viac

ktochytavzite
28. feb 2020

A co?Boki ste vi Viedni ,sedte doma teraz ako viete ze je tam virus a hrabete sa tm na dovolenku a este sa drzo pytas?

777januska777
28. feb 2020

@patka06 môžu, ale aj nemusia, v takýchto prípadoch by si ľudia mali uvedomiť, že nejde len o nich. Keby si to uvedomili všetci a zbytočne by neriskovali, tak sa ten vírus tak rýchlo nešíri. Ľudia neriešia a riskujú: " veď ak to nerozširim ja, rozšíri to iný" to je veľmi sebecký postoj. Ja to sledujem, ale oproti chrípke je to oveľa viac infekčné a smrtelnejšie.

halienka
28. feb 2020

Autorka, to že nákaza tedy tam potvrdená nebola, neznamená, že tam niekto nakazený nebol, tieto rôzne turistické a cestovné destinácie sú teraz všade úplne najrizikovejšie, pretože tam sa stretá kopec cudzincov ani nevieš odkiaľ všelikadiaľ, takže takéto opatrenie je len správne a snaží sa jednoducho zabrániť prudkému šíreniu vírusu. Mne teda od začiatku bolo jasné, že to z tej číny raz-dva preskočí aj do európy a keď už je to v európe ( vo francúzsku napr. je to už dlhšie ako v taliansku) tak sa to môže rýchlo objaviť hocikde. Ja sa tiež divím všetkým, ktorý teraz cestujú a to úplne kdekoľvek. Už len tie nepríjemnosti, ktoré môžu vzniknúť, kopec ľudí trčí zavretých v hoteloch, na letiskách, ani domov sa dostať nemôžu aj keď sú zdraví.

lenuliatko84
28. feb 2020

Nie.muz ide v pondelok do viedne na pracovne stretnutie

vlada41
28. feb 2020

my sme tiez boli lyzovat v IT a deti chodia normalne do skolky a skoly, my do prace. Vsade vedia, ze sme boli v IT a nikde to nevyhodnotil tak, ze mame deti nechat doma. Info v nedelu bola, ze alpske strediska su bezpecne. podla logiky, ktoru viacere pisete, by po Viedni mali teraz povinne izolovat celu Bratislavu, ved je 60 km od Bratislavy...

simsalabim
28. feb 2020

Autorka - normalne som si najprv myslela, ze nase deti chodia do rovnakej skoly... vcera sme dostali podobny oznam. Je ale napisany inak, ale podstata je rovnaka. Takze rovnaky pristup zvolilo zrejme viac skol. Pravdupovediac, asi by som dieta nechala skor doma, ked uz skola vydala taketo odporucanie.

V praci nam prisiel prikaz pracovat z domu 14 dni, ak sme boli v rizikovych oblastiach (su v maili vymenovane). Manzelovi to iste (ina firma) a dokonca povedali, ze ak niekto nemoze kvoli povahe prace pracovat z domu, budu to brat ako "prekazku zo strany zamestanca" a ma ostat doma (plat mu pojde).

@vlada41 ak je virus vo Viedni, istotne ho uz mame aj tu, hoci nepotvrdeny. Kvanta ludi denne dochadzaju za pracou do Viedne, dalsi zas tyzdenne, prechadzaju Bratislavou a smeruju potom dalej na Slovensko.

autor
28. feb 2020

mozte sa ukludnit, dieta je doma.
rakusko zatial nie je rizikova krajina, teda podla mzv, cize normalne bude teraz do 14 dni od navratu z it doma a v pondelok ide do skoly

autor
28. feb 2020

@simsalabim presne, v pohode to moze byt aj tu uz, len niekto o tom mozno ani nevie, ze to ma, ked ma len mierne priznaky, mozno mu to ani nenapadne...

autor
28. feb 2020

pred tromi rokmi tu bola realna hrozba zltacky, v bratislave sa sirila relativne rychlo a bolo jej dost, to ste nepanikarili...

janinah
28. feb 2020

@lenuliatko84 asi by firma skrachovala,ak by nešiel...a potom prečo sa to tak rýchlo šíri....

janinah
28. feb 2020

Ty si už láskavo konečne na nete prečítaj názory odborníkov,vírus je nebezpečný,lebo nik nevie odhadnúť ako sa bude správať,u chrípky to predpokladať vieme,percento úmrtia je neporovnatešne vyššia ako u chrípky /nemám čas hľadať čísla/ ,dáka japonka ochorela druhýkrát /bol vírus stále v nej aleb ho chytila nanovo?/ a kopu kopu info sa dajú nájsť,ktoré inteligentnému človeku jasne povedia,čo má a čo nemá robiť,ak je zodpovedný....už som to kdesi písala,slovač vykape pre vlastnú hlúposť

leskovael
28. feb 2020

@lily14 ja tiež nepochopím, toľko ľudí sa aj tak trepe hocikam, že ochvilu to bude tu... Vycestujem do krajiny kde ešte nieje potvrdene ze je nakazena? Tak ako tam Vycestujem ja tam môže ísť hocikto kto nakazený je a možno o tom ešte ani nevie.. Akoby ich zabilo teraz ale pol roka byt a chodiť na výlety po Slovensku, program sa da vymyslieť aj tu.

autor
28. feb 2020

@janinah lebo žltačka je ok a to tu bola reálne a rýchlo sa po BA šírila...

autor
28. feb 2020

@leskovael ano, mna by to zabilo. Teraz som druhy tyzden doma a dufam, ze buduci vikend zas niekam vypadnem... ale klud, ziadna hysteria, nechodim ho hotelov, nepouzivam cudzie ubytovanie, nepotrebujem verejnu dopravu a v zasade ani restauracie vnutorne, ked sa viem na terase najest, ale ked bude zle, som ochotna varit. V podstate som v rezime ako doma, len chodim von sportovat a na prechadzky, do otvoreneho priestoru, do lesa, kde moc ludi nestretnem, jedine, ze by ma spiaci medved nakazil

leskovael
28. feb 2020

To je všetko v poriadku, ja som myslela že byť doma ako doma, nie zatvorená v dome ci byte... Ale byť dočasne len Slovensku... Určite 100x lepšie ako teraz cestovať. Bohužiaľ ľudia sú podla mna v tomto nezodpovední, ale tak tí, ktorí chceli nákazu šíriť sa to bohužiaľ dari ako predpokladali, takže aspoň tí sú spokojní.. A to nepanikarim... ale mám len zdravý rozum, že nebudem behať hocikde po svete, keď viem že momentálne mi hrozí nákaza. Bohužiaľ vďaka tým čo cestujú, nato doplatia aj tí ktorí maju zodpovedný prístup k veci. A nemusíš si to brat osobne iba na seba, myslím to všeobecne na každého jedného kto aj napriek tomu momentálne cestuje

janinah
28. feb 2020

preto ti píšem,že čítaj info,lebo žltačku poznáme,vieme na nu reagovat,koronu nie...ale prepáč,ty furt svoje dookola,tak niekomu ozaj škoda písať i radiť....

lenuliatko84
28. feb 2020

@janinah preboha tak sedte vsetci doma na riti