Skúsenosti a výzvy so suchým januárom: Ako sa vyrovnať s bažením po alkohole?
Ahojte, trosku tema na diskusiu.
Dala som si suchy januar. Zvykla som si pomaly kazdy druhy vecer naliat o 18.30 pohar vinka. Dala som si vacsinou 2, cez vikendy na stretkach s rodinou sme pili viac.
No a som 5ty den v suchom januari, a normalne okolo tej 6, pol 7 pocitujem bazenie po alkohole. Ze mam normalne ze chut si naliat. Ked prekonam ten cas, co som si zvykla dat, tak je to ok.
Cize mam normalne psychycky abstinencny priznak. Fyzicke nastastie nie.
Cize, aj pri malom, ale pravidelnom pozivani alkoholu ocividne moze vzniknut navyk, ale sama by som to teraz nezistila, keby si nedam suchy januar.
Mali ste to tak niekto? Resp u mna ta vyzva urcite splnila ucel, ze som zaregistrovala, ze nabieham na problem.
Držím palce a určite vydrž celý január. 👍
Super,že si na to prišla včas.Hlavne už nezačni zase piť.
Ja nepotrebujem suchý január.Ja mám suchých posledných 17 rokov.
Naposledy som pila alkohol,keď som mala 18.Vtedy som si povedala,že nechcem dopadnúť jak otec.
Dakujem. Verim ze vydrzim, lebo sama som v soku. Prve 2 dni ok, ale posledne dva dni, kedy vlastne uz to pravidelne vinko vynechavam je to zle.
A ano, po skusenosti tejto, aj ked zatial kratkej verim tomu, ze kto si dava v nejakej situacii pravidelne stamprlik a zrazu si neda, bude pocitovat to co ja.
A načo je komu suchý január,keď sa potom k pitiu vráti? Za ten mesiac si pomôžete čo?
som za 🙂 a držim palce
Po tomto zistení by si mala to vínko výrazne obmedziť. Sama vidíš, že to nie je ok.
Vydrz január, ale potom sama sebe sľub že vínko bude len raz za čas a nie že každý deň
Vytvorila si si návyk a to je začiatok závislosti
No ved to dufam, ze mi tento mesiac pomoze si to uvedomit a ze to vyrazne obmedzim
Žiaľ, stala sa z teba alkoholička. Už len vytrvať v odhodlaní a nenaliať si. Si závislá.
Pokial kazdy den potrebujes alkohol, je jedno ake mnozstvo, si zavisla alkoholicka. To sa neda ospravedlnit nicim. Tebe sluzi ku cti to, ze si si to uvedomila a ides abstinovat.
No dobre rano, sa cudujem, ze ti to doslo az teraz. Ano si alkoholicka a alkoholu sa mas vzdat nie len do konca januara ale idealne navzdy. Prezradim ti dalsiu novinku - alkohol nema pre teba ziadne benefity. Ak ti to pomaha “uvolnit stres” tak to vymen za nieco ine - napriklad sport.
Podla teba sú dva poháre vina každý večer malé množstvo? Wow.
v prvom rade to prestan volat "vinko", je to chlast, bez ohladu na formu....v druhom rade daj si minimalne polrok, rok pauzu, lebo dlhodoba zavislost je nebezpecna a nikto nevie, kde ma tu hranicu, z ktorej si uz nevie sam pomoct...videla som alkoholika umierat a je to masaker, co clovek na konci zaziva...sama som na vine v tazkom obdobi fungovala a ono to je na zaciatku antidepresivum, casom ti to rozbije mozog, travenie, vsetko...alkohol prilezitostne, kto nevie, tak vobec, ja som chvalabohu ziadne ani psychicke priznaky po vysadeni nemala...bohuzial neviem kolko rokov si takto fungovala, ale dosla si pomerne daleko a snad posluzi tato diskusia aj pre dalsich na uvedomenie
Neklam si, nic neobmedzis, naskocis zase na rovnaku vlnu a budes sa presviedcat, ako to mas pod kontrolou, ved ked budes chciet, mozes zase namesiac prestat, ako si to dokazala teraz, ze...
Budes sa tocit stale v kruhu a toto budes donekonecna opakovat. Tak to maju vsetci zavisli. Zial nepomaha tomu ani okolie, pit kazdy vikend na stretkach s rodinou? Ak naozaj chces z toho von, musis prestat pit uplne.
Kazdy druhy vecer pohar vina nie je pitie v malom ale vo VELKOM a rozumiem ze mas abstak. Drzim palce nech ti to vydrzi, idealne keby sa k tomu vobec nevratis, vidis co to sposobuje, je to hra s ohnom. Si idealny adept na uplnu abstinenciu s takymto nabehom.
Suchy januar (ci februar, ci iny mesiac) by si mal dat do roka kazdy kto si zvykne na casty "pohar vinka" ci stamperlik "na chut". To je dobry test ci ma nabeh na zavislost na alkohole.
Držím ti palce a dúfam, že sa k pitiu nevrátis. 2 poháre vínka každý deň je veľa.
Akože víno každý druhý deň pravidelne, počas víkendu viac, to je problém z môjho pohľadu. Snáď Ti tento január pomôže a vydržíš aj dlhšie. Lebo asi máš zarobeny problém.
Dávali sme si suchý február, bez nejakých problémov. A to si k večeri vždy dáme pohár vína. Už pred otehotnením som mesiac nepila a tiež bez problémov 🤷
Pohár, alebo pol pohár vína neuškodí. Práve naopak, je prospešné na krvný obeh
Toto nech si precitaju ti, ktori tvrdia, ze pravidelne pitie maleho mnozstva je v poriadku. Konecne niekto, kto na zaklade svojej skusenosti potvrdil, ze to zase az take nevinne nie je.
To je to isté s čokoládou,kávou či cigaretami. Tak isto,keď s tým seknes bude ti to chýbať fyzicky aj psychicky. Ale čo nemá Tom až tak strašne? Ja viem tu je toľko dokonalých ľudí či moralistov... Ale hocijaký dlhodobý zvyk,s ktorým seknes ti bude chýbať. Pokiaľ to nezacnes preháňať alebo to nebude obmedzovať tvoj život či tvojej rodiny.
Prečo jedna závislosť je ok a druhá nie. Nezáleží ani tak na type ale na Tom či to bude gradovať,alebo to takto ostane stále.
Tak isto závislosti na pohybe či zdravom životnom štýle môžu byť život ohrozujuce
Ak chces nieco zmenit, tak prestan pit, uplne a celkom a zvysok zivota ani prilezitostny pripitok, ani na stres, ani na radost, ani na unavu, ani na radost alebo cokolvek ine, na co sa vyhovaraju zavislaci
@angela85 lebo závislosť na čokoláde či káve je závislosť. Závislosť na alkohole je choroba. Skôr prestane človek sám s cigaretami alebo so sladkosťami ako s alkoholom. Alkoholizmus nici ľudí, vzťahy, rodiny.
Nedá sa to porovnať. Netvrdím, že autorka je alkoholicka, to určite nie, len reagujem na Tvoj názor, že je to to iste ako závislosť na čokoláde.
@nika23t akurat som zapocula nejaku statistiku, ze ludia u nas sa po mode tvrdsich drog vracaju k alkoholu - lebo je lahko dostupny, pomerne lacny a najma spolocensky najviac tolerovany, a pritom realne predstavuje najvacsi problem, kedze zasahuje velky pocet rodin - ci uz ekonomicky, alebo z hladiska psychiky, vychovy deti. Problem je najma ta spolocenska tolerancia - ved si daj, ved len jeden poharik, nebud suchar, ked nepijes, je s tebou nuda, a ved pije len doma, po dedine nevystraja, nelezi zostaty v jarku, tak je to ok atd. Este som na rodinnej oslave nepocula - ved si snupni kokainik, slahni si pervitinik. To by zase az taka sranda nebola.
Toto je presne sposob, ako sa niekto, kto ma vacsie sklony k zavislostiam, prepije k alkoholizmu.
Najpr poharik raz za mesiac vecer k telke. Potom kazdy piatok na zaver tyzdna. Potom kazdy vecer na zaver dna…
Velky problem robi to “odobrenie” si, ze je to “za odmenu” (lebo pekny vecer, lebo po celom tyzdni si zasluzi, lebo po celom dni na uvolnenie…). Proste da tomu pozitivny nadych.
Podobne to maju kavickari, fajciari,… spajaju si svoj navyk tak dlho s niecim pozitivnym, ze sa bez toho nevedia zaobist.
A nez sa nazdaju, z obcasneho “dopriatia si” je nutnost a zavislost.
(Niekto este nakombinuje - ciga na balkone a k tomu pohar vinka.)
Potrebujes vnimat pitie alkoholu ako chybu a nepotrebnu vec (ak chces, dokonca ako zlo). Nie ako odmenu. Nie prijemnu chvilu. Nie pohodu.
Byt tebou, ak ten mesiac vydrzis, potiahni to este o jeden, a potom dalsi.
Prvy mesiac nestaci. O chvilu budes zas pri tom, ze tahas flasu z police (ci chladnicky) kazdy vecer.
Zvycajne po prvom nesiaci, dvoch, pride riadna kriza, lebo mozog to na teba skusi znova. Doslova ta tresta (abstakom), aby ta donutil umoznit mu naspat prijemne pocity bezpracnou cestou, instatne, hned (teda nie po vykonanej praci, ukonceni niecoho, sporte,…).
Skus to suche obdobie natiahnut, kolko sa da. Az potom si umozni niekde pit alkohol. Aj to jeden pohar a drz si ho po zvysok vecera.
Ak si dovtedy (v suchom obdobi) niekde na navstevach, akciach, vyhovaraj sa na lieky, alebo si zariad, ze sofer si ty. Aby ta nenutili. Miesto toho poziadaj o caj, kavu, dzus, cokolvek, aby si pohar mala. Ak treba, vzdy pozartuj o tom, ze si pripijas nealkom.
Lebo my Slovaci sme uz taki, ze ak sa deje nieco vynimocne, treba naliat. A este vieme do druheho hust, zeby aj z jalovej kravy tela vypadlo. 🙂
ja bežne cez rok nepijem vôbec.Ale na sviatky si dám len tie ochutené likériky dva krát ročne.Velká noc a Vianoce inak nič čo sa alkoholu týka.Aj šampanské som mala nealko.Ale likerik sa dopil a už by som si veru dala aj ja trošku😀 ale tak mňa to prejde.Nekúpim nijaký v obchode.Takže môže byť že máš návyk.Hlavne ak cockáš stále.Treba to uťať.Nie že postupne
Teraz je to medzi niektorymi mladymi velmi trendy, ze nepiju. Moja kolegyna napriklad si dava kazdy mesiac na socialne siete, ze kolko uz nepije. Ako keby to bolo nieco, co treba oslavovat a postovat to ako kazdy prd na socialne siete (ona taka je, jej cely zivot su socialne siete).
Ja nepijem uz minimalne 10 rokov ZIADNY alkohol a je jedno, co si o mne kto mysli. Nikde to nezverejnujem, mne to pride normalne.
Nerob z toho tragédiu. Teraz sa viac pilo, nastane bežné obdobie a piť sa nebude. My mávame 40 dňový pôst pred Veľkou nocou, suchý September a aj December. Inak si bežne cez víkend dáme. Nevidím v tom žiadny problém. Fungujeme úplne normálne.
@liusa82 ja tiez tak vobec nepijem na vianoce so kupim orieskovy liker..par piv. To si dam po stedrovecernek veceri s muzom na polku. Dalsi den tiez jedno na polku..vino nepijem vobec ani tvrde. Pivo mam ak by prisiel na navstevu zat alebo brat to im dam jedno dva a hotivo.U nas to ani nieje doma. Takze navsteva ma smolu. .Akurat na dovolenke ked som si viem dat tie drinky tam ako sex on the beach pina koladu a este jeden to striedam . Vypijem ich od 10 do 24 viac no tam je alkoholu trosku a stale nieco pojedam vsak all inclusive.

Ja som za to, že kto potrebuje hoc aj stamperlik, pravidelne, je závislý.