icon

Skúsenosti pri háraní fenky

lalia333
1. júl 2017

Ahojte mam taku otazku že aké máte skúsenosti pri hananim fenky? Vopred ďakujem za odpovede

moonlight1210
1. júl 2017

Ake plemeno mas?

lalia333
autor
1. júl 2017

@moonlight1210 civava kratkosrtu🙂

moonlight1210
1. júl 2017

@lalia333 to mame aj my. Preziva to v pohode. Deje sa to cca 2x do roka. Ma asi dva tyzdne poopuchane genitalie, jeden den trosicku malinko krvaca. Inak sa chova normalne ako inokedy.
Nechodime vtedy pre istotu na prechadzky kvoli psom (keby sa komusi splasil a nedal odohnat).
Inak nic vynimocne.

lalia333
autor
1. júl 2017

Aha chapem a čo dávate fenke tie haracie nohavičky

1mina
1. júl 2017

U mensich plemien je to vatsinou lepsie, vacsie fenky aj zanechavaju kvapky krvy ak im nedame nohavicky a su vtedy tale citlivejsie aj pritilnejsie na ludi ale zle na druhe fenky 😃 a co mam ja doma fenku (x borderkolie) u nej som si ani nevsimla kedy sa harala iba nola nejaky cas citlivejsia...teraz sme ju ale dali kastrovat ( kedze je z utulku a tam podpisujete zmluvu ze ich date vykastrocat do 12mesiacov) tak uz s tim mame pokoj a na psikovi som nezbadala ni ziadne zmeny sibnuta je ako aj dovtedy 😅

moonlight1210
1. júl 2017

@lalia333 nedavam nic. Tych par kvapiek (doslova asi 4-5 za cely cas) poutieram. Inak sa nic nemeni oproti beznemu obdobiu. Stale rovnako hrava, spava a mojkacia, strasny maznac. A na cudzich si rada zabrese. Inak je obvykle ticha a pokojna.
Ake kedze neplanujeme steniatka (je to tzv. Minicivava, takze si neviem predstavit jej porod, vsak ona sama je do dvoch dlani, ma 25 cm a necele 2 kila - doslova kabelkova 🙂 ) odporucili nam v troch rokoch kastraciu.

lalia333
autor
1. júl 2017

@moonlight1210 Tak potom vy nedávate jej tie nohavičky takže je bez nej aj ja som čítala tu kastraciu že sa daju aj to robit len som čítala negatívne stránky že sa môžu po kastracii zmenit fenky

moonlight1210
2. júl 2017

@lalia333 a akoby sa mala zmenit?

1mina
2. júl 2017

@moonlight1210 a prečo Vám povedali v 3 rokoch ? lebo nám zas veterinár povedal že čím skor tím lepšie, čím skor že sa aj najviac zníži riziko rakoviny v neskoršiom veku,,, neviem teda 🙂 ale som rada že to už máme a čo sa týka povahy ozaj v tom nevidím vobec žiadne rozdiel pár dní sa zotavovala a potom akoby nič behala hrala sa všetko...

lalia333
autor
2. júl 2017

@1mina A vy ste kedy v akom veku vykastrovali fenku ? A ako ste mali prvy haranie fenky a dali ste jej tie haracie nohavičky?

1mina
2. júl 2017

@lalia333 ona mama cca 9 mesiacov teraz ma 11 ešte ani rok 🙂 a ja som si jej háranie ani nevšimla iba bola táka citlivejšia a keď sme sa šli spýtať veterinára povedal že 100 % sa hárala len sme to nezbadali,,, u väčšej fenky predtým napr som jej dala nohavičky a keď nie táka proste tích par kvapiek každý deň som našla na zemi,, ale u maličkej možno to tiež skoro nezbadáš...

lalia333
autor
2. júl 2017

@1mina Ja mam tu mini fenku tak ona potom bude mat asi len tie par kvapky ako aj vaša. A to kastovanie kedy ste robili pri fenke ??

1mina
2. júl 2017

@lalia333 asi ked mala cca 9 mesiacov,,, veterinár nám povedal že čím skor tím lepšie ked sme už rozhodnutý,,, toto som napr. našla na nete ako všeobecne na psíkov takže vek nemusíte čakať dlho... Kedykoľvek od obdobia tesne pred prvým háraním (toto nastupuje vo veku od 6 do 12 mesiacov v závislosti na plemene) až do veku kedy výhody sterilizácie ešte stále prevážia riziká spojené s anestéziou a chirurgiou u staršieho jedinca, avšak mimo obdobia ruje, v prípade sučky po pôrode je vhodné počkať do odstavu šteniat. Výhodou sterilizácie pred prvou rujou je zníženie rizika vzniku nádorového ochorenia mliečnej žľazy na nulu. Ak sa zákrok naplánuje v období medzi prvým a druhým háraním, organizmus bude už telesne vyvinutý a riziko neskoršieho vzniku nádoru mliečnej žľazy je ešte veľmi nízke.

lalia333
autor
2. júl 2017

@1mina A potom sa vam nezmenila na horšie lebo som.čítala že po kastracii sa môže zmenit fenka

1mina
2. júl 2017

@lalia333 vobec nič som si nevšimla,,, oni sa možu zmeniť tak že zlenivajú napr. ja mám križenku border kolie a stále je akčná až moc :D akurát ostala trošku viac pritulnejšia

lalia333
autor
2. júl 2017

@1mina Ďakujem pekne za odpoveď uvidim ja aka bude mne🙂