icon

Skúsenosti s Amway. Ide o škodlivý biznis alebo užitočný systém?

bellugia
28. apr 2025

Ahojte,
chcela by som sa opýtať na váš pohľad na spoločnosť Amway a ich filozofiu.
Mám v rodine svokru, ktorá sa stala dílerkou, a odkedy je zapojená do Amway, vidím zmeny aj v jej psychike a vnímaní sveta. Veľmi horlivo obhajuje produkty aj celú filozofiu firmy, čo na mňa pôsobí až ako určitá forma vymývania mozgu.
Zároveň mám vážne pochybnosti o kvalite produktov — najmä výživových doplnkov, kde som si viackrát overovala, že obsah vitamínov a minerálov nezodpovedá odporúčanej dennej dávke tak, ako tvrdia. Navyše ceny sú neprimerane vysoké v porovnaní s bežnými dostupnými alternatívami.

Ako veriaci človek vnímam aj duchovnú rovinu — filozofia Amway (v niektorých skupinách) mi pripomína sektárske praktiky. Je tam silné zameranie na „víziu úspechu“, nekritickú lojalitu voči systému a tlak na neustále pozitívne myslenie, bez ohľadu na realitu.
Narazila som aj na viacero podcastov a analýz, kde odborníci na sekty a manipuláciu upozorňujú na podobnosti medzi určitými motivačnými systémami v Amway a psychologickými technikami používanými v sektách.

Máte podobné skúsenosti? Ako vnímate Amway vy — z pohľadu kvality produktov, ich filozofie a celkového vplyvu na ľudí?

Ďakujem za každú úprimnú odpoveď.

H.

Strana
z2
viestta
26. jún 2025
@patress112
Odpoveď bola zmazaná

@patress112 pocuvaj, uz ti jednu temu zmazali pre porusovanie pravidiel. Tak sa krot, lebo ti zmazu aj ucet, pre porusovanie pravidiel. Nahanas si tu kseft, robis tu neplatenu reklamu. Mna tie tvoje superprodukty nezaujimaju, takze daj si pohov, lebo ta nahlasim

patress112
Odpoveď bola odstránená
viestta
26. jún 2025
@patress112
Odpoveď bola zmazaná

@patress112 vcera si ponukal objednavanie cez tvoju osobu. Zas uplne krepa nie som. A nie su krepi ani admini. Varovala som ta. Nahlasila som ta, admini rozhodnu.

patress112
Odpoveď bola odstránená
viestta
Odpoveď bola odstránená
bellugia
autor
28. jún 2025
@viestta

@patress112 pocuvaj, uz ti jednu temu zmazali pre porusovanie pravidiel. Tak sa krot, lebo ti zmazu aj ucet, pre porusovanie pravidiel. Nahanas si tu kseft, robis tu neplatenu reklamu. Mna tie tvoje superprodukty nezaujimaju, takze daj si pohov, lebo ta nahlasim

@viestta Zdá sa, že tu máme infiltrovaného predajcu 🙂

bellugia
autor
28. jún 2025
@patress112
Odpoveď bola zmazaná

@patress112 Zaujímavé, ako rýchlo vieš niekoho obviniť z klamstva, len preto, že má inú skúsenosť alebo názor. To, že ty si v tom sedem rokov a si s tým spokojný, ti nedáva právo zosmiešňovať a znevažovať iných.

To, čo kritizujem, nie sú produkty ako také – hoci aj tam sú otázky, napríklad ohľadom cien a marketingu. Mne však prekáža najmä netransparentný spôsob, akým sa ľudia do tohto „podnikania“ vťahujú – cez motivačné nahrávky, osobné kontakty, náboženské reči, bez toho, aby sa hneď na začiatku jasne povedalo, o čo ide.

To, že to takto „funguje roky“ a má to peknú fasádu, nie je zárukou pravdivosti – aj sekty alebo manipulátori dokážu pôsobiť milo a úspešne. Presne preto si ľudia zaslúžia vedieť, do čoho vstupujú. A ak niekto upozorní na riziká, neznamená to, že „šíri hnoj“ – možno len vidí veci triezvejšie, ako niekto, kto už je v tom namočený.

Mimochodom – ak podnikanie stojí na tom, že ho človek musí najprv dlho „pochopiť“ cez špeciálne nahrávky, stretnutia, podcasty a „vízie“, a nedá sa o ňom normálne otvorene hovoriť, tak je na mieste otázka, či to je naozaj podnikanie, alebo skôr presvedčovací systém so známkami kultu. A týmto s tebou končím debatu.

viestta
28. jún 2025
@bellugia

@viestta Zdá sa, že tu máme infiltrovaného predajcu 🙂

@bellugia ano, v tej debate co mu zmazali "nenapadne naznacoval", ze rad pomoze s objednavkou...

cacianka
28. jún 2025
@viestta

@bellugia ano, v tej debate co mu zmazali "nenapadne naznacoval", ze rad pomoze s objednavkou...

@viestta veď tu si robí reklamu nápadne, prečo to admin nezmazal ?!

viestta
28. jún 2025
@cacianka

@viestta veď tu si robí reklamu nápadne, prečo to admin nezmazal ?!

@cacianka a co ti ja viem?

cacianka
28. jún 2025
@viestta

@cacianka a co ti ja viem?

@viestta aj ja som ho nahlásila,

patress112
Odpoveď bola odstránená
patress112
Odpoveď bola odstránená
patress112
Odpoveď bola odstránená
patress112
Odpoveď bola odstránená
bellugia
autor
6. júl 2025
@patress112
Odpoveď bola zmazaná

@patress112 Ďakujem za odpoveď. Áno, pôsobí kultivovanejšie než predtým, ale zároveň je to taká učebnicová ukážka „obrany viery“ – nie diskusia, ale misia. Presne toto je na Amway odpudzujúce – tá neotrasiteľná viera, že len oni majú pravdu, a každý, kto ju spochybní, je buď „zatrpknutý“, „frfloš“, „nepodnikateľ“ alebo „šíriteľ dezinformácií“. Sorry, ale to nie je racionálna debata – to je uzavretý systém myslenia.

Používaš klasické triky: preceňuješ osobnú skúsenosť („7 rokov používam produkty“), vytváraš falošné paralely („Apple je drahý, Amway je tiež drahý – teda kvalitný“), a staviaš slamenných panákov („ľudia kritizujú, ale nikdy nič neskúsili“). No ja som bola na tých „motivačných“ prezentáciách, viem, ako prebiehajú nábory, viem, aká je tam manipulácia cez emócie a tlak na rozhodnutie. A nešlo o jednu skúsenosť – šlo o konkrétne praktiky, ktoré mi boli a sú neetické. Aj Ty sám ich čiastočne uznávaš, len ich ospravedlňuješ tým, že „dnes už sa to robí inak“. Fakt? Robí?

Skutočne kvalitný produkt sa nepotrebuje predávať cez sieť, kde 90 % ľudí nič nezarobí a slúžia len ako spotrebitelia pre vrchných 10 %. Skutočne dobrá firma nemá potrebu maľovať si pozlátko motiváciami, podcastami a emocionálnym nátlakom. A skutočne otvorený človek sa vie pozrieť aj na tienisté stránky toho, čomu verí – a priznať, že nie všetko je zlato, čo sa leskne.

To, že niečo funguje 65 rokov, ešte neznamená, že je to zdravé. Aj cigarety sa predávajú už 100 rokov. Týmto diskusiu z mojej strany naozaj končím. Nevidím dôvod pokračovať v kruhoch s niekým, kto už odpoveď pozná dopredu – a len hľadá, ako ju obhájiť.

bellugia
autor
6. júl 2025
@patress112
Odpoveď bola zmazaná

@patress112 Na mňa Amway pôsobí manipulatívne, kultovo a rétoricky uzavreto – tak, že akákoľvek kritika je okamžite diskvalifikovaná ako nepochopenie či skreslenie. Tvoja reakcia je toho výborným príkladom: rétoricky vybrúsený manifest lojality voči systému, ktorý sa navonok tvári ako kritické myslenie, ale v skutočnosti len chráni vlastnú bublinu.

Ja nemám potrebu niečo obhajovať za každú cenu – a to považujem za podstatu skutočne kritického myslenia.

Týmto z mojej strany diskusiu uzatváram. Maj sa dobre.
@patress112

bellugia
autor
6. júl 2025
@patress112
Odpoveď bola zmazaná

@patress112 a čo píšeš iným: Reklama“ nemusí vždy znamenať, že sem vložíš odkaz alebo výzvu na nákup. Niekedy úplne stačí, keď opakovane a s nasadením obhajuješ konkrétny biznis, bagatelizuješ negatívne skúsenosti druhých, podsúvaš svoje „vyvracanie bludov“ ako jedinú pravdu a tvrdenia podávaš tónom autority. A najmä – keď to robíš pod príspevkom, ktorý pôvodne nebol o tebe, ale o skúsenosti niekoho iného.

Mimochodom, to, že „názor nie je fakt“, vieme všetci. Rovnako však platí, že ani tvoj názor nie je fakt. A kritické myslenie neznamená mať posledné slovo – znamená vedieť si aj priznať, že môj pohľad nie je univerzálny.

patress112
Odpoveď bola odstránená
viestta
7. júl 2025
@patress112
Odpoveď bola zmazaná

@patress112 vyskusali sme, neoslnili ani cenou, ani vykonom. Viac sa k nim nevratime. To je moje subjektivne rozhodnutie, na zaklade mojich skusenosti. A ano, aj moj nazor, na ktory mam pravo a ktory mozem aj verejne zdielat.
Ostatne k principom fungovania celeho toho vasho "cirkusu" mam tiez odskusane, nie sprostredkovane a stojim si za svojim nazorom. A budem ho verejne sirit.
Staci?

patress112
Odpoveď bola odstránená
bellugia
autor
7. júl 2025
@patress112
Odpoveď bola zmazaná

@patress112 Prepáčte, ale toto je ukážkový príklad, ako si niektorí ľudia zneužívajú diskusie na vlastnú propagáciu. Nepýtala som sa na vaše osobné projekty, ani som nežiadala polhodinovú prednášku s podprahovou reklamou. Vaša odpoveď je dlhá, mimo tému a zavádzajúca – a presne za takéto príspevky sa na Modrom koníku bežne blokuje. Nabudúce skúste rešpektovať tému otázky a nepísať litánie, ktoré nikto nežiadal. Ďakujem.

cacianka
8. júl 2025
@bellugia

@patress112 Prepáčte, ale toto je ukážkový príklad, ako si niektorí ľudia zneužívajú diskusie na vlastnú propagáciu. Nepýtala som sa na vaše osobné projekty, ani som nežiadala polhodinovú prednášku s podprahovou reklamou. Vaša odpoveď je dlhá, mimo tému a zavádzajúca – a presne za takéto príspevky sa na Modrom koníku bežne blokuje. Nabudúce skúste rešpektovať tému otázky a nepísať litánie, ktoré nikto nežiadal. Ďakujem.

@patress112 urputne odmietaš, že si robíš reklamu, alebo teda amwayu, ale tie tvoje neskutočne dlhé state odporujú tvojmu tvrdeniu, lebo sa snažíš neskutočne presadiť svoju pravdu a len svoju, neskutočne tu spamuješ a otravuješ, už to berieme ako drísty anie konštruktívnu diskusiu.
@bellugia proisím ťa daj zmazať túto diskusiu, ale ju zmaž ty, lebo toto je už nonsens čo tu vypisuje tento prepnutý človek

magdalienka11
25. nov 2025

@bellugia píšem sem ako dlhoročná užívateľka produktov amway. Mala som vážne zdravotné problémy, vyskúšala som možné i nemožné, nakoniec mi pomohli výživové doplnky nutrilite. Užívam dodnes, vidím výsledky. Zároveň používam čistiace, pracie eko prostriedky, zbavila som sa ekzémov a alergií, moje deti rovnako. Nebyvame vôbec chori, nevymeskavame z práce, školy, školky. Ja nie som predajca, díler alebo ako to voláte. Založila som si tam účet čisto pre moju vlastnu potrebu, lebo mi pomáha v mojom živote. Amway ma kvalitné produkty. To je moja skúsenosť.

patress112
Odpoveď bola odstránená
patress112
Odpoveď bola odstránená
cacianka
Včera o 20:48
@patress112
Odpoveď bola zmazaná

@patress112 nechápem, prečo má obťažuješ! Táto diskusia prebehla pred mesiacmi, a práve keď si sa po tom dlhom čase teraz zobudil, zase tu vypisuješ svoje litánie a len potvrdzujes svoje reklamné kroky a úmysly. Zalez do brlohu a zimuj, neotravuj.

patress112
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2