Skúsenosti s celkovou protézou - vyberateľnou
Žienky, ktoré ju máte (hornú aj dolnú), ako ste si zvykli, resp. zvykáte? Rada by som počula hlavne názory tých, ktoré ju už majú "nejaký ten piatok", ako hodnotíte spätne tento krok? Keby ste sa dnes mohli rozhodnúť znovu, šli by ste do toho znovu alebo už radšej nie a volili by ste inú možnosť (záchranu zubov za každú cenu)?
Ako dlho vám trval proces zžívania sa s prétezou? A ak ste niektorá podstúpili extrakcie v celkovej anestéze a následne dostali protézu, sem so skúsenosťami, dojmami? zaujímajú ma hlavne bolesti po extrakcii viacerých zubov naraz - ako dlho trvali také tie najhoršie ("na tabletku") a stačili vám bežné voľnopredajné analgetiká?
Poprosím zdržať sa témy ženy, ktoré nemajú protézu, žiadne teoretické rady ako sa starať o vlastné zuby a ako je určite lepšie mať svoje zuby (v prípade že sú v poriadku o tom nikto nepochybuje).
@antea50 zvykam si hryzt... zacinala som kasovitou stravou, teraz (mam ju cca. 1,5 mesiaca tuto trvalu) uz zvladnem pozut i maso, vyprazanu zeleninu, zemiaky.... okrem orechov, jablk, mrkvy a takej tvrdsej stravy vsetko. odhryzat si viem iba maksie veci zatial, no verim, ze postupne zvladnem i tie tvrdsie. vsetko je to o motivacii a snahe to zvladnut a tu musim mat ja sama 😉 co sa materialu tyka, su rozne, porcelanove, zivicove, i nadstandartne zivicove (take mam ja), mozno aj nejake ine materialy, skus sa popytat, za tu sumu, co tam nechas, Ti to zubar rad vysvetli, neboj 😉
@antea50 a nemas Ty nahodou este zopar svojich zubov dolu? lebo ak ano, mozno Ti urobili tu flexibilnu, tie su o nieco drahsie... lebo inak si tu sumu neviem vysvetlit... mna v BA vysla nadstandartna 300 eur jeden ks (cize dolna alebo horna) a teraz u mojich zubarov, tiez v BA kraji cca. 250 eur vo Family Dental Care. a odtlacky mi brali naozaj dokladne, este do vosku obkreslovali aj moj usmev, aby vedeli, pokial maju dat na proteze "dasno" (kazali mi usmiat sa a urobili si podla toho do vosku obrys mojho usmevu nejakou spachtlickou). nadstandartne znamena len tolko, ze je to kvalitnejsia zivica, odolnejsia a nemala by sa tak velmi "zanasat" casom (aspon podla toho, co som pochopila).
ja mam celý horný chrup snimatenu nahradu kto ma nepozná nevie nehovorím to nikomu .... nie si dokonale biele prisposobene spodným som spokojná nemala som inu možnost .....spodne mam svoje dobré mam to už zo 8r
@antea50 no ked mas este aj svoje, tak museli farbu prisposobit Tvojim, lebo by to vyzeralo neprirodzene. ja mam tu "vyhodu", ze nemam uz ani jeden svoj, tak preto som si mohla dovolit tak o odtien belsie (zase uplne najbelsie som nechcela, ako daka hollywoodska hviezda, nie som ten typ, aby sa mi to hodilo). zase ked mas aj svoje, je to lepsie v tom, ze ta proteza sa ma o co uchytit a je lepsie zafixovana. len moje zuby som nepovazovala za vhodnych kandidatov na take nieco, doslova sa mi rozpadali pri zuti, takze neverim, ze by ten tlak protezy vydrzali. ja si spodnu musim lepit, inak mi pri jedeni "lieta" v ustach. ale ta trocha fixacneho kremu denne mi stoji za usetrene nervy a stovky eur, co som kazdy rok nechavala u zubarov...
@maninka1974 nejde o dokonalu bielu farbu, ta naozaj nie je podstatna, len pre mna prijemna zmena. dolezita je funkcnost a aby esteticky pasovali k tvari, resp. k vlastnym zubom, ked nejake este su. A to mas tu jednu protezu uz 8 r.? To pekne dlho Ti vydrzala... musis ju aj lepit? a mas problem s ubudanim kosti pod protezou?
@mimimami3 ja si neviem predstavit ze by som s tou protezou mala spat....ja si ju nasadim na par hodin denne lebo som z toho nervozna a neskutocne mi to vadi....ja ta obdivujem ze si to s oboma protezami dala a aj s nimi spis...na mna tiez nie je bohvieaky pohlad ked mam len 4 zuby ale radsej som bezzuba ako mat to tvrde dano v ustach....som z toho nestastna stalo ma to kopec penazi ,chcela som vyzerat normalne ale neznesiem to v ustach ☹
@antea50 ja s nou nespavam, to niekto iny tu spominal. ja som zacinala tak, ze som ju mala pol hod - hodinu, potom von, potom zase nasadit a tak parkrat do dna, postupne som casy predlzovala. zozaciatku som si ju na jedenie vyberala a mala mimo casov jedenia, postupne som si zvykala s nou aj jest. teraz si ju rano nasadim a dam dole az ked idem spat. neboj sa, zvyknes si... len to netreba vzdavat. mne dost pomohlo, ze som sla na tri tyzdne s detmi na liecenie a tam som pred cudzimi nemohla behat bez zubov, tak som bola nutena ich mat od rana do vecera a tak som si zvykla, ze teraz si neviem predstavit behat cez den bez nich.
ako dlho ich vlastne mas?
@antea50 jeeej, Ty si pani ucitelka? tak to mas dobru motivaciu si zvyknut 😀 Skus po nasadeni protezy cmulat tvrde cukriky, ked jeden docmulas, daj si druhy a tak... bud mentolove alebo bylinkove, resp. aj ine, ake mas rada, hlavne nech su tvrde cmulacie... mne to v prvych dnoch velmi pomahalo
@antea50 pitie vody mne pomáhalo s tým tiež ma napinalo nemohla som mat tie zuby potom som skusila vela pit ta voda mi tu protezu pricucla a bolo cukriky mi nepomohli najprv som nič nedávala teraz používam tie lepiace pasty jem uplne všetko jablká oriešky ....hned druhý den ako mi dali protezu sme mali taký obed slavnosttny obed v práci rezen v pohode dalo sa ....neskor som šla k zub nakontrolu on že postupne jest mekke .....a ja od začiatku všetko ....večer si umyjem a dam trochu pasty lepiacej mam lepší pocit že to drží .....najprv som to nemala ale rokmi som schudla tak asi preto..... bez zubov neviem byt
@maninka1974
ty snou aj spis?....a to hned od zaciatku si to vydrzala?...a ze druhy den jest ja sa este 5 .den neviem s nou najest....
@antea50 ano spím stale ju mam len ked si čistím večer dam si do tej tabletky čo sa dáva do vody .....no od začiatku dali mi ju u dr bolo mi zle z toho šla som do práce tam boli všetci zvedavy ake mam zuby trapas mne sa to tuiež bolo neprijemne kolkegyna stale cukriky že si mam dat mne to nezabralo ..... som skusila tu vodu popijat nechcela som byt bez zubov tahala som 12 v robote stale niečo nestihala som už riešit zuby a zvykla som si na druhý den som šla na kontrolu zubár bol prekvapený že som si rychlo zvykla a potom sme mali obed rezen a ja som ho jedla ako nič....
@antea50 tak potom asi ako maninka1974 - ist jednoducho mimo domu, kde TI bude blbe byt bez zubov a tiez budes mysliet na nieco ine a zvyknes si. mne uplne najviac pomohlo to liecenie 3-tyzdnove s detmi. dovtedy som si ju na jedenie vzdy vyberala a tam som nemala odvahu ist do plnej jedalne s dasnami holymi ako kojenec, tak som nemala na vyber (3 tyzdne som hladovku drzat nemohla 😀 ) a teraz sa uz bez nich neviem ani najest. skus si vymysliet nejaky program mimo domu, aj keby to bolo len behanie po obchodoch, navsteva u niekoho, prechadzka po meste na par hodin... uvidis, ze tie zuby znesies (isto skor ako pohlady ludi, keby si sla s holymi dasnami 😉 ). nie je to jednoduche a netreba od seba ocakavat, ze to zvladnes za dva dni (hovorim, mne trvalo niekolko tyzdnov, kym som sa s nimi aj jest naucila), ale cim viac to budes skusat a cim viac ich mat denne v ustach, tym skor si zvyknes. o niekolko tyzdnov sa budes len cudovat, ako si mohla bez nich byt. a nie je to o rozmaznanosti, je to jednoducho nova situacia, na ktoru si musis zvyknut a to je pre kazdeho inak tazke.
@mimimami3dobry den,mna rovnaka situacia caka tento mesiac,bohuzial,protezam ako 40rocna sa nevyhnem,na implant nemam,idu mi vsetko robit Schill dental clinic...ale behom 3tyzdnov,bez zubov nebudem vobec,oni hned po vytrhni naaadia protezy.mam velku obavu,ako si zvyknem,no toto,co mam v ustach je des.Bojim sa straty chuti,plastu v ustach atd,suslania...ch em sa spytat,niekde som citala aj o nahradach pruznych,z nejakeho makkeho materialu,nemate niekto skusenost?
@vaapeter66 ahoj, cenovo je to na tej klinike ako?
@mata2 ja som cez nejaky ich projekt,cca 300evrch a spodok spilu
@vaapeter66 a co ti vlastne budu robit? Davas si vytrhat vsetky zuby?
@vaapeter66 ahoj na ktorú kliniku ideš?
@mata2 vsetko okrem spodnych 4von,hore mam zlomenY mostik a zadne zuby ziadne,malo kosti,boli by treba 6impl po 2400e kus lebo treba doplnat kost...nerealne,takze proteza.umriet idem zo toho
@majaxy schill dental
@vaapeter66 az teraz som nasla Tvoj prispevok v diskusii. Flexibilne sa pouzivaju na to dasno, na ktorom este su nejake vlastne zuby - co by mohol byt Tvoj pripad. na dasno, kde nemas ziadne svoje zuby, flexibilne nemaju vyznam - no osobne flexi nemam, takze neviem porovnat ne/vyhody oproti inym. ved to, tie implantaty su neskutocne drahe, nehovoriac o tom, ze Ti telo hocikedy moze implantat odmietnut a neviem si predstavit to vyberanie implantatu, kedze casom ho obrastie kost... a o tom, ze v takom pripade su to vyhodene peniaze, x sedeni u zubara zbytocnych... lebo zase implantat Ti nevedia spravit za tri tyzdne, kolegyna to riesila tusim pol roka, kym mala novy zub realne v ustach a uz ho ma niekolko mesiacov a stale jej to vadi, ze ho citi pri jedeni...
ved uz som to tu na predchadzajucej strane dost podrobne opisala, ako som prisla k proteze, ale keby cosi, pokojne sa opytaj, rada pomozem a doplnim info, ak budem vediet.
@mimimami3 ja uz mam 3navstevy za sebou,teda o tyzden uz budem mat zuby😱🙈🤦🏼♀️Hornu komplet,dolu ciastocnu,oni mi vytrhaju az ked bude prot hotova,teda hned odidem so zubami.-aj sa tesim,aj bojim,sj som zvedava...robia v inom labaku,co robi vacsinou protezy mladym...ktovie,ake budu😳zaiste napisem
@majaxy dnes som bola, o tyzden ma byt hotove, dnes bola. Skuska vo vosku, normakne placem doma, vrch je pekny, ale kedze ja mam este stale. Svoje zuby, nedalo sa skusit riadne, no spodok je katasrofa, svoje mam predne 4,tie aj ostanu, teda dolu mam ciastocnu a tam ju tie haciky, spiny, co ju vlastne drzia na tych mojich zuboch a ja navyse nemam vzadu dasna ani kost, ustupilo rokmi vsetko, ja si ju v zivote nedam do ust, vyzera to priserne a rie spiny mi vidno, dr pivedala ze bude ja volat do labaku, no ze nic extra s tym nespravai, kedze to musi drzat, piviem. Vam, sklamana som velmi
@mimimami3
ahoj,
tak ja som konecne nabrala odvahu a napisala som do toho Dentu do Ba,s tym, ze si chcem dat vytrhat vsetky zuby,a poziadala som ich o cenu..odpisala mi recepcna,ale iba tolko ze narkoza stoji 200e/hod a vsetko ostatne je v cenniku + 20percent.
to aj tebe takto napisali?myslela som ze to bude trochu konkretnejsie.
inak na stranke je napisane ze maju zmluvu so VSZP,tak predpokladam ze automaticky by si cast nakladov vyuctovali cez nich.
ty si tusim tiez pisala,ze cast s ceny isla cez poistovnu,kolko ta stal samotny zakrok?trhanie zubov tusim poistovna hradi v plnej vyske,takze si platila len za anesteziu?

@mimimami3 Moja znama ma celkovu protezu vraj od nejakej 45tky (ja ju poznam len par rokov), vybera ju len po jedle na ocistenie, a aj s nou spava. Teraz ma uz 70 rokov a funguje stale v pohode, sice jablka alebo tvrdsie jedlo si musi struhat, ale vyzera a posobi uplne prirodzene. Myslim, ze ani nepouziva ziadne fixacne kremy, ono asi ako ju dostala v mladsom veku, tak jej tie celuste a licne svaly rokmi tak neupadli ako starsim v 60-70tke, ktori maju stale slabsie zuby a kosti, postupne im zuby trhaju, a ked im nasadia protezu, tak zrejme je to tvarovanie a prisposobovanie o dost tazsie.