Skúsenosti s podvodmi pri žobraní o jedlo
Ahojte,
chcem sa s vami podeliť o dnešnú skúsenosť z obchodného centra Mlyny v Nitre a zároveň sa spýtať, či sa niečo podobné stalo aj vám.
Dnes ma tam oslovila rómska pani (mala so sebou deti), že by potrebovala nákup. Bola veľmi milá a hoci som cítila, že nemá až také čisté úmysli, chcela som pomôcť. Povedala som si, že jej kúpim potraviny asi za 20 € – napríklad chlieb, kuracie mäso, cestoviny, zeleninu.
Keď sme vošli do Billy, síce sa má pýtala na povolenie no začala si do košíka dávať drahšie veci – napríklad 5 € zemiaky, instantné polievky, kečup, ďalšie cestoviny… Bolo mi trápne povedať nie, tak sme sa nejako dostali až k pokladni. Tam však zasiahla predavačka, ktorá sa ma spýtala, či sme spolu. Povedala mi, že táto pani takto chodí pravidelne s rôznymi ľuďmi a vždy si nechá nakúpiť. Myslím, že nakoniec by ten nákup vyšiel na cca 50€. Zavolali SBS-kára, a nakoniec sa situácia uzavrela – nič som jej nezaplatila.
Celé to bolo veľmi nepríjemné, cítila som sa trápne, že som na to „skočila“ a že som nevedela odmietnuť, a nakoniec som tam stála v rozpakoch pred ostatnými ľuďmi.
Preto by som sa chcela spýtať – stretli ste sa aj vy s niečím podobným v Nitre (alebo aj inde)? Ako ste to riešili?
@katarinacerna ty sa za nič nehanbi. Neodhadla si správne situáciu ale tvoje srdce je čisté, úmysel si mala dobrý. Je to zneužívanie dobrých ľudí a zle je aj to, že takto škodia aj ozajstným ludom ktorí potrebuju pomoc a ľudia im potom nebudú veriť.
S takými ľuďmi sa nebavím. Idem, nevidím, nepočujem. Maximálne poviem "nie".
Ja prispievam len overeným ľuďom s overenými príbehmi.Na ulici nie .
@katarinacerna paneboze to naozaj v tejto dobe este na toto dokaze naletiet?
No nic, strapnila si sa pred vsetkymi aj pred sebou a poucila si sa
Nabuduce sa staraj o seba a svoju rodinu
Nedávam nič a nič nekupujem. Sú to klamári a podvodníci. Maximálne doložím pri pokladni, keď niekomu chýba pár centov. A čo robím pravidelne, tak vykladám potraviny po záruke ku smetným košom. Aj včera som pratala potravinovú skriňu a našla kopec trvanlivých potravín po záruke. Vždy prihodím nejakú sladkosť alebo chipsy, ktoré sme nedojedli. Osadníci, čo u nás vyberajú koše sa vždy potešia a viem, že to nespeňažia, ale zjedia.
@katarinacerna Ano par krát.
Bezdomovec že je veľmi hladný či mu nemôžem dať nejaké drobné, vravím že nie, ale možem mu kúpiť rožky, tresku a minerálku. Bol aj vďačný, ale prachy by ho očividne potešili viac.
Malý cigan, pani zlatá dáte mi peniaze som veľmi hladný nemáme čo jesť. Vravím že mu peniaze nedám ale ak počká, donesiem mu menší nákup. Hej pani počkám, počkám.
Hlúpaňa, kúpila som mu trvanlivé potraviny, šunky, salámy, pečivo, sladkosti, minerálku. A ten zmrd krátky tam nebol, ešte som ho hľadala po parkovisku 🫣
Neskôr som zistila že je tam denne, jeho rodičia sú schovaný a decko žobroní.
Cigánka pani zlatá dajte mi 50centov, moja odpoveď daj ty mne, lebo ja nemám. Otočila sa na päte a už jej nebolo 😆
Ale najlepšia je táto stará cigánka, ktorá prišla so srdcervúcim príbehom ako ma dcéru v nemocnici v kóme, ona je hladná, 3 dní nejedla, aby som jej dala nejaké peniaze aj na cestu, lebo nepochádza od nás.
Ja som sa robila že som nepočujúca, chudera začala hubu otvárať viac a hlasnejšie, rukami nohami a už len ukazovala mi na kabelku a peniaze. Ja stále si idem svoje, ukazujem na uši a kývem hlavou že nie. Už som nebola pani zlatá, ale choď do pi** 😂
Ja nezijem na Slovensku, ale kvoli tomuto som sa uz parkrat dostala do neprijemnej situacie. Kedze som sla do prace od 4 a 9 mesacnych babatiek, ked za mnou pride zobrat niekto s 2 rukami a s 2 nohami, posielam ich do riti, nech idu robit. Uz som volala policiu na rumunsky gang, lebo som sa bala pohnut z restiky, volala sbskara aby ma odprevadil az k autu, kupila nove veci a ciapku, aby som sa zamaskovala 🤦♀️
Napriek tomu, raz mesacne je u nas akcia do potravinovej banky- tam vzdy nakupim plienky, detske vyzivy, trvanlive potraviny. Lebo viem, ze naozaj funguju.
Ak mas potrebu pomahat, oslov nejaku charitu vo vasom meste a opytaj sa ich na nejaku rodinu alebo ci robia zbierky. Tak sa nebudes citit pod psa, ked odmietnes podvodnikov, aj ked hraju na city.

@katarinacerna myslím že každému sa už stalo niečo podobné. Ja som naposledy jedného nasrala keď na parkovisku došiel za mnou že nech mu dám drobné na jedlo. Dala som mu vlastnú desiatu čo som si doma pripravila, tak to vzal, bolo vidieť že sa mu to nepáči, chcel vedieť čo to je a podozrievala som ho že to niekam odhodil. Ale kašľať. Pýtala som sa ho prečo nepracuje, mladý, zdravý. On že robota preňho nie je. Čo mu verím že ako Róm to asi naozaj nemá jednoduché a pri výchove akú dostal je preňho biely gadžo len človek ktorého ak sa mu podarí oklamať, tak je pre celú osadu fakt frajer. Problém je tu dlhodobo a my ho tu nevyriešime.