icon

Skúsenosti s predávajúcimi na modrom koníkovi

pluska
28. júl 2010

Ahojte, rada by som sa dozvedela váš názor na takúto situáciu: kúpila som si tu sedačku (v nádeji, že jednám so serióznou predávajucou, veď tú sú iba také), ktorá mi bohužiaľ nesedí do nášho starého fára (krátky pás). Tak smutná, ale v nádeji, volám pani ivetke do trnavy (budem serióznejšia a nenapíšem priezvisko), že sa dohodneme na vrátení tovaru a peňazí. Ale figu borovú, mám proste smolu!!!! Tak mám na predaj autosedačku a bohatú skúsenosť, že nie sú všetci poctiví a neriadia sa tým , že nerob druhému to, čo nechceš, aby oni urobili tebe. Ja som pristúpila na vrátení peňazí jednej mamičke, ktorej tovar, ktorý kúpila, bol malý.

martinka17
24. júl 2012

@zabatinko to je hnusné, čo Ti poslala 😝 ☹
@mirca1982 to je sila, ten opis je tak mimo realitu a nemáte ani toľko, aby ste uznali chybu? Stojí táto hanba za to? Je jedno koľko stálo nové, to nikoho nezaujíma, nemá to hodnotu 40€ a to je podstata celej veci

sailes
24. júl 2012

@jankah77 vymenila som si s jednou maminkou tuniku , ktorú som predávala za 5E , poslala mi miesto nej handru na podlahu, ale to je jedno, teraz moju novú tuniku s visačkami predáva s mojim obrázkom z môjho inzerátiku za 15E, naštve ma to? ano, ale ak niekto nepresahuje určitú čiastku príjmu, tak si nemusí vybavovat živnost, pretože sa to podla našich zákonov môže, tak čo s tým? nič! iba sa riadne rozčúlime a žiadny význam to nemá

mandragora22
24. júl 2012

@jankah77 ja chapem tvoje rozhorcenie, ale co s tym chces robit? udat ju? natahovat sa so sudmi s osobou, ktora ta vlastne ani nezaujima (po stranke tvojho osobneho zivota). najlepsie urobis, ked si ju proste len zapamatas a nabuduce jej uz nic nepredas... zbytocne sa rozculujes, prepac, ale mnozstvo ludi ma naozajstne problemy a tento tvoj sa im urcite zda velmi banalny, nechcela som ta urazit, len napisat, ze s tym aj tak nic nenarobis.. nikdy jej to nedokazes, ze to robi za ucelom dalsieho predaja, bolo by to tvrdenie proti tvrdeniu, ona moze tvrdit, ze to kupila susedke, neteri, sesternici, ale ze sa im nepacilo, tak predava dalej a ze to boli pekne hrkalky, tak ze prihodila cenu.. za toto ju nikto neposadi za mreze, ani nebude chciet danove priznanie, je to naozaj smiesna suma. ibazeby si nazbierala mnozstvo inych zien, ktore by sa spojili a zistili by ste, ze si takto pekne zaraba, vtedy mozno. ale komu sa to v dnesnej dobe chce? udavat? nieviem, asi len blbcovi... sorry

jankah77
24. júl 2012

@sailes nie, to nieje pravda, s vyskou prijmu to vobec nic mema spolocne (ten je podstatny ohladom nasledneho danoveho priznania - moznost oslobodenia). Moze mat prijem hoci aj nula, zakon hovori o nasledovnych podmienkach:
ZÁKON 455/1991 Zb.
§ 2
Živnosťou je sústavná činnosť prevádzkovaná samostatne, vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosiahnutia zisku a za podmienok ustanovených týmto zákonom.
§ 33
Obchodné živnosti sú najmä:
a) kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod) alebo na účely jeho predaja iným prevádzkovateľom živnosti (veľkoobchod),

A ak by sa chytil niekto pojmu "sustavne", tak tu je objasnenie:

"Pojem příležitostná činnost je opakem činnosti soustavné. Obdobně jako obchodní zákoník pro účely definice podnikání či živnostenský zákon pro účely definice živnosti neobsahuje bližší vymezení pojmu „soustavná činnost”, tak ani ZDP neobsahuje takovéto vymezení. Soustavnou činností je činnost např. trvalá nebo činnost vykonávaná s úmyslem opakování. Obdobně je nutné chápat i soustavný pronájem."

Zdroj: http://www.sagit.cz/pages/lexikonhes...lid=da_3...

Je to sice pre CR, ale myslim, ze podobne sa to da aplikovat aj u nas.

jankah77
24. júl 2012

@mandragora22 ak ti to nie je proti srsti, tak jej ich posli...na nick erikaka

mandragora22
24. júl 2012

@jankah77 preco? nekupila ich odo mna. moze si ich kedykolvek kupit v mojom bazari, budem len rada, potrebujem sa ich zbavit, no su takmer nove a je mi luto ich dat zdarma ludom, ktorych nepoznam a neviem, aka je ich socialna situacia, preto predavam a nie "darujem". a ked predavam, stanovim si cenu a viac ma nezaujima. a naozaj mi bude jedno, ak si ich ona odo mna kupi, ci ich bude predavat dalej alebo nie, ver alebo nie 😉

mandragora22
24. júl 2012

@jankah77 aha, az teraz som si vsimla nick tej danej osoby... tak osobke s nickom @erikaka som ja osobne posielala od oktobra tusim 2x tovar, spokojnost bola na oboch stranach, a naozaj mi je jedno, ci tie veci niekto z jej okolia nosil alebo nie, ja som uskutocnila obchod a tym to pre mna haslo 😉 a konkretnou kupujucou ja osobne opat vyjadrujem (aj ked po par mesiacoch) len a len spokojnost. a pozyvam ju na plysaky 😀 😀 😀

traktor
25. júl 2012

ak nieco predam ja, neriesim co s tym dalej je..kolkokrat to vidim dalej v bazariku a za drahsie ako som predala ja..ale uz to nie je môj problem..ja som za to dostala to, co som chcela..a ak si mamina takto vie pomôct, vie predat za drahsie , je to jej sikovnost..nikto nevie v akej je situacii..mnohe co to takto robia, to robia aj preto, ze im to fakt nevychadza a radsej ako *zobrat* na ulici a prosit ludi to robia takto..jasne, su aj *ine* ..co na to nie su odkazane..ale..
@jankah77 ak to az tak velmi chces riesit, tak to ries cez admina v ip..toto mi uz pride ako hon na carodejnicu a neuraz sa..rozobera sa tu predavajuca na par strankach, nikto ju nepozna osobne, jej zivot..riadne si za tovar zaplatila a tu sa riesi akoby bola neviem co..

traktor
25. júl 2012

******************** https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... **********************

pastelka74
25. júl 2012

mám zlú skúsenosť s kupujúcou pod menom CUMACKU...myslím že nás je asi viac,pani si naobjednáva veci,držala som jej ich 5 dní ako taký blbec,vôbec sa neozvala,písala som jej,neodpovedala....čo sú toto za praktiky,ved ked na to nemám alebo som si to rozmyslela,tak aspoň zabučím...som na tú Martinu poriadne napálená..... 😠 😠 😠

heeedka
25. júl 2012

nedá mi nezastať sa @jankah77 to, čo tu píše, je z právnického hľadiska, ale aj z hľadiska zdravého rozumu čistá pravda. Suma, za akú to pani predáva ďalej je úplne irelevantná, takže @mandragora22 v tomto smere nemá pravdu. Živnosť je jasne definovaná v citovanom zákone a verím, že ak by si na pani posvietili príslušné orgány, dostala by oprávnene príslušnú sankciu.
Jedna vec, ktorej nerozumiem, je, že niektoré ženy sú ochotné byť principiálne, ak sa jedná o 10 centov, ktoré niekto zabudol poslať na poštovné (a ospravedlnil sa!) a väčšina sa "poškodenej" odvolávajúc sa na tzv. "princíp" zastane, ale ak treba byť naozaj principiálny, tak budeme radšej tolerovať nekalé praktiky.

zuzkahraskovie
25. júl 2012

@mandragora22 suhlasim s tebou ,,uz to dlho citam a myslim,ze je to uz dost odveci ...pisat co robia druhy s vecami co od nas kupia..myslim,ze ju stve len to,ze je sikovnejsia a vadi jej to..vec chcela predat dala si cenu aku uznala za vhodne a to ze ju pani posunnula dalej je len jej vec..naozaj nechapem co to stale do okola pise a riesi nic... 😀 zbytocne zabyty cas.ja som si nedavno menila s jednou pani veci zial nam to nesadlo tak ako sme cakali a ako ona aj ja posuvame tu vec dalej...a nic sa nedeje..

traktor
25. júl 2012

@heeedka princip - ak dam presnu sumu..tak ocakavam, ze ju aj dostanem..ak mi niekto posle menej tak sa ohradim...ak si zadam v bazare na vec sumu a tu sumu aj dostanem a ta druha strana to preda za drahsie..je to jej sikovnost, mozno aj jej trpezlivost ponukat tu vec dlhsie ..tam nemam preco byt nespokojna..dostala som to co som ziadala/ nespokojnost jedine fakt v tom, ze tej druhej sa to podarilo predat za viac- preco som ja neponukla tiez vyssiu sumu?/

heeedka
25. júl 2012

@traktor rozdiel je v tom, že ak Ťa niekto omylom ukráti o nejakú sumu (v tom spomínanom prípade vzhľadom na výšku sumy môžeme akceptovať jeho ospravedlnenie a tvrdenie, že sa tak stalo omylom), ide o nedorozumenie. Ak niekto nakupuje veci za účelom ďalšieho predaja bez toho, aby mal príslušné oprávnenie, ide o nezákonnú činnosť. Toto je fakt, bez ohľadu na to, či s prebehnutým obchodom niekto je, alebo nie je spokojný.
Teda zisk, ktorý daná pani svojou činnosťou dosahuje, nie je výsledkom jej šikovnosti, ako toto tu mnohé tvrdia, ale jej konania v nesúlade so zákonom.

sofokleska
25. júl 2012

@sailes presne to sa stalo aj mne vymena a potom moja mikyna u nej za dvojnasobok. Ktovie či to nieje aj ta ista.... 😠

heeedka
25. júl 2012

@bodka13 to netreba zakazovať, to je už zakázané zákonom 🙂

zuzkahraskovie
25. júl 2012

@heeedka ako mozete tvrdit,ze to robi stale ,ze len tovar skupuje a potom dalej predava za vysiu sumu? toto je tvrdenie len jednej maminy @jankah77.ktora s tym ma problem..tu pani co od nej kupila tie hrkalky tak tu uz tak je pretriasana ako keby ju neakym sposobom okradla..nechapem to..pritom vobec nic zle nespravila,,na co je to dobre vypisovat ak ju to tak tazi nech sa obrati na dmina a ten nech jej tento ""problem velky" pomoze vyriesit...tu sa to len zbytocne natahuje a myslim,ze dalsia pani ma 100x zavaznejsi problem co dala za sadu 40€ co je podstatne vela penazi kedze MD je mizerna tak radsej by bolo lepsie poradit jej ako toto tu tahat este na 3strany..je to nezmysel...moj nazor.. 😉

heeedka
25. júl 2012

@zuzkahraskovie samozrejme, vychádzam z predpokladu, že @jankah77 hovorí pravdu. Tak či onak, keby prišlo na lámanie chleba, toto tvrdenie sa dá ľahko overiť.
Nesúhlasím, že dotyčná pani nič zlé nespravila. Vysvetlenie viď vyššie.
Takisto netvrdím, že tu nikto nemá väčší problém. Ale to s naším prípadom nijako nesúvisí. Takisto mi nie je jasné, ako by pani, ktorá prišla o 40 eur, pomohlo, keby sme tento prípad ďalej nerozoberali. Bežne sa tu rieši niekoľko problémov paralelne.
Súhlasím, že @jankah77 už daná vec už nemusí zaujímať, pokiaľ problém oznámila prevádzkovateľovi stránky, resp. majiteľovi domény. Tí by mali potvrdiť, resp. vyvrátiť, či sa daná vec stala a podľa toho podniknúť ďalšie kroky.
Na záver - mojím cieľom je najmä dokázať a presvedčiť ostatné diskutujúce, aby sme nekalé praktiky hraničiace s nezákonnou činnosťou nevydávali za niečiu šikovnosť. Dodržiavanie zákonov nie je otázka dobrej vôle (ak chcem, budem to tak robiť, ak nechcem nebudem), ale POVINNOSTI (musím to tak robiť). To je všetko...

zuzkahraskovie
25. júl 2012

@heeedka no ja neviem..ale asi by sa mala aj ta druha k tomu vyjadrit ked uz tak ju tu riesite .... 🙂 .a ja ,kebyze sa mi ozve taka pani ,ze chce odomna kupit veci co mne doma uz zavadzaju a uz nevyuzijem s radostou jej predam aj pod cenu vsetko len nech mam zas priestok na nove veci ci detom ci sebe a ani ma nenapadne riestit ci sa pozastavovat nad tym ako zaobchadza v tymi vecami ak sa jej nebudu pozdavat alebo tak, nech si ich tu predava dalej ..ja mam doma miesto a veci nezavadzaju a ona nech si to preklada a pomali predava..jednoducho nepochopim co vas to tak tazi...ake podnikanie co za odvody riesite...? ak sa niekomu nepaci tak nech na bazariku nefunguje..nie?ak jej to na tejto stranke nezastavia admini ci iny nato kompetenty tak nemyslim,zeby ste to mali rozoberat..

vierkasteffi
25. júl 2012

baby za ako dlho príde dobierka?

martinka17
25. júl 2012

@zuzkahraskovie pridávam sa, mne mnoho vecí doma zavadzia, ak na tom ona ešte zarobí, mne to nevadí,ak by som dostala svoje, potom je mi jedno čo s tým spraví 😀
@vierkasteffi teraz idú veci aj týždeň, alebo si posielala? Vieš si to skontrolovať na stránke pošty, čo sa s tým práve deje 😉

heeedka
25. júl 2012

@zuzkahraskovie Zdá sa mi, že si vôbec nerozumieme...
Ja neriešim dotyčnú pani (neviem ani, pod akým nickom vystupuje). Ja sa vyjadrujem iba k veci, ktorú podľa slov @jankah77 spravila, nie k jej osobe.
Súhlasím, žeby bolo dobré keby sa vyjadrila...ja jej nick nepoznám.
Ešte raz si upresníme, čo je to podnikanie...v skratke je to SÚSTAVNÁ činnosť na vytváranie ZISKU. Ak niekto vykonáva takúto činnosť, vzťahujú sa naňho ustanovenia živnostenského zákona. Ak teda daná kupujúca nakupuje tovar za týmto účelom, NEMOŽE ho ponúkať ďalej na bazáre, ktorý slúži na iné účely. Čiže nesúhlasím s Vašim tvrdením že "ak sa niekomu nepáči, tak nech na bazáre nefunguje". Nefungovať na bazáre by mala pani, čo skupuje a predáva veci za účelom vytvárania zisku, nie predávajúca, ktorá sa žiadneho podozrivého a už vôbec nie nezákonného konania nedopustila.
Súhlasím, žeby celú záležitosť mal preskúmať prevádzkovateľ stránky.
To, že vy by ste boli rada, ak by niekto vykúpil Vaše nepotrebné veci, aby ste získali viac miesta, s touto problematikou nesúvisí.

sailes
25. júl 2012

@heeedka
@jankah77 ..........a viete o tom respektíve máte to podložené, že SUSTAVNE skupuje veci na další odpredaj?

zuzkahraskovie
25. júl 2012

@heeedka nie som dementna a viem o com pisete..... 😕 .nemusite somnou suhlasit. a nemate ako dokazat,ze pani tu skupuje veci a nasledne predava...to su iba vase dohady..no ak to je takto s vasho pohladu tak potom vsetky co sme tu si dame zivnost--a potom "BAZAR mk ! DOVI DOPO ... lebo kazda z nas ak nieco si tu na MK zakupi a nahodou jej to nesadne tak posuva to dalej a ak da vysiu sumu ako ju kupila tak co ,,zazalujem ju?.... 🙂 🙂 🙂..a jasne ,ze to s tym dost suvisi..ak by niekdo odomna vykupil veci tak len tak vie predavat dalej ci nie?daky tovar predsa potrebuje aby mohol zarabat na tom... 😉 nech je ako chce aj tak si myslim,ze ked raz nieco predam tak uz to moj tovar nieje a nemam co dalej riesit co si dotycna osoba s tym tovarom robi..co sem tahate daku zivnost ....kedze nemate ako ani dokazat,ze pani skupuje a nasledne predava dalej tak myslim,ze nemate co riesit🙂) ale ak mate volny cas tak vpoho..mam uz ine povinosti ..pekny den!

heeedka
25. júl 2012

@sailes nie, nemám to podložené...opakujem, že vychádzam z toho, čo uviedla @jankah77, čo na kupujúci vrhá tieň podozrenia, že neobchoduje na bazáriku tak, ako sa na bazáriku obchodovať má, ale obchoduje tak, ako sa obchoduje na živnosť!

heeedka
25. júl 2012

@zuzkahraskovie omyl...skutočnosť, či daná kupujúca predáva tu zakúpený tovar sa dá dokázať pomerne ľahko. Ja netvrdím, že to mám dokazovať ja, alebo vy alebo predávajúca @jankah77, ale že NIEKTO (prevádzkovateľ stránky) má dokázať, či sa to stalo alebo nie.
Medzi "ak mi niečo náhodou nesadne, tak to posuniem" a "sústavným predajom" je rozdiel, nie? Keďže je podozrenie, že nakupujúca prevádzkuje "sústavný predaj", mal by to preskúmať prevádzkovateľ stránky a my tu by sme nemali takéto konanie prezentovať ako niekoho šikovnosť.
Ďakujem, ale svoj voľný čas si zmenežujem sama...

zuzkahraskovie
25. júl 2012

@heeedka to su stale len vase prepoklady ..neviete ako to je v skutocnosti a koniec koncov mne je to sumafuk..ked ma nato cas nech si predava dalej .....jasne ,jasne do vasho volneho casu sa nestaram...v pohode to este rieste..a viete co ked vas to tak pohorsuje tak poproste @jankah77 nech sem da jej nik ,,aby aj ona sa k tomu vyjadrila a nebudete musiet vychadzat len s toho co nam niekdo povedal🙂) zaujimal by ma nazor a dovod aj druhej strany...som velmi zvedava co by vam na tieto vase dohady odpovedala.. 🙂

kalifa28
25. júl 2012

@jankah77 chod ju udat a máš pokoj v duši.... lebo za chrbtom ohovárat a mat silné reči, ale v skutočnosti strkat hlavu do piesku... TO JE TAKE SLOVENSKE!!!!!!!

sailes
25. júl 2012

@jankah77 ......ja to síce viem "trošku" inak s tými príjmami, ale budiš !