icon

Slovenské a české mamičky žijúce v zahraničí

ivaka333
24. feb 2013

Ahojte mamičky, podte si vymenit skusenosti o detickach zijucich a narodenych v zahranici 🙂

Strana
z2
hoogy
16. sep 2015

@rybecka 😀 a maju v skole aj nemcinu pre cudzincov? lebo nasi maju aj v skolke aj syn teraz doniesol, ze bude mat este jednu extra hodinu nemciny. co sa velmi tesim,lebo on sice hovori super po nemecky,ale zide sa mu to na slovnu zasobu.

rybecka
16. sep 2015

@hoogy praveze zatial nemaju ideme sa pytat ze ci by nemali mat hodiny extra lebo ked sme ich nahlasovali tak vraveli ze budu mat

hoogy
16. sep 2015

@rybecka tak este len zacali mozno nieco spravia.

marta_89
23. jún 2016

Ahoj Maminky nebo tehulky, nektera ze Salzburgu a okoli?

alenka1609
19. sep 2016

ahojte zienky som rada tejto teme byvame v nemecku a chcela by som vediet ci by ste mi nevedeli poradit co so zdravotnou poistovnou....uz sme tu prihláseny, a co dalej mam sa na slovensku odhlasit??
pocula som ze nemusim ale neviem co je na tom pravdy, ak viete dajte mi prosim vediet.
inac sme tu s muzom a synom, bolo to velmi tazke sa rozhodnut, teraz zacal chodit do skoly, no uf...snad to pojde dobre

sovica
19. sep 2016

@ajus969 Vôbec sa za malú nemusíte báť. Mne sa zdá, že deti sa vedia oveľa rýchlejšie prispôsobiť, ako dospelí. Ja mám dve deti - dcérka bude mať 7, syn 11. Obaja sa narodili v Nemecku. Od začiatku sme s nimi rozprávali len po slovensky (tak nám povedal nemecký pediater). Po nemecky sa naučili v škôlke - bez problémov. Na deti sa jazyk lepí, ani nevedia ako. Pediater nám to oddôvodnil tak, že ak my nerozprávame super nemecky a nemáme správny prízvuk, tak máme s deťmi rozprávať len našou rodnou rečou, že v škôlke sa nemčinu naučia správne a rýchlo. Keďže mám už deti pomerne veľké, tak mu dávam za pravdu. Som rada, že deti vedia výborne po slovensky aj po nemecky. Žiaľ, poznám tu aj rodiny, ktoré zo strachu uprednostnili nemčinu aj doma a ich deti teraz takmer nehovoria po slovensky resp. veľmi slabo, prípadne rozumejú, ale odpovedajú nemecky, lebo slovenčina im nejde. Potom sa nemôžu ani poriadne porozprávať so starými rodičmi. To sa mi zdá smutné ☹.
Rozprávky im stále čítam po slovensky (na SK knihy kupujeme aj požičiavame z knižnice). Syn si číta sám - aj po slovensky aj po nemecky - nerobí mu to problém.

sovica
19. sep 2016

@kacero007 V pohode si trúfnite. Ja som rodila obe deti v DE. Pri prvom som nevedela skoro zaťať po nemecky, naozaj len základy, ale personál bol super. Manžela som mala stále pri sebe. Podľa mňa sa zbytočne obávate. V každom prípade, nechajte si to prejsť hlavou 🙂

sovica
19. sep 2016

@alenka1609 Áno, podľa zákona, ak ste prihlásení v DE, na SK sa musíte odhlásiť. Nemecké karty vám normálne fungujú aj na SK. My sme s nimi ešte nemali problém a to bol syn aj hospitalizovaný v nemocnici na SK. Všetko išlo cez nemecké karty - bez problémov.
Neviem, ako to je, ak by ste boli poistení v DE privátne. To by ste si potom asi na SK museli pýtať vystavený účet (teda, ak by ste potrebovali na SK vyšetrenie) a potom by ste to museli poslať do vašej poisťovne v DE - mali by to preplatiť.

alenka1609
19. sep 2016

@sovica tak dakujem ti pekne za odpoved, tak uz som mala byt odhlasena ups...snad nebude z toho problem, skusim tam zavolat ci sa to da aj tak ukoncit na tom slovensku... 😉

alenka1609
12. okt 2016

@sovica ahoj chcela by som vediet kde si v akom meste a ci si tam aj rodila? prave som zistila ze som tehotna.... 🙂 len sa obavam lebo tu v passau to nevyzera a zo skusenosti nie mojej viem ze to ani nie je dobre....dakujem pekne a pekny den

sovica
12. okt 2016

Sme vo Filderstadte (cca 20 km od Stuttgartu). Prvé som rodila v Ostfilderne, druhé vo Filderstadte.
Nepochopila som, čo ste mysleli tím, keď ste napísali, že - "lebo tu v passau to nevyzerá a zo skúsenosti nie mojej viem že to ani nie je dobré...". Trošku špecifikujte, prosím, lebo sa k tomu neviem vyjadriť...

alenka1609
12. okt 2016

@sovica jaj tak prepac, ze tu v passau to nie je dobre, rodila tu jedna co tu byva a má velmi zle skusenosti, ak mi to rozpravala mala som zimomriavky....

Strana
z2