Rodina žijúca v zahraničí

zeldia
22. okt 2023

“Väčšina” tu zije v zahraničí alebo ma rodinu žijúcu v zahraničí. Nedávno som si nechtiac vypočula rozhovor v cakarni u lekara kde riešili že niekto z ich a ich a ich rodiny už oznámil že nepride na Vianoce kde argumentovali alebo sa výhovorili (ti co nepridu) cenou za cestu. A mňa tak napadlo či to nie je skôr tým, že ľudia žijúci v zahraničí nechcu “priznať farbu” a jednoducho rodine povedať že do neznasanlivej spoločnosti nechcu chodit lebo sa len pohadaju a už sú z toho unavení. Co si myslite ako to je?

zmrzlinka2021
22. okt 2023

@zeldia
Ale tam moze byt milion dovodov a ver tomu, ze aj ked slovensko je mentalne pozadu oproti zapadnym krajinam, tiez tu nemas len ficovcov a podobnych. Na slovensku je aj dost ludi, ktori uz maju nejaku mentalnu kapacitu vybudovanu, su zcestovani a upustili od mentality nenavisti, zlodejstva a argoancie. Cize vobec to nemusi byt tymto.

Mozno poblem je skor konkretna rodina a vazne narusene vztahy s nou. Proste ta cast rodiny im nestoji za to merat sem cestu.

minenkak
22. okt 2023

@zeldia my tiež nechodíme domov a na Vianoce už vôbec nie,čo robiť na Slovensku, všetko je drahé,tu máme kúpené sezónne listy na vleky a po obchodoch,kaviarňach a reštauráciách fakt netúžim chodiť

stormie
22. okt 2023

😂😂😂😂 tak toto pobavilo. Ja som roky zila v zahranici a koli praci som na vianoce chodit domov nemohla ale isla som 3-4 krat za rok. Teraz mam v zahranici rodinu a chodime my za nami hlavne koli praktickemu hladisku ale ked im treba ma sr pridu aj oni.

syslik81
22. okt 2023

na vianoce domov nechodim uz dlho .. cena za letenky pocas sviatkov a detskych prazdnin je neunosna a kupujes ich pre kazdeho clena .. plus ludia chodia domov aj v lete ... co je dalsia palka .. len mne a dcere davam okolo 1000 rocne za letenky .. nepocitam este darceky a to ze ja musim zit a platit ucty aj tu - a ver mi,ze tu pecene holuby nepadaju do ust .. a dalsia vec je aj to,ze tolko dni dovoleniek do roka ani nemam ...

syslik81
22. okt 2023

a este som zabudla na moje zvierata- hladat k nim stale niekoho kto ich bude krmit tiez je lahsie v lete ako pocas sviatkov ked chce mat kazdy klud,,, a keby dcera podostavala darceky tak ich musim dotrepat nazad rovnako ako odtrepat tie jej na sk a zas nazad ... to je tiez nezmysel a ano lahsie sa zbalit v lete ked nabalis kratase a tielko ako v zime teple veci,co zaberu miesto a aj ten kufor stoji dost ... a cestovanie mi zabere cely den .. najskor na letisko tam cakat potom v lietadle a zas z letiska k nasim ... - nie dakujem .. ja pojdem radsej v klude v lete v teple

bessie12
22. okt 2023

na Vianoce som nebola doma uz takmer 7 rokov. Nemohla som ist kvoli praci. Teraz by som aj mohla, ale nepojdem. Na Slovensko chodim 2-3x do roka, ale len na jar, v lete alebo na jesen. V zime ma tam nikto nedostane. Vtedy len rozposlem pohladnice a mamina dostane aj velky balik.
@zeldia

kluska
22. okt 2023

@zeldia ty si este nebola nikdy v zahranici co? 🙂 teraz v lete sme minuli 1000 eura za letenky a nie ludom v zahranici nepadaju pecene holuby z neba :D je to hlavne o peniazoch ci chces alebo enchces verit. Pokial je clovek sam, tak sa to da, lebo zaplati iba za seba a aspon nebude sam, ale ked mas rodinu, tak mozes s nou stravit vianoce aj v zahranici a na slovensko ist inokedy nie 🙂

cimage
22. okt 2023

Clovek zijuci v zahranici to tiez nema lahke. Letecke spolocnosti dobre vedia, ze kedy ludia najviac cestuju a tomu prisposobuju aj ceny. K letenkam treba pripocitat aj ine vydavky, ako dopravu na a z letiska, darceky, vreckove, atd. K tomu cerpanie dovolenky.
Nemusi ist o nastrbene rodinne vztahy.

diewcatqoo
22. okt 2023

Mna stale dokaze udivit to, ze ak rodinu volame k nam do zahranicia, tak pocuvame vyhovorky typu: dlha cesta, vela stoja listky za dopravu, nema sa im kto postarat o zvierata, o zahradu a pod. Ale ked pouzijeme nejaku z tychto vyhovoriek my, uz je zle.. lebo my sa na Slovensko teleportujeme a nase zvierata a zahrada zahadne zmiznu na ten cas, kym nie sme doma a potom sa znovu objavia asi.

kluska
22. okt 2023

este aj pocasie do toho, minule sme boli v decenbri, lacne letenky, lebo to bolo na zciatku decembra a napadalo vela snehu a lety sa rusili, takze stresy, viacej penazi to stalo a do prace si sa dostala o par dni neskor :D

kittykat22
22. okt 2023

@zeldia na vianoce na SR to je celkom velka priprava. Listky treba kupovat mesiace dopredu, pretoze vela slovakov zije v zahranici a pravda je, ze vzdy su listky drahe okolo vianoc. Druha vec je, ze treba balit mraky veci. Teple bundy, topanky, veci. Do toho treba poslat dopredu darceky. Rovno posielame k svokre. Teraz riesime jedlo, zabavu, je tam cela rodina ktora sa tam objavuje kazdy druhy vikend tak im je jedno ze sa pohadaju ako kone. A teraz cela ta priprava a hura na cestu. Stravime tam 5 dni a mozeme ist zase domov. V CR zacina skola hned po novom roku 3.1 ... takze skvele. Od 22.12 - 28.12 mam totalny stres. Ale syn miluje svokru, tak to absoluvjem kazde druhe vianoce. Ale mam dost.
Tie vianoce su specificke a ako su v zime, tak cely ten cirkus okolo ... pokial niekto zije niekde v UK, Kanade alebo Spanielsku, tak ma ani neprekvapuje, ze sa im na to Slovensko nechce. Este minule nam syn ochorela cez vianoce. Mal velmi vysoke horucky - bola som v strese, keby sa mu nieco stalo. Nemocnica u svokry nic moc a este neboli lieky na zrazanie horucky.

sense
22. okt 2023

Ani ja nejdem na vianoce domov, a nie je za tým ani cena cesty ani preto ze niekoho z rodiny nemusim

lindous
22. okt 2023

Na toto človek nemusí žiť ani v zahraničí, keď sú v rodine zlé vzťahy a človek sa rozhodne to riešiť obmedzením kontaktu, tiež si nájde výhovorku a to môžu bývať 10 minút od seba... ale kľudne to aj nemusela byť výhovorka, ako už píšu kočky vyššie, cez sviatky sú to fakt obzvlášť pálky

zeldia
autor
22. okt 2023

Pre idiotov doplním že vďaka praci som prešla niekoľkokrát južnú Ameriku, bola som v aziji aj južnej Afrike, Európu asi vsade okrem chorvatska a ďalších dovolenkových destinácii lebo na dovolenku do rezortov nechodím. Viem koľko stoja letenky v lete a mimo leta.

Pre ostatných dakujem za normalne reakcie ja som už tak frustrovaná z tejto spoločnosti že už na napadajú takéto myšlienky. A ak moja otázka pobavila (tesim sa tomu) ale cestovat lokálkou a počúvať tie bludy čo tliachaju najme starci je niekedy na nevydržanie.

lindous
22. okt 2023

Ešte doplním, že v zahraničí som žila síce iba chvíľu, ale domov som sa vždy tešila, okruh mojich blízkych ľudí nie je neznášanlivý a nehádame sa, neunavuje ma to, ale viem si veľmi dobre predstaviť, že niekto to takto má... proste, je to neskutočne individuálne...

diewcatqoo
22. okt 2023

Este tu mozno neodznelo to, ze napr. my chceme mat ako rodina stedry den a veceru samostatne. Ja si z detstva pamatam, ze vzdy sme travili stedry vecer doma a na navstevy sa chodilo az dalsie dni. Tak to chceme mat takto aj teraz, aj ked sme dalej od zvysku rodiny. Proste stedry vecer mame v uzkom rodinnom kruhu, s vlastnymi tradiciami, bez stresov a prisposobovaniu sa x ludom.

tenerifka
22. okt 2023

Domov na Vianoce na Slovensko? Pre mña je moj domov tu v zahranici, kde mam manzela a deti, svoj dom a svoju pracu, a nie na Slovensku, a to uz 25 rokov.
V zahranici sa vobec nepriklada taka velka dolezitost Vianociam, ako je to na Slovensku, ano, mame Stedrovecernu veceru, stromcek, darceky....ale teda netusim, aka nadprirodzena sila by ma musela donutit cestovat kvoli tomu na Slovensko. Okrem toho vela z nas cez sviatky pracuje, co je rozhodne dolezitejsie, ako sa ist prejedat majonezoveho salatu do prekurenych domov, kedze vonku je to o nicom, zima, ziadny sneh.....mña by piclo po 2 dñoch, zbytocne premarneny cas, a to mam na Sk rodinu, ale toto ide uplne pomimo mña.

roja01
22. okt 2023

Ja viem, ze aj v zahranici je treba s peniazmi hospodarit a na vacsie vydavky setrit. Vacsinou je plat vyssi ako na SK, ale aj vydavky. Takze je zrejme, ze vacsinou ludia nepridu na Vianoce kvoli financiam.

zeldia
autor
22. okt 2023

@roja01 takže je to pravda a nemam zbytočne konšpirovať.
Dakujem všetkým za odpovede, koli tomu som tu písala, hneď mám lepší deň😉

matkahelka
22. okt 2023

@zeldia to je mytus, ze vsetci sa v zahranici maju vysoko nadstandardne. muz ma sesternicu v DE a ziju z ruky do ust, na SR chodia raz rocne v lete, i to len preto, aby sem doniesli deti na mesiac na prazdniny. a nemozu si ani raz rocne dovolit letiet nizkonakladovkami, ale terigaju sa autom dlhe hodiny. v zivote neboli na dovolenke, obracaju kazde euro. to je ako na SR, su tu superbohati, bohati, stredna trieda a zial aj kopec ludi zijuci v chudobe. v kazdej krajine je to tak. len my slovaci si myslime, ze v zapadnej europe rastu € na stromoch.

kluska
22. okt 2023

@zeldia je rozdiel zit sama v zahranici a rozdiel mat v zahranici rodinu, nerozumies vobec sorry

kluska
22. okt 2023

@matkahelka autorka nikdy si v zahranici nezalozila rodinu a teda ona porovnava iba so svojou skusenostou ked bola single, co je diametralne odlisne, lebo ked si single mas peniaze a pozeras iba na seba, ovela jednoduchsi zivot. A este nas, co maju rodinu, tak nazyva nas idiotami, skoda reci.

olimuc
22. okt 2023

Na Vianoce su najlacnejsie letenky 24.12 (aspon LH/ Ibèria ma a ma obycajne aj pekne ozdobene lietadlo a letusky, obcas davali aj darceky) ak mas ist este niekam z letiska cez cele Svk tak prides o polnoci alebo neskor, a to si este prenajmes auto alebo mas niekde nejake odstavene, pretoze nezozenies nijaku dopravu. Ak cestujes s celou rodinou tak ta tie letenky vyjdu aj na 1500€ v ramci EU na par dni … je to fakt vela a mozes mat aj super plat, ale viac sa oplati cestovat mimo tychto sviatkov … pretoze sa dostanes aj za 500€ bez stresu🤷🏻‍♀️ poniektori musia ist medzi sviatkami aj do roboty, tak ist na 3 dni je fakt zahul. Netreba konspirovat, kto chce a moze pride a kto nemoze pride inokedy. Kto nema zaujem prist, povie, ze nepride a koniec, nemusi sa nikomu spovedat.

moni73
22. okt 2023

@zeldia sestru mam v zahranici asi 23 rokov, za ten cas nebola na vianoce u nas mozno 4x. Covid, mesacne dvojicky, raz sme boli cez vianoce my u nich. Ani teraz nebude, ale budeme od 11.12. do 23.12. spolu na dovolenke. Vztahy uplne v piriadku, chodi rada aj ona, aj cela rodina.

zuzanaete
22. okt 2023

Preco by za tym mali byt hned zle vztahy, klamanie? Uz vianoce doma prinasaju urcite pripravy a stres. Cestovanie k tomu pohodu neprinesie. Proste si dane rodiny zratali + a - vyhodnotili, ze to za tie peniaze nestoji. Lepsie je prist v lete, kedy sa da viacej casu travit vonku, vymysliet lepsi program aj s nizsim rozpoctom.

melanta
22. okt 2023

My žijeme momentálne v Stockholme, rodičov chodím pozrieť aktuálne každé 2 týždne na 2-3 noci. A vždy ten čas strávime s mužovým synom. Vianoce budeme tráviť celá rodina na Tenerife (moji rodičia, svokrovci, môj brat so švagrinou, mužov brat so švagrinou). Majú to od nás ako vianočný darček (letenky aj bývanie). Keď si zoberiem taký Stockholm ale aj iné mestá či už v Európe alebo mimo, ako písala roja, vyššie príjmy väčšinou znamenajú vyššie životné náklady. Nie každý robí prácu, kde má príjem taký, že prachy vôbec riešiť nemusí. Ak si toľko precestovala ako píšeš, tak by si to mala vedieť. Ale keď tu ľudí nazývaš idiotmi pretože žijú na Slovensku, tak prečo tu kazíš vzduch? Čo nevypadneš preč, aby si nemusela žiť medzi idiotmi? Ja napríklad čakám kedy sa vrátime naspäť do Bratislavy, ak máš frustráciu z ľudí okolo seba, možno je to tým, že sú takí ako ty. Aj ja by som bola frustrovaná z toho mať okolo seba ľudí ako ty.

amelia89
22. okt 2023

My napr byvame v Prahe a muz je spaniel. 24 ideme na Slovensko a na Silvestra zase do Spanielska. Ale teda boli sme aj v lete v Španielsku a dali sme 1000€ za letenky a na Vianoce zase + darceky a vsetko. Akoze akurat sme sa bavili ze to nie je ziadna sranda teda. My mame ale male deti a rodina nam chyba,chceme aby poznali starych rodicov,sesternice atd a to sa proste cez facetime neda,tak sa snazime travit kazdu moznu prilezitost spolu 🙂

lukbe
22. okt 2023

@melanta presne tak, aj mňa zarazili tí idioti.To je čo toto za názory a vyjadrovanie?

melanta
22. okt 2023

@lukbe pretože vďaka práci veľa cestovala, tak má pocit, že je niekto viac. Pritom vždy radím každému, komu sa tu nepáči, nech ide preč teda. Slovensko prežije bez takýchto ľudí.

zeldia
autor
22. okt 2023

@melanta bože môj, bože môj😂👍