icon

Sme autom v Holandsku a muž má zlomený členok

24. apr 2023

Dobrý den, sme s manželom a 2 deťmi autom v Holandsku. Manžel mal nehodu - má zlomený kotnik a nemôže šoférovať. Problem je že ja som nesoferovala od kedy som spravila vodicak -cca 11 rokov. O dva dni nás čaká cesta domov a neviem čo robiť. Ist alebo nie. Inú možnosť ale nemáme. Nemáme nikoho kto by nás vedel odviesť. Je to sama diaľnica. Čo robiť? Má niekto radu možno sme nejakú možnosť prehliadli. Muz chce ist že posledné 2 dni skúsime jazdiť tu ako tréning .. no ja neviem

liljana
24. apr 2023

@maciatkolulu Cim silnejsi, vacsi motor, tym skor zastavi. Uprimne? Ked skocis na brzdy, zaberie abs. Cize ani brzdy neucinkuju okamzite. Bez abs dostanes smyk. Najma na strku a vode. Ked brzdis motorom a podradujes, tak smyk nedostanes. Trufam si povedat, ze pri prudkom brzdeni brzdami nabehne abs a dostanem smyk, pri brzdeni motorom na tej istej drahe potrebujem mozno o 1-2 metre viac, lebo smyk nedostanem. Nebrzdia pneumatiky na klzkom povrchu, ale motor. Preto sa odporuca do zakrut ist so zaradenou rychlostou a brzdit v zakrute motorom. Hlavne ak nejdem 200 km/h ale 50 km/h mesto, do 80 kmh dialnica.
https://autoride.sk/brzdenie-motorom-pouzivas-h...

maciatkolulu
24. apr 2023

@liljana nerozumiem tomu odkazu, myslím, že to pozná väčšina šoférov, skúšala si brzdiť motorom keď pred tebou prudko zastavilo auto, vbehol zviera, človek... Ja nie. Myslím, že každý súdny šofér, použije funkčnú brzdu.

liljana
24. apr 2023

@maciatkolulu Ja povazujem za pokus o vtip, ze niekto dostane vodicak a nevie ani, ako vojst do zakruty a a ze ma brzdit motorom miesto brzdami.

maciatkolulu
24. apr 2023

@liljana nuž presne a potom po 12 rokoch si to chce sinut, možno, z Holandska na slovensko....

liljana
Autor odpoveď zmazal
tamitamitami
24. apr 2023

@liljana Tu sa nebavíme o tom ako brzdiť motorom - áno dá sa to ako pomoc brzdám v normálnej premávke. Tu sa bavíme o tom že keď ti do cesty skočí človek, zviera alebo sa pred tebou stane autonehoda tak brzdiť motorom ti nepomôže. Máš na reakciu stotiny sekundy a nie brzdiť desiatku sekúnd.

apolka77
Odpoveď bola odstránená
aalt
24. apr 2023

@liljana pri brzdeni motorom iba spomalis, ale bez brzd nezastavis. Jedine ze motor "zdochne". Motorom urcite nezastavis o 2m dalej ako brzdami. Dole lepsim kopcom nemusis ani len spomalit. Ako dost zalezi aky motor, ci diesel, kolko valcov, objem ...
Autorke zelam stastnu cestu.

liljana
24. apr 2023

@apolka77 1.Pojde so skusenym soferom vedla seba. Pojdu pomaly, v malej premavke 2. pisem, ze preco predsa len nesoferuje manzel, ked na automate ma iba dva pedale. Brzda plyn, ktore sa nikdy nepouzivaju naraz.

nejdemaprihlasit
24. apr 2023

No ja by som určite nešla aj keby sa muž na hlavu postavil , ako ohroziť deti a seba to radšej vlak a rozvod . Ale každopádne dúfam, že všetci v zdraví dôjdu domov 🫣

liljana
24. apr 2023

@tamitamitami ked ti skoci niekto do cesty a dupnes na brzdy, tak dostanes smyk a ides nekontrolovane dopredu. Vyskusaj v 80tke dupnut nahle na brzdy idealne na strku a prid povedat o kolko metrov si zastavila a do coho vrazila.

macilaci
24. apr 2023

Ja som nezachytila,, aké Audi majú že sa nezmesti na autovlak? 🤔

bluka2
24. apr 2023

@liljana Presne ten posledný bod. Veď na automate sa jazdí iba jednou nohou. Tak asi vie používať len tu pravú, inak neviem.

chillibubble
24. apr 2023

@liljana ano, to je otazka preco nemoze soferovat muz a pouzivat zdravu nohu. ci ozaj ide o automat...

liljana
Autor odpoveď zmazal
guiseppinka
24. apr 2023

@bluka2 v podstate vies pouzit aj iba lavu nohu... Lenze v praxi nemas cit pre pkyn a brzdu v lavej nohe, lebo si bola naucena na spojku a ze na nu musis dupnut... Cize na to, aby si vedela jazdit lavou nohou, by si musela skusat a skusat a skusat, aby si sa zbavila zvyku stlacit pedal... Teoreticky vies aj soferovat oboma nohami - prava plyn, lava brzda... Akurat by si stale drbla na brzdu a flekovala stale...
@macilaci niekde to autorka napisala, ze su vacsi a spome ula aj typ auta...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
tinkavvv
24. apr 2023

@macilaci audi a6 combi ak sa nemylim

autor
24. apr 2023

Ďakujem za všetky odpovede nečakala som že sa strhne až takáto diskusia. S muzom sme dnes sedeli za volantom a poskúšali rôzne situácie v premávke. Zlomenú nohu má pravú a má aj veľmi hrubú dlahu? Neviem ako sa to vola.. čiže sa nezmestí do priestoru medzi pedále.. vyrážame zajtra nad ranom a v špičke plánujeme zastavit niekde na raňajky. Mame vyhliadnuty hotel a naplánovanú trasu. Tak nám prosím držte palce.

fadama
24. apr 2023

Držím vam palce , nech šťastne dôjdete do cieľa

guiseppinka
24. apr 2023

Zvladnes to😊 ak si vcera a dnes soferovala, tak to das. Keby to bolo zle, tak ta muz nenecha... Drzim palce😉 ozvi sa potom. Budem na vas mysliet

ruzovakrava
24. apr 2023

Po prečítaní diskusie už viac nemám vieru v zdravý úsudok. Autorka, tebe len poprajem aby ste dorazili domov živí a zdraví a hlavne by si neohrozila nikoho nevinného na ceste.

apolka77
24. apr 2023

@ruzovakrava mne sa ani nechce veriť že je toto pravdivá story...autorka urobila vodičák pred 11 rokmi a vôbec nejazdila ( ani teóriu si už pamätať nemôže) teraz 2 x sadla za volant dokonca v Holandsku , pevne verím že už ani značky nevie čítať a chcú takto riskovať....otázka ako je možné že ju ten manžel doteraz neprinutil jazdiť po Trnave a z Holandska je to už o.k???
Ako vo filmoch to super vyzerá ak je to pravda že si trúfne musí mať nervy zo železa ( ale čo pud sebazáchovy ?)a teda budem sa modliť aby šťastne prišli domov a nikomu Nikomu! Sa nič nestalo...
No každopádne je to vrcholne nezodpovedné.

merrysa
24. apr 2023

Radit zene, ktora x rokov nesedela za volantom, aby odsoferovala trasu Holandsko-Slovensko stylom, ze jej ma muz drzat volant a ona ma len obsluhovať pedale 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ uz som videla ozaj vsetko.. Niektoré fakt nie ste normalne.

aurora33
24. apr 2023

@liljana dufam že takú kaču ako ty na ceste nikdy nestretnem.

liljana
24. apr 2023

@aurora33 tiez nemusim kravy za volantom, je to obojstranne, ked na seba nenatrafime

lija22
24. apr 2023

strasne sa hnevam na tvojho muza. ty sviniar jeden lakomy hovado sproste to nemas 500€ ci tisicku aby ti to odsoferoval ozajstny sofer a riskujes vase zivoty aj ostatnych ludi fuck this shit

bluka2
24. apr 2023

@guiseppinka ja si presne toto pamätám, že keď som každý den isla tu istú nudnu trasu, tak som pre zmenu vždy skúšala šoférovať tou druhou jednou nohou a aby som si to zapamätala, vyzula som si vždy jednu slapku (bolo to v trópoch). Keď máš jednu holú a druhu nie, nedá sa pomýliť - aspoň mne… každopádne oni určite vedia, prečo sa mu to s tou dlahou na pravej nohe nedá

anonymous87
24. apr 2023

@autorka urcite sa ozvi 👍🙏

misinka0611
24. apr 2023

Takže ty si dostala pred 11 rokmi vodičský preukaz, nemáš odjazdené nič, neveríš si a niektoré ti tu pisu že máš ísť z Holandska na Slovensko s detmi ? Že to je ako jazda ma bicykli a rovno si pustiť hudbu v aute? No jednodznačne by som hľadala iné riešenie. V aute sa neprecenuju svoje schopnosti.