icon

Sme autom v Holandsku a muž má zlomený členok

24. apr 2023

Dobrý den, sme s manželom a 2 deťmi autom v Holandsku. Manžel mal nehodu - má zlomený kotnik a nemôže šoférovať. Problem je že ja som nesoferovala od kedy som spravila vodicak -cca 11 rokov. O dva dni nás čaká cesta domov a neviem čo robiť. Ist alebo nie. Inú možnosť ale nemáme. Nemáme nikoho kto by nás vedel odviesť. Je to sama diaľnica. Čo robiť? Má niekto radu možno sme nejakú možnosť prehliadli. Muz chce ist že posledné 2 dni skúsime jazdiť tu ako tréning .. no ja neviem

liljana
24. apr 2023

A tie co pisu, co tam po peniazoch ... Ak ma niekto audinu, nemusi byt pri peniazoch. Autorka je mozno na rodicaku. Kupili si 6-7rocne bezpecne velke auto. 4 letenky po 200 eur, parkovne na letisku, taxik z letiska, let 200 eur naspat spravi slusnu dovolenku v Turecku. A pritom staci v klude, pomaly, mimo rush hours odsoferovat. Fascinuje ma, ako v niektorych debatach v manzelstve na peniazoch nezalezi, co je to par tisic hore dole, asi im to nebude v rodine chybat a ved to manzel lakomec zaplati. Ale potom pri debatach o rozvode sa tu budu sklbat o kazde eur. 😝

sono2
24. apr 2023

@liljana tu ide o život ak sa niečo stane lilijanka
Ak sa čosi stane sú mŕtvi. To nestojí za žiadne peniaze

bessie12
24. apr 2023

@liljana my sme platili cca 1200€, ked sa nam pokazilo auto. 700€ za odtiahnutie a cca 500€ taxik domov. Kaslat na tie peniaze, hlavne, ze sme sa dostali bezpecne domov. Peniaze boli, su aj budu, ale zivot je len jeden.

sovica
24. apr 2023

@autorka, nenapísala si, z ktorého mesta v Holandsku budete vyrážať, ale chcem ešte dopísať, aby ste si zvolili radšej hornú trasu (Dortmund, Kassel, Drážďany...). Je tam menej prác na ceste, ako na dolnej trase (Kolín, Frankfurt, Norimberg...) - tam je Baustelle nasekaná na každom "kroku"😠 No, nech to manžel pred cestou ešte pozrie. Pri niektorých Baustelle je len jeden úzučký prúd, na ktorom aj skúsený vodič musí dávať veľký pozor.

liljana
24. apr 2023

@sono2 Auto ta moze zrazit, ci vrazit do teba rovno pred domom, nemusis ist ani do Holandska.

maciatkolulu
24. apr 2023

@liljana a vždy sa dá nájsť nejaká možnosť. Ale pardon mat odsoferovanubakurat akurat autoškolu a aj to pred 11 rokmi. A tváriť sa, že je to ôk, že cesta z Holandska je rovno🙄a v noci bude prázdna ako počas cesty pápeža a ona vyspinkala, v pohodicke s dvomi deťmi a mužom to dá 80tkou je také, neviem, no...

sono2
24. apr 2023

@liljana ale veď jasné.

lalilla
24. apr 2023

@pink_lady ja viem, isli sme tade xy krat a ako som pisala isli tam auta aj normalne a inak vacsina kamionov ma obmedzovac rychlosti na 90km/h alebo plne nalozeny kamion viac ako 100 urcite nepojde.
Takze urcite tam pojdu auta aj pomalcie ako 200km, my sme isli 110 a bolo to v pohode a max 140, 200km/h ide iba par machrov

denisah6
Autor odpoveď zmazal
liljana
24. apr 2023

Drzim autorke palce. Nakoniec to v klude zvladne. Urcite spravi lepsie ako nejaka hysterka, ktora zacne behat okolo auta a vykrikovat, ze ona soferovat nebude, ona chce okamzite za kazdu cenu letiet s detmi domov a muz nech si robi s autom v NL, co chce. 🙂

lucia147852
24. apr 2023

@liljana ty si pri zmysloch? Nikto z nej nerobí debila. Šoférovanie je o praxi. Čím väčšie nervy bude mať, tým viac idiotskych chyb spraví. Chápeš, že ona nikdy nesoferovala? Autoškola ťa naučí základy (mimochodom robila ju pred 11 rokmi!!!), ale nespraví z teba šoféra. To opatrné preraďovanie z pruhu do pruhu nie je až také jednoduché pre niekoho, kto za volantom v živote nesedel. Stačí že ju niečo vyvedie z rovnováhy a v tej rýchlosti to do niekoho alebo niečoho napáli a dovi. Auto v nesprávnych rukách je ako zbraň. Každý si ma byť vedomý toho na čo má a na čo už nie.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
anna_2
24. apr 2023

@liljana plne suhlasim, na tomto fore by jej uz zacali pohreb vybavovat. 🙂 Ved 30 rocna baba nie je schopna s kvalitnym autom, automatom a instruktorom odsoferovat dokopy cca 12 hodin domov po zapadnej Europe.
Ja tiez drzim autorke palce a verim jej ze to zvladne. Komu pomoze ked jej detom tu uz pripravuju hrobceky, ako citam hore. Posrate su niektore az za usami, to su tie dnesne "sebavedome a odvazne" zeny...
Kurnik sopa, ved to nie je jadrova fyzika, cumim dopredu, do zrkadiel a tocim volantom. Po par desiatkach kilometrov ten stres zacne opadat. Pridem po 2 dnoch, vypnem motor, vytiahnem flasu vina a stiahnem do dna 🙂

A este som zabudla, 8 stran a ziadna to nenapisala -Chlapovi zelame skore uzdravenie.

maciatkolulu
24. apr 2023

@anna_2 ono nakoniec ani tak elietaflo veľa nepotrebuje, nie? Par gombíkov, hore premávka nie je, dobra angličtina by teda asi hodlá, však Neva, neviem, či by si bola nadšená z pilota, ktorý vyliezol zo školy a 11 rokov nelietal a hajde na 12 hodinový let. Ideál s plným.

liljana
Autor odpoveď zmazal
maciatkolulu
24. apr 2023

@anna_2 také lietadlo

maciatkolulu
24. apr 2023

@liljana a aký je rozdiel? Lietadlo je dopravný prostriedok, môžeš riadiť aj malé, aj ty, keď si spravíš "vodičak"

anna_2
24. apr 2023

@maciatkolulu no, toto si nemala napisat 🙂 Cital to kolega - pilot co cca 15 rokov nelietal. A ze ti odkazuje, ze by to dal. S pripravou, ale dal.

bluka2
24. apr 2023

Ak pojdete po dolnej trase, tak si mozete dat pauzu u nas pri Koline... alebo keby nieco, radi pomozeme

liljana
Autor odpoveď zmazal
bessie12
24. apr 2023

@liljana neskuseny vodic ohrozuje nielen seba, ale aj inych vodicov na ceste.

maciatkolulu
24. apr 2023

@anna_2 jaj, on vyliezol zo školy odložil "vodičak" a 15 rokov nelietal hej, tak potom sa asi nemôže oslovovať pilot, či? Ak som pochopila autorka urobila autoškolu a nesoferovala. To je trosku rozdiel podľa mňa, ako pilot, čo lietal, šofér, čo šoférov ma najazdených cy km a potom nelieta, nesoferuje. A navyše krížom po Európe s deťmi. Ale však fajn

maciatkolulu
24. apr 2023

@liljana koľko nešťastí sa stáva na cestách a koľko vo vzduchu?

bluka2
24. apr 2023

Akoze baby, ja som nejazdila 12 rokov ako autorka (vodicak v 18.tke) a potom som si dalsi krat do auta sadla v 30tke s dietatom a proste isla som. Po boku mi nesedel nikto. Jedine, co bol problem bolo ist do strmych kopcov v Grecku, lebo to neviem, ci som niekedy robila, aj mi skapal motor kym som pochopila, ako preradit a aj az v druhom tuneli som pochopila, ze tam sa ma svietit. Nikomu sa avsak nic s takym ucastnikom premavky ako ja nestalo...

anna_2
24. apr 2023

@maciatkolulu Porovnavas neporovnatelne. Raz ked zvladla soferak, tak zvladne aj tuto cestu. Nie je to zase tak davno. To sa nezabuda.

@bluka2 nooo, konecne koment s porovnatelnou situaciou. Sikovna.

karolinakr
24. apr 2023

Ine je, keby sa autorka rozhodla sama na koniec, že citi, že to da, potrebuje povzbudit a rozkývat, ale keď sa vyslovene boji a jedina možnost je ísť, lebo muž inak nedovolí, aby ušetril a ma zodpovednosť za 2 deti k tomu...A to už nehovorim - autorka, kolko maš najazdene km a rokov.? .Lebo niekto tu pisal, že len v autoškole si jazdila..potom si blázon..Nikto by ma z autoškoly na taku štreku nedostal..

mk1111111111
24. apr 2023

@anna_2 uz si soferotala 12h? Predpokladam, ze nie, lebo by si neradila take hluposti. Aj clovek, co bezne jazdi na Sk trasy do 100 km denne, by mal co robit 12h. Je treba sa sustredit cely cas, cestu nepoznas, kopa aut

anna_2
24. apr 2023

@mk1111111111 kokooos, 12 hodin za 2 dni dokopy. Ved citam s porozumenim. Idem 2-3 hodiny, prestavka, atd. V kvalitnom aute ta unava nepride tak rychlo.

mk1111111111
24. apr 2023

@anna_2 no, len aby zo stresu z prveho dna, druhy den mala chut soferovat. A najma, ked sama o tom nie je presvedcena a hlada inu alternativu.

anna_2
24. apr 2023

@mk1111111111 Inac, my sa tu mozeme hadat a ona uz vysmiata na dialnici, ako jej to dobre ide 🙂 Koncim, necitam dalej, ahojte.