Smútok kvôli koncu základnej školy
Ahojte, potrebujem pomôcť alebo sa skôr len vyrozprávať. Včera som skončila 9. triedu na základke, mali sme rozlúčku deviatakov. Neviem sa s tým zmieriť, že už je koniec. Chytajú ma skoro až úzkostné stavy z toho. Nedokážem si predstaviť, že to už nebude také ako doteraz. Budú mi veľmi chýbať spolužiaci, spomienky, najúžasnejšie zážitky a dokonca aj učitelia, hlavne naša triedna. Neviem si to jednoducho predstaviť, predsalen bolo to 9 rokov, takže som na základke bola skoro celý môj život. Pri spomenutí na naše úžasné zážitky a aký bol každý deň v škole úžasný sa mi tlačia slzy do očí. Inokedy by som to nepovedala, nechcelo sa mi tam nikdy moc chodievať, ale až teraz som si uvedomila, že to tam mám veľmi rada a neviem sa zmieriť s tým, že to už tak ďalej nebude. Mám pocit, že už nebudem nikdy šťastná. Poviete si ešte máš pred sebou strednú alebo, že stredná je lepšia ako základná, ale ja mám pocit, že to tam nebude také skvelé ako na základke, mám pocit, že tam nebude taký dobrý kolektív a tiež, že aj odtiaľ o 4 roky odídem, čo ubehne veľmi rýchlo. Bola by som najšťastejšia ak by som na základke s mojimi spolužiakmi mohla ostať navždy :( bohužiaľ to nejde. Možno to bude aj tým, že mám extrémny strach zo stárnutia. Tých 9 rokov ubehlo neskutočne rýchlo, 4 roky na strednej ubehnú ešte rýchlejšie, potom budem dospelá a čas mi bude ubiehať dlhšie a dlhšie, až budem stará babka. Neviem sa s týmto zmieriť. No najviac sa neviem zmieriť so skutočnosťou, že už nebudem každý deň sedieť v tej škole s tymi úžasnými ľuďmi čo som tam spoznala a hlavne, že sa nebudem tak stýkať s mojimi najlepšími kamarátkami ako doteraz a že o pár mesiacov/ rokov sa s nimi možno úplne prestanem baviť. Mám z toho strašnú úzkosť.
Tiež nemám rada zmeny a keď nejaká príde, ťažko sa s tým vyrovnávam. Som proste taká povaha, všetko si pripúšťam. A to ma momentálne v nasledujúcich 2 mesiacoch čaká strašne veľa zmien. Nastupujem do novej práce, sťahujeme sa, jedna dcéra nastupuje do škôlky, druhá kvôli sťahovaniu mení školu (čiže včera mala tiež posledný deň v starej základnej škole a tiež je smutná lebo tam chodila 6 rokov, má tam svoje kamarátky, zážitky a nevie čo nové ju čaká). Je to proste život. Niekto sa vie prispôsobiť rýchlo a na zmeny nereaguje, niekomu to trvá dlhšie. Každý sme iná povaha. Ale na strednej bude určite dobre. Tiež som šla s jednou spolužiačkou, s ktorou sme neboli až také kamošky, ale bola som rada, že tam mám na začiatok aspoň niekoho a časom som sa zoznámili aj s inými a zažili sme rovnako veľa zážitkov, na ktoré doteraz spomínam a smejem sa.☺️
V dospelosti sa mnohé u mňa zmenilo, keďže som nemala ideálne detstvo, stredná sa zakončila premna veľkou rodinnou tragédiou, tak som si musela život postaviť odznova a to sa dialo síce odrazu, ale veľmi postupne.. prišiel dobrý vzťah, dobra práca, nakoniec dobre deti a môj život dostal nový rozmer.. zmeny patria k životu, aj smútok - tým sa tiež učíme a posúvame sa ďalej..
Zapamätaj si pravy kamarat ostane vždy aj keď nebudete spolu na strednej. Ja mám kamošku takú že sme spolu chodili do mš potom 9 rokov sme spolu sedeli v jednej ľavici a na strednú sme chceli ist spolu ale nakoniec ona išla na hotelku. Teraz som už na vysokej a keď pridem domov tak stále sa stretneme a mame sa o čom. Spoznaš strašne vela ludí, ja som strednu pretrpela nemala som dobry kolektív ( bola tam už šikana) prestala som sa snažiť a nakoniec aj prepadla… a potom som mala užasny kolektív a samé 1, už som rok odtial prec a spominam v celku dobre na tie posledné 2 roky😊 teraz prisla vysoka nove mesto bývanie s priatelom a zas novy uzasny ludia kamarati z celeho Slovenska a možme behať kade tade 😇 dokonca s jednou kamoskou zo strednej ideme v lete spolu na dovolenku. 😄 neboj sa aj ja som bola smutna ked sa končila 9 viatka ale stale prichádzali do mojho zivota novy ludia☺️ Nemaš kontakt na dakoho zo strednej ? Že by ste išli von? My sme sa tak spoznali že skor a normalne som sa na strednu veľmi tešila☺️
@ninusa221 bohužiaľ nemám
Ja keď som končila základnú školu, tak som sa tešila na strednú, to je podobné a sú tam spolužiaci a spolužiačky s podobnými záujmami. Keď som skončila strednú školu a išla do zamestnania vtedy som to pociťovala ako zmenu ťažšiu, to už nie je iba sa učiť, to je už aj zodpovednosť a ľudia rôzných vekových kategóri.
Neboj sa, na Obchodnej v TN sú výborní profesori, a decká v triede budú tiež určite fajn, nájdeš si nových priateľov, čakajú ťa nové zážitky, nové vedomosti....časom prídeš na to, že aj chalani sú fajn 😉 a potom sa tvoj život možno bude točiť len okolo jedného, toho pravého, že ti ani po 4 rokoch strednej nebude smutno, lebo on pôjde po ďalšej ceste už s tebou 🙂 skús myslieť takto pozitívne, teš sa na nové veci, samozrejme je prirodzené zasmútiť za tým, čo bolo, aj slzičku nechať spadnúť, len nech ťa to neovládne....keď príde na teba ťažoba, pomysli si na to nové, neznáme a pritom vzrušujúce, čo ťa čaká a teš sa zo života 😘
Ľudia a aj životné situácie prichádzajú a odchádzajú. Vitaj v živote.... Stále sa budeš musieť s niečím rozlúčiť a zvykať si na nové. Dnes je to základná škola. Tých situácií ešte príde. Nič s tým nespravíš, preto sa nad tým ani nezamýšľaj do hĺbky tak, aby si cítila depku z toho. Pamiatky ti zostanú navždy, vždy ťa potešia pri srdci. Aj mňa - keď dá niekto napríklad nejakú foto zo ZŠ na FB, tak ma to vždy zahreje pri srdci a vždy si spomeniem. Na niektoré situácie spomínam dodnes, hoci som ZŠ skončila už pradáááávno (mám 33r.) Skončila sa jedna etapa tvojho života. Netreba depkovať, treba s hrdosťou a odhodlaním kráčať do tej novej 🙂 Prajem ti aby sa ti darilo v živote
@marienka1989 ďakujem
@ysseba veľmi pekne ďakujem. ja viem, že taký je život, len som to tam naozaj milovala a som na to zvyknutá, budem si ťažko zvykať na nové prostredie a nových ľudí, keď na základke som spoznala tak mega ľudí

@tami2014 Dúfam, že to tak bude aj v mojom prípade. S mojími kamarátkami čo som mala na základke sa síce poznám len 6 rokov, lebo sme sa z dvoch tried spojili do jednej, ale sú ako moje sestry a s nikým som si dovtedy dokedy som ich spoznala nerozumela tak ako s nimi, tak dúfam, že vďaka tomu sa budeme baviť ešte veľa veľa rokov. Len si neviem predstaviť, že ich nebudem vídať každý deň