icon

Som iná?

31. aug 2022

Ahojte!
Mám 15 rokov, no mám pocit, že som iná. Jednoducho mentálne vyspelejšia.
Chodím na gymnázium v Bratislave, tento rok pôjdem do kvinty (akoby 1. na SŠ).
To, že som odlišná som si začala uvedomovať rýchlo. Moje názory sa nezhodujú s názormi ostaných, neviem nadviazať úplne skvelý kontakt s mojími rovesníkmi, a celkovo mi príde, že som aspoň v hlave som na tom úplne inak. Často si to všimnem pri rozhovoroch. Mám iný spôsob vyjadrovania. Vyjadrujem sa kultivovane, inteligentne. Skrátka moje myšlienky sú upratané, a preto vety, ktoré vďaka nim tvorím dávajú zmysel. Ak by som ale takto rozprávala s mojím rovesníkom, aspoň z mojej skúsenosti, by ich prejav nebol až tak usporiadaný. Vážne nechcem, aby toto celé znelo nejako egoisticky, no jednoducho som iná, a potrebovala by som nejaké Vaše rady, tip, čo robiť a podobne. Vo voľnom čase rada píšem články. čítam knihy, venujem sa občianskej náuke, a veľmi rada sa zaujímam o Slovenský jazyk. Dbám na gramatiku, slovosled, a pomaly, ale isto sa snažím, aby som sa viac a viac zdokonalila. Moji rovesníci ani nevedia, kto je vo vláde, nevedeli, že na Slovensku je nejaká finančná kríza, inflácia a podobné, pre mňa základné informácie.
Ďakujem, ak ste to dočítali až sem, bola by som rada za tipy.

nwnw
1. sep 2022

S rovesníkmi si možno nebudeš nikdy rozumieť ani neskôr. Možno na UNI si nájdeš viac priateľov. Držím Ti palce.

miadi
1. sep 2022

Nie si ina si uplne bezna normalna jedinecna snehova vločka.

dadis
1. sep 2022

Kazdy je v niecom vynimocny, ty mas vyspele vyjadrovanie, urcite to rozvijaj (ak ti mozem poradit, tak napr v anglictine Toastmasters). Gramatiku mas dobru, ale chybky sa tam najdu. Ale v porovnani s mojim synom, ktory tiez ide teraz do kvinty si 🤩🤩🤩 (on je vyborny z matiky a maluje). Je vyborne, ze si uvedomujes svoje silne stranky, ale kazdy tvoj rovesnik v niecom vynika. Nemusismat pocit, ze si ina.

anjelicek26
1. sep 2022

Kazdy clovek je jedinecny, ze sa rada ucis a kultivovanejsie vyjadrujes, takych by si mala mat v triede dost, mozno si si vybrala zle gymnazium... Popracuj skor na tych deficitoch, najdi si priatelov, nepresadzuj za kazdu cenu svoj nazor, obcas sa daj stiahnut aj na podla teba primitivnejsi level zabavy a komunikacie... pretoze sa musis naucit vychadzat s kazdym typom ludi, ci v osobnom, ci pracovnom zivote. Vo volnom case si najdi nielen knihy, ale aj sport ci ine outdoor aktivity, ak sa venujes samej sebe len takto jednostranne, tak sice zdokonalis velmi jeden aspekt tvojej osobnosti, ale zanedbavas cely zvysok uz len z pocitu, ze je to pod "tvoju uroven"...

radanna11
1. sep 2022

Aj ja som to tak mala a myslím,že najviac to spôsobovalo,že od malička čítam kvantá kníh,tie totiž na slovnú zásobu,vyjadrovanie a celkovo prejav majú najväčší vplyv.
Ale to neznamená,že som sa nevedela zaradiť aj medzi iný level,mala som kamošky,ktoré somnou viedli aj kultivovanejšie debaty ale rovnako dobre som sa vedela zabaviť medzi ,,hovadami,, z triedy na kofole v miestnom pohostinstve.
Spolužiaci,ktorí sa síce nevyjadrovali ako majstri sveta sú dnes keď mame 30 rokov vrcholoví manažéri alebo majú vlastne firmy a pod. to,že v 15 tich nemajú vyjadrovanie 50rocneho delegáta alebo sa práve nezaujímajú o politiku neznamená,že sú menej inteligentni alebo bystrí ľudia ako ty.

20erika07
1. sep 2022

Mala som to podobné, ale ja som sa vždy vedela prispôsobiť partii, kamoškám. V hlave vlastný svet , no keďže som milovala svoju partiu, bola som na ich vlne. Vôbec mi to nevadilo. Bolo fajn ,vedieť sa baviť aj s vyssou vekovou kategoriou a popritom nezabúdať, ze mam len 15 rokov a chtíč ,užívať si tento vek ako väčšina mojich rovesníkov ,pretože sa to už nikdy nezopakuje . Žiadny konkretny tip pre Teba nie je, lebo len Ty sama vieš, čo Ťa napĺňa ,čo chceš a nechceš robiť. S kým sa chceš a nechceš baviť. V tomto rozhoduješ sama za seba, podľa svojich predstáv a túžob 🍀

h2
1. sep 2022

A ktorý 15 ročný človek si o sebe nemyslí, že je iný, ako ostatní? Patrí to k tomu veku. Ver tomu, že aj tvoji rovesníci si o sebe myslia, že sú iní. Teba zaujíma občianska náuka a gramatika, ich zase iné veci. Z tvojho pohľadu sa ty vyjadruješ zrozumiteľne, z ich pohľadu to môže byť ináč. Neviem, akú radu čakáš, lebo nevidím problém, ktorý by bolo potrebné riešiť.

lindous
1. sep 2022

Neviem odkiaľ si, ale nemáte na škole alebo niekde v okolí debatný krúžok? Skús si to pozrieť na stránke Slovenskej debatnej asociácie.. Tam by si mohla nájsť ľudí, s ktorými budeš na jednej vlne..

A čo sa týka tvojho pohľadu na ostatných, tak možno nechceš aby to znelo egoisticky, ale znie to tak...Z celého príspevku mám pocit, akoby si sa nepýtala či si iná, ale či si lepšia.. Nie preto, že vieš o svojich silných stránkach a si šikovná, to je super.. Ale kvôli spôsobu akým si opísala svojich spolužiakov... Z pár viet nechcem súdiť či to je naozaj tak, ale takýto ľudia v kolektíve obľúbení nebývajú

ivangeline
1. sep 2022

Aj ja som si myslela ze som ina, pritom som len bola DDA xD

babydesire
3. sep 2022

Autorka, myslim si to co aj
@h2
@lindous
Ina si len v zaujmoch oproti vacsine rovesnikov..a to ze oni sa chovaju ako bezny pubertiaci iba ty nie,neznamena,ze neskor nebudes..puberta je v strede este sa moze prejavit a prejavuje - potrebujes vediet,ze hoc si ina ako rovesnici v okoli, je to v poriadku a je to z pohladu nas davno dospelych chvalihodne..tiez som bola presvedcena,ze som ina - ze niesom taka poblaznena,uchechtana, a sialene zalubena do kazdeho idolu ( v mojom case pubery backstreet boys,lunetic a iny) , ze nechcem to co ma kazdy..lebo milujem prechadzky v prirode,citanie knih, dr.quinnovu som zrala, beverly hills 90210 fuj, lebo vsetky okolo slintali a mne to bolo trapne... ale prislo to neskor,,stale som sa branila a bola ta rozumnejsia, ta co stoji pevne nohami na zemi...ake pekne naivne obdobie...bola som a som ina - ina povaha 🙂

sinusoida
5. sep 2022

Študuj všetko, čo ťa zaujíma. Si na to stvorená, želám všetko naj.

hanahsuza
7. sep 2022

@anjelicek26 skvelá rada 👍