icon

Som lenivá ?

18. nov 2019

Chcela by som počuť objektívne názory lebo muž mi vždy pri hádke vyčíta že som lenivá a neupratujem a neviem čo všetko . Mám 2rocnu dcéru , chodím na vysokú externé ,teraz som začala študovať aj doplnkové štúdium čo je ako vysoká len trvá dva roky. Doma varím približne každý druhý deň(často zvlášť ešte jedlo pre dcéru ) , každý deň upratujem kuchyňu zametam .podlahu umývam tak raz za dva týždne prach asi tiež tak aj kúpeľňu . Nákupy robím iba ja doobeda aj s dietatom.asi každé tri dni .je to často ale potrebujem chodiť von medzi ľudí.snazim sa aj udržiavať seba fyzicky .cvičím doma a väčšinou varím pre seba zvlášť. Večer hodinu uspavam .a som celkovo dosť unavená .podľa muža nemám byť z čoho .ale podľa mňa som není lenivá(ale zas ani to nepreháňam sčistotou ). .ja si myslím že každý je v živote na iné veci a ja som asi viac intelektuálne založená ako on a on to nechápe aj keď tie potrebné veci robím ako samozrejmosť.

halienka
19. nov 2019

Inak mne príde celkom zaujímavý postreh myslím od @drobcek53 že sa jednoducho cíti nejak ponížený tým, že ty študuješ 2 vysoké školy, že si proste ten intelektuálny typ, čo možno má pocit, že on by mal byť v rodine ten "múdrejší, intelektuálnejší" a preto sa nejak podvedome ťa snaží dostať do tradičnejšej role ženy, tak ako to videl doma u mamy. Preto sa ťa možno snaží nútiť viac upratovať a viac robiť také tie klasické ženské domáce práce, aby si on pripadal viac ako chlap a ty aby si bola viac klasická žena. Ono ty to možno tak ani nemyslíš, že by si sa nad neho chcela povyšovať alebo niečo také, ja chápem, že proste si taký typ, no jednoducho chlapi to tak niekedy vnímajú, že ak začnú cítiť, že ich žena v niečom prevyšuje, sú proste z toho na nervy. Myslím, že je úplne zbytočné porovnávať, kto koľko toho v domácnosti ako často robí, na toto má naozaj každý iný meter, podľa toho v čom vyrastal, aká je povaha atď. Skôr treba hľadať túto hlbšiu príčinu, prečo mu to vadí, a prečo ťa tak nelogicky označuje za lenivú napriek tomu, že robíš 2 školy - to už totiž z podstaty vylučuje lenivosť, lenivá žena by v živote 2 školy popri dieťati nerobila. Že nestíhaš ešte popri tom mať aj tip-top domácnosť je predsa pochopiteľné, to už by si musela byť superwoman. No človek čo nemá nejaký predsudok alebo sám v sebe nejaký problém to chápe, jedine že ho niečo žerie a to by sa malo riešiť...

petkaaa
19. nov 2019

Neviem si predstaviť, že zmyjem podlahu raz za dva týždne a kúpeľňu? To už vôbec nie. Nehovorím, že je ideálne žiť v sterilnom prostredí, ale zase zmyť podlahu nezaberie dve hodiny. Mne nepríde, že toho robíš nejako extrémne veľa, z čoho by si mala byť taká unavená a už vôbec si neviem predstaviť, že keď muž po celom dni v robote príde o 17:00 domov, tak mu poviem vieš čo, začni upratovať.
Upratovanie nemusí byť tvoja priorita, ale je to dôležitá súčasť vedenia domácnosti... budem mať tri vysoké školy, ale doma okná, že neuvidím na ulicu...

wena
19. nov 2019

Podľa mňa lenivá nie si, len asi máš fakt iné priority. Mojou prioritou tiež nie je upratovanie, ale mám okolo seba veľmi rada čisté a estetické prostredie kde je všetko upratané, zorganizované, všetko ladí, dobre na to pozerá a domácnosť nevyzerá chaoticky. Pre mňa by taká frekvencia upratovania ako si napísala bola málo. My sme mali pred dieťaťom pani na upratovanie, kým sme boli v práci, tak raz týždenne upratala, zvyšok týždňa som poriadok len udržiavala. Pre mňa najlepšie investované peniaze. Teraz som na MD a naša pani už odišla a novú sme zatiaľ nenašli, tak upratujem sama. Podľa mňa upratovanie nemusí zaberať veľa času ak je dobre zorganizované, upratuje sa priebežne, poriadok sa udržiava a máš dobré "pomôcky" napr. umývačku, parný mop, robotický vysávač atď. My máme a to upratovanie je naozaj max. 20 minút denne, ten čas je minimálny a cítim sa doma dobre aspoň.

kvetinka75
19. nov 2019

no vieš, keby si nemala 2 školy, poviem, že od roboty sa nepretrhneš. Ale máme v rodine ženy s 2 deťmi, ktoré pracujú a popri tom študujú a pomáhajú im rodičia, koľko sa dá. Napr. varením, nosia deti na krúžky, takže kopa vecí im odpadá. Zapoj aj tvojho muža do prác v domácnosti a povedz mu, že kým neskončíš školu, tak jednoducho to bude takto. Myslím, že raz do týždňa treba spraviť také upratovanie celého bytu, ako povysávať, poumývať zem - to aj viackrát do týždňa, prach, kúpelku, WC aspoň 1x, príp. podľa potreby. Ale nie všetko sa dá stíhať.

A ešte sa chcem spýtať, aj pracuješ? Lebo ak áno, tak máš právo na to, mať doma ,,neporiadok,, lebo toto všetko stíhať sa nedá. Ak nepracuješ, tak je možno chyba v organizácii, lebo študovať diaľkovo a práce v domácnosti, to sa celkom dá skĺbiť. Samozrejme nie na 100% ale také základné veci sa dajú stíhať.

janulka257
19. nov 2019

@calendula321
@vulka
No sú v tej domácnosti okrem dieťaťa dvaja. Tiež mi nepripada, že pani Anonym by sa trhala ale myslím si že robí snáď najlepšie ako vie. U nás treba zem najmenej každý druhý deň síce a kúpeľňu najneskôr každý 4-5 aby to ako tak vyzeralo, ale možno toľko nenaspinia 😁
Keď sa chlapovi nepáči, nech priloží ruku k dielu, nie? môže zobrať vysavac alebo handru a činiť sa

lenka2710
19. nov 2019

Budem tu asi tiež za lenivu,ale podľa mňa aj prehnaná hygiena tiež nieje podľa mňa ok, dieťa ma prist do kontaktu aj s prachom aj hlinou, pieskom a podobne
Keď mala malá cca rok,tiež som len za ňou chodila s handrou,metlou a podobne,potom som si sadla na gauč a vravím si,čo som blbá???
Teraz utriem prach raz do týždňa, vysavam tiež tak, kúpeľňu tiež
Keď niečo vadí mužovi,tak sám ide a utrie alebo povysávať
Tiež som sama,muž je stále v práci,aj sobotami,keď treba tak sa vysava aj v nedeľu,a čo?? Každý má svoju domácnosť a stará sa ako sám uzná za vhodné
A počuť od muža,že som lenivá? Raz by mi to povedal a by videl,čo znamená mať lenivu zenu

annamivo
19. nov 2019

@alica2202 super si to napísala.
Anonym Mi ešte síce bývame u našich manžel chodí domov každý deň cca okolo 5, a pri 2 deťoch sa veru nezastavíme ani jeden. Ale nestíham upratovať toľko čo podľa niektorých mamičiek je norma 🤷, som rada že raz do týždňa vyluxujem dom. 2x v týždni chodím na hodku cvičiť, to sa o deti stará manžel. Inak bývame na dedine a máme hospodárstvo. Nákupy sú v mojej réžii, veľký riešime spoločne, vari častejšie mamina ako ja ( je staršia tak ja radšej obehnem hospodárstvo). Každý máme iné priority a rozdelenie práce. Ešte staviame dom k tomu. Takže za mňa si sadnúť s manželom a vyjasniť si priority. Keby mne manžel povedal že som LENIVÁ tak mu tu LENIVOSŤ dám okúsiť.

calendula321
19. nov 2019

@janulka257 oki, ale mňa zaráža tá vehemencia a povýšenosť s akou tvrdila, že ženy, ktoré upratujú častejšie než ona sú zrejme nejaké moletky, ktoré sa o seba nestarajú....nehnevaj sa, ale to by muselo byť moletných 3/4 na MK.

siska53
19. nov 2019

Ale ves ona ja studuje!

A co robi tvoj muz??? Pomaha s niecim? Ci len praca a doma sa zavre s mobilom v ruke ci pred telku alebo PC???

Jedinne to chodenie von by som davala castejsie, my sme choduli kazdy den a okrem zimy 2x do dna.. ale tie som vysavala 1-2x do tyzdna a dlazbu kazdy den, ale parkety som bud umyla alebo povysavala. Tam sa nejedli, nemali co nejak kvapnut. Mozno som sa viac venovala domacnosti, ale.. studium by som do toho nedala ani keby co bolo.. mas moj obdiv.. ja by som.to pri mojich nedala..

calendula321
Autor odpoveď zmazal
malasandrika
19. nov 2019

Celkom ma pobavil autorkin komentár, že dokonale upratujú ženy s nadváhou a nižšou inteligenciou 🤦🏼‍♀️ Pre mňa upratovanie nie je o prioritách, ale o systéme, ale uznávam, že som ako Monica z Priateľov. Pri 2-ročnom dieťati som však stíhala naozaj všetko a to moje dieťa od 1 roka cez deň nespávalo. Kaderníčka, nechty, navariť, nakúpiť, upratať, preboha veď to nie je veda. A sorry, ale ohánať sa vysokou školou, ženy dnes bežne už po materskej dovolenke pracujú a stíhajú aj viac.

janulka257
19. nov 2019

@calendula321 tak jasné, nečítala som všetky jej príspevky, po pravde len ten prvý 😁
nuž niekto stíha mať aj poriadok aj sa o seba starať. Niekto stíha len dobre vyzerať...

calendula321
19. nov 2019

@malasandrika presne

derdia
19. nov 2019

Pozri volakedy sa upratovalo v sobotu...a aj kupalo v sobotu...moja svokra umyva kazdy den podlahy ..ale nepracuje je doma...ja upratujem tak ako sa mi chce...ked treba dva krat do tyzdna,ked treba tak raz...povysavam castiejsie ako umyvam pretoze my chodime v ponozkach a nemame tu chliev,ani psa ani mazku ani skrecka....takze tu mame cisto...a ked by mal niekto problem tak ja odpoviem len jedno TOTO NIE JE MUZEUM ANI MAUZOLEUM...TU SA ZIJE A NIE LEN UPRATUJE.A ked chce pan manzel moze prist z roboty a moze to spravit...pretoze ked ty pojdes do roboty bude to cakat teba...a inak taky moj osobny nazor,nie je pekne ,ze ti toto rozprava...moj si to nedovoli.a nidky ma nekritizuje...zatial😉😉😉😉

autor
19. nov 2019

@halienka rozumný názor ,asi ho musím začať viac chváliť možno to pomôže

autor
19. nov 2019

@petkaaa presne toto sú tie priority . Ty si radšej umyjes okná ako budeš robiť vysokú keby si máš vybrať. A nikdy som nenapísala že som unavená z upratovania.

sweetlife001
19. nov 2019

Tak podľa mňa má tvoj muž v niečom pravdu, určite by si mohla niektoré veci robiť castejsie. A neohanaj sa furt s tou školou, kopu žien, matiek študuje a aj popri práci. Ja som tiež studovala, denne ! S dcérou som na skúšky chodila ale teda robila som toho viac.
Melies dokola len to že upratovanie nie je tvoja priorita, že nebudeš otrokom domácnosti ale preboha podlahu zmyvat raz za 2 tyzdne to je pre mňa osobne humus. Veď to trvá pár minút poumývať byt. Tak isto kúpeľňa.. zrazu keď ti tu napisu, že to je málo tak už každý deň pred kúpaním drhnes vaňu cifom 😂
A to s tými zenami čo sa o seba nestarajú, a o inteligencii si zabila fakt....
Za to vidím že ty si fakt veľmi inteligentná 🙄 poklakneme pred tebou všetci lebo robíš výšku na materskej jediná na celom svete

autor
19. nov 2019

@wena no a takto vidím aj ja svoju domácnosť .na pohľad čistá nikde nič po zemi porozhadzované a všetko usporiadané . A mám aj parný mop ale asi som vybrala zlý typ čiže radšej umývam zem po kolenách .a denne upratujem oveľa viac ako 20 min tak neviem ale asi niekde robím chybu teda

autor
19. nov 2019

@janulka257 nerobin najlepšie ako viem práveže, robím tak ako si myslím že to je dôležité .a hlavne robim všetko toľko koľko chcem aj podľa nálady

autor
19. nov 2019

@malasandrika preboha a to ako vyzeralo všetko ostatné okrem domácnosti keď dieťa nespalo ale ty si stíhala kaderníčku a nechty atď?myslim vzťahy ,výchova ,návštevy rodiny ,prechádzky ,učenie sa nových veci?

autor
19. nov 2019

@sweetlife001 kde sa ja stále ohanam školou? A vaňu umývam cifom pred kúpaním dieťaťa asi sa nedá napísať všetky detaily naraz ,ale teda myslí si o tom co chceš. Tebe sa nezdá že som inteligentná ? Mne sa zase zdá že si pekne zakomplexovaná neprajna žena

calendula321
19. nov 2019

@sweetlife001 tým jej príspevkom o ženách čo sa popri upratovaní o seba nestarajú len ukázala svoju "inteligenciu". Tu presne platí, že vysoká škola nie je patent na rozum. Ani dve školy.

autor
19. nov 2019

@calendula321 toto tvrdí skoro každý člověk co ju nemá .

sweetlife001
19. nov 2019

Nie nezdá. Ale urážať tá nebudem. Komplexy nemám žiadne, ani nemusím mať hlavne nie po tom keď čítam to, co tu píšeš ty 😉

@calendula321 no veď presne na to som aj myslela, prvý príspevok v pohode, ale potom ďalšie komentáre to škoda reči 🙂

calendula321
19. nov 2019

A ako vieš, že ju nemám ? ☺☺☺☺

autor
19. nov 2019

@calendula321 a zabudas na to že ty a tebe podobné co píšete že já som není inteligentná urazate mňa konkrétne pritom ja som nikoho konkrétne neurazila .takže o tej inteligencii by som sa fakt na vašom mieste nevyjadrovala

siska53
19. nov 2019

@annamivo nech mu necha dieta na nejake dva-tri dni a nech sa postara o vsetko, co od nej chce a plus nech si.da i nejaky ten cas studia niecoho, myslim, ze ak chodi do skoly, musi sa i ucit.. nrch sa paci, potom uvidi..
Vidim ja sama, ked som chora tak, ze nevladzem nic, len lezat v posteli, ako to tu u nas vyzera.. a to tiez vecne kritizoval.. a pritom.najvacsi bordel robil on.. teraz sa zmenil, viac pomaha a vsetko..ale trvalo to.. prutom.najvuac upratovania bolo po nom. Kym som bola doma, som totiz domacnost stihala, jedine hracky a jeho prkotiny, oblecko po zemi a pod..

calendula321
19. nov 2019

Môžeš mať školu, ale tebe chýba niečo, čo sa volá vrodená inteligencia. A tú ťa žiadna učebnica nenaučí.

calendula321
19. nov 2019

Tak normálny človek nenapíše, že ženy čo sa viac venujú domácnosti sú určite tučné a zanedbané a nestarajú sa o seba.

malasandrika
19. nov 2019

Jednoducho som dcéru do každej aktivity zapojila, všade chodila so mnou. Na výber som nemala, aj konzultácie ohľadom diplomovej práce prebehli s ňou. Naučila sa byť samostatná, vie sa zahnať aj sama, nové veci sa učila/učí denne so mnou. Stíhala som a stíham naozaj všetko, večer dieťa zaspí o 19 a ja si vyložím nohy, nalejem pohár vína a mám kľud.