icon

Som proti noseniu rúšok v obchodoch

25. aug 2021

Ahojte, som proti noseniu rúšok, ale dnes ma v obchode upozornila predavačka, nech si ho dám, že tých 10 minút ma nezabije. Ako mrzí ma, že tie to musia mať na hube celý deň, ale určite ho nebudem nosiť. Kontrolu som aj tak ešte nikde nestretla. Je tu ešte nejaká maminka, ktorá si to nedáva na ústa?

bmuller
27. aug 2021

@kvetinka75 lenze prave za "zdravy rozum" povazuje kazdy ten svoj. Ono to asi nebude take jednoduche, inak by bol kazdy odbornik na vsetko 🙂 ...ale vlastne, v mnohych pripadoch to tak uz aj vyzera 😆

kristinkakvetinka
27. aug 2021

Nenosíme rúška takmer nikde od kedy je covid ,muž celú zimu v robote a dieťa celú zimu v skole a nič.V obchode mam aby nefrflali ale vidím ze polovica ľudí už nenosí dokonca lekári v ambulanciách nie takže o com to je .

nini1978
27. aug 2021

@liljana ale nájde, stačí čítať
Keď sa končil školský rok, v triede mojej dcéry,učiteľky ďakovali za prístup detí,ako všetko krásne rešpektovali a prispeli tak k možnosti vyučovania v škole.
Ale to nevysvetlis,tu sa budú sťažovať na ruska,na vakcíny,ale aj online vyučovanie,na lotériu,na Green pass,nic nie je dobré,vyhodme tie "handry z tváre"tu to bude neverending story. Škoda reči

anaj_janka
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
27. aug 2021

@naloxon pracovala si aspoň týždeň na covid oddelení? Nie? Tak potom nič.

naloxon
27. aug 2021

@elizabet173 Nie pretože mi bolo proti srsti ist tam kvôli peniazom ako moje kolegyne ale poviem Ti ze takých pacientov na ventilatore máme aj u nás na JIS. Ty nie si ani zdravotník tak potom nie je o čom...

elizabet173
27. aug 2021

@naloxon zdravotník nie som, iba sa ich motá okolo mňa v tesnej blízkosti dosť, nepíšem teórie

mirka414
27. aug 2021

Už len s úcty k ľuďom na okoli by si to rúško v obchode nosiť mohla!! Ja som napr.aj za to aby sa v zimných mesiacoch chrípky tie rúška v obchodoch a u lekára nosili stále .vzi sa do koze lekárov,zubárov ktorí rúška tiež už roky nosiť musia

ella_price
28. aug 2021

@mirka414 A krajinách ako Japonsko si dajú rúško sami od seba už len keď sa cítia trochu nachladení, aby neobťažovali/nenakazili ľudí okolo seba. Robia to z vlastnej sebareflexie a žiadny Takumi Osaka nepôjde pred cisársky palác hučať, že dokedy bude takto fungovať 😃 My sme ešte oproti takýmto krajinám neskutočne pozadu 🤦🏻‍♀️

naloxon
28. aug 2021

@kvetinka75 Ak zavedú povinné očkovanie pre zdravotníkov tak sa na to tiež vykašlem. Keď vidím čo sa tam deje...a chudáci pacienti ak sú neekonomicki pre nemocnicu nikto ich nechce a čo je najsmutnejšie že ani vlastna rodina Všade zbytočná byrokracia. Väčšina z nás máme vysoké školy a neraz povieme že radšej pojdeme do Tesca tovar vykladať...

kissinka111
28. aug 2021

Necitala som vsetky komentare ale logicky mi vychadza, ze predavacky maju tie ruska takze sa chrania tym padom by sa nemali coho obavat a tak ich ludia co to rusko nemaju nemaju ako nakazit...toboz nie ak ozaj sa necitia byt chori. To len okrajovo k tomu ze maju ludia chranit okolie.

cucoriedkacucoriedka
28. aug 2021

@kissinka111 ale ak ma rusko aj protistrana eliminujes sirenie nakazy...a ked maju 200 klientov a bez rusok aj keby oni rusko mali, je vacsia moznost nakazy...ak maju rusko obaja vyssia sanca ochrany...aspon ja to tak logicky vnimam..jasne ze ani rusko na 100 pro nechrani...ale to mas aj pri abtikoncepcii...pri vakcinach tiez...nic nie je na sto percent...

elizabet173
28. aug 2021

@kissinka111 rúško chráni okolie, nositeľa iba čiastočne

att123
Odpoveď bola odstránená
weronika171717
28. aug 2021

Ja to tiež nenosím nikde. Nemám dôvod. Takže nie si v tom sama. A veľa ľudí to prestava nosiť co ja viem, lebo veľa ľuďom sa už otvorili oči. A to aj takým, ktorí verili každému jednému slovu co ti klamár tarali. Viac nepíšem. Snažím sa správať slušne a nechcem sa nechať vyprovokovať.

bluka2
28. aug 2021

Mne sa fakt páči, ako je to v každej krajine inak. Možno v Japonsku nosia všetci (ktovie, nebola som tam) a v takom Maďarsku či Rumunsku nenosí nikto nikde (obchody, stanice, MHD, hoteli, všetko bez ruska). Takže každý štát si zrejme vedecké data vykladá po svojom a potom človeku ťažko - ideš jedným vlakom cez 3 krajiny - v 1 netreba mať nič, v druhej medicínska stačí a v tretej chcú FFP2. Prípadov podobne, nie že by to malo logické vysvetlenie.
Ďalšia vec trochu mimo témy sú tie registrácie v zahraničí. Niektoré krajiny mazu dáta po 14 dňoch a niektoré ako Slovensko si ich ukladajú na 6 mesiacov (okrem toho, že tam majú bezpečnostné chyby a každý, kto informatiku raz mal a má trochu v hlave, sa k tým dátam môže dostať a zneužiť ich).
To len k tomu porovnaniu krajín čo som tu zahliadla

utte
28. aug 2021

Viem o jednom konkretnom "hrdinovi," ktory popieral vsetko, nadaval lekarom. Teraz sa o neho staraju, je odkazany na plucnu ventilaciu. Treba k tomu nieco dodat? Ano, je mi jasne, ze tak nedopadne kazdy, ale strasne rada by som sa ho spytala, ci trva na svojich nazoroch (ak to prezije)...

bluka2
28. aug 2021

@weronika171717 a hovoria ti niečo ľudia často? Lebo som minule išla v MHD a jedna tetka tam úplne stratila nervy a začala tam kričať, nech si - jej slovami - **** dajú náhubky! Že čo sa správajú, ako keby sa nič nedialo. Pár vulgarizmov k tomu a niečo o tom, ako ich vychovali,...

weronika171717
28. aug 2021

@bluka2 áno, ale tak ja viem co im povedať. Ale viem si predstaviť co si si pomyslela. 😁😁😁 To isté čo aj ja. 😂

1katus1
28. aug 2021

@liljana a jak ten dotyčný skrátka rusku nosiť nemôže zo zdravotných dôvodov ? To nikoho nenapadne? A keď sú Ruska tak účinne ako to že sa nákaza šírila a šíri. V prvej vlne to nosil každý a výsledok už poznáme. Tak kde je pravda ? Ja osobne mám problémy s pľúcami a ver že aj tých 10 minút v obchode je pre mňa ťažko predýchať a musím si dať rusku aj pod nos aby som to udychala

liljana
29. aug 2021

@1katus1 Kto to nevie udychat, tak staci, ak sa bude vyhybat miestam, kde je vela ludi, zostane doma. Nakupit moze clen rodiny. Covid tu nie je naveky, prejde. Tu ide skor o ludi, ktori nemaju problem s dychanim a nosenie ruska je pre nich pomaly politicka ci hoaxova zalezitost, ze ho odmietaju, lebo "vlada",...
Spravanie sa za pandemie je ako jazda na aute. Ak nedodrzujes predpiy, nedodrzujes rychlost, ohrozujes jazdou ostatnych, jazdis opita, tak ti nedovolia sadnut do auta a vyjst na cesty, dostanes pokutu, zoberu ti vodicak. To iste s covidom. Kto nechce rusko, nechce ockovanie, tak ma sediet doma na prdeli, neroznasat virus a vybavene.
Pandemia je vynimocny stav, pripadna paralela s armadou, vojnou. Keby vojaci si robili, co chceli, nepocuvali nariadenia, tak sa armada rozpadne.

gigie24
29. aug 2021

Ja osobne respektujem nosenie rusok v obchode tych par minut je v pohode... Do obchodov chodi vela starych ludi aj deti a mnohi sa velmi boja korony, tak im nebudem predsa zamerne sposobovat strach.

maciatkolulu
29. aug 2021

@liljana prečo by mal ten, čo odmieta očkovanie sedieť na zadku?

maciatkolulu
29. aug 2021

@liljana dovoľ mi zasmiať sa.... Na hraniciach sú najmä vojaci a s radosťou nedodržiavajú absolútne nič. Jazdí sa jedna radosť. Veľakrát iba mávajú ani nezastavia auto. Takže toľko k dodržiavaniu armádou. Ani RAZ policajt, či vojak mi neskontrolovali doklad totožnosti, papier, či som Pendler, ani RAZ. Niekedy sa opýtaj, či som registrovaná, inokedy ani len nezastavia. Myslím, že je každému súdnemu človeku jasne, ze je to nariadenie úplne odveci. Lebo očkovaný jedinec prenášať môže a tobôž z krajín, kde je Covid rozšírený a nemusia nič, ani test. Takže toľko k výnimočné mu stavu a ochrane ľudí.

tayla
Odpoveď bola odstránená
liljana
29. aug 2021

@maciatkolulu Ked EU a USA povolia vstup do lietadla iba ockovanym, budu moct demonstrovat, kolko chcu, mozu sa postavit aj na usi, nikam na dovolenku do zahranicia sa nedostanu. To iste, ak zatvoria hranice at, cz, hu,... pre neockovanych. Nemusia sa dat ockovat a budu musiet strpiet obmedzenia. Alebo nech idu vykrikovat do Viedne, Bruselu a Washingtonu, ako su "poskodzovane" ich prava. Rakusko,... ma plne pravo povedat, ze nepusti neockovaneho cudzinca na svoje uzemie. Pozriem si pravidla, rozhodnem sa, ci v nich je nieco, co budem potrebovat (cestovat do zahranicia), podla toho sa zaockujem, alebo nie a mam pokoj. Ked sa ockovalo minule roky proti chripke a este si ludia za to museli aj platit, tak nikto neprotestoval. Teraz su vakciny zadarmo, vyvinute najlepsimi farma firmami na svete, ktore vyvijaju lieky proti rakovine,... a ludia vykrikuju, ze sa nedaju zaockovat. Ked dostanu rakovinu,... nemaju problem uzivat lieky od tej istej firmy (Pfizer, Moderna,...), Cele na hlavu.
Uz len to, ako sa americania radi sudia s farma firmamy o zdravotne nasledky, je slusna zaruka, ze tie vakciny su bezpecne. ziadna farmaceuticka firma nebude riskovat sudy s milionmy poskodenych o biliony usd.
Armada bola myslena vseobecne, ze vojacu su trenovani vykonavat nariadenia. Nie sucasne kontroly na hraniciach.

maciatkolulu
29. aug 2021

@liljana nerozumiem vôbec tomu co píšeš. Ale vôbec, nikto nikde nenariadil nič z toho co píšeš. Takže sú to konšpiračné teórie. Viedenské letisko? Lieta sa jedna radosť. A čo bude v budúcnosti, to netušíme nikto, vsakze....a k nedodržiavanie výnimočného, vojnového, pandemicke ho stavu na hraniciach armadov, tak k tomu co povedať? Zbytočne sa rozlišuje, absolútne. Pretože naozaj nikto netuší co bude a, čo potok ak.... Je úplne, ale úplne zbytočné. Lebo rovnako môžeme písať, čo bude ak, sa príde na to, že vakcína je nej činná na clvid1234, je škodlivá, dokážu sa NU po 5 rokoch, čo ak... Takže kľud, to je naj, žiaden strach

liljana
29. aug 2021

@maciatkolulu Uvidime na jesen a v zime, ked neockovani a bez rusok, co lietaju jedna radost, to vsade roznesu a bude tretia vlna.

maciatkolulu
29. aug 2021

@liljana ti neockovani v AT behajú s požehnaním štátu v obchodoch....mimo potravín a tak... Bez hysteria.

liljana
29. aug 2021

@maciatkolulu Rakusko s poctom obyv. 8,5 mil. malo 10,5 tis mrtvych. Slovensko z poctom 5,5 mil.obyv. ich malo 12,5 tis mrtvych. Ak zacnu pocty nakazenych stupat, tak to obmedzia aj tam. Kym su nizke, nechcu provokovat zbytocne ludi. Pojdu podla krivky poctu chorych.