Som Róm a nikto nám nechce predať pozemok
Cavte mám taký problém tak veľmi ma to trápi a neviem prečo je to takto vo svete nastavené som róm a už asi len z toho jedného slová to poniektoré ani nedočítate som slušný pracujúci nemám žiadne úvery ani nič podobné pracujem v ČR keďže na Slovensku práca pre Rómov je skoro žiadna a to najme na východe pracujem 16-20hodin dene a snažím sa si kúpiť pozemok v okrese kde býva moja rodina lenže aj keď mám peniaze nikto mi kvôli tomuto že som róm nechce predať pritom mám manželku ktorá je tiež pracujuca a dcérku ktorá chodí do školy takže finančné sme na to dobré a môžme si dovolí kúpit nejaký pozemok lenže keď si ideme vybaviť pohovor telefonicky tak to začína dobré a ešte keď poviem že zaplatím hnet keďže sme už zúfalí tak sú radi no keď nás uvida ako keby im. Oči vypadli už výhovorky že sa to nedá lebo to je lesný pozemok atď ja viem že sú rómovia ktorý nepracujú kradnú atď ale taký ľudia su aj medzi bielymi tak neviem prečo robia taký rozdiel to vážne sa nám nepodarí si zabezpečiť rodinné územie kvôli farbe
@vanda323 ja si myslim, ze rasizmu voci Romov sa zbavime jedine tak, ze Romovia pojdu prikladom a zaclenia sa civilizovane do spolocnosti. Inej cesty niet. Vsetko sa zacina v rodine, v skolke, v skole. Ale oni sami musia chciet, ale zial, doteraz nechceli. Uz za socializmu im boli ponuknute moznosti-byty, praca, skoly..... Len male percento vsak napreduje, niekam sa posunie. Je to komplikovane
@vanda323 Nemáš argumenty, ako naše tvrdenia vyvrátiť, tak sme všetci rasisti, že ? Nemáš ani poňatia, čo ten termín znamená....
@vanda323 zbytočne sa čertiš Vanda. Spoločnosť je takto nastavená a nie je to o rasizme ako tvrdíš Ty. Je to o tom, že nik z nás a ani Ty nechceš mat suseda ako mal Pán Dobrovodsky. Kto už by od neho ten dom kúpil? Ideš si len svoje , lebo Vám je ublizovane, iba Vám Vanda? Určite? Opýtaj sa ľudí ktorí boli prepadnutí, zbiti, okradnutí Rómami či im nebolo ublížené. Ak by si chcela položiť otázku ,či len romovia to robia tak nie,vopred ti to píšem. Ale neustále tliachate vy o tom rasizme no už niekedy nadobudam pocit, že mnohí práve z vás sú rasisti
@vanda323 Keby sa tam nasťahoval číňan, hodnota domu by neklesla...ale keby cigán, tak na 100% by bolo po dome ☹
@vanda323 mnohí z vás za začlenili do spoločnosti bez problémov. Majú prácu a žijú slušne, ale to je malicke % mnohí sa oháňajú , že nám nik prácu nedá, ale prečo? Tvoj manžel má prácu, lebo pracovať chcel a takto to je aj u Romov aj u Mongolov aj v každej národnosti.
Koľko len tu na Mk žien vyplakáva,lebo nemá na chleba, ale prečo? Lebo zo sociálnych dávok sa nedá žiť dôstojne a do prace sa nehrnú. Je ľahšie natrcat ruky a žebrať,lebo veď dobrých ľudí sa vždy nájde dosť. Je ľahšie kradnut , lebo no čo už urobia neplnoletými,alebo čo už im zoberú,ked žijú v chajde s potkanmi.
@zazvorka87 okrem toho že si expertka na cudzie maternice si uz expertka aj na rasizmus 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Heleninamama nie je rasistka,ale realistka no od teba ani necakam že by si ju pochopila
@ckocka zaujímavé, že tento paragraf trestného práva vyhľadať hneď viete, ale ostatné paragrafy vás nezaujímajú...?! Také o kradnutí, ubližovaní na zdraví, užívaní cudzieho majetku (viď pozemky na ktorých stoja osady) o čiernych stavbách... My sme tu mali od našich neprispôsobivých napíš na chodníku "biele svine", no není to rastisticke? Keď pokrikujú na ľudí "biele papule", a horšie...? Ten rasizmus je obojstranný...
@zazvorka87 ako píšem teba pochopiť dokáže len psychiater. Možno je aj milá možno aj dobrá to má vôbec nezaujíma. Písala som o niečom inom, ale tvoje myslenie je veľmi obmedzene to sme mali možnosť čitať viacerí nie raz. S tebou diskutovať je rovnake,ako pokecať si s mojim psom
@lenkasarka Už sa asi nečertí....Vanda prestala reagovať, tak asi si šla zobrať nejaké pilulky, ktoré minule tak vehementne odmietala....
@miulka78 si mi pripomenula, ako som bola naposledy u rodicov, je to tak 30 km od ukrajinskych hranic vzdusnou ciarou, den predtym zacala vojna na ukrajine a proste cely den sme doma zili vojnou, vecer takmer dvojhodinove spravy o vojne, este sme pocuvali nejaky podcast, kde rozoberali co sa deje... No proste zaspavas s myslienkami na vojnu, ktora je fakt blizko (alebo to tak beries, lebo tie hranice blizko su). O 1:59 strasny rachot, rana za ranou, zablesky svetla, normalne sme sa zobudili s tym, ze nas ostreluju, priatel ma takmer zhodil z postele a utekal k oknu! No nie, len cca 3km vzdusnou ciarou v osade mali nejaku oslavu a pustali ohnostroje! Aspon taku 50tku z jednej krabice, leno to fakt bolo vystrel, zablesk, vystrel, zablesk, strasne vela ran za sebou... O 2 rano! To, ze su tam v lete oslavy s hudbou do rana, ze diskoteku mame aj doma (vsetko pocut aj tie 3 km daleko, su na kopci a my v doline) sme si uz zvykli, ale tie ohnostroje den po zacati vojny za hranicou, tak to bolo uz prilis!
@zoro9836 ano, pisala som o tom v predchadzajucom prispevku, su ini, a preto nikdy nikde na svete nezapadnu do spolocnosti postavenej na podobnych hodnotach, ktore uznavame my, ludia zijuci v krajinach vyspeleho sveta. Je to podobne, ako ked sa zapadna spolocnost snazi poeuropctit africkych migrantov zo subsaharskej Afriky, ti ludia v zivote nevideli splachovaci zachod, pracovne navyky nula-nevydrzia normalne pracovne tempo, susedske hadky riesia nozom do chrbta, znasilnit dievcatko na ulici je normalka.... To su navyky, ktore si na tej lodke, ktorou preplavaju do EU prinasaju zo svojich krajin, dedin, rodin.... Tak sa to robilo po starocia a inak to nevedia. Zmenit to je nepredstavitelne, kedze sa v EU nikdy nezaclenia do spolocnosti, vytvaraju ghetta, a tu ich Afriku si len premiestnili o niekolko tisic km na sever. Tiez sa najde male percento, ktori svoj zivot zmenia (tak ako aj u Romov), ale je to len kvapka v mori. Riesenie neexistuje, jedine ich motivovat, aby zostali tam kde su, pomozu tym sebe aj nam
@oliolijanka Prosím ta, ty by si nechcela takú susedu akú.mam.ja....schodynupratujem.len ja...keď ide do vchodu jej decko hádže papiere na zem... fajčí vo vchode , nonstop musím počúvať ako bije svojho syna....ako sa hada s mužom ale.prero.ze je biela je lepšia ako ja..
Áno.mam.4 deti chcela som bývať v dome aby moje 4 deti nikoho neobťažovali ale nikto mi ten dom.nechce predať v takej lokalite aku chcem ja
@mandarinka555 Veľmi vtipné stymi pilulkami.....
@lenkasarka Ty kks prirovnať rozhovor človeka s rozhovorom so psom je také ako to povedať.... divné?!
@lenkasarka Áno chcem pracovať, a prácu vďaka Bohu má ale vieš ako dlho trvalo kým ju dostal? Vieš ako dlho trvalo kým sa vyšplhal na pozíciu hodnú jeho vzdelania?
@mandarinka555 Ach ok beriem tak nás Rómov odsťahujte na ostrov jeden a budeme tam žiť všetci spolu šťastne ❤️❤️❤️
@vanda323 pozri, Romov, ktori sa chcu zaclenit do spolocnosti so vsetkymi pravami aj povinnostami treba podporit, v tom mame vsetci jasno, ved cim viac ludi bude pracovat a odvadzat dane, tym bude krajina viac prosperovat. Ale ake percento Romov ma naozaj zaujem takto zit? Jednoduchsie je otrcit ruku, zobrat davky, na poli vykopu zemiaky, uvaria susedovie psa, vyrubu drevo v lese a to im staci. Ich deti sa naucia presne takemu istemu zivotu. Romovia, ktori mali to stastie a snahu zmenit svoj zivot k lepsiemu, by mali medzi svojimi sirit osvetu, ze sa to da aj inak, ale musi byt snaha na obidvoch stranch. Ja si myslim, ze romsky problem sa nevyriesi nikdy
@vanda323 nebodaj myslíš že riaditeľ v banke svoju pozíciu dostal zo dňa na deň, že jemu netrvalo nejaký čas vyšplhať sa tam kde je? Neustále nariekaš koľko vás stojí úsilia dostať sa k domu k práci, asi myslíš že ostatním ľuďom to všetko padne mávnutím prútika. Vzdelávanie sa, pracujeme, budujeme. No a tí ostatní nariekajú, ako nemajú 🤷♀️
To čo ja k čomu prirovnavam nechaj na mňa. Je to take divne ako svoje etnikum chceš odsťahovať na jeden ostrov, lebo si vztahovacna a všade vidis len rasizmus
@tenerifka 👍🏻👍🏻

@zoro9836 Dobre video, len škoda že mi sa rasizmu nezbavíme, vraj ako sa zbaviť rasizmus tak že o ňom prestaneme hovoriť, Okey a ďalej že sa prestanú ľudia deliť na bielych a čiernych... vážne? Veď tu Dievčatá píšu že keď kúpia v ich blízkosti rómovia dom tak cena ich domu klesne....takže ako sa naozaj zbaviť rasizmu? Nie len prestať o ňom hovorít, ale aj žiť tak aby sa ľudia nedelili na bielych a čiernych