icon

Som Róm a nikto nám nechce predať pozemok

ribar
28. mar 2022

Cavte mám taký problém tak veľmi ma to trápi a neviem prečo je to takto vo svete nastavené som róm a už asi len z toho jedného slová to poniektoré ani nedočítate som slušný pracujúci nemám žiadne úvery ani nič podobné pracujem v ČR keďže na Slovensku práca pre Rómov je skoro žiadna a to najme na východe pracujem 16-20hodin dene a snažím sa si kúpiť pozemok v okrese kde býva moja rodina lenže aj keď mám peniaze nikto mi kvôli tomuto že som róm nechce predať pritom mám manželku ktorá je tiež pracujuca a dcérku ktorá chodí do školy takže finančné sme na to dobré a môžme si dovolí kúpit nejaký pozemok lenže keď si ideme vybaviť pohovor telefonicky tak to začína dobré a ešte keď poviem že zaplatím hnet keďže sme už zúfalí tak sú radi no keď nás uvida ako keby im. Oči vypadli už výhovorky že sa to nedá lebo to je lesný pozemok atď ja viem že sú rómovia ktorý nepracujú kradnú atď ale taký ľudia su aj medzi bielymi tak neviem prečo robia taký rozdiel to vážne sa nám nepodarí si zabezpečiť rodinné územie kvôli farbe

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
ckocka
29. mar 2022

@karolinakr
§ 423 Trestný zákon
Hanobenie národa, rasy a presvedčenia
(1) Kto verejne hanobí
a) niektorý národ, jeho jazyk, niektorú rasu alebo etnickú skupinu, alebo
b) skupinu osôb alebo jednotlivca pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine, pre ich skutočný alebo domnelý pôvod, farbu pleti, náboženské vyznanie alebo preto, že sú bez vyznania,
potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až tri roky.
(2) Odňatím slobody na dva roky až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) ako člen extrémistickej skupiny,
b) ako verejný činiteľ, alebo
c) z osobitného motívu.
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2005-300

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
vanda323
29. mar 2022

@zooeynka No ja mám dve také tu vedľa sebe biele čo bijú svoje deti nadávajú im že konec....

karolinakr
29. mar 2022

@ckocka aha, tak ze tych ludi hanobia na zaklade toho, ze su cierni nie preto, ze nadavaju kradnu vykrikuju su agresivny a spoluzitie je s nimi komplikovane Teraz si mi osvetlila, ze ked je niekto cierny moze aj zabijat.Dakujem ti za poučenie

zooeynka
29. mar 2022

@zazvorka87 ...len obcas sa ten charakter prejavi ked uz je neskoro(prenajaty byt, sused cigan na vedlajsom pozemku,...)potom je uz neskoro vyplakavat ked ti pride do susedstva 20 ciganov a robi bordel. To historicke "ciganit"-klamat nevzniklo preto, ze bieli su rasisti ale preto, ze gro ciganov su klamari, povalaci a banda. Len je mi luto tych slusnych romov, ktori na takychto doplacaju a su hadzani do jedneho vreca....Ale velmi by som chcela vidiet tvoj klud keby ti dcera doniesla domov cigana ze sa idu zobrat lebo sa lubia....plne usta tolerancie, ale realita by ta prevalcovala

zooeynka
29. mar 2022

@vanda323 verim. Ja mam tiez bielych susedov, madarov a su strasne hlucni. Oni len ked sa normalne rozpravaju tak to znie ze vrieskaju a idu sa zabit. A pritom je to ich normalna debata. Tiez mi lezu na mervy ale nebudem im to oplacat rovnako, nemam to v povahe.

lucka114
29. mar 2022

@zazvorka87 moje deti sú vedené k slušnosti, skromnosti a pokore. Nikoho doma nesúdime, nie sme povýšeneckí...
A nie sme ani hlúpi a obmedzení..
Je mi ľúto, a je to nefér, že má dotyčná osoba problémy, kvôli rómskemu pôvodu..bohužiaľ, spoločnosť je takto nastavená.. a len tak pre nič za nič to nebude ....

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
ndrag
29. mar 2022

@ribar oslovte tu realitku ako pisu uz vyssie 🙂. Ja som takto cez realitku kupovala nehnutelnost od cloveka s takym menom, ze keby som isla bez realitky, tak to nekupim, lebo by som si myslela, ze odrb. S realitkou vas majitel stretne az pri podpise u notara a tam uz len tak lahko necuvne.

ivetta1234
29. mar 2022

@karolinakr "ze nadavaju kradnu vykrikuju su agresivny a spoluzitie je s nimi komplikovane" to ma hned napadla vacsina parlamentu 😂 😂 skoda ze ti kradnu miliony a nie len par zemiakov

katrinka8
29. mar 2022

@liljana - ale to sa nedá brať takto - jasné, že nikto nechce mať v susedstve menej prispôsobivých. Mne osobne by bolo úplne jedno, či ten menej prispôsobivý je Róm alebo nie. My sme mali v paneláku susedov, ktorí boli neprispôsobiví, a neboli to Rómovia.
Takisto sa nedá všeobecne brať, že čo Róm to neprispôsobivý. Možno štatisticky je väčšia pravdepodobnosť, že Rómovia sú menej prispôsobiví, ale to je tiež otázne, vzhľadom ku ich pomeru k Nerómom. Ja som mala kolegyňu Rómku (už je na dôchodku) a bola slušný a milý človek, celý život pracujúci v národnej kultúrnej inštitúcii. Detto deti majú v triede pár spolužiakov Rómov, ktorí teda žijú vo svojej komunite, ale sú slušní - akurát to vzdelanie teda neberú asi tak vážne, tak ten prospech je slabší.

vanda323
29. mar 2022

@zooeynka Aleeee čosi ja to len tak poviem keď ma vytáča ta suseda...ale nespravím to...ja som rada keď deti spia že môžem aj ja a nie ešte zábavu si robiť

spadnutaslivka
29. mar 2022

Aby nebol rasizmus, mali sa už dávno všetky rasy zrušiť. A mali na všetkých platiť rovnaké práva a povinnosti. Rasizmus vytvárajú tí, ktorí vyčleňujú určité skupiny a robia z nich "chránený druh". Doma vôbec nehovoríme o nejakých rómoch a pod., tí ľudia majú konkrétne mená, konkrétne činy, konkrétne vzťahy. Moje deti sa normálne kamarátia aj s bielymi, aj s rómami a rovnako sa s niektorými nekamarátia, ak si proste nesadli. Ale nenechám nikoho otĺkať svoje deti, brať a ničiť im veci. A je mi jedno, akej národnosti je, lebo to neriešim a nebudem sa ho na to ani pýtať.
Ale keby som to chcela rozlíšiť, tak poznám aj slušných rómov, aj neprispôsobivých. Rovnako ale poznám aj "bielych" aj slušných, aj tých s príšerným správaním.
Ale napr. ľudia žijúci v bytovke by si mali uvedomiť, že tam nežijú sami. A síce sa nedá vždy byť maximálne potichu, ale treba sa učiť určitej solidarite a tolerancii. Iné hry sa hrajú vonku a iné vnútri 😉

mirkasmile
29. mar 2022

Nechápem. Ja keby predávam dom,pozemok, byť hocičo, bolo by mi úplne jedno, či to predám cigáňom, indianom, ufonom, elfom..hlavne,že to predám, mám peniaze a ďalej neriešim 🤷
Čiže v tomto smere si skús naozaj na katastrálnej mape zistiť,či daný pozemok reálne nie je ten lesný, alebo proste či je vôbec reálne ho predať.
Ak sa predáva, možno sú tam nejaké podmienky - videla som zopár pozemkov na predaj, na ktorých nebolo možné stavať dom, lebo tam išlo vedenie, plynovod a one sprostosti.
Ďalej ak sa ti nepodarí kúpiť pri rodine, skús ísť niekde inde 🤷 popytaj sa v realitnej kancelárii, prípadne ako ti tu písali,sa nechaj zastupovať realitným maklérom a vybavené.

dusankomoj
29. mar 2022

@zazvorka87 mne situáciu okolo rómov trošku objasnil kolega. Čierny,ako pneumatika a na prvý pohľad vyzeral,že kope kanály a pritom mal asi 3 VŠ a také tituly o ktorých som ani netušila,čo znamenajú. On hovoril,že slušný človek sa môže aj posrať od roboty a aj tak ho ľudia budú posudzovať podľa ostatných cigánov. Lebo tej reputácie,čo majú sa nezbavia! On sa musel najprv vymaniť a obhájiť medzi svojimi,že študuje a posmievali sa mu,že normálne pracuje! Takže nie spoločnosť im kladie prekážky,ale oni sami sú inak mentálne nastavený. V drvivej väčšine im to tak vyhovuje a keď je najhoršie,tak otrčíme ruku a štát niečo prispeje.Takže,bohužiaĺ, slušný cigáni môžu poďakovať iba svojim a aj si to uvedomujú.

kingstonka
29. mar 2022

Bývame na novej ulici, je tu asi 30 nových domov, z toho 2 domy si postavili Rómovia. Bývajú tu asi 5 rokov, zatiaľ žiadny problém, ani o nich nevieme.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mirkasmile
29. mar 2022

@zoro9836 čiže ak by ste si aj vy niekoho vybrali, a realitka by nesúhlasila, tak dom ste predať nemohli?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mirkasmile
29. mar 2022

@zoro9836 jasné jasné, ja som sa len opýtala, lebo ma to prekvapilo,keď ste to napísali 😀

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mandarinka555
29. mar 2022

@vanda323 Objasním ti to z iného pohľadu...dajme tomu, že môj dom má hodnotu 200 000€, ale nasťahuje sa vedľa mňa cigán s 15 člennou rodinou....máš vôbec potuchy, ako klesne hodnota môjho domu? A to v tom lepšom prípade...v tom horšom bude úplne nepredajný.... @heleninamama to napísala úplne presne, tak ju neoznačuj za rasistku, lebo sú to holé fakty.

miulka78
29. mar 2022

V mojej rodnej dedine je tiež osada a sú totálne neprispôsobiví... na základnej škole ma vždy museli starí rodičia čakať pred školou, pretože oni čo robili 🤦🏻‍♀️(no báli sme sa, nie raz som domov utekala ako o život)... veľa ľudí nevie predstaviť keď tam nežije, nestačí nejaká krátkodobá skúsenosť. A tým, že som bývala na tej ulici ako je osada, tak s nimi mám množstvo skúseností. Ale samozrejme nájdu sa v dedine už aj takí ktorí sú slušní, muži väčšinou pracujú v zahraničí, ale deti chodia normálne do školy, učia sa, chodili s nami von, no brali sme ich ako rovnocenných a mali sme ich radi, mala som 3 spolužiakov. Ale akonáhle mali v rodine nejaký bašavel, svadbu, tak v dome bola zábava od rána do rána aj 3-4 dni, hluk, hudba, milión ľudí, krik, spev... takisto to bolo ak slávili prvé sväté prijímanie, narodeniny, krst, alebo smútili na pohrebe. A väčšinou to boli početnejšie rodiny, tak takéto "akcie" u nich boli často. Najlepšia kamarátka takto pri nich bývala, no keď sme si večer sedeli na dvore, tak sa to nedalo vydržať. Oni nedodržavali žiadny nočný kľud, proste oni oslavovali a koniec. Mimo toho boli v celku v pohode, ale ja by som toto nezvládala prežívať. 🤷🏻‍♀️ Ale tak nevravím, že úplne všetci takto oslavujú, ale ja vychádzam zo skúseností, aj teraz ak prídem k našim, ideme večer s kočíkom na prechádzku a nemáme kadiaľ prejsť, čo je pred ich domami auto na aute, a predsa 2 ľudia dokážu narobiť hluk, tak si predstavte 30 ľudí a ešte polovica pod vplyvom alkoholu.

tenerifka
29. mar 2022

Mña by zaujimalo, ako je to s pomenovanim Romovia/Cigani na Sk, lebo tu v Spain ich volaju oficialne Gitanos, ked napr. pisu v spravach, ze sa pobodali dvaja chlapi, bez nejakych okolkov normalne napisu, ze boli de etnia Gitana (ciganskej prislusnosti).
Je to komplexny a asi aj neriesitelny problem vsade, kde Romovia ziju, len sa o tom velmi nehovori, je len malo takych, co maju pracovne navyky, nevydrzia 8 hodin v praci deñ co deñ, mozno len velmi male percento a nezmenilo sa to ani za tych 800 rokov, co sa tu usadili. Rovnako mozu rozpravat rodicia, ktori si adoptovali romske dieta, dali mu lasku a pozornost a to dieta v 14-tich zacalo kradnut, v 15-tich utieklo do osady a neskor to bolo este horsie. Stojim si za tym, ze geny nevystis, a len male percento sa prisposobi slusnemu civilizovanemu sposobu zivota.j
Inak akby som predavala pozemok na mieste, kde nezijem, bolo by mi uplne jedno, ci ho kupia Masajovia chovajuci kravy alebo lovci lebiek, preto mi pride prvy prispevok dost nerealny

vanda323
29. mar 2022

@mandarinka555 Budem ju označovať za rasistku pretože tie Vaše holé fakty sú rasistické....aj keby sa vedľa teba nasťahoval číňan alebo Ukrajinec klesla by hodnota toho domu?

vanda323
29. mar 2022

@tenerifka Tu nejde o to že niekto povie Cigán...ide o to, ako to povie...ak ako výsmech vadí to....

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
vanda323
29. mar 2022

@zoro9836 Pravda je pravda a rasizmus je rasizmus