icon

Som v šoku z toho, že koľko ľudí má psychicke problémy

5. jún 2022

Nikdy by mi nenapadlo, dokým som nebola na tomto fóre, koľko ľudí trpí depresiami.
Denne sú tu príspevky o psychickych problémoch/ ľuďoch na liekoch. Zdá sa mi to extrémne veľa, naozaj som v šoku koľko ľudí je nešťastných a chorých.

Strana
z3
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
scila
6. jún 2022

@autor pozri, ja som bola vždy optimista, ale posledné roky mi dali zabrať tak, že tiež mám občas pocit, že som zrelá na diazepam, ale zatiaľ odolávam.
Keď si to tak vezmeš - dva roky sa na nás odvšadiaľ valil covid, človek sa bál o rodinu aj vlastné zdravie, každú chvíľu správy o problémoch a úmrtiach blízkych.
Keď sme mysleli, že si vydýchneme, prišla vojna na našom kontinente, boje pri jadrovej elektrárni, obavy, ako to bude s potravinami, keďže vieme, koľkými dôležitými komoditami Ukrajina zásobuje trh atď.
Aj u nás v robote, klesli tržby, šéf nervózny, hustá atmosféra.... Boli tu spomenutý aj zdravotníci - pár ich mám v rodine a teda počas tej Covidovej doby to bol poriadny zaberák.
Keďže naša generácia žila bez toho, aby sa jej priamo dotýkali epidémie a vojnové konflikty, vôbec sa nečudujem, že tá neistota a strach posledných rokov ľudí dohnala k psychickým problémom.
A potom mám v okolí ľudí z inej skupiny - roky sa hnali za kariérou a okolo 40.-tky zistili, že nejako zabudli založiť si rodinu a že im ušiel vlak. Že priatelia rodiny majú a že oni si užívali ale už moc nemajú s kým a že ostali sami s fľaškou vína. Ale to už je potom o prioritách. Že kým niektorí prídu na to, že peniaze sú síce dôležité, ale nie najdôležitejšie, tak už je neskoro.

marca12
6. jún 2022

A cudujes sa? Vsetci cumia len do mobilu a tv z toho nemoze byt clovek zdravy.

bluka2
6. jún 2022

@vlcik1 už posledný krát, sorry, ak sa ti chce čítať 😀 lebo tie spomenuté Filipíny mi v hlave zobudili kopec starých zážitkov. Viezol ma brat kamaratky Filipincanky, takže lokálny, na Filipinach niekde. Zo srandy mu hovorím, tento nakladak už ide dlho vedľa nás, zakyvam vodičovi. On že to mám spraviť, stiahol okienko dole. Zakývala som a to bola taká 5 sekundova ľudská interakcia, že radosť na oboch stranách, ale ten vodič a jeho spoluvodic, v očiach taká čistá detská radosť. Fakt v Európe vidíš len u dieťaťa do 3 rokov... Ten môj kamoš hovorí: chudobný národ, ale šťastný.
A tak to presne je. Určite tam majú psychické choroby, ale určite nie v takej miere ako v 1. svete.
Oni sú tým inak aj dosť známi, podobne ako Brazília alebo východná Afrika.
Oni si v slume pustia večer na plné pecky hudbu a bavia sa, aj keď možno jedli raz za deň iba. V takom Nemecku či inej pokrokovej krajine to spravíš a akurát ta sused možno zabije od zlosti, lebo nočný kľud. Ľudia nervy na druhých, lebo ktovie čo, nespokojnost so životom a to je len krok od tých psychických ťažkosti. Dobrú noc už, mohla by som donekonečna o tomto...

bluka2
6. jún 2022

@vlcik1 nevidela som tvoju predchádzajúcu odpoveď. Na antidepresíva som sa nepýtala, samozrejme, nič sa nedá vylúčiť, lebo konkrétne táto by si ich mohla asi aj kúpiť. Ale žila som vedľa ľudí (ľudia v práci, každý deň sme boli spolu), ktorí si nemohli kúpiť ani lieky na maláriu za 3 €, keď ich dieťa malo maláriu. Títo určite neberú žiadne antidepresíva, to viem na 100%. Aj tak zvládali aspon tých 8 hodín v práci v pohode, čo podľa MK ako tu čítam, je pre ľudí s depresiami ťažké a niekedy nemožné

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
bluka2
6. jún 2022

@vlcik1 ja mám jednu dlhoročnu kamarátku, ktorá žije v Rakúsku, ale ako jediná z ich rodiny, lebo sa vydala za Rakusana. Ostatní jej bratia a všetci tam žijú v štýle právnik, ďalší vlastni rodinnú reštauráciu a pestuje kohúty na kohútie zápasy (čo je tam bežná zábavka, pre nás nepochopiteľné...). Oni každopádne nie sú z tých slumov. Tak majú tam prezidenta akého majú, podobne ako v Brazílii, veľa ľudí odtiaľ radšej vypadlo, najmä tí, ktorym sú dôležité ľudské práva; iní tam žijú radi, to sa nedá takto povedať. Ja som tam nežila...Max 3 týždne, ale zato s ľuďmi odtiaľ, nie hotely a pod.
Antidepresíva fakt nie sú vec 3. sveta. Tam si za lieky platíš z vlastného vrecka (s výnimkami) a aj tie, čo by mali byť zadarmo, väčšinou nie sú, lebo akože nie su, t.j. musíš dať lekárovi do vačku, aby boli, takže možno tak lieky proti bolesti a podobné veci si ľudia kúpia (výnimočne), antidepresíva su dostupne pre iba max. istú malú skupinu ľudí. Takže ti, ktorí sú tam, že "život gombicka" sú tak od seba.
Jasné, nájdeš tam aj alkoholikov, čo je v podstate psychicky problém a je ich aj pomerne dosť (možno ako u nás?), ale zas nie sú väčšina

iwesska
6. jún 2022

Teraz ta sokujem 2.krat. Vedela si,ze psychicka porucha moze zasiahnut kohokolvek a v akomkolvek veku? Aj totalneho flegmatika,pre ktoreho je zivot gombicka,az do chvile kym sa nestretne so psychickou chorobou☝️Ver mi,ze to nechces zazit. Ver mi,ze ludia so psych.diagnozou robia vsetko preto,aby nemuseli uzivat lieky s 50 NÚ. Zvycajne je to ale ta posledna moznost,ako zotrvat na tomto svete,nieco ako chemoterapia pre onkopacienta.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
scila
6. jún 2022

@vlcik1 ale ja netvrdím, že všetci single sú v depkách. Tak isto, ako nie sú šťastní všetci čo si založia rodiny. Ale aj v rodine aj medzi známymi mám veľa prípadov, čo sú 40+/- a sú nešťastní, rozclivené statusy na FB, lieky a pod. Pamätám si, ako ma pred rokmi prekvapila jedna známa, majiteľka úspešnej firmy o ktorej som si myslela, že aká je spokojná a keď si trochu vypila tak sme sa dozvedeli, aká je nešťastná, že toľké roky budovala firmu, ktorú nemá komu prenechať, lebo je bez chlapa a bez detí, keďže na to čas nebol. Jasné, že je kopu takých, ktorí našli zmysel života v niečom inom, ale aj veľa takých, ktorí žiaľ nie.

julish
6. jún 2022

@roja01 je to práve naopak, ľudia s depresiou hľadajú všetko vo svojom vnutri, majú problém sa nahnevať na iného ako na seba. Tieto reči sú naozaj len rečami človeka, čo nemá potuchy... prepac

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
bluka2
7. jún 2022

@vlcik1 jasné, že je to všade na svete, ale niekde proste viac a niekde menej. Pozri si napríklad štatistiku samovražd, viem, že to nie je to isté, ale určite je tam korelácia. V Európe sa podľa OSN zabíjajú ľudia sami seba najviac na svete, čo na to povieš? http://www.euronews.com/2017/05/18/suicide-rate...

andreatytler
7. jún 2022

Autorka,
Psychicke problemy maju obrovsku stigmu v spolocnosti a je len velmi malo ludi, ktori maju odvahu s tym bojvat a otvorene o tom hovorit. Rucim ti za to ze mate v rodine hned nikolko ludi co maju psychicke problemy ale bud taja ze sa liecia, alebo taja ze su chori a trpia.

alanko20
7. jún 2022

Mojej kamosky manzel mal depresie, ja som ho poznala osobne, stretli sme sa viac x aj na par hodin, keby to neviem od nej, v zivote by som na to sama neprišla. Ktokolvek v tvojom okoli moze mat take problemy resp podobne.

mladena
7. jún 2022

@bluka2 súhlasím s tebou a napr. aj v Indii sa ľudia venujú meditáciam, nie sú tak uponáhľaní, ajurvéda atp. a sú to pokojneší ľudia, tu sme hrozne ovplyvnení západným stresom. A čo sa týka detí tiež som ten typ čo opisuješ a nevadí mi to v žiadnom smere, mám 37.

mladena
7. jún 2022

@vlcik1 druhá časť predchadzajucej odpovede patrila tebe, prepáčte 🙂

roja01
7. jún 2022

@julish, mozno je to tak, ze nevedia povedat druhemu cloveku co im prekaza a dusia to v sebe, mozno sa aj obvinuju, ale s pocitom lutosti, ako sa im nedari a preco prave im sa to deje... chcelo by to dosledne si sledovat myslienky a nedovolit davat svoju pozornost, tym negativnym, pretoze to co nejde vyriesit sa neriesi a to co ide, to bezodkladne vyriesit. Chapem, ze to kazdy nedokaze a z toho moze pramenit uzkost az depresia.

30ericka
7. jún 2022

moja zlatá. 🙂 vieš velke NIČ o psychickych chorobach. Je to rovnaká diagnóza ako rakovina, cukrovka, tí ľudia si to nevybrali, je to choroba ako každá iná.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
fineta
7. jún 2022

To naozaj pomohlo autorke k tomuto poznaniu konikovske fórum? Stačí chodiť po svete s otvorenými očami a srdcom - rozumej empatiou a zistíš, kde to celé týmto životným spôsobom smeruje. Odvsadial tlaky, nároky sa v každom smere stupňujú, sociálne siete "to hrajú" na krásu a dokonalosť. Neznamená, ze keď niekto žije v šťastnej komunite, tak zaručene duševne netrpí alebo raz psychicky neochorie. Môžno by si bola prekvapená, autorka, koľkí z Tvojich známych v noci nespávajú, trápia sa a cez deň sa tvária akoby nemali problém.

Strana
z3