Som za pomoc utečencom
Som za pomoc utečencom, rodinám, som zato, aby sa oddelili teroristi od obyčajných ludí a nehádzali sa všetci do jedného vrecka. Som za Europu bez rasizmu, paranoje a spokojný život všetkých bez ohladu na rasu, náboženstvo, sexuálnu orientáciu.
si na slovensku a slováci sú zabednený národ, ktorí je proti všetkému,takže zbytočne sa snažíš
buď,nik ti to neberie 😉 ...a konkretne budeš robiť v tomto smere čo?
Zober si domov Simonu a Romana
Po rozmanitých výzvach apelujúcich na moje svedomie som sa rozhodol, že si zoberiem niekoho domov. Nehovorím to rád, dobré veci sa majú robiť v tichosti, ako liečba. Po zvažovaní dilemy, komu by som mohol ponúknuť miesto na rozťahovacom gauči som usúdil, že o sýrskych kresťanov je postarané. Slovenská republika sa už za nimi trasie, počas džihádistického trekkingu z pohostinnej Budapešti do Viedne odstránila z diaľnice všetky šípky a navigácie ukazujúce, že po pravej strane je Slovensko.
Kto by teda potreboval moju skromnú pomoc najviac? Zoberiem si k sebe nejaký mladý párik. Vytipoval som si istú Simonu s priateľom. Majú síce ifóny, tričká Tchor Štajnar a teplú stravu, no pri dôkladnejšom prezretí ich profilov som usúdil, že sú vhodnými kandidátmi na humanitárnu pomoc. Simona pochádza z Nitry, študovala, ako si píše na FCB, na Harvarde, žije v Las Vegas, no aj napriek tomu vyzerá ako predavačka korkovej bižutérie na jarmokoch. Jej priateľ vyzerá byť dobre živený, zrejme organickými raw anabolikami a venuje sa štúdiu dejín a symboliky. Rád cituje Adolfa Hitlera a na svojom profile zverejňuje motivačné vety príslušníkov SS, poprípade fotografie vojakov Wehrmachtu počas vypaľovania dedín na východnom fronte. Na prvý pohľad im nič nechýba, obaja majú dobré vzdelanie, koníčky a mačičku, s ktorou sa fotia pred západom slnka, po západe slnka, pred koitom, po koite, ráno aj večer.
Chvíľu spolu nerozprávali, niekedy v máji mali zrejme krízu, no utečenci im zachránili vzťah, zistili, že zdieľajú ešte viac, ako o sebe vedeli. Simona je presvedčená, že krívajúce matky a deti prešli 20 000 kilometrov peši z Hindukúšu aby ju potrtkali v kríkoch pri rieke Nitra, pretože láska nepozná hranica a túžba zmocniť sa árijskej ženy spôsobuje medzi islamistami zázraky. Jej priateľ Roman sa na ich príchod teší, viackrát sa odfotil na starej sovietskej húfnici v parku SNP, ktorý bol oštať s Fulhelom Kotlebom, zavesil si ju na Facebook a napísal, že na tej húfnici, v tielku, bojujúc o rovnováhu, sediac obkročmo na hlavni, trénuje boj proti ISIS.
Simona a Roman sú mojimi spoluobčanmi a viem, že im treba pomôcť. Už dlhšie ich prenasledujú vlastné myšlienky, z ich sveta bukolickej mladosti neostalo nič. Počul som výzvu, že sa nestaráme o našich ľudí, že uprednostňujeme utečencov a kašleme na našu chudobu. Zobral som si to k srdcu. Simona a Roman potrebujú našu pomoc, rovnako ako Róbert a tisíce ďalších. Zoberme si ich domov. Čítajme im na úvod, zľahka, rozprávky, aby sa naučili rozpoznávať plíživé dobro od svätožiary. Zoberme na ich prechádzku, aj večer, aby videli, že svätojánske mušky nie sú vnútornými nepriateľmi. Neskôr môžeme skúsiť aj Hendrixa, Duke Elingtona, Veľkú nádheru a červené víno. Simona a Roman sa dajú zachrániť, ich pobyt nebude dlhý, naučia sa používať rozum a 12. septembra budú už veselo skackať v záchvate operatívneho humanizmu na námestí s veľkými srdiečkami. Vždy mali radi ľudí, len nevedeli, ako to povedať.
Michal Havran ml.
Aký nástroj navrhujes na oddelenie teroristov Od obyčajných migrantov? Nikde som o tom nevítala a myslím, ze ani migračné úrady v tom nemajú celkom jasno
@stardust nemyslím si, ze tajne služby sú kapacitne schopne preveriť pól milióna utečencov, ktorí prišli za posledné 3 mesiace do Nemecka
Napr v Madarsku ich nie sú schopní ani stíhať registrovať nieto este ze preverovať, stačí si zapnúť maďarské tv, nezvládajú prechody medzi Maďarskom a srbskom, tam je to hotové nove sťahovanie národov
Odporúčam si pozriet zahraničné spravodajské tv kanály, nie iba nase tv, pripadne čítať iné noviny ako nase, aby bol človek reálne v obraze
Stačí sa pozriet do Rakúska, to nie je pár stovák ľudí, je ich strašne vela a zatiaľ asi nikto nevie ako celu situáciu zvládnuť
@stardust no to určite.... Také kvantum aké teraz chodí z jednej krajiny do druhej ....
bez urazky. tipujem, ze si stara a opustena. Manzelstvo ti nevyslo. Potrebujes pomahat, ale sakra, trochu pohni aj mozgom.
Kludne bud za pomoc utecencom...zbal sa a chod im pomahat do ich krajiny...nam tu dalsiu cvargu netreba europa je uz dost zamorena ciganmi a inymi vyciciavacmi.. Ja by som ich nalozila pekne na lod a nech tahaju odkial prisli.
ahoj, nemám chuť sa hádať, len píšem som názor. Mám v rodine vojaka,ktorý medzi nimi strávil celé roky, rozprával nám také zážitky, že by si od týchto utečencov utekala...napr. na Slovensku sa pohádajú susedia, tak si začnú robiť zle, prípadne padne facka, tam si za maličkosti podrezávajú hrdlo. U nich sa to berie ako niečo normálne, takéto veci si robia na ulici. Ak mi to povie niekto kto ich ozaj pozná, tak mu nebudem mudrovať o tom, že každý ma šancu na nový život bla bla..a čo aj viem? ja ich nepoznám, ak ma varuje niekto kto áno, načo riskovať?
odpadla som 😀
ved pomahaj, kto ti brani? zatial je tu demokracia, kazdy si robi co chce, ale nenut inych aby robili co ty chces..
inak k teme - kto nebol v takej krajine (a tym nemyslim dovolenku v 5hviezdnom hoteli), tak nevie o com je rec, o akom zivotnom style, filozofii, postoji, o akom chovani, vychove, vzdelani a religii, o ich presvedceniach a sile, ktoru maju vdaka svojej pocetnosti.. im je jedno o kolko "bojovych jednotiek" pridu pocas boja, dolezite je dosiahnut ciele, su ako kobylky..
zaraza ma ako si mozu volne prechadzat kade chcu - odrezu plot na madarskych hraniciach a vsetci sa na to pozerame, v telke nam opakuju, ake su chudatka.. akokolvek sa nadava na predosly rezim, nestalo by sa to, ze by niekto vosiel do suverenneho statu a nemalo to svoje dosledky..
takze v kocke - bud za pomoc utecencom, ja som za strazenie hranic, zrusenie schengenu, zavedenie povinnej vojenciny, uz len preto, aby sa aj mlada generacia naucila narabat so zbranami, nikdy nevieme, kedy sa to sikne a nebude treba volat americkych silakov na pomoc.. pekny vecer aj vam
@adsumus
Vitam tuto temp na MK, lebo sa dotyka nas vsetkych v spolocnosti ale tattoo diskusia nemoze dopadnut dobre 😔 mam taky isty nazor ako ty dokonca som tento tyzden chodila triedit a balit zbierku pre utecencov ako dobrovolnicka. Ale tato diskusia bohuzial nebude inteligentna a nebude o vymene nazorov. Bude to hrstka nadavok, ostrych slov a plna xenofobie a rasizmu. A bohuzial od Zion ktore vychovavaju novu generaciu Slovenskej inteligencie.
Ak chces naozaj pomoct napis mi IP a ja ti dam contacts ako sa zapojit do pomoci.
Prajem vsetko dobre
@ingridhowland preco by tato diskusia nemohla byt inteligentna? Akoze ked si niekto ostrejsie vyjadri nazor uz straca inteligenciu? Hlavne ze ti ,,tvoji" utecenci su inteligenti...a dufam ze si videla kde skoncili tie balicky od dobrovolnikov 😀 preco nejdes pomahat tam k nim? Nech sa to vyriesi u nich doma a nemusia tu zamorit celu europu...
@ingridhowland diskusia je potrebná a nato su admini aby to udirigovali, ja som presvedčená, že treba ludom v nudzi pomáhať a na sk je málo takýchto hlasov, kto sa verejne postaví za utečencov, tak som to dala na diskusiu, kto nechce pomáhať nemusí, ja pomáhať týmto ludom chcem, názor som si robila dlho a bohužial na sk samé negatívne postoje ako keby nás rovno požrať prišli.
konkretnych 1500, ci kolko ich ma sem prist nas nepozerie, ale cislo min.800000 a samozrejme viac..hovori sa o niekolkych milionoch, co tu, do Europy myslim, chcu prist, je uz aj pre menej inteligentnych , dost velke cislo. Ja som proti stahovaniu narodov, Europa take mnozstvo utecencov nema kde prijat a ako ich tu zaclenit. Okrem toho su to ludia inej mentality, vierovyznania a zivotneho stylu. Ich sposob zivota vyrazne narusi nas europsky styl zivota, spolunazivanie s romami vieme ako vyzera a oni su podobnej natury...cize ja som zasadne proti tomu, aby sem sli. Som za pomoc, ale nie na uzemi Europy, ale za pomoc na uzemi ich statu.Okrem toho, v blizkosti ich domovskych krajin su aj ine, muslimske a dost bohate staty, ako je Saudska Arabia a pod., ktore ich mohli prichylit, ale nechceli...na Ukrajine umiera tiez kopec ludi, lebo tam je vojna, a nehrnu sa do europy a ja si myslim, ze Ukrajinci su nam ovela blizsi narod, ako su utecenci zo Syrie, ja by som skor prijala chudakov, naozajstnych chudakov, z Ukrajiny. Nie vyobliekanych syrijcanov so znackovymi mobilmy, ktori su schopni za cestu sem zaplatit aj 5000 eur.
@adsumus...ale oni presne na to prisli, najprv nas vyzrat a potom pozrat...clovek ktory utiekol pred hrozami vojny je vdacny za teple jedlo a bezpecny spanok pre svoje deti...nezahadzuje pitnu vodu, nevkecie ich zbytocne dalsie km za bohatstvom do nemecka a neporusuje zakon, este len prisli, uz sa buria a nedodrziavaju pravidla...to sa chcu akoze integrovat do spoločnosti, ked uz teraz maju len same poziadavky, su agresivni a porusuju zakony, skus v usa vyskocit na policajta tak rovno sedis...
@mamulka211 pretože okolite krajiny vyznávajú iných druh moslimského náboženstva, moslimovia sa delia na sunitov a šitov a ti sa vzájomne "milujú" ako kresťania a protestanti niekedy v 16 storočí
Okrem toho utekajú Kurdi a jezidi, ti vyznávajú úplne cosi iné ako sunnitsky islam a sú Saudskú Arabiu neprijateľní, to ich posielaš rovno na smrť
Utekajú aj KRESŤANIA zo Sýrie, takze preto smer Európa
Neviem aký máte prehľad o situácii v Syrii, ale tam bojujú viacerí a preto uteká tak obrovské množstvo, utekajú pre ISIS, diktátorom Basarom
Asadom a utekajú Kurdi, ktorí sú obrovský národ bez vlastnej krajiny, tak ako kedysi Palestínčania
@pribinak neviem pred cim utekaju, ja riesim to, ci mam sama dat co jest mojim detom v mojej krajine, lebo moja krajina nie je schopna zabezpecit ani svojim obcanom dostojny zivot, tak nechapem, preco by sme mali podporovat ine narody, ked nasi kapu pomaly od hladu. A aj ked utekaju pred tymi, co pises, aj tak Europa nie je schopna pojat take mnozstvo ludi.
@mia997 nie...slovaci nie su zadebneny narod-trosku rozmyslaj v sirsich suvislostiach
praveze si myslim,ze dost pomahame kadekomu,ale treba aj trosku rozlisovat co a ako
aj na slovensku su ludia,kt.potrebuju velku pomoc-to uz je jedno aku a pomahame im?
pomahame napr.susedovi,ked vidime,ze nema co dat detom jest? ci si povieme,ze ved sta staraj-aky neschopak,nedokaze sa postarat o svoje deti....a pritom moze byt chory,atd
ale ake to je teraz IN odrazu vsetci idu jednou sms pomahat utecencom,tak bez uvazovania a vedomosti o tom,preco utekaju, pred cim utekaju a ci nasa pomoc napr.1000 ludom poriesi celu situaciu s utecencami ,pomahame
a ako velmi tou jednou sms pomozeme
ludom je potrebne pomoct a najma tym,kt.su hladni,chori...malym detom,atd
ale keby sme to robili kazdy,keby kazdy sa tak staral o dobro druheho,na svete by nebolo treba utekat
niekomu velmi vyhovuje aj tento stav na svete,velmi-prevelmi a to ze Europa prijme aj miliony utecencov sa situiacia nevyriesi
ina mentalita,ine nabozenstva,iny pohlad na bezne,dennodenne situacie
nie je to take jednoduche
pomahajme,ale aj rozmyslajme
@mamulka211 nechce sa mi hneď z rana sa doťahovať, takze ja napíšem za seba svoj názor o pomocí a tym toto ukoncujem: ja dám radšej 20 EUR nejakej utečeneckej rodine ako nekonečne cele roky obrátenú susedovi, ktoré okrem toho zo svojich dani platím otrasne drahú dualizu na ktorú ho odvezie a privezie sanitka platená tiez tie z mojich dani a tiez dám prednosť utečencovi ako pri mojej pracibyvajucemu v parku Bezakova, ktorému som doniesla oblečenie po mojom mužovi a on tie veci vymenil inému Bezakova za lepidlo na cuchanie
@adsumus aj ja som za vsetko,co si napisala...ale nie som utopista
ako chces oddelit napr.teroristov od obycajnych ludi????to akoze maju na tricku napis?a keby aj mali,verila by si,ze nie su???
pomahat treba vsetkym ludom bez ohladu na to,kde patria a v co veria,ked vidime,ze naozaj trpia
ale aj na SVk mame ludi,kt.sa maju zle a preco tak hufne nepomahame im?to musia prist ini?alebo je to teraz moderne,tak ideme pomahat?
kazdy nadava na svet,ze je zly...nie,svet nie je zly,je taky,aki sme my ludia
ak nepomahame ludom,kt.mame okolo seba,tak sa nebijme do prs a nevykrikujme,ze treba pomahat odrazu utecencom...aj tu su utecenci-z domova,kde je nasilie,kde je chudoba(za pracou cestovanie),atd
inak,pisem vo vseobecnosti-nemyslim tym v prispevku,ze ty nepomahas....iba take zamyslenie sa nad celou situaciou
ja som za to,pomoct kazdemu,kto potrebuje moju pomoc a je jedno aku-ale zaklad je,zacat od svojej rodiny,suseda,kolegu...atd
@samo_blaho pozri si za koľko kúpiš na aladinovi alebo inej čínskej stránke napidibneninu iPhonu. Okrem toho ako sa majú kontaktovať s prevádzačov? Dostanú súradnice, kontakty a idu
@oktoberka podla mna treba k utečenecekj kríze pristupiť racionálne, určiť pravidlá, kontrolovať mená, zdravotný stav, zamestnanie a tak dalej, ak splnia podmienky pre poskytnutie pomoci, poskytnúť azyl, ak nie poslať späť. ale najdoležitejšie je aby sa stabilizovala situácia v domovskej krajine a to vidím ako obrovský problém, aj pre europu, aj ked by sme neprijali ani jediného utečenca. čo sa teroristov týka, verím, že oni prídu aj keby sme utečencov nepríjmali, ak budu chcieť alebo naberú ludí z krajiny, kde chcu utočiť.

asi sa chces hadat...myslienka pekna ale k dobremu to nepovedie 😎