icon

Spomienky na detstvo

novana
18. okt 2017

Vyrastala som v dobe, keď nebol internet a v našej malej dedine sme nemali ani TV signál. Mobil, tablet a TV teda neboli našou zábavou, a ako na MK čítam, dnes u mnohých detí jedinou. Spávať sme chodili okolo siedmej, po vypočutí si rozprávky z rádia alebo prečítanej otcom, bolo to jeho privilégium. Rodičia nevysedávali pred TV ani neboli zavesení na internete, čiže sa mohli venovať nám. Moja, hoci zamestnaná mama, si vždy našla pre mňa čas, za čo má dodnes moju úctu, vďaku a obdiv. Keď som bola maličká, skladali sme rôzne stavebnice, hrali sa s loptou, pokúšali sa o kreslenie, mali sme spoločenské hry od výmyslu sveta, neskôr šili pre bábiky, bicyklovali sa (otec ma naučil jazdiť na bicykli ako trojročnú)... Neboli nákupné centrá, preto sme víkendy často trávili na výletoch v prírode. Mali sme veľa aktivít, na ktoré s obľubou spomínam. Rozprávky, ktoré nám otec po večeroch čítal (moje obľúbené i opakovane), viem naspamäť dodnes. Keď som sa naučila čítať, pred spaním som si každý večer čítala už sama, občas aj s baterkou pod perinou. Príležitostne sme chodili do kina, divadla alebo na koncert. Po vyrastení "z plienok" bol náš dom, hlavne v čase nepriaznivého počasia, vždy plný detí. Rodičia mi nikdy nezakazovali sa s niekym kamarátiť, a už vôbec nie mi kamarátov vyberať, ako je dnes občas zvykom. Počas škol. dochádzky, teda na 1.stupni, nebolo nutné učiť sa aj doma, potrebné vedomosti sme nadobudli v škole a celé poobedie som mohla tráviť s rovesníkmi vonku. Domov som si odskočila len pre krajec chleba. Najčastejšie sme sa hrávali v lese - tvorili zvieratká a záhradky z prírodných materiálov, šplhali sa po stromoch alebo sa pri potoku kúpali, stavali hrádze a bazéniky, do ktorých sme si dávali ulovené žubrienky. Na dvore zase boli aktivity s loptou, skákali sme škôlku alebo na švihadle... Nechýbali tradičné hry s bábikami, na lekárov, školu... Samozrejme sme sa museli zapájať aj do domácich prác - umývať a utierať riad, upratovať si detskú izbu, povysávať a poutierať prach v celom byte, každú sobotu Diavou vyleštiť nábytok a dvere.
Nebol u nás žiaden obchod. Raz za týždeň prišla pojazdná predajňa, mama nakúpila chýbajúce potraviny a nám, deťom, kúpila vanilkové venčeky alebo esíčka. V nedeľu vždy upiekla koláč. Cez týždeň sme okrem už vyššie spomenutých keksíkov sladkosti nejedávali. Nahrádzali sme ich jablkami zo záhrady, malinami, jahodami a černicami z prírody alebo mrkvou zo záhrady. Sviatočne pomarančami. Občas sa jeden z rodičov vybral na nákup do mesta, no nás po obchodoch nevláčili. "Čaro" obchodov som spoznala až ako 7 ročná, keď som v meste začala navštevovať hudobku. Možno aj preto mi i dnes, už ako dospelej, chodenie po obchodoch príde za trest. "Stručne" som načrtla moje radostné detstvo zhruba do desiatich tokov. Ako si na svoje detstvo spomínate Vy?

Strana
z3
nelinka2009
20. okt 2017

@obsadenemeno nechajme to. dakujem ti za to, ze si ma upozornila na moje nedostatky, budem sa snazit na nich popracovat. ano myslela som to ako argumentaciu ako vidime niesom jedina, kto tu trpi touto vadou, ved nakoniec ty sama s nou trpis tiez, inak by sme sa znova nepochitili. pekny den ti prajem

silverrko
20. okt 2017

@obsadenemeno Mila obsadene meno vymienali sme si nazor s autorkou reagovala som na jej prispevok kt.som ti bola ochotna skopirovat. Az po dobu kym si neprisla ty.Bolo to myslene v ramci slusnosti.

nelinka2009
20. okt 2017

@silverrko no ved totok... Ale zas som ja ta zla... Pritom tu nehovorim ani s tebou,,ani so zskladatekolu len s rypalkou zas 😁😂

obsadenemeno
20. okt 2017

@nelinka2009 mohla si ma aj ignorovat....pisala som silverrko, nie tebe.
a vsecicko by bolo oukej....len to sa neda, ze, nemozes si pomoct....😉 musis sa zapojit....aj to je diagnoza....

nelinka2009
20. okt 2017

@obsadenemeno aj ty si mohla ignorovat komunikaciu medzi silverrko a novana... Len ja viem, to je dg to sa tebe nedalo 😁😂

silverrko
20. okt 2017

@obsadenemeno Ja len dufam ze ked,,raz,,pojde daaka slovenka do zahranicia a uvidi v case obeda dietatu mobil s rozpravkou v ruke tak pochopi ze aj ti rodicia sa isto potrebuju najest(isto to dieta uz najedene je ako prve) nemozu to dieta nechat bez dozoru(mozny unos,uraz..)Dalej dufam ze pochopi aj fakt ze museli makat 12m/v roku aby tam to dieta vzali. Urcite im tie peniaze nespadli z neba. A ano mohli ho vziat k ,,potoku,,ale nevzali.

nelinka2009
20. okt 2017

@silverrko nie prosim ta obsadenemeno ta nech nevytaca ... Jednoducho ono to doma vsetky obcas spravia, len tu su za krasne... Ja,som na svojho syna hrda, ze uz teraz na tablete si sam zapbe rozpravku... Aj to je totizto sposob ako precvicovatvjemnu motoriku a tiez ho dostane do ruk tak max na par min pri prebalovani, ked sa moc vrti... Ale vidi to u starsej tak he sikovny... Dokonca perfektne uz teraz navlieka drevene goralky na,snurku... Rehabilitacna pozerala ako puk, ze aky je sikovny... A ano aj na dovokenke ked sme isli dnu, aby si maly cez obed pospal a bolo velmi teplo, tak si mala v izbe citala cez internet o medvedoch, delfinoch... A cita najlepsie z celej yriedy, nielen slovencinu aj aj azbuku... Proste vsetko zle je aj na nieco dobre... Myslim, ze to tu fajn vystihla dai... Mobil a ibternet je dobry sluha, ale zly pan...

silverrko
20. okt 2017

@obsadenemeno je mi nesmierne luto ale cosi take ako prebalovanie s mobilom v ruke som nevidela....a to som uz pocestovala🙂 tie deti si uzivali vsetkeho habadej a rodicia mali co robit aby ich ustrazili.

obsadenemeno
20. okt 2017

@silverrko neviem, ja si taketo veci nevsimam, je mi to sumafuk, ako si to mamicky doma zariadia, tak to budu mat.....
hm, pripomenulo mi to jednu rozpravku z detstva, ako ked rodicia boli stari a ked jedli, tak sa im triasli ruky a vzdy porozlievali polievku a rozbili taniere....tak im synacik vystruzlikal valovceky z dreva, lebo mu to islo do penazi..... a potom jedneho dna uvidel syna, ako sa hra na dvore s kusom dreva a snazi sa vyrezavat. Nu a opytal sa ho: "Coze to robis, synacik?" A chlapcek mu na to: "Nuz, struzlikam ti valovcek, ocko, ked budes stary..."
Nu I zaplakal otec horkymi slzami a vyhodil valovcek co mal pre svojich rodicov.

Poucenie si snad kazdy vycita sam. Cize co do deti vlozime, co vidia v nas, nase spravanie a hodnoty, to sa nam nejakym sposobom vrati. Cize ak mamicka chce prebalovat dieta s mobilom v ruke, je to jej volba. Mozno o 40 rokov, ked bude chciet podebatit s tym uz dospelym dietatom to bude mat na rozume nieco ine a nebudu si mat co povedat.
Ale to my nevieme. Kazdy si je svojho zivota/osudu/stastia strojcom. Cize potok ci more, to nepoukazuje na kvalitu vztahu medzi rodicom a dietatom.
🙂

nelinka2009
20. okt 2017

@obsadenemeno to ti teda muselo dat prace nez,si sa vymacjla ale celkom mudro pises dievka moja 😁😂 ja premyslam, ze ked ma bude dcwra, alebo syn za 40 rokov prebalovat, budem rada ak popritom udrzim mobil a nieco pogooglim 😁😂

nelinka2009
20. okt 2017

@obsadenemeno vies co je najkrajsi? Ze v tej teme 'susedia nam buchaju' tej pani vela,zien radi, ze ak je jej mala bepisedna vecer, a uteka hej pri prebalovani... Preco jej ona ako neda mobil do ruky, alebo nezapne pesnicky na youtube... 😁😂 a myslim, ze prave ty si jej to pisala...

silverrko
20. okt 2017

@obsadenemeno suhlasim co si napisala az na jedno- je rozdiel potok a more (snad aj moje dieta raz dopraje svojim presne tak ako ja jej.) v ramci moznosti.

dskjhfdlkdjhl
20. okt 2017

Tak som vcera tuto temu prechvalila. A tak nadejne to vyzeralo, ze pekna a prijemna tema. Myslim, ze @novana, ako zakladatelka, teraz tiez asi kruti hlavou.

nelinka2009
20. okt 2017

@silverrko tak to 100% rozdiel. Aj ked sa dieta kupe v bazene, ale pri mori a kupe sa v bazene na svk, tak je to sakra rozdiel. Uz len ten vzduch... Potvrdene pediatrickou a imunologickou. More aj 3-4 krat do roka odporucane... Kiez by sa dalo... Tak ale aspon raz- dva krat... A od malinkata. Zmena podnebia moze len prospiet.

obsadenemeno
20. okt 2017

@nelinka2009 nedalo mi to ziadnu velku pracu, napisala som to praveze len tak narychlo v praci..... 😵

a v tej teme o buchajucich susedoch som nepisala nic, vobec som do nej neprispievala, lebo vlastne nemam co povedat..... nam susedia nebuchali, byvame v rodinnom dome. Klidek. Nepisem do kazdej!!! temy.

silverrko
20. okt 2017

@dskjhfdlkdjhl Skvela tema super napad az po dobu kym sa zasa nezacalo sudit.Ale ok mozno som bola inde a videla malo aj toto beriem

nelinka2009
20. okt 2017

@obsadenemeno ejjj ty rostanda jedna! 😁😂😁😂 takto ty pracujes!!! Ale nie vazne prepac, ak som sa ta nejak dotkla, naozaj to tak myslene nebolo...

Detstvo bola hroza a nechcem, aby take mali moje deti. Vyber otecka bol narocny, ale trafila som sa. Tema je fajn, len ako co si tu napiseme spomienky... Jasne, ze sa strhne diskusia a budu v tom argumenry cierne, biele, ruzove... Osobne som pri kori bola prvy krat s mojim mm, vtefy este priatelom... Ano pisrm tu o tom, lebo nechcem, aby moje deti isli k moru pevy krat v dospelosti a nechcem ani aby pc prvy krat videli 18 rocni... Ale samo, ze bicykluju ako som ja bicyklovala, mala dokonca sjace gumu pred domom... Ako som aj ja skakala so susedovie detmi... Skida, ze ona ju tak skace sama... Priviazeme ju o lampu a na druhej strane ju drzim ja 🙄 to mi chyba zas... Tie kamaratstva bez maminiek... Proste len tak vonku pred panelakom a trebars sa aj nudit, ale medzi detmi.

silverrko
20. okt 2017
silverrko
20. okt 2017

@nelinka2009 Vies co teraz rodicia robia ? Piju alkohol na detskom ihrisku fajcia tam....samo nie vsetci. Ked sa ozves dobre ze nemas strach aby si na papulu nedostal. OK ocistis ho...a za tyzden to same.....takato je doba.

obsadenemeno
20. okt 2017

@nelinka2009 ja som mala pekne detstvo, aj ked sme nikdy neboli pri mori.... chodili sme sa kupat k rieke alebo na Domasu ci Siravu. A nemyslim si, ze mi to sposobilo nejake traumy..... je mi luto, ake detstvo si mala ty a chapem, ze teraz bojujes ako tigrica len niekedy proti vsetkym.... 😉 hlavne nebojuj proti sebe.

Ja som gumu skakala tiez a castokrat medzi dvoma bednami (odpadkovymi kosmi)..... nevadilo mi, ked som bola sama. A pri mori som bola prvykrat ako 19rocna..... a nezazlievam to rodicom. U nas nikdy nebolo to "keeping up with...." veciam sa neprikladala az taka dolezitost, nesutazili sme so susedmi ci znamymi...... Pre mna knihy a vylet do prirody boli tie najlepsie zazitky. Ale ako vravim, kazda sme ina, ine sny, ine tuzby, ine priority. Moja sestra napr este nikdy pri mori nebola, ale ona je taka domasedka a do plaviek sa aj tak nevyzlecie.......

silverrko
20. okt 2017

@obsadenemeno Aby sme sa pochopili ani ja nezazlievam rodicom ....kazdy podla moznosti😉 Som rada ze ja tu moznost mam. Sama som v uvode povedala ze som mala skvele dectvo

nelinka2009
20. okt 2017

@obsadenemeno tak zas urgument, nie v zlom naozaj... Ako priority, tuzby... No mojou tuzbou bolo zdrava a stastna rodina, obaja pracu, zdrave jedno dieta... Vyrastla som v skromnych podmienkach a som skromna... To len moj mm ma takto porozmaznaval... Vrd preto aj ten maly este plus 😁😂😁😂 miluhem ho najviac na svete, nieze ma odsudite kicky, ale proste podla mba staci aj jedno... A napr tie dovilenky... Ako ano prezili by detstvo aj bez toho... Ale uz som to pisala, je dolexite vidiet ibe kultury, iny zivot .. A je lepsie v bezpecnom priestore hotelu, alebo privatu a v deystve ako sa v mlafosti prvykrat vydat do zahranicua bez vsetkeho ist len skusat a nemat vobec ziadnu skusenost podla mna... Ale ano ako normalne by som prezila leto aj tu... Nic by sa nestalo... Osobne moj mm si rad takto inde oddychne poobzera, radi cestujeme... A k vyletom k moru ma vlastne presvedcili tie doktorky... Ako mala brala za 2 rojy atb 26 krat... Nakonuec zle pecenovky... Ako co s tym haloooo pani dojtorka co s tym???? A pobyt na morskom vzduchu... Takze urcite to blahodarne posobi na zdravie a u nas teda aj na manzelsky vztah... Ale zas moj mm vela cestuje tam, kde more je, takze my zvycajne ideme na ten mesiac aj tak za nim a to kore je ako bonus... Ale ano dali sme aj dovcu ked prisiel domov... Ale napr ja som sa s rocnym drobcom odvazila len chorvatsko... No ked bude vacsi urcite dame daleke krajiny a berobim to preto, aby susedia videli... Je to nase hobby, nas spolocny zaujem s mm... Cestovanie... Obaja to milujeme a vedieme k tomu samozrejme aj deti, takze aj mala uz riesi... Chcem Pariz vidiet, lebo tam sme boli este bez nej... Ale nevudim to ako luxus, alebo rizmaznavanie... Kopec rodicov detom plati karate, hokej... Nasu to neberie, radsej chce spoznavat svet, tak preco jej to nedopriat... Zas vela cita o krajine kam sa chystame, strasne sa tesi... To zas vefie k tomu mobilu... Zalexi co tam to dieta robi... Ak hodiny hra bezduche hry, ok to nieje dobre... Ale ona cita ako si ty citala tue knihy... Teraz ju zaujak egypt a ich mytologia... Neviem ci sa mi chce dat egypt s dvojrocnym... Ale ak maly podrastie... Ako preco jej to nesplnit... Je skromna, nehce drahe hracky, radsej si peniaze odlozi na svp, alebo na bulharsku kam idu zo skoly... Nepotrebuje znackove handry... Len chce vidiet tie miesta... Je to nas zivitny styl... Preto nemame rod dom... U nad by bol aj tak len na prespanie cez sk rok... Proste radsej investujeme do cestovania... To neznamena, ze sa ukazujene, len tak zijeme a s nami aj nase deti.

sisaka
20. okt 2017

Tak ja sa tu musím úprimne priznať, že na dovolenky chodíme v prvom rade koli nám, lebo radi spoznávame nové miesta, decká ťaháme s nami, lebo ich nemáme kde dať (teraz už len syna). Samozrejme už keď niekde ideme vyberáme miesta/múzea/aktivity ktoré zaujmu aj deti. Necestujeme preto, aby sme niekomu ukázali, že na to mame, alebo sa potom chválili na FB s fotkami (zasadne tam nič z dovoleniek nedávam) Deti s nami chodili aj vo veku, keď si to nemohli pamätať, chápem, ze môj 3 mesačný nemal nič z našej dovolenky a bolo mu jedno, kde sa nachádza, ale mne nie a to je cela pointa. Ja som si tu dovolenku užila, nevidím dôvod, aby dieťa bolo vkuse stredobodom pozornosti a riadilo chod rodiny, je súčasť rodiny a keď sa rodičia rozhodnú, že sa ide na dovolenku, tak sa ide, aj keď dieťa by možno radšej sedelo doma na záhrade v pieskovisku, pretože sú aj deti, ktoré nemajú radi zmenu a najradšej sú v známom prostredí, nuž v našej rodine smola...

Strana
z3