Sporák s keramickou platňou

vera1605
5. feb 2015

Ahoj chcela by som si kupit sporak z ker, platnou ale suseda mi vravela ze na taky sporak musis mat specialne hrnce tefal a podobne, lebo ze inak sa doskrabe poskodi. ake mate skusenosti je to pravda?

liebling98
5. feb 2015

@vera1605 ak myslíš klasické sklokeramické platne, nemusíš mať špeciálne hrnce, ale ak myslíš indukčné platne, na tie nemôže ísť každý hrniec. Skôr by som si zistila, či vybraný sporák/ platňa nepotrebuje trojfázový prívod elektriny,či taký v byte máte alebo či sa vo vašom paneláku také niečo dá. Keď sme dávali sklokeramiku, muselo sa vyjadriť bytové družstvo ( či spoločenstvo vlastníkov bytov, či ako sa to volá ). Elektrikár povedal, že ak by to chcel ešte niekto, už si môžu 3-fazovy prívod do bytu dať len tri či štyri domácnosti. Viac by proste prívodné káble a centrálne poistky neutiahli. Panelák má cca 35 rokov.

vera1605
autor
5. feb 2015

@liebling98 aha dakujem nejak sa do toho neviznam ale obicajny sklo keramicky by som chcela teraz mam na plyn, a byvam v dome to asi potom v elektre sa popytam aj co sa tyka spotreby elek. Neviem ktory je lepsi ci na plyn alebo elek..

pemizb
5. feb 2015

Iste lepsi elektricky ako plynovy...jednoznacne mas cistejsie hrnce pri vareni. A ma aj ine prednosti.

vera1605
autor
5. feb 2015

@pemizb dakujem pekne

danieli
5. feb 2015

ak ste v dome, sla by som aj do indukcie, my ju mame a je to bomba na varenie, voda zovrie expresne, horuca je len tekutina, rucky na hrnci mozes normalne chytit, jasne treba specialne hrnce, ale tie zas nekupujes kazdy den

monique02
5. feb 2015

@vera1605 liebling dobre pise, na klasiku sklokeramicku dosku mozes pouzivat akekolvek hrnce, na indukcne nie, mame elektrolux dosku a fungujeme na nej uz 7 rokov bez jedineho problemu 🙂 je pravda ze mame natiahnuty kabel na viac voltov kvoli tomu

a paradne sa to umyva, ked mi tam nieco vykypi tak to normalne zoskrabem drotenkou 😀 a ziadne skrabance ani nic

meluela
5. feb 2015

@vera1605 profi kuchari varia na plyne, pretoze sa da lepsie regulovat .. ale na bezne domace varenie v pohode sklokeramika ... tie nove su uz aj pekne rychle. Indukciu by som nekupovala kvoli moznym zdravotnym rizikam, ktore este nie su preskumane - pracuje to na principe silneho magnetickeho pola - co teda nie je uplne oki pritom stat tehotna a tiez sa nevie presne ci to nejako nemeni strukturu potravin. No a tie hrnce treba na indukciu tiez kupovat take na ktore sa chyti magnet (mozno uz aj niektore stare by fungovali co mas, ale asi by trebalo aj nieco dokupit). Takze ja som jednoznacne za sklokeramiku, aj ked som bola fanusik plynu ... je to bezpecnejsie aj cistejsie .. akurat ked ti vypadne elektrika tak si bez varenia ...

lucianakoniku
5. feb 2015

@vera1605 to nie je sklokeramicka platna ale indukcna varna platna. Hrnce so specialnym dnom treba na indukciu, lebo musia prenasat elektromagneticke ziarenie aby sa v nich dalo nieco uvarit. Ale aj niektore hrnce ktore nie su urcene vyslovene pre indukciu na nej funguju, napriklad tie najlacnejsie z ikea, mam odskusane. V dne musi byt primes zeleza alebo inej magnetickej latky aby hrniec na indukciu reagoval, inymi slovami dno musi byt magneticke.
Vari sa na nej perfektne, reaguje rovnako rychlo ako plyn, mam odskusane. Takisto udrzba dosky je uzasna, len zotries, a mas to krasne ciste. Ziadne pracne drhnutie horakov ked nieco vykypi, ked vykypi tak sa to nepripali.
Pripojenie na indukciu je bud na 230 V (jednofazovy privod-klasicka zasuvka) alebo na 400 V (trojfazovy privod, nan funguju napr. miesacky, motory vytahov a pod.) Vacsi vyber je medzi tymi ktore sa pripajaju na 400 V, preto treba dopredu mysliet na pripojenie na 400 V, ale vybrat sa da urcite aj medzi tymi na 230 V.

martina040611
5. feb 2015

Urcite indukcnu. Nezahrieva sa doska kt.by mala zohrievat hrniec ale zopnutim magnetu medzi nou a hrncom sa zohrieva hrniec, plocha pod hrncom je teda horuca az od hrnca. Ked ti vykypi, utries okolo a hotovo. A rychlo sa vychladi ked das hrniec prec. Pri sklokeramickej (elektrickej) je horuce vsetko dookola vratane nepouzivanych platni, ked vykypi tak prihara, smrdi, handra sa lepi ufff osobne by som ju nechcela. Potrebujes spec.hrnce ale teraz uz kupis kdekolvek, klasicke smaltove funguju napr.tiez. Velmi rychlo reaguje na zmenu stupna. Napajanie byva na 230 al.380 alebo oboje mozes si vybrat. Nemenila by som. Bez hrnca na spravnej platni ju ani nezapnes, super pri detoch.

vroni
5. feb 2015

Ja indukciu neznasam. Dala som sa ukecat na indukcnu dosku a veru sme ju po troch rokoch menili. Keby som si mohla volne vybrat, beriem sklokeramiku na plyn (ale ano, existuje), lenze pri slovnom spojeni plyn v kuchyni sa chlap meni na tlakovy hrniec tesne pred vybuchom, takze zatial mame (znovu) elektricku sklokeramiku.

hrjanka
6. feb 2015

baby predo mnou ti to už vysvetlili, za seba môžem povedať, že keď porovnám plyn (na ktorom som varila ešte za slobodna) a indukciu (ktorú mám doma), tak si indukciu neviem vynachváliť. My sme kúpili sadu hrncov za nejakých 140 eur, k tomu tri malé smalťáky a je to super. Nepotrebuješ žiadnu rýchlovarnú kanvicu, pretože voda na indukcii zovrie rýchlejšie, čokoľvek vykypí a ja si hneď nevšimnem, tak sa mi doska automaticky sama vypne, nehrozí, že by mi zhasol plyn (čo sa u rodičov párkrát stalo) počas varenia a k tomu všetky tie výhody, čo sú spomenuté vyššie.

nikuska4
11. máj 2015

@hrjanka
@lucianakoniku
@martina040611
@vroni dievčatá,prosím vás,kedže máte takéto sporáky,potrebujem vediet nosnost týchto sklokeramických platní...ja takýto sporák nemám,ale rodičia ano a idú robit svadbu,no a varit veeela gulášu...boja sa dat na to velký hrniec,ktorý by pokryl viac tých platní,či to udrží...poradíte? ☹

hrjanka
11. máj 2015

@nikuska4 no, toto som ešte neskúšala, ale tak keď si vezmem, že keď varím vývar, tak mám 4litrový plne naložený hrniec na platni a k tomu ešte keď varím druhé, zemiaky, alebo ryžu a mäsko...mávam aj tri, niekedy aj všetky štyri platne obsadené a nebol problém. No toto by som asi radšej riešila skrz zákaznícku linku výrobcu tej platne, čo majú oni, aby si ju náhodou "neodpásli".

kiki68
11. máj 2015

@nikuska4 nosnost to bude mat, ale ta indukcia bude blba nerovnomerna. Neviem neviem co to bude robit. Tam vidim jediny zadrhel.

martina040611
11. máj 2015

@nikuska4 udrzat podla mna udrzi, tiez by som to este kukla pre istotu v navode... zatial som varila naraz asi len 7l polievku + 3l druhe.