icon

Spravodlivosť v rodinných záležitostiach a výživné

27. nov 2023

Vopred prepáčte ak to niekoho poburi, ale jednoducho si myslim, že niekedy spravodlivosť neexistuje (a áno viem, že sú aj horšie veci, len dnes to na mňa doľahlo).
Máme 4 deti, ano v "dnešnom svete" možno pre niekoho veľa, no s mužom sme stále chceli veľkú rodinu. Sme už roky spolu takže sme prišli kadečím.
Muž ma pred pár rokmi podviedol, narodil sa mu mimomanželsķý syn. Prekonali sme to. Chlapca sme bravali všade s nami, aby vedel, že je súčasťou rodiny. No časom chlapec sa začal správať "zvláštne" a už vieme prečo jeho matka, ktorá nepracuje, len brigaduje sem tam. Je zdravá takže mohla by pracovať na plný úväzok. Požiadala o zvýšenie výživného. Muž zarába možno na dnešné pomery dobre. Takže jej schválili 400€. Ale to, že my teraz musíme ešte viac uťahovať "opasky" naše deti sú ukracovane to asi nikoho netrápi. A ešte čo ma dostalo chalan strednému synovi vraví. "Vy máte aký šitny comp mama mi kúpi nový, keď máme od tata viac peňazí"
Tak je toto spravodlivosť? My s mužom obaja robíme full, ja pečiem koláče, varím aby sme čo najviac ušetrili. Hľadám akcie, kupujem v sekačoch.Deti sa snszia pomôcť v rámci rodiny, aby si privyrobili, a ona sedí na zadku a rozmýšľa čo by z nás vytĺkla

mandzula
27. nov 2023

@autor tvoj muz vedel, s kym ti je neverny, zrejme uz vtedy, ked sa im smyklo (a mozno aj nie), vedel, aky je ta zena typ, takze o pomyselnu spravodlivost v zivote ta obral on.
Rozhodla si sa ostat s nim a toto rozhodnutie ma nasledky, ake ma, musis ich len akceptovat.

h2
27. nov 2023

Podporu v nezamestnanosti? Neviemm, nebola som nezamestnaná, ale nepoberá sa podpora v nezamestnanosti len pol roka po strate zamestnania? Ale možno sa mýlim. V každom prípade si však myslím, že ona niekde pracuje na čierno, alebo proste nejaký iný príjem má. To je však úplne jedno, tvoj muž by jej musel platiť tak či tak, bez ohľadu na jej príjem.

avonladyba
27. nov 2023

A čo ak má iného sponzora, či myslíš, že jej stačí 400e na všetko? Byvanie, restiky a jej syn by mal viac ako Tvoje deti? Veď vy dvaja pracujete...

lienka.7
27. nov 2023

@autorka ja ta v princípe chápem. Inak, to potom tvoj muz zaraba "kralovsky" keď ma 5 deti a na jedno platí 400€. To by bolo len 2.000€ na vyzivne v podstate, keďže všetky deti majú mať rovnako 🤔
Ale ok, nech si to maju, ale prehodnotila by som ostatné výdavky co mate voči nemu. Práveže takéto deti si to veľmi dobre uvedomujú co a ako, a veľmi radi to potom aj využívajú. A typická veta presne ako ti tu niektoré pisu... ty máš kompletnú rodinu a on nemá. Tak bud ticho a trp to. Preco ale? Ale to nie je tvoja starosť. Alé starosť jeho matky. Vedela, s kým si líha aj to, aké to moze mat dôsledky. Asi to bolo tým pádom ale zamerne "planovane".

lalala94
27. nov 2023

Aka zufala musi byt zena, ktoru manzel podvedie, urobi si decko s inou a ona mu velkoryso odpusti a este to dieta akceptuje? Taketo temy su pre mna velmi prinosne (bez ironie) - ukazuju mi ako v zivote nechcem dopadnut a preco chcem byt financne sebestacna. Mala si sa nanho vykaslat a nemusela by si teraz toto riesit.

mk1111111111
27. nov 2023

@lalala94 skor, uz nemala mat dalsie deti. Dve im kludne po tom incidente mali stacit. Nie este dorobit dve a k tomu 1 z minomanzelaku.

lalala94
27. nov 2023

@mk1111111111 pravda, to ze mali dalsie deti po tomto incidente som si uvedomila po dopisani prispevku, ale tak hlavne ze maju velku rodinu. 😀

h2
27. nov 2023

@mk1111111111 Tak vieš, výživným to nekončí, nemanželské dieťa bude aj dediť. Tak asi bolo treba zvýšiť počet vlastných detí, aby sa zmenšil podiel nemanželského, ktoré bude treba vyplatiť z nehnuteľnosti a ďalšieho majetku.

autor
27. nov 2023

@h2 Ja neviem ako sa to volá. Ja tiež pracujem id vysokej. Vieš, že mi to pomohlo prečítať si tieto správy. Som nahnevaná, možno trošku zatrpknuta, že sa snažíme fungovať po tom všetkom (nebolo to ľahké hlavne pre mňa a naše deti) a tera mi to príde ako výsmech, keď chlapec takto rozprava, alebo keď jeho mama pýta ďalšie peniaze napr. na monitor k PC, lebo to chlapec potrebuje. V rámci rodiny sa nesťažujem, lebo mi v podstate povedia čo aj tu, že mala som sa na neho vykašľať

h2
27. nov 2023

Tak ak muž platí výživné, nech matka financuje synove potreby z toho. A asi by mu mal jeho otec trochu prehovoriť do duše, nech vie, ako sa treba správať. 12 ročný by už mal vedieť, že jeho správanie nie je v poriadku.

anjelicek26
27. nov 2023

Chlapec sa sprava ako normalne dieta v jeho veku... syn ma 13 a tiez ocakava elektroniku typu xy, lebo kamosi maju, je to uplne bezne... ze si rodicia - ex a tvoj manzel - delia vacsie vydavky aj nad ramec vyzivneho co sa tyka narodenin, vianoc, je tiez bezne... bohuzial mas pravo byt zatrpknuta, muz to pototo na celej ciare a ty si urobila chybu, ze si mu odpustila, ked sa teda cez toto nevies preniest (nemusis, nie je to povinnost). Vyzivne bude muz platit do konca synoveho studia, takze to nie je nic kratkodobeho, este sa to bude tahat roky rokuce...

h2
27. nov 2023

@anjelicek26 Môj syn má 12, takže tiež mám skúsenosť. To, že by chcel nejaké veci, napríklad preto, že aj kamaráti majú, je jedna vec. To, že sa chváli pred nevlastnými súrodencami, ze má (bude mať) lepšie a tie ich sú "shity" je zase druhá vec. Tá druhá v poriadku nie je.

janagem
27. nov 2023

@lienka.7 a jej muž nevedel s kým si ide? Každá minca má dve strany. On tiež nesie zodpovednosť za to, že jeho dieťa nemá úplnú rodinu, nielen matka. Tak áno, otec za to musí 'trpiet'.

anjelicek26
27. nov 2023

@h2 Tak ma tam otca,aby to spravanie skorigoval. Ale s pubertiakmi je to celkovo tazke cele.

h2
27. nov 2023

@anjelicek26 Otec zjavne v tejto veci nerobí nič. 😒

autor
27. nov 2023

@h2 Ja mu to poviem. Ako som už hovorila párkrát. Niekedy mi príde, že táto téma je akoby mrak ktorý sa drží nad našimi hlavami. Vravím teraz to na mňa doľahlo 🙂 zas to snáď prejde

mirkam3
27. nov 2023

Tak ona nepracuje, nemá vzdelaní, ale napriek tomu sa majú lepšie ako vy, majú značkové veci, chodia na párty, predpokladam že nebývajú pod mostom, chodia do reštík, decko ma novú elektroniku a to všetko z tych 400e od tvojho muža? Ta žena musí byt kúzelník! Klobúk dole pred ňou! Alebo ty vymýšľaš a si len nasrata, že ten tvoj záletník vás nevie primerane zabezpečiť 😂. Hlavne ho stráž, nech nevyrobí niekde aj dieťa c.6, aspoň kým nezarobí viac.

majlo1234
27. nov 2023

Nuz, verim, zw ta to skrie, ale je to dieta tvojho muza. Tak si ho vezmite do starostlivosti, a nebude musiet platit alimenty.

j_m
27. nov 2023

Chceli ste “veľkú” rodinu, tak ju máte… V podstate Ťa ušetril pôrodu a výchovy naviac 🤔… (je proste “len” rodinný typ 😂)

mamutka
27. nov 2023

Tak ale nemôžeš očakávať v živote veľa spravodlivosti, ked si obklopená ľuďmi, ktorí majú, nazvime to, flexibilný charakter. Muz čo urobil, keď doma nebolo všetko cukrove, to je myslím neodpustiteľné. Ona je suteren lady, ja pre také čo chrapu so ženatým nemám pochopenia, ak vedia, že je ženatý, ovsem. Musis sa len zmieriť, dieťa je trochu drzé, ale otec by sa s ním mal pekne porozprávať. Učiť ho skromnosti. Ešte možno budú deti mať v dospelosti veľmi pekný vzťah, možno z chlapca bude veľmi šikovný chalan a budete vždy radi, že ho máte. Len možno pozor na to, aby si ten tvoj Boris nechcel uľaviť z frustrácii po dlhej dobe na nejakom novom mladom ramene zase. Lebo toho na neho bolo veľa a pod. Vyzerá, že je to taky typ.

klementinka58
27. nov 2023

ja si neviem predstavit, zeby take dieta chodilo k nam ako k primarnej rodine. Uz keby sa s nim chcel stretavat otec na nejakom mieste by mi prislo vhodnejsie. Ale takto si zit ako jedna velka rodina a odpustit milenecky pomer s nasledkami je na mna prilis vela. Netolerovala by som to a netvarila sa ze je vsetko ok

nikaeli
27. nov 2023

Ak máš pocit, že to nie je správne rozhodnutie súdu, viete dokázať, že vás to výrazne obmedzí, muž sa môže voči rozhodnutiu odvolať, zdokladovať svoje výdavky na ďalšie deti.. mňa by zaujímalo aký má príjem, ak na jedno dieťa platí 400€, zatiaľ čo má doma ďalšie 4 - tie by mali mať rovnakú životnú úroveň ako to mimomanželské dieťa..

lienka.7
27. nov 2023

@klementinka58 presne tak, ja tiež, aby mi v podstate pripomínalo mužovi neveru. Plus ešte sa vysmievalo mojim detom, ze aký majú šítacké veci a ze on ma lepšie... za peniaze, ktoré si ja odtrham od úst, ako aj mojim detom. no koniec.
@autorka predpokladam, ze platíte mu veci aj nad limit stanoveného výživného 400€, vsak? Tak asi je s tým čas prestať. Lebo to zjavne nerobi dobre, a mladý jé už dosť starý, aby si to uvedomoval. Otcovi so synom by som v stretavani nebránila, ale aby chodil on k nám, to nehrozí. Nech si tu ine píšu co chcú, on nie je tvojou rodinou. Pre teba je to cudzie decko, ako napr.susedin syn.

klementinka58
27. nov 2023

je dost mozne ze preto ma tak vysoke vyzivne, lebo v case posudzovania nemali tolko deti a tie prisli az potom v tom pripade si mozu dat znizit vyzivne lebo sa im zmenila situacia

aurora33
27. nov 2023

Tak taký je už život keď si sa rozhodla odpustiť nevernemu mužovi a ešte si si s ním urobila ďalšie deti. Ina by neodpustila a nemusela by toto riešiť. Tak teraz makajte a plaťte.

lalala94
27. nov 2023

@h2 inak to s tým dedením je veľmi dobrý point. Fakt je, že všetko to, čo teraz autorka s mužom zveľaďuje bude po jeho smrti dediť aj jeho syn. Celkom by ma zaujímalo, či si to uvedomuje.

subartic
27. nov 2023

tak ja ťa aj chápem , že si odpustila. Čomu nerozumiem , že si s ním išla do ďalších detí a to mám viac detí ako ty. Nevera otrasie vzťahom riadne , hlavne ak má takéto následky. Tvoj muž by ti mal ruky nohy bozkávať. Nie je všetko čiernobiele . Ja zas neverím že to bola jendorazovka, alebo ak naozaj bola tak to tvoj muž musel mať riadnu smolu , že raz a hneď dieťa.
Matka toho chlapca musí mať aj bočný príjem , inak by z tých 400 eur takto nevyskakovala ako píšeš.

kika2079
27. nov 2023

Ako toto je fakt úžasné by ma zaujímalo ci súd prihliadal na to aby aj každé vaše dieťa malo na seba 400eur plus iné vydavky

zdekasun
12. mar 2024

@irusa takto to dopadne keď chlapovi dovolíte ženské a on a.nikdy nenajde čo hľadá a to je šťastie a spokojnosť (tá je v prekonávaní manželských problémov, pracovani na sebe v čase a v max snahe o vernosť plus samozrejme je potrebný Boh a vzťah s ním) b.este nech si naplodi viac detí a potom si to môže žena s deťmi hodiť alebo sa umuklovat k smrti. Otvorené manželstva NIE SÚ NIKDY DOBRÉ. (Píšem len tak všeobecne svoj názor ale my ženy vieme že splaseneho kôňa v tomto prípade chlapa so zapalenymi lytkami nezastavíš)

h2
12. mar 2024

@zdekasun Ale oni nemali otvorené manželstvo. Ona mu milenku neodsúhlasila. Len mu odpustila, keď sa to stalo.