Šrobárov ústav v Tatrách. Skúsenosti?
Srobarov Ustav detskej tuberkulozy a respiracnych chorob v Tatrach
Mate niektora skusenosti z tohto zariadenia pre deti v Tatrach?
@adrianna23 tak mojim vzdy zoberie vyter aby sa necakalo a ak treba antb aby sa nasadili hned a nie o tyzden....teraz ked sme skusili pockat a doma liecit tak sme aj tak dopadli 🙄 ved uz nech je akokolvek,treba sa na to pozerat objektivne. Ak je aj krvny najpresnejsi,je to velmi pracne a aj ked aktualne antg a pcr nezachytia kazdeho,je to lepsie ako nic....moj muz chodil rad na antg lebo sa mu vraj potom super dychalo ked sa mu tam posprtali😂mali sme vzdy stastie aj na odberne miesta kde boli velmi vtipni,citlivi a nerobili z toho velku vedu. Ked sme aj detom museli dat pcr a maly nechcel do nosa palicku vytrela v ramci moznosti hrdlo a hotovo.
@adrianna23 no to by mohli pre deti poriesit tymi pluvacimi,to by bolo naj ale viem z vlastnej skusenosti,ze nie kazde dieta vie naplut,moj mladsi to este ani ako 5 rocny nevedel 😂
@adriannasvk tak to mate fajn ze mate len dobre skusenosti s vytieraním..u nas v Martine sa to neda povedat, su dost poctivi aj u deti 🤐
@adrianna23 asi sme mali stastie😂 teraz tie antg robia tak,ze ani clovek nevie,tie pcr su este poctive ale pri detoch su citlivi😊
@adriannasvk my dnes sme tu boli na Antigene pri vstupe sem do ustavu a ani som.nevedela.ze ho urobili🤣 uplme super aj maly 2r to dal uplne v pohode.vidiet.ze robia s detmi.
Ked to porovnam - s pcr tak to bol masaker v nedelu v BA - nos mi.krvaca doteraz.- deti nastastie mali vytet z hrdla.mladsie.starsia sa tiez stazovala.ze ju to bolelo..a to si nemyslim.ze som ja nejaka upistana.tych pcr mam za sebou uz dost.ale tento vyhral ako najhorsi 🤣
Baby, prosím, zisťujú tu aj alergie napr na pele, srsť a podobne okrem alergii na potraviny?
@mata391 ano ale musis tam prist od sept do aprila. Cez leto sa tieto vysetrenia nerobia.
@adriannasvk ďakujem 😊 super, takže sme to presvihli. Boli sme tam na prelome augusta-septembra, neurobili jej teda a teraz čakáme na schválenie od poisťovne, takže zas nič . 🤷♂️
@mata391 ja som tiez chodila s nimi tak na prelome a ked som volala,ze pridem aj mimo pobyt tak mi sestricka povedala,ze si mame dat pobyt od sept do aprila,ze to potom vsetko spravia. A na co cakate na svalenie od poistovne?
@adriannasvk no budem vedieť teda, že toto obdobie je teda naj, ďakujem 😊. Boli sme tam vo februári na kontrole. Dr, povedal, že opäť odporúča pobyt u nich, čiže najskor treba schválenie od poisťovne a následne volajú z ústavu na dohodnutie ohľadom termínu. Aspoň u nás to tak fungovalo, keď sme tam boli v r. 2021,u vás nie?
@mata391 toto pocujem 1x 😂 ja kazdy rok zavolam pediatricke,ona vypise papiere,odoslem a do par dni mi volaju za termin. Ja som to nikdy s poistovnou neriesila 😅 iba ak si davas ziadost o preplatenie. To jedine ma napadlo. Detom preplati poistovna a ja si vsetko hradim.
@adriannasvk ak si ina ako Vseobecna poistovna,ide to na nejake schvalovanie do poistovni.Tiez mi to kolegyna spominala. My sme vseobecna a tak iba som poslala papiere od pediatricky a oni sa mi volali ohladom terminu.
@sussie259 ahaa,my sme tiez Vseobecna a nikdy som ziadne schvalovanie neriesila,preto sa cudujem 😅dakujem za info😊
@adriannasvk no máš to jednoduchšie 😊 minule to bolo u nás tiež rýchlo. Teraz od začiatku februára nič. Volala som do Dôvery, tak ze ústav ešte nepodal žiadosť. Volala som do ústavu, tak hneď mi volali z prijímacej ohľadom termínu 🤷♂️🤷♂️🤷♂️ Do septembra majú obsadene izby s vlastným sociálnym zariadením, takže musíme čakať 😥
@adriannasvk asi to závisí od osoby ktora test robí ale antigen na oddelení bol teda najhlbši a najne príjemnejší akí sme kedy zažili a to uz deti maju za sebou niekoľko PCR, antigenovych ci klasických vyterov. Deti to väčšinou zvládajú bez revu, ale tu sa neubránili slzám. Podľa mňa sa to však da prežiť a netreba to nijako riešiť. Všetci boli veľmi milí. Mne tam deti ochoreli a dostali ekzém ale beriem to športovo. Proste rusko nerusko, covid necovid, stretne sa tam príliš veľa rôznych bacilov a ľudí z rôznych častí Slovenska. Som rada ze im po 2 covidoch nič nezistili,lebo nie všetky deti mali také stastie....
Ahojte mamičky potrebovala by som poradiť nakoľko ja som tam chodila ešte ako dieťa ale už je tomu min.15rokov čo odvtedy sa určite veľa zmenilo..Dr.alergologička nám navrhla pobyt z dôvodu že sme časti chorý aj sa u nej liečime všetky 3 náse detičky vo veku 5,5r.,3,5r. A 14mesačna tak zvažujeme..chcem sa ale opýtať aké všetky vyšetrenia by im robili, nebudú sa tam v poobednajšich hodinách hlavne tie 2 nudiť? Môžme mať kočiar so sebou?ako to tam chodí vlastne s takými deťmi? Dám si tam s nimi rady?sú ochotné sestričky pomôcť postrážit ak by niečo? Akú izbu si vôbec vybrať momentálne majú voľne až od septembra aspoň tie CKové boli tie izby v pohode? Ako je to tam s tou spoločnou kuchynkou aké je tam vybavenie pýtam sa preto lebo ta 3,5r.pije stále pred spaním ešte mlieko.Vopred všetkým ďakujem za informácie..🙂
A ešte som zabudla čo sa týka stravy dávali ste si ju? Lebo čo som čítala príspevky vyše že sa neoplatí keď by išli detičky a určite ta malá nezje ani ta 3,5r.nieje bohvie aký jedák...viem, že sa dá strava po prvom dni odhlásiť..a ešte ako to je v poobednájšich hodinách ich môžem zobrať von aj mimo areálu ústavu sa prejsť ?poprípade môžem mať nejaké potraviny aj na izbe?
@veronika9389 ja som si stravu nechala,moji vacsinou zjedli bud vsetko alebo skoro vsetko. Ak ostalo,zobrala som do dozicky na izbu a dojedli si neskor.poobede mozes ist kam chces ale vratit sa na veceru treba. Potraviny mozes mat na izbe, my mavame aj svoju chladnicku a bezne si chodim kupit nieco do bufetu ci potravin ak mi chyba,moji moc jogurty nemusia tak za tasku donesiem domov a na olovrant im robim nieco ine
@adriannasvk mali ste svoju chladnicku z domu?alebo je aj v tej spolocnej kuchynke?a aku izbu ste mali?
@veronika9389 my sme mali tu najdrahsiu izbu,kde mas vlastne soc.zariadenie aj vlastnu kuchynku. Potom je izba kde je spolocna kuchynka a soc zariadenie spolocna pre dve izby. Alebo potom chladnicka pre cele oddelenie. Svoju si z domu brat urcite nemusis😉
@adriannasvk dakujem za info...mala si aj kociar so sebou?
@veronika9389 nemala,chlapci uz boli vacsi, ked sme 1x sli ale mavaju pri malych detoch aj kocik v pohode.
@veronika9389 ahoj ja chodím s deťmi už 3 roky a vždy sme mali tú najlacnejšiu izbu ja teda neviem ale ja som spokojná je veľká čistá a na tie dni super cez školský rok máš výhodu ze je tam škola škôlka a teda deti majú program zabezpečeny v škôlke poobede už je na tebe môžeš ísť kam chceš ale do 6 by si mala byť naspäť a ja som tam mala stravu vždy odhlásenu a to co dostali sme ani nestíhali jest.. Kuchynka ma mikrovlnku a konvicu potom šálky a taniere a jasne kočík sme mali so sebou a aj odrazadla 😉
@monikka22 tak to super ste mi pomohli a kocik ste mali na izbe alebo kde ste ho odkladali?ja mam skor strach ci to s 3 detmi zvladnem co sa tyka kupania atd keby sme mali tu Dkovu kategoriu
Ahojte, viete mi povedať či sa dá odísť, ak sme v liečebnom pobyte, napríklad na víkend do bešeňovej? Je to možné alebo je to nejaké porušenie ich pravidiel?
Ďakujem za odpoveď
@cezar27 to urcite nie je mozne,po spravnosti by si mal kazde opustenie arealu hlasit sestricke. Kazdy vecer sa navyse podpisuju lieky. Takze nie je mozne ist na vikend niekam a este obzvlast pocas covid doby
@veronika9389 ja som bola s 4,5 rocnym a 12mesacnym. Izbu sme mali Dckovu, velku a priestrannu (najlacnejšia, oddelenie 4B). Stravu som po 2dnoch odhlasila a dojedavala som po detoch a to sme este jogurty doniesli aj domov. Kuchynku sme mali spolocnu na oddeleni, bola tam chladnicka, mikrovlnka, konvica, taniere, hrnceky a pribory. Mali sme 2kupelne na oddeleni rozdelene podla izieb. V jednej kupelni je aj vana aj sprchy. V druhej su 3sprchy a kazda izba mala vlastnu sprchu v tej kupelke. Maju aj vanicku. Kociar som mavala na izbe, na satni bol kociar iba, ked sme prisli zvonka (kvoli mokrym kolesam, boli sme v zime v ustave). Vysetrenia mali obaja vytery z nosa a hrdla, vzorku mocu a stolice, rtg, vysetrenie na cysticku ffibrozu a starsi mal este test na reflux (musel naplut do skumavky a platili sme zanho cca 13€) a cvicenia s fyzioterapeutkou. Je tam moznost dat deti do skolky, ktora je do 12tej. Syn tam niekedy chodil hned po ranajkach vtedy som ponho ja chodila, ked sme mali vizitu alebo vysetrenie alebo chodil neskor do skolky. Obcas sla ponho aj fyzioterapeutka a aj ho po cviceni odniesla spat do skolky. Poobede sme chodievali von kazdy den.

@adriannasvk chcela som napísať, ani jedno z troch deti nemuselo podstúpiť vytieranie palickami u dr..až na Šrobárov ústav, ale veď okej, treba vyšetriť.. s týmto súhlasím.. na čo som chcela celý čas poukázať je vytieranie paličkami koli kovidu kedze su na trhu aj certifikovane bezkontaktne pluvacie testy..koli tým deťom 🙏keďže je to ,,detský ústav,, 🙂