Šrobárov ústav v Tatrách. Skúsenosti?
Srobarov Ustav detskej tuberkulozy a respiracnych chorob v Tatrach
Mate niektora skusenosti z tohto zariadenia pre deti v Tatrach?
@bebina23 kef mas vszp nemusis posielat do poistovne a ziadat o schvalenie pobytu...nie su to kupele, je to diagnosticky ustav...viem,ze dovera to ma tak podmienene,ze najskor musia.oni schvalit a az nasledne si poslu poistenci navrh na pobyt do Srobarovho...ked to mate uz schvalene tak to posli
Kocky a chodite tam niekto cisto len na plucnu ambulanciu?
@adriannasvk to mi alergologicka kazala najprv do poisťovne zaniest, tak som tak urobila. Nabudúce už budem vediet.
@bebina23 dr casto nevedia spravny postup,nie su to kupele takze nemusis ziadost nosit do poistovne. Nabuduce uz budes vediet 🙂
ahojte, keď ste mali len to základné ubytovanie, boli tam uteráky?
@dubek @15barbara1512 my sme sa vratili a teda suhlasim s mamickami, co tiez neboli spokojne. Videli sme len 2 mlade a dost neskusene doktorky. Nepomohli nam a podla vysledkov z krvi je vsetko v poriadku a to ze dieta je viditelne chore to neriesili. Vraj je to chronicke a co oni s tym. Jednej mamicke sa bezocivo do oci lekarka opytala, ci si prisli len oddcyhnut? Deti s mnohymi zapalmi priedusiek aj po prekonani zapalu pluc ale ked vysledky z laboratoria su dobre tak v tom momente ste tam podla nich zbytocne. Skoda slov.... Mali sme velke ocakavania aki spickovi odbornici su tam. Vo Vysnych Hagoch vraj uz lezi cca 60 ludi s covidom, tak sme radi, ze uz tam nie sme. Pani Korenkova na prijimacej kancelarii nam zacala tvrdit, ze v ustave sa za vypisanie navrhu na pobyt u nich PLATI! No klamarka velka, vypisal nam prihlasku doktor Ferenc a nic sme neplatili. Takze Korenkovej neverte. Sestry niektore boli fakt mile no boli aj neprijemne. Silnejsia blond sestra nedokaze rychlo a takmer bezbolestne brat krv u deti, naopak, vysiva tam v rucicke co je fakt bolestive- skusenost viacerych mamiciek. Taktiez dietatu budu brat odtlacok akokeby na lepiacu pasku od konecnika. U starsich deti je to neprijemne, zvlast ak tam v miestnosti stoji este druha sestra a cumi neempaticky na to dieta ako sa musi predklonit so stiahnutymi nohavicami. Vsetky deti maju test na cysticku fibrozu, je to nebolestive cca 45 min akokeby hodinky nad laktom. Taktiez sme dostali na vyber zadarmo test na reflux s hadickou cez nos do zaludka myslim na 24h, alebo Peptest zo slin rano naplut do skumavky za 13 eur. Dali sme Peptest a sestricka nam dala podpisat Uznanie dlhu, kde nebolo napisane v zahlavi kolko penazi uznavame, ze dlhujeme. Ked som sa ohradila, ze ja nepodpisem ziaden prazdny sek,lebo nepotrebujem, aby sa mi o nejaky cas ozval exekutor ze som podpisala uznanie dlhu na sumu trebars aj 1300 euro... no to som rozculila druhu sestricku a zacala ma sikanovat.Takze citajte co podpisujete, Strava bola akokedy, cestoviny s makom boli tvrde nedovarene cele surove zlepence, no hlavne suche, takmer vsetci to tam nechali, grenadir bol iba o cestovinach s malymi kuskami zemiakov,1/2 malej uhorky a riadne stiplavy, zapekane zemiaky sme dostali z kraja priserne presolene, v nedelu bol rezen, z ktoreho este kvapala prepalena mast, pomlete kadeco do fasirok, na ranajky davali iba maly pasik papriky, pripadne 1/4 paradajky s jednym platkom syra, naslahane natierky,malo zeleniny no nie je to zdrava strava pre deti. Porcie take ako pre deti aj pre dospelych - lenze za 15 euro pre dospeleho. Ked si kupite v Smokovci denne menu za 7eur a pri vratnici bohato nalozenu bagetu ci wrapy za 2.20 tak sa viac najete a este vam z tych 15 euro zvysi. Caj nam rano nalievali do pohara takze sme mali studeny caj co ma uz fakt dopalilo, ked mam chore dieta a rano nikto netuzi po ladovom caji. Napisala som im to aj do knihy ktora je na mikrovlnke kde boli same srdiecka a chvaly vdaky do neba. Caj som si prihriala v mikrovlnke naco starsia servirka reagovala hundranim a demonstrativnym okamzitym vytiahnutim kabla od mikrovlnky zo steny. Polievky sme tiez mali letne az studene a to sme nechodili ako posledni na stravu. Servirky naberu polievky do misy a chodia nabrat presne jednu varechu kazdemu. Ak ste na 4B tak si pytajte izu na 4C pokial chcete mat viac sukromia. 4B je poschodie, kde su v prvej polovici chodby aj sestry. Nepacilo sa mi, ze sa mame prezuvat v miestnosti, ktora sa sice zamyka no skrinky tam nemaju vlastne zamykanie a nechat tam drahe topanky, botasky je poziadavka ustavu. Upratovacky umyvali stylom s jednou utierkou utrela najskor umyvadlo, potom wc misu zvonku aj vnutra, sedadlo, poklop a nasledne s tou istou klucky dveri! Pretocil sa mi zaludok. Nekurili kazdu noc, takze sme drkotali zubami a ja som zacala kaslat. Dieta len pridalo ku svojej chorobe.... Na oddeleni 4C su svetle velke izby na pravo chodby napr 205,206,207 - ta ma ako jedinna izba kuchynsky kut s chladnickou na izbe a izby nalavo su dost stiesnene male, boli studensie, za tie ieste peniaze, len s vyhladom do dvora a na hory. Organizacia dna je jedna velka katastrofa, vzdy o 17h musite prist podpisat sestricke info o liekoch a vysetreniach no sestra nedokaze poriadne informovat. Napr. rehabilitacna nas zastavila, ze kam ideme, ked o 8.10h sme uz mali byt pred telecvicnou, no nikto nam o tom nic nepovedal! V sob a ned sa podpisuje rano o 8h. V bazene sme boli iba raz no nebolo to vobec ako na propagacnom videu na web stranke ustavu, deti stali a drkotali zubami, teplota vody nebola vobec 33C ako tvrdili, rehabilitacna sestra sedela za stolikom pisala si nieco, neukazovala ziadne cviky pre tych vo vode a uz po 15min zacali uzimene deti vychadzat z bazena. V automate pri vratnici sa da kupit konvicka na vyplachovanie nosa za 14eur, v lekarni je to za 10 eur no rehabilitacna pozicia ak nemate. Uteraky davaju typu jeden maly rucnik, ktory vam nikto nevymeni. Takze urcite nedavaju osusky a vezmite si ich z domu. Dostanete iba mydlo a toaletny na izbe v 4B 4C. Pred sprchou v izbe nie su ziadne protismykove podlozky a vraj z generalneho odkazali ze ani nebudu, takze sa uz zopar deti tam na mokrej podlahe posmyklo a odchadzali s modrinami. No bezpecnost deti nie je pre ustav priorita! Nikde sme nenasli informaciu na dverach kedy sa dostaneme do toho krasneho dreveneho starobyleho kostolika, co je pri ustave - V nedelu je otvoreny o 9 hod a v utorok o 16h. Je nadherny a odporucam si ho pozriet. Medvede este nezalahli takze o 18.30h este jedneho nahanal - plasil zamestnanec po areali s autom. Na tyzdennik vam pani Korenkova vyda potvrdenie o pobyte, musite ho mat so sebou v pripade revizora. Tyzdennik stoji 7 euro na vlak. No vydava ho iba pokladna ktora je najblizsie v starom smokovci. V dolnom smokovi je iba zastavka vlaku. Listok sa da kupit jednorazovo aj cez sms-je to vylepene na prijimacej kancelarii. Deti do 6r nepotrebuju nic no nad 6r potrebuju preukaz s fotkou na bezplatnu prepravu vlakom, tak si to vybavte uz doma. Ak este ma nieco napadne tak to tu napisem, alebo sa opytajte.
Konvičku si na pobyt musime doniest, prosim poradi niekto?
@beika333 pisala som to v mojom prispevku vyssie, konvicku na pobyt by ste uz mali mat so sebou je to uvedene v pokynoch, v lekarni to stoji okolo 10 euro, v ustave pri vratnici v automate 14 euro-PRIKLADAM FOTO, prinajhorsom rehabilitacna sestra pozicia kym si ju nezabezpecite.
@majkabambulik a prosim ta, ako dlho ste tam boli - kolko noci? a aku kategoriu uubytovania ste mali? dakujem 🙂
@majkabambulik a este sa spytam, bazen je povinny, alebo nemusime tam ist vobec ak nemame zaujem? a co sa tyka tej prepravy vlakom, co je ten tyzdennik za 7 eur? to je pre koho? 5- rocne dieta bude mat zadarmo bez hocijakeho papiera, ak tomu spravne rozumiem, a rodic a starsie dieta potrebuju ten tyzdennik, alebo ako? kolko platime - iba jednorazovo 7 eur a cestujeme potom s tym tyzdennikom, alebo to zle chapem? dakujem za ochotu 🙂
@lissiak Boli sme tam na 8 noci, kategoriu sme mali 4C to je najkrajsie co maju, samostatne izby s 2 alebo 3 postelami, s vlastnym wc sprchou a tv, stol a stolicky, skrina vecsia a mensia typ botnika. Na chodbe je spolocna kuchynka s vysokou chladnickou BEZ mraznicky, s teplym cajom takze si vezmite termosku, s mikrovlkou, varnou kanvicou, taniermi a pribormi. Bazen je vramci poskytovanej rehabilitacie 2x do tyzdna, no kym dojdu vysledky odberov ze dieta nie je infekcne tak sa tam mozno dostanete iba raz ako my. Nic nie je povinne-staci to povedat rehabilitacnej, osusku pri bazene davala sestra, stiesnene prezliekarne, jedna sprcha, jeden susic, boli sme asi 15ti v 5m x 3m x1.20m chladnej vode. Zabudnite v tlacenici na plavanie.Da sa zakupit vstupne na namocenie sa v bazene v poobednajsich casoch na jednu hodinu 3 euro na dospeleho a 2 euro na dieta do 11.30h na vratnici sa musite prihlasit a vyplatit vstupne,vraj oni aj urcia presny termin o kolkej mozete do bazena na tu jednu hodinu, no nesli sme-radsej sme isli vlakom inam. Tyzdennik za 7 euro je iba pre dospeleho sprievodcu, na pokladni vam ho vytlaci a napisete si meno na ten tyzdenny listok. Potvrdenie od Korenkovej s datumom od kedy do kedy ste v ustave aj s menom dietata ktore sprevadzate ,taktiez musite nosit so sebou. Starsie dieta musi mat vybaveny preukaz ZSR tak ako som pisala. Potrebujete ist doma na vlakovu stanicu ku okienku, doniest fotku a rodny list, oni vystavia preukaz myslim ze to plati dietatu az do 16 rokov. S tym preukazom tiez sa vozi neobmedzene zadarmo tak ako to 5 rocne. S tyzdennikom sa tiez cestuje neobmedzene vramci tatier az po Poprad ci na druhu stranu Strbske Pleso. Neplati na zubacku ani na lanovky - tam su uz ine tzv. nekrestanske ceny....😢 Vlak od ustavu ide o celej 48 minute raz za hodinu do stareho smokovca kde mozete prestupit na vlak do lomnice, alebo ostat sediet a pojdete na stbrske pleso. Nazad prichadza vlak z toho smeru vzdy o celej a jednej minute. Cize najneskor musite sa vratit s vlakom co pride o 17.01h do dolneho smokovca, lebo o 17h sa mate hlasit u sestricky pocas pracovnych dni, no a od 17.15h sa podava uz aj vecera.
@majkabambulik my sme boli tiež nedávno na pobyte a ono si netreba mýliť liečebný ústav s hotelom raz je to nemocnica my sme boli na najlacnejších izbách na chodbách bola mikrovlnka chladnička konvica a teplý čaj stále my sme mali veľkú nádobu termo keď niečo nebol problém doliat do dotazníka spokojnosti som písala že strava bola naozaj vlažná takže s týmto súhlasím a tiež mi veľmi chýbal bufet aj keď bol predražený tak také drobnosti keď chýbali bolo to fajn tiež som im napísala že sme mali zimu ale tu záležalo na ktorú stranu boli okná my sme mali dozadu na horu a slnko tam nesvietilo susedia videli ihrisko a mali tam veľa slnka oni vetrali nonstop aj ďalší čo viem .. čo sa týka sestričiek my sme nemali prodlem zlepy robia bežné niekoľko rokov idete tam zistiť či dieťaťu niečo je nemali sme s tým problém pár sekundova záležitosť my sme bežné chodili podpisovať lieky aj okolo 18 nikdy sa mi nestalo že by k tomu mal niekto výhradu alebo by sa ma spýtal že kde som bola z vonku sme išli na večeru a potom k sestričkam víkend sme podpísali ráno a nikomu som sa už nehlásia do bazéna sme nešli keďže sme mali chladno na izbe myslela som si že tam bude zima takže sme to odmietli
@lissiak ja som si na prijmacej pýtala potvrdenia a dole v posledné kúpila mesačník za 10 € uz sme sa len vozili nemusela som riešiť žiadne lístky pre mňa deti majú zadarmo je to vlak takže klasika cesta vlakom všetko vieš odmietnuť do ničoho ťa nenutia my sme bazén nešli ale na paličky áno my sme boli 4x a vždy spokojnosť beriem to že som v nemocnici čo som sa rozprávala s mamičkami z oddelenia všetci sa zhodli že tie drahé izby sú zbytočne teraz oddelenie 1.B.a čo sa týka peeptestu /pouvaci test na reflux/podpísala som tlačivo s dlažbou sumou na úhradu nákladov spojených s vyšetrením za 13€
@majkabambulik no teraz som v miernom šoku a to nadšenie ako som sa tešila tak rýchlo opadlo 😒
@majkabambulik dakujem za vsetko 🙂 a dietatu sa neda vybavit ten tyzdennik? nemam cas uz vybavovat na ZSR listok...alebo da sa aspon kupit listok s platnostou na tyzden? aby som nemuela kazdu jazdu kupovat dietatu listok...
@dubek Nenechajte si pokaziť liecenie jednou negatívnou recenziou. My sme boli síce v máji a na oddelení 2A, ale nám sa páčilo a chceme ísť zas. Aj strava nám chutila vtedy, občas sa niečo našlo, ale nie je to 5 * hotel s all inclusive predsa. Všade bolo čisto, personál milý usmiaty, deti sa tam cítili dobre, to je pre mňa základ.
@majkabambulik k tomuto dodám len toľko neviem podľa čoho merias inteligenciu ale keby strávis po nemocniciach toľko ako ja za jeden rok vieš si porovnať nemocnice.. zažila som kadeco po nemocniciach tak naozaj spoločna sprcha má nevie vytočiť a práve preto že tam pomohli malej tak mi je jedno ze spím na nemocničnej posteli...ale možno vzdelaný a inteligentný ľudia potrebujú "kvalitné"postele ... Myslím že názor si spraví už každý sám
Na margo "Vsimni si, ze chvalia tento ustav mamicky, ktore su ubytovane v tych najlacnejsich izbach". Boli sme na izbe druhého najvyššieho typu - apartmán s vlastnou kúpeľňou a kuchyňou. Nam upratovačka nikdy neumyvala kľučky okakanou handrou🤦♀️ videla som ako dezinfikuju steny na chodbach. Preto hodnotim, ze tam bolo cisto. Tam bola negativna skusenost, ja mam pozitivnu. To z cloveka este nerobi menej vzdelanu osobu s nizsim zivotnym standardom. Ja sama som sa rok odhodlavala ísť ci neísť s detmi na liečenie a nebol to síce raj na zemi, ale bolo to fajn a nebanujem. Pridávam len svoju skusenost, každý nech sa rozhodne sám.

@bebina23 my sme nežiadali poisťovňu rovno sne návrh posielali do srobaroveho ale keď to teraz pošlete myslím že až február marec majú toho vela