Sťahovanie do Čiech s deťmi

alexandrahaspi
3. sep 2022

Ahojte, je tu niekto kto sa stahoval s detmi do Ciech? Ako ste riesili lekarov? Mojmu synovi teraz schvalili kupelnu liecbu, ma ju absolvovat do roka, ale ak sa od januara prestahujeme, vybavime si tam zdravotne poistenie, tak moze ist do tych kupelov? Alebo nechat este slovensku zdravotku? Lenze zas budem potrebovat ceskeho pediatra a vymenne listky od neho aby mohli deti chodit k logopedovi, na ortopediu. Take veci co chodia pravidelne. viem ze existuje to tlacivo, ktore sa da vybavit a potom preplatia zdravotnu starostlivost na svk/cr. neviem ako to spravit. Manzel pracuje v Cr od januara a ma tam poistenie, ja som teraz na UP a budem do februara poberat podporu, potom si hladat robotu v CR a asi az potom sa prihlasim do zdravotky… cize detom by mohlo trvat poistenie cezo mna na Svk, alebo cez manzela v CR. Budem vdacna za kazdu skusenost 🤗

kitycat
3. sep 2022

Ty ca do CZ zdravotky neprihlasis,ale zamestnavatel to hlasi

alexandrahaspi
autor
3. sep 2022

@kitycat ano ale teoreticky sa tam mozem prihlasit aj na UP, ked tam uz budeme zit. Kym si najdem pracu.

kitycat
3. sep 2022

@alexandrahaspi na cesky UP sa vies prihlasit az po odpracovanom roku v Cechcach, dovtedy si na UP na SK pokial viem

marioque
3. sep 2022

ak manžel v ČR pracuje a je poistený, vie ťa on ako nezamestnanú manželku prihlásiť v zdrav. poisťovni a budeš poistenec štátu. So sociálkou to takto nejde, ale zdravka to má inak ako na SK, nemusíš byť na úrade práce, lebo na podporu nárok nebudeš mať a robotu ti aj tak nenájdu, všakže 😉 takže si spokojne môžeš prácu hľadať sama a byť poistená skrz manžela.

S kúpeľnou liečbou neporadím, ale osobne by som najprv poriešila kúpele, keď ich už máte schválené, než absolvovať celú tú ceremóniu ešte raz v ČR, tu sú podmienky zas iné, nemusia ti ju schváliť vôbec.

alexandrahaspi
autor
3. sep 2022

@kitycat jaj dobre. Ale o mna ani tak nejde… a pokial viem aj na muzovu poistovnu sa mozu prihlasit deti a tusim aj manzelka nie?

alexandrahaspi
autor
3. sep 2022

@marioque ano, dakujem. V pondelok zavolam do kupelov, uvidim aky termin mi daju. asi ano asi potom pockam a detom zmenim lekarov az potom, len trosku sa bojim zit tam dajme tomu par mesiacov bez toho aby mali lekara. mozno kebyze si vybavim formular (tusim S2) zatial pre nich, ze by starostlivost v Cr preplacala este poistovna na slovensku, myslis ze takto by to slo?

kittykat22
3. sep 2022

@alexandrahaspi ja zijem v Prahe a teda zohnat pediatra pre starsie dieta tu nie je mozne. Bohuzial situacia je momentalne katastrofalna. Korunu tomu nasadila vojna na Ukrajine kedy prislo do ciech - hlavne Prahy desiatky tisic uprchlikov. Niektore mamicky vobec nezohnali dodnes pre svoje deti pediatra ani pedo zubara. Niesu miesta. Logopedia je tu 1x za 14 dni a niekde len 1x za 3 tyzdne. Bohuzial logopedov je tiez malo. Tiez budes musiet hladat kliniku kde ta vezmu.

kittykat22
3. sep 2022

Tym chcem napisat - ze je mozne, ze nezozenies pediatra v meste svojho bydliska.

alexandrahaspi
autor
4. sep 2022

@kittykat22 moje deti chodia k logo raz za 3 tyzdne a na prvy termin za caka aj rok. pediater som pocula ze je tazke zohnat ale zubar? fuha no ja neviem co pojdem k zubarovi s nimi dva krat do roka na slovensko? no pediater ratam ze nebude hned v obci, aj teraz chodim 20min k pediatrovi do Ba, lebo sme sa odstahovali. ale ako ze mamicky nemaju pre deti pediatra? Ved to je zakladna vec, to predsa musi mat kazdy. ako chapem ze musia mozno dochadzat niekam, ale mat ho musia 🤷‍♀️

alexandrahaspi
autor
4. sep 2022

@kittykat22 napr zubara mame v Bratislave kliniku kde chodia dospeli aj deti. tak to ma prekvapuje ze v Prahe a okoli by to bol problem. Budeme byvat v Jirnach. muz pracuje v Mladej Boleslavi. ja este neviem kde budem, tak som hladala nieco aj blizko Prahy a zaroven nech to je tych 35min do Mladej. No mam aj nervy, hlavne zo stahovania, ale zaroven sa tesim na novy zaciatok. Na slovensku to ide do kytek a uz pomoci tu neni 😀 muz je tam v praci spokojny, viac ako na Slovensku, mentalita ina, viac medzinarodny tim. Teba som postrehla v skupinke Minimalizmus. Strasne mam nervy zo stahovania lebo ideme z domu do domu a veci milioooon. Rozmyslam, ci neexistuje firma ktora nas zbali aj prestahuje 🙂))

blah24
4. sep 2022

@alexandrahaspi ja su ceska bydlici na slovensku. V cr nejsou vymenne listky 🙂

kittykat22
4. sep 2022

@blah24 su vymenne listky v CR. Ako na logo, tak na ortopediu, na neuro ... netreba napriklad na ocne alebo dermatologiu. ALe na vsetky specializovane vysetrenia listok treba.

kittykat22
4. sep 2022

@alexandrahaspi kazda firma ta zbali a prestahuje. Staci to zaplatit. Prinesu krabice, obalovy material a je to. Pediatra si vsetci objednavaju este pred narodenim dietata. Ja som volala ked som zistila, ze som tehotna k pediatrovi. Mala som stastie, ze mali este jedno miesto. Do skolky potrebujes trvaly pobyt kt. dostanes az po 3 rokoch pobytu v CR :-/ inak ti nevezmu dieta. K zubarovi dochadzaju mamicky z nasej triedy aj hodinu za Prahu. Beru si normalne volno v praci a deti beru zo skoly na cely den aby isli na kontrolu.

kittykat22
4. sep 2022

Situacia tu bola schodna tak 7/8r spat. Ale teraz nie je mozne nikoho zohnat. Nechapem co sa stalo. Ja mam kamaratku z Ukrajiny a ta tu prisla po zaciatku vojny a nezohnala ani pediatra ani zubara zatial.

alexandrahaspi
autor
4. sep 2022

@blah24 vazne? Lebo v skupinke na fb sloveniek zijucich v prahe mi pisali ze vymenne praveze treba k logopedovi, ortopedovi. Proste indikaciu. Aj ked nasi uz chodia na slovensku k tym lekarom, cize zbytocna byrokracia. Papiere maju. Ze preco to potrebuju… tak neviem 🤷‍♀️

alexandrahaspi
autor
4. sep 2022

@kittykat22 tak potom by tam ziadni cudzinci nechodili do skolok 😀🙈 ved existuje prechodny pobyt a ja som volala do skolky a ten staci. Xy ludi tam zije roky iba s prechodnym. ano vraj az po 5r sa da vybavit trvaly.

blah24
4. sep 2022

@alexandrahaspi aha tak to je pro me novinka, sestra zije v brne ale teda nic takoveho nespominala ze by nekdy potrebovala

kittykat22
4. sep 2022

@alexandrahaspi povedali ti, ze staci prechodny pobyt? Tak to si pamataj kto ti to povedal, pretoze ked pride na zapis, aby si vedela komu to hodit o hlavu. Valna vacsina cudzincov chodi do sukromnych skolok a rodicia to platia.

alexandrahaspi
autor
4. sep 2022

@kittykat22 ano mam to v emailovej komunikacii od riaditelky: Pokud Vás nájemce nebude chtít přihlásit k trvalému pobytu, tak je nutné mít alespoň nějakou smlouvu o pronájmu s jasně uvedenou adresou.
Nakoniec som jej pisala ze kupujeme dom a potom pisala ze TP alebo zmluva o kupe k zapisu.
No ale urcite si vybavime ten prechodny. idem jej napisat pre istotu, predskolaka mi vezmu a 3rocneho nie, ze az o rok maju kapacitu. Tomu poriesim sukromnu alebo budem este s nim doma. ano zistila som ze aj sukromne skolky su plne 😃 este v maji som zistovala, potom sme nevedeli kedy pojdeme, tak sme to odlozili a teraz sme to zasa zacali riesit ze teda ideme kupovat. v jednej lesnej skolke je na cakacke a uz sa im aj uvolnilo ale do januara neviem ako zas bude. No nervy stresy, ale verim ze to vsetko nejako dopadne. Asi ostanu deti este u nasej pediatricky, poriesime tie kupele a logopeda mozno zatial poriesim sukromneho, v Jirnach je anglicka skolka so skolou a tam sme uz boli pozriet a budu mat aj logopedicku, tak na prve mesiace by to bolo fajn. Opytam sa ci tam treba karticku poistenca. no miliarda veci na vybavovanie, ved asi to poznas ked si sa stahovala. Aj ked ja som isla po VS do Australie a bez deti to bol teda klidek tabacek 🙂

kittykat22
4. sep 2022

@alexandrahaspi pretoze v CR je zakon, ze deti s trvalym pobytom maju prednost. A neviem ci ides do Prahy, ale ludia tu dokonca prehlasuju deti na rozne adresy aby dostali deti do skolok. Riaditelka z vasej skolky musi mat malo deti - co je velmi prekvapive, pretoze je tu pretlak. Pisem ti to preto, lebo ja som takto volala na urad ohladne auta - ako vsetko bude ok. Pridem tam a povedali mi nieco uplne ine. spravil to naschval. Niektori ludia tu su neskutocni - povedia ti jednu vec a prides a povedia ti nieco uplne ine 🤯

Do skolky potrebujes papier od ceskej pediatricky - vyplneny ohladne ockovania. Neockovane deti do skolok nesmu. A musis mat aj kartu poistenca.

Tento problem bol - ale dalo sa tu fungovat. Teraz prisli desiatky tisic ukrajinskych deti a jednoducho tie miesta fakt niesu. Predstav si, ze v nasej spadovej skole losovali zo spadovych deti!! Ja som normalne trpla ci mi zoberu dieta do spadovej skoly 🤯🤯🤯

alexandrahaspi
autor
4. sep 2022

@kittykat22 ja som podavala uz v maji prihlasku do Brandysu (mesto hned pri Prahe), od slovenskej pediatricky. Jediny problem bol ze nemali pobyt. ale
Ze mam koncom augusta prist s pobytom a novou prihlaskou. No nakoniec ideme do inej obce, pisala som ze Jirny, hned pri Prahe. Mozno je to trosku ine ako v Prahe. Predskolaka vziat musia. mladsie maju kapacitu az od 4rokov. Tu v Ba a okoli je to podobny horor a rovnake s TP, mne tu nevzali dva roky syna kvoli tomu ze obec nam nebola schopna skolaudovat dom a nemohli sme dat TP. Tiez tu ludia prehlasuju adresy, to nie je len v Prahe.

Ano o ockovani viem.

kittykat22
4. sep 2022

@alexandrahaspi ano ano predskolaka musia - to je super, ze mas miesto. Prosim ta, TP ti daju po 3 rokoch, je tu zmena 🙂 Nemusis cakat 5. Ale musis mat pracu. Bez nej to nejde. To ti nedaju ani prechodny. Je super, ze mas dohodnute miesta aj lekarku. V Prahe je to strasne. Ja by som rada pediatricku zmenila - ale o tom mozem tak snivat.

alexandrahaspi
autor
4. sep 2022

@kittykat22 no ale vdaka za podnety, este si prezistim to s tym poistenim, ci pri nastupe uz musia mat ceskeho pediatra. alebo by postacilo zatial to tlacivo S2 (ze slovenska poistovna preplati naklady). lekarku este praveze nemam, to skusim poriesit… ale v Ba je to rovnako zle, na svk vseobecne je hrozny nedostatok lekarov, pediatrov je zalostne malo, beru strikne len podla TP. nekusala
Si pediatra niekde mimo prahy?
Stve ma to, lebo tu v Ba mame dobru pediatricku, imunologicku (co je strasne tazke sa dostat), aj inych. a teraz musim riesit vsetko nanovo. Mozno sa bude dat potom vyriesit ze niektorych si necham tu, co chodim raz za rok.
To som nevedela ze prechodny az ked sa zamestnam, ale dovtedy urcite ano, kym to budem riesit. Verim ze o rok takto uz budem v praci. ja som citala, ze treba na to zdokladovat ze tam 5r (po novom teda 3r) zijes-pracovna zmluva, najomna zmluva, vlastnictvo nehnutelnosti..

kittykat22
4. sep 2022

@alexandrahaspi nechcem behat s dietatom mimo Prahu. Ked nieco potrebujem a dieta je chore - co je chore nonstop tak niekam s nim ist hodinu sa mi nechce. Tam stravime 2h v cakarni a domov. To mi pride sialene. Uz ma 10 rokov, uz to pretrpim.

Pozeram na to online a tam pisu len zajistene ubytovani - ako PP tak TP. ALe ja viem, ze chcu kde pracujes. Nechapem preco to tam na tej stranke ministerstva nie je 🤔 Ja budem v decembri prave ziadat o obcianstvo, tak som tym vsetkym presla. Je mozne, ze sa zmenil zakon? 🤔🤔🤔

alexandrahaspi
autor
4. sep 2022

@kittykat22 ktovie ako to je. Inak moj starsi je tiez stale chory, ale od Corony vzdy len volam doktorke a vzdy nam da termin na cas, sople a kasle vacsinou len s nou skonzultujem cez telefon a nastastie nic vaznejsie nikdy nemame. Klop klop. teda je alergik a nabeh na astmu a tl riesim vsade mozne, preto aj dostal tu kupelnu liecbu v Tatrach, co strasne chcem ist a mam dilemu ako to poriesime ked od januara budeme v CR. Zajtra volam do kupelov kedy budu mat termin. ale tipujem to na februar… inak to sa cudujem ze u vas este funguju tieto plne cakarne. ach luto mi bude za touto nasou dr.

kittykat22
5. sep 2022

@alexandrahaspi bohuzial tu je stav taky, ze denne pride take mnostvo deti, ze to nema sancu dat na nejaky cas. Totalny maras. Vo finale bola este protivna, ze dieta nema CRP, co tam zase robim. Syn vymeskanych 300 hodin v skole za minuly rok 🙄

Ja budem prave ziadat o obcianstvo v decembri a chcu tam milion veci. Takze to bude vesele. Ked budes v Prahe tak mi napis, mozeme dat kavu ak budes chciet. Ak by som ti s niecim mohla pomoct, tak v pohode. Len neviem ako 🙂 Mozno len, na cudzinecku policiu sa hlasime cez portal - nemusime tam uz chodit a cakat 7 hodin s tym, ze ma mozno ani nevezmu.

alexandrahaspi
autor
5. sep 2022

@kittykat22 si zlata, dakujem a na tu cudzinecku sa treba nahlasit? Moj muz je tam od januara a nikam sa nehlasil 🙈

kittykat22
5. sep 2022

@alexandrahaspi nemusi - nie je to povinne. Ale vybav si to https://frs.gov.cz/cs/user tu sa registrujes/prihlasis, zadas cas kedy chces prist, donesies papiere a oni ti uz pomozu. Nemusis to mat. Ani TP ani PP a budete fungovat normalne. Ja som to roky nemala.
Ale radsej si to vybav. Muz ani moc nemusi - ale ty ako mas deti a potrebujes pobyty a vsetko, tak to urcite ries.

Nezabudni fotky priniest.

ellemell
5. sep 2022

Ak bude mať už českú zdravotnú poisťovňu, tak si myslím, že tento kúpeľný pobyt mu proste padne. Najlepšie by bolo, ak by ste ho mohli absolvovať ešte pred sťahovaním

alexandrahaspi
autor
5. sep 2022

@ellemell asi to tak bude, uz zistujem terminy, mozno budu este do konca roka. alebo januar a vo februari by som ho prihlasila do ceskej poistovne a pojde do skolky 🤷‍♀️