icon

Stali sa z vás minimalisti?

24. aug 2023

Ahojte baby, ste tu niektoré, ktoré ste sa stali z maximalistov, nákupných maniačok, minimalisti? Rozčuluje ma neustále upratovanie, dookola celý deň o tom istom, prať, sušiť, ukladať, hračky všade, detská izba ako po výbuchu, všetko všade... Už som si prečitala zopár blogov, youtube videá, knižka, len proste sa ešte stále neviem dokopať k " už stačilo, máme všetkého dosť ". Je mi ľuto vyhádzať hračky,aj keď viem, že sa s ňou nehrajú, lebo čo keď práve tá bude o mesiac chýbať... Napr. Milujem jeseň, milujem jesennú dekoráciu, dala som si stopku ju kúpiť, ale neodolala som,zas, nakúpila tekvicové obliečky, tekvice atď 🙁 teraz mám výčitky,zas...

Strana
z2
summer23456
24. aug 2023

Je tu skupina Minimalizmus, pridaj sa. Ja sa o to snažím, tento mesiac som tak riadne začala triediť, vyhadzovat a dala som si záväzok nič nekupovať čo nebude fakt nevyhnutné. Teda hlavne oblečenie.

viestta
24. aug 2023

Nikdy som nepatrila k maximalistom a ani nakupnym maniackam, takze vobec to nebolelo, ked som si pritvrdila rezim.

marcellka32
24. aug 2023

Choď tu do skupiny minimalizmus...a čítaj príspevky
Ľudia sú veľmi zahltení všetkým
Najprv musíš radikálne vytriedit a potom už nekupovať veci čo fakt nepotrebujes..ja nemám žiadne tekvice, jarné výzdoby...mám len pár vianočných ozdôb

autor
24. aug 2023

@marcellka32 a čo v takom prípade,ak milujem zariadovanie a dekorovanie? 😁 Ako s tým skončiť?

ruxandra
24. aug 2023

Skus veci, ktore ti je luto vyhodiť, ale ich uz nepotrebujes, darovať. Aj to trochu pomoze. Ja som sa posledne roky nastavila tak, ze vyhadzujem vsetko, co nepotrebujem a neviem uz pouzit. Neviem ako sa mi to podarilo a mam dost radosť z toho, ze mozem vsetko povyhadzovat 😅 takze aj potom v obchodoch pozeram na veci tak, ze “naco mi toto vobec bude?”. Rovnako aj ked si kupujem zasoby napr kozmetiky, tak mam uz v hlave to svoje, tesim sa ako to potom vsetko vyhodim 😀 najradsej by som vyhodila vsetko 😅 ale musim mat nejake oblečenie, nejaku kozmetiku, zasoby jedla a pod 😁 bavi ma proste zbavovat sa veci

martyzpp
24. aug 2023

My sme este nezacali ale obaja s muzom sa uz necitime dobre v preplnenom priestore. Akoby sme uz boli prestimulovani. Vsade nejake veci. Dobre sa citime v nasej kuchyni. Pred rokom sme ju prerobili, je tam len to co potrebujem a vsetko ma svoje miesto. Chystam sa pustit aj do ostatnych izieb ale pri malych drobcoch to ide tazsie. Ale naozaj vnimam to, ze veci mame zbytocne vela a ze ich stale musim upratovat co ma unavuje…co sa tyka nakupovania, neznasam to ale oblecenie treba, tak kupujem narozovo 2x za rok-v lete na jesen a zimu a koncom zimy zase na jar a leto (hlavne pre deti, lebo rastu ale ak treba doplnit nieco aj nam). Chcem si vytvorit kapsulovy satnik ale ide to dost pomaly. Este sa akoby vzdelavam v tejto oblasti aby som sa mohla do toho naplno pustit.

autor
24. aug 2023

@ruxandra
@martyzpp ďakujem vám 🙂
Áno,práve to,že mám malé deti, inak mám sto chutí povyhádzať celý dom. Po vianociach robíme vždy veľké upratovanie, vtedy dám dole všetku výzdobu,máme prázdny dom, vtedy sa nadýchnem, cítim sa sviežo😁 a potom zas dekorujem😁

andrea_82
24. aug 2023

K minimalizmu neporadim, ale hracky mozes rozdelit na 2 casti, jednu schovat a pravidelne im ich obmienat. Tak budu mat stale nove, neokukane, nebude treba kupovat nove.

marcellka32
24. aug 2023

Aj ja mám rada zutulnovanie interiéru, ale to neznamená že z každej sezóny mám jarné obrusy, veľkonočné ozdoby, letné vence, jesenné tekvice, milión návliečok na vankúš podľa obdobia.... načo...mám len vianočné

summer23456
24. aug 2023

@marcellka32 bože keď som našla cca 20 rokov, my sme žehlili tie obrúsky, dekorácie na Vianoce a raz som to zratala a narátala som vyše 60 kusov. Teraz už mama nemá našťastie nič z toho. Ja mám jeden gumený obrus v kuchyni a to je všetko. Mama tiež tak. Ale niekedy to bolo moderné, ženy vysivali a potom to bolo ľúto vyhodiť.

summer23456
24. aug 2023

Teda to neboli vianočné obrúčky, ale take celoročne, doma vyšívané.

marcellka32
24. aug 2023

@summer23456 to je jedno aké😉
Ja obrusy nemám, mne sa to nepáči..a celkovo keby k nám prídeš tak pomyslis,že niečo nám chýba...my máme všetko, len to je odložené a máme len to čo sa fakt používa.. všetko ostatné šlo z domu
Zato keby si došla k susedom-tak neprejdes ani cez chodbu, zapratany dom a to sú mladí ľudia

marcellka32
24. aug 2023

Neísť do obchodov typu tedi, KiK, pepco lebo tam je tých dekorácií hodne...

andrejka1974
24. aug 2023

Jednoducho si preved peniaze na na setriaci účet a povedz si že budem šetriť

summer23456
24. aug 2023

@marcellka32 no niekedy to ženy vysivali a dávali do "výbavy" keď sa dcéra vydala. Mojej mame to dávala starká, vysivala a potom všade obrúsky😂😂😂

andrejka1974
24. aug 2023

Ja jednoducho z mojich veci riešim tak,že ak to nemám na sebe 6 mesiacov ide to preč oblečenie po najmladšej vždy darujem a vermi veľa veci ubudlo hračky,z ktorými sa staršia nehrá jednoducho dám ďalším deťom a zase oblečenie často dostávam od kamarátok takže nové nekupujeme už roky vôbec

apolka77
24. aug 2023

@ruxandra normálne si ma rozosmiala
" najradšej by som vyhodila všetko" 😅
Presne tak sa cítim.

jaroe
24. aug 2023

s tými hračkami to môžeš spraviť tak, že časť ich odložíš, aby neboli na očiach a budeš po nejakom čase obmieňať. Možno sa s tým deti časom začnú aj hrať, lebo im budú vzácne ak nebudú stále na očiach. A teba nebude rozčuľovať to množstvo hračiek pohodených v izbe

jaroe
24. aug 2023

s tými dekoráciami, snáď len to, že nechodiť do tých obchodov a proste sa zaťať. Ak aj chceš zdobiť okrem Vianoc, aj Veľkú noc, Valentín, jeseň a čo ja viem ešte čo, tak obmieňaj, čo už doma máš, nekupuj nové. Alebo vyrábaj prírodné, tie môžeš potom vyhodiť a mať tak vždy iné

viestta
24. aug 2023

Autorka, ako terapiu odporucam ist nejakem skreckovi pomoct s upratovanim. Babka, mama... Napriklad pri malovani. Potom zistis co skreckovanie obnasa a prides domov s prestavenou hlavou. My sme boli babke upratovat byt kym bola v nemocnici, nasli sme v spajzi skoricovy cukor co pamatal este Husaka, dva miliony viecok od zavaranin... Pol roka po tej sokovej terapii som doma triedila a zistila som, ze uz to aj u mna zacinalo. Bola som dokladne vyliecena z hromadenia veci. Odvtedy kupim len to co naozaj potrebujem a bez vycitiek svedomia sa zbavim toho co uz potrebovat nebudem.
Dobra metoda je pri upratovani mat 3 kopky. 1. potrebujem, 2. nepotrebujem, 3. mozno sa zide. To co potrebujem vratit do skrine, to co nepotrebujem okamzite vynest z domu, to tretie odlozit na nepristupne miesto. Ak z tretej kopy za rok nic nechybalo, tak celu ju bez milosti vypravit z domu. Ak nieco chybalo, vybrat a vratit medzi to co potrebujem. Zopar takychto koleciek a zistis, ze mas doma prazdne skrine a aj tak mas vsetko co potrebujes.

marcellka32
24. aug 2023

@jaroe no Valentín som zabudla 🤣

marcellka32
24. aug 2023

@viestta až na to že tu 2. Kopu nepotrebujem môj muž nedáva 🤣 on to dá všetko do tej 3. Kopy a má to tam roky v garáži
Ja som rázna, a to ho občas rozčúli, lebo keď upratujem vie, že veľa veci pôjde do koša 🙂

mateson
24. aug 2023

Kde si kúpila tekvicové obliečky?😄

sonnenshein
24. aug 2023

Ahoj, ja som sice tiez prilis nenakupovala, ale zato mi bolo luto veci posuvat do sveta.
Ako bolo uz poradene - velmi pomoze ked to darujes, lahsie sa toho zbavis.
Dalsia vec co mi velmi pomohla bolo urcit co ma kde svoje miesto. Nezmesti sa mi dalsia kabelka do policky, kde mam kabelky? Zial.
Postupne sme tak pretriedili skoro cely dom, a obdarovali asi 30 rodin, ktorym sa tie veci zisli. Ak nevies ako na to sama, napriklad Tidies Ti pomozu.
Co sa tyka dekorovania, mne na potrebny cas pomohla hra na mobile, kde si zariadujes a dekorujes miestnosti. Doma to uz vobec nepotrebujem.

matkav21
24. aug 2023

Dekorovat sa da aj z prirodnych materialov, z toho co najdes v prirode a nemusis kvoli tomu nakupovat plno blbosti a zahltit si domacnost 🙂

autor
24. aug 2023

@matkav21
@sonnenshein
@viestta
@jaroe
@andrejka1974 ďakujem pekne baby 🙂
Mám aj také oblečenia, ktoré boli trošku drahšie, a je mi ľuto ich vyhodiť,hoci som ich nemala na sebe aj roky, tiež viem,že čo sa nepoužijem rok, to môžem vyhodiť, avšak vždy si poviem,čo keď mi bude ľuto a čo keď si za rok zmením štýl,a oblečiem si to 😂

autor
24. aug 2023

@mateson obliečky na dekoračný vankuš myslím, v sinsay,teraz majú super jesennú dekoráciu 😁
Darmo nechodím fyzicky do tedi či pepca, ak mám k dispozicii internet.nakupovanie 🙁 je ľahšie cez net,ako chodiť s deťmi...

kubkovamama
24. aug 2023

Kedysi som ficala na oblečení a topánkach.S príchodom blbeho životného obdobia som bola nútená skôr či neskôr prestať a to kvantum veci som jednoducho pretriedila.Do týždňa som si ani nespomenula,čo za veci to bolo,tzn.ze mi vôbec neboli treba.Dalsia etapa prišla so zmenou životného štýlu a prácou,dnes už málokde máš striktný dresscode.Jednoducho sa musíš odhodlať všetko rozložiť,poprezerať,čo si viac ako dve sezóny neobliekla predaj, daruj,vyhod.Bez ohľadu na značku a cenu.Nechaj neutrálne a vzájomne kombinovateľné veci a zvlášť veci na šport.Dokopy aj s topánkami by šatník nemal mať viac ako 40ks.To isté dekorácie,kraviny,hračky,ale deti to je trochu ine

katka700
24. aug 2023

Prepáč ale tvoj príspevok potvrdil to čo si myslím už dlhšie, takzvaný minimalizmus dnešnej doby je najvyšší level konzumu.
Vieš čo je skutočný minimalizmus? Keď máš tak málo vecí že rozmýšľaš kým niečo vyhodis či sa to ešte na niečo nedá využiť a kým niečo kúpiš tak si 5x premyslis či to naozaj potrebujes.
Nakupovanie rahor vyrobených v krajinach kde je v industrialnych oblastiach ochrana životného prostredia na úrovni 19 storočia a následné zbesile vyhadzovanie maskovane "venujem na charitu" a pocit morálnej nadradenosti ktorá z takzvaných minimalistov odkvapkava pri každom slove nemá so skutočným minimalizmom nič spoločné.
Kašli na "minimalizmus" a začni používať zdravý rozum. Vážne potrebuješ k životu tekvicové obliečky? Pochopila by som kebyže máš tekvice tak rada že sa na ne chceš pozerať veľkú časť roka.
To čo si nakúpila si nechaj. Všetko čo vyhodis je v podstate odpad, keď veci venuješ len presuvas problém na niekoho iného. Uložné priestory zorganizuj ich tak aby si vždy našla to čo potrebujes. Ak rada dekorujes využi to čo už máš, to čo nemás nahrad niečím iným alebo sama vyrob.
Ak si vieš udržať stálu hmotnosť nevidím dôvod vyhadzovat kvalitné oblečenie, móda sa vracia, to čo by si dnes neobliekla bude in za 5-10 rokov. Kvalitný textil vydrží desaťročia.
Keď ťa pri surfovaní eshopmi prepadne chuť niečo kúpiť, najprv zájdi do skrine a pozri koľko podobných vecí tam už máš.
Možno zistíš že najbližších 5 rokov nemusíš kúpiť žiadne dekorácie ani oblečenie.

letfenixa
24. aug 2023

@viestta vypratavala som dom po babke, kde bolo všetko, a nepomohlo mi to. Bielych bluzok tam bolo viac ako 100.
@andrejka1974 Akoby som mohla vyhodiť 6 mesiacov nenosene veci, keď plavky potrebujem len v lete?

Strana
z2