icon

Stali sa z vás minimalisti?

24. aug 2023

Ahojte baby, ste tu niektoré, ktoré ste sa stali z maximalistov, nákupných maniačok, minimalisti? Rozčuluje ma neustále upratovanie, dookola celý deň o tom istom, prať, sušiť, ukladať, hračky všade, detská izba ako po výbuchu, všetko všade... Už som si prečitala zopár blogov, youtube videá, knižka, len proste sa ešte stále neviem dokopať k " už stačilo, máme všetkého dosť ". Je mi ľuto vyhádzať hračky,aj keď viem, že sa s ňou nehrajú, lebo čo keď práve tá bude o mesiac chýbať... Napr. Milujem jeseň, milujem jesennú dekoráciu, dala som si stopku ju kúpiť, ale neodolala som,zas, nakúpila tekvicové obliečky, tekvice atď 🙁 teraz mám výčitky,zas...

Strana
z2
ahhola
24. aug 2023

Mam v rodine dve tetusky, obe 1940.
Jedna ma v domácnosti plechacik za prvú výplaty, hrnce svadobný dar, poháre durit, matrace ešte tie 3 "kocky" co bývali, sporák vzor 1977...oblečenie nekupuje,ponožky štopka... co došla do penzie. Ma na knižke 22 000...dobry adept na oblbnutie na vyhodenie majetku z balkóna

Druhá... 10 dní pred dôchodkom obhryza korky😃rozflaka aj svätého, inak je aj prajna, co návšteva Dr., to kávička, darček, uplatocek... Stávku je, pachtluje zo smejdami, objednáva chuyoviny. Sporak obmieňa 5rocne,aj matrace... co vidi v reklame musí mať.
Jej heslo.... Nakupujem, teda som. Deň bez nákupu je mŕtvy.

Jedna je fajn pre planétu a ekologiu.
Druhá pre slapanie ekonomiky.
Co poviete?

ivangeline
24. aug 2023

Ja som minimalista,kt prevalcoval manzel a deti. ;D Ale ja mam toho teda minimalne..

ruxandra
24. aug 2023

@apolka77 som rada, ze nie som sama s týmito pocitmi 😂😂

andrejka1974
24. aug 2023

@letfenixa myslím veci čo máš v skrini a nenosia ich napr.tricka načo dvadsať keď stačí desat

autor
24. aug 2023

@kubkovamama ďakujem👍

jaond19
24. aug 2023

Ano uz som minimalista, mna tie veci zacali postupne rozculovat, prerastalo mi cez hlavu udrziavat tu poriadok, plne skrine,rozne ozdoby,sosky, proste lapace prachu, vsade hracky, len som presuvala, co sa tyka oblecenia zacalo mi vadit nakupovanie, do obchodu uz nevkrocim, sem tam nieco z netu objednam, inak mam len par zakladnych kuskov.... hracky som nelutostne pretriedila ked boli deti v skole, dost mi k tomu pomohlo ze sme zrovna rok robili podkrovne izby a detska izba sa zrusila, tak som mala deti aj so vsetkym "bordelom" v spalni kde sa nedal spravit ani krok.... u nas sa toho neskutocne nazbieralo kazdy rok pocas vianoc lebo babky ako odtrhnuté z retaze.... aktualne sme doma piati a na plane je prerabka aj kuchyne, aj obyvacky, tak sa este bude vyhadzovat... pre mna je odstrasujuci priklad aj moja mama. 3i byt maju zapratany vecami este z r.1980, o pivnici ani nehovorim,lebo vsetko sa este raz zíde, pokazeny mixer, pokazeny vysavac, suciastky rozneho druhu ze by transformera poskladali... oblecenie po mne, po sestre, stare handry hadam aj po prababke kdesi má... zevraj som zla ked neodkladam vsetky zosity po detoch zo skoly... no aktualne mam odlozene iba ziacke knizky. Uz by toho bolo za 3 velké krabice a to este kopu rokov skoly pred nami... a kam s tym?? V pivnici by to navlhlo a splesnelo, v dome to nebudem prekracovat....

autor
24. aug 2023

@katka700 ďakujem. Som si vedomá toho, že musím svoj životný štýl zmeniť, a nie, nechcem sa biť do hrude, že som minimalista, proste ako inak nazvem nekonzumný život. Minimalizmus neznamená,že nemôže vlastniť nič,alebo nemôžeš mať doma dekoráciu. Znamená to vlastniť to, čo ťa naozaj ale naozaj robí šťastným, je to široký pojem. Ano,ako vo všetkom,aj tu niekto zachádza do extrémov, videla som video, kde žena mala v byte v obyvačke len jednu skriňu,stôl so stoličkami a pohovku, niči né... Ani kvet,ani obraz na stene, ani vankúš, proste nič... Tak to teda neni život, potom škoda sa narodiť,že si neužíva život... ja chcem len stopnúť nakupovanie, nemať haldu vecí,a neupratovať celý život... Chcem mať útulný domov bez zbytočností, preto hľadám inšpirácie alebo rady od ľudí, ktorý prešli z konzumného života na skromný...

autor
24. aug 2023

@jaond19 presne tak,ako píšeš,aj mne už vadí nonstop upratovanie, 500 hračiek, ktoré len rozhadzujú, a hrajú sa s nimi len minútku, nerobím nič iné dookola, len upratujem,som z toho nervózna... Ale asi ešte neprišiel ten bod, v ktorom sa s prepáčením tak naserem,že chytím vrece, a všetko povyhadzujem... Už som sa párkrát nahnevala, pozbierala všetko, dala do pivnice,ale po pár týždňoch všetko vrátila späť, lebo som ľutovala dcérku, že sa nemá s čím hrať 😁 a takto dookola... Škrečkovanie poznám od svorka, ten zbiera aj fľaše od vitamínov,však sa zídu aspoň na klince 😂 naši tiež odložili naše hračky, knižky, ktoré som pred párrokmi sama vyhodila z pivnice, lebo splesniveli.... Svorka odložila veci po synovi, a keď sa narodila naša dcéra, chcela, aby nosila jej otcove 30ročné oblečenie 😓

viestta
24. aug 2023

@katka700 vyhadzanie stareho a miesto neho bezhlavo nakupit nove nie je minimalizmus. Minimalizmus, alebo nazvime to aj inac, zodpovedne spravanie nie je ani to, ze dostanem zachvat a vyhadzem vsetko co mi v tom momente napadne lebo nevimem co...
Pri malom dietati sa napriklad nepotrebne oblecenie celkom naakumuluje aj ked si ustrazis nakupovanie, pretoze dietko rastie a uz to nepotrebuje. Vtedy je cas posuvat veci dalej, pretoze u nas dosluzili, inde mozu byt este uzitocne. Posunut tym, ktori ich este vyuziju. Vypravit veci z domu, vzdy neznamena hodit zodpovednost inemu na krk.
U dospelych ludi rozumne nakupovanie minimalizuje obsah satnika, maximaluzuje dobu vyuzitia kazdeho kusku, ale uprimne povedane, skladovat 20 rokov suknu s tym, ze moda sa raz vrati mi rozumne nepride. Najidealnejsie mat suknu, ktoru pocas tych 20 rokov mozes nosit, nie kazdy den, ale je pouzitelna pomerne casto lebo je nadcasova a kvalitna.
A uplne samostatna kapitola je dohrabat sa ku kvalitnemu textilu, niekedy je to priam zazrak ak take zozenies.

katka700
24. aug 2023

Nakupovanie stopnes veľmi ľahko.
Napríklad das si tie veci v eshope do košíka ale neobjednáš hneď, pozrieš sa či už niečo také doma nemáš, porozmýšlas či to naozaj potrebujes a využiješ. Ak tie veci naozaj potrebujes objednáš na ďalší deň.
Alebo keď sa chceš úplne vyhnúť pokušeniu tak si namiesto prezerania stránok zacvič, prečítaj knihu alebo čokoľvek iné len tie stránky neotvaraj 😆
Da sa to. Mala som doma strašnú zásobu kozmetiky, používala som to čo bolo pár mesiacov pred expiraciou a ako blbá stále kupovala nové lebo som chcela vyskúšať. Dala som si záväzok že si rok nekúpim žiadnu kozmetiku a vydržala som. Teraz keď som tie zásoby minula mám na neotvorenu kozmetiku 'do zasoby' len jednu malú krabicu a pokiaľ v nej nie je miesto neobjednavam nech by to bola akákoľvek super novinka či akcia.

autor
24. aug 2023

@viestta páčia sa mi tvoje príspevky,aj v iných diskusiách.. napísala si múdro

sandra49
24. aug 2023

@katka700 toto je naozaj krásne napísané 🙂😊 si v našej skupine minimalizmus? 😅 niekedy by som si k svojmu prispevku rada precitala aj takýto tvrdší racio komentár 😉 predsa len sme tam každá iná aj napriek tomu ze nas spaja jedno🙂

ckocka
24. aug 2023

Nekupujeme blbosti, ale bežné úžitkové veci ktoré už vlastním nevyhodím. Vždy keď sa zbavím niečoho čo som 10 rokov nepotrebovala tak o týždeň to musím kúpiť, takže už som poučená.

vreckovka2
Autor odpoveď zmazal
marcellka32
24. aug 2023

@katka700 takto fungujem už 2 roky

zeldia
25. aug 2023

Zbav sa peňazí, ak nebudeš mať peniaze nebudeš nakupovať. Bud odkladaj a šetrí, alebo pracuj menej budeš mať viac casu, slebo ich niekomu dávaj (deťom na účet na ich budúce bývanie, rodičom…)

ahhola
25. aug 2023

@jaond19.... To už sú slušní hoarder, ti vaši.
Pri takých len čakať, ze sa niečo stane a mesiac vypratavat potom. Môžeš skúsiť nejaký uskok pri najbližšej návšteve... Mama tu pokazenu elektróniku ti nafotím na Bazos, veľaudi sa tam zháňa po suciastkach,.... Potom akože.... jeden by dal 50€ za všetko. Daj zo svojho a zavez na zberný dvor. Možno sa chytia a začnú rozmýšľať co ďalej by "spenazili".
Ú takých sa ani dýchať nedá, lebo vzduch sa už nezmesti🤣

mateson
Autor odpoveď zmazal
mamatroch
25. aug 2023

Co sa tyka dekorovania, ja tiez rada vyzdobim byt, mam 4 plastove skatule (velkost podla vlastneho uvazenia) a v kazdej mam dekoracie na 1 rocne obdobie. Par vacsich veci vedla krabic, vsetko v ramci 1 malej skrinky vyslovene na dekoracie. Tym som limitovana priestorom. Ak chcem novu dekoraciu, smola, nezmesti sa - aj detom odmala vtlkam do hlavy. Co sa Ti nezmesti do na to urceneho priestoru, nema u nas miesto (takisto oblecenie, hracky... U nas neexist hracky po zemi, lebo sa nezmestia do policiek). Som v tomto nekompromisna. Ak chceme cosi nove - dekoraciu, oblecenie, hracky... Ok, ale za kazdu novu vec musi jedna stara prec (swap, predaj, darovanie...). Na predaj mam 1 stahovaciu kartonovu skatulu veci, co sa nezmesti do nej, ide prec nadobro (humana kontajner a pod.).

slniecko5
25. aug 2023

Čistý priestor znamená čistú myseľ.
Ktorá je pripravená na nové veci v živote.
Keď sme sa sťahovali, vyhodili sme z bytu 4 kontajnery odpadu, lapacov prachu, plus x mechov na darovanie.
Doživotne poučenie, ako už nikdy nechceme dopadnúť. Po smrti po nás ostane ozaj len odpad.

portret7
25. aug 2023

Mna k tomu nevedomky priviedla mama, všetko vyzdobené na každú ročnú príležitosť, všetko zapratane, všetko sa ešte zíde🙈nezbadala som to a povedala som si, že svoju domácnosť budem viesť inak. Kupim to, čo potrebujem. To, čo nepotrebujem, proste nekúpim. Samozrejme mám aj ja nejaké dekorácie na Vianoce a pod., ale malo, pretože potom domov nepôsobí vzdušne. Kupujem iba potrebné aj oblečenie, hračky,…triedim zasadne vtedy, keď mám na to naladu…vtedy bez milosti veci vyhodím alebo posuniem dalej.

summer23456
25. aug 2023

Ja som si uložila veci podla Márie kondo a tiez sa idem riadiť tým, čo sa mi už do krabice nezmestí, to nekúpim. Napr zmestí sa mi tam 7 tričiek, tak nebudem kupovať,keď nemám miesto na 8. Teda som odhodlaná na to 🙈😂

zeldia
25. aug 2023

@slniecko5 velmi veľa odpadu☹ to že to neako nie a nie pochopiť a stale mame všetci maaaalo peňazí lebo potrebujeme tie peniaze na odpad.

zeldia
25. aug 2023

Dekódovanie vyriešiš nákupom živých dekorácií do mesiaca proste bude z toho biologicky rozlozitelny odpad (jar prvosienky, hyacinty, leto hocičo co nasklbes na lúke pozor na chránené druhy, jeseň tekvicky gastany žaluďe, zima šišky vetvičky, celoročne rezané kvety do jednej vázy)

zeldia
25. aug 2023

@marcellka32 to nic mne raz došla známa - zberacka a pyta sa ma kde mám veci. Ja jej na to ja nemam veci🙂))) nezdá sa mi že by som chodila hola ani nevhodne oblečená ani nehladujem aj pohostiť viem aj šálku na kavu a tanierik na kolac čo som upiekla v rúre a peknej forme mám…

katkatt
25. aug 2023

@zeldia presne, ľudia majú prepchate domácnosti zbytocnostami. K mojej mame prišiel raz majster niečo opraviť a hovorí: "Vy ty ešte asi krátko bývate, že?" Ona: "Nie, prečo?" On: "Lebo tu nič nemáte...." Pritom má pekne, čisto a vkusne, bez rarohov.

Strana
z2