icon

Stane sa vám pri nákupe, že dáte dieťaťu rožok a zabudnete ho zaplatiť?

16. okt 2023

Stane sa vám pri nákupe že rožok dáte dieťaťu a zabudnete zaplatiť?

erikavesela
16. okt 2023

@martul samozrejme, ze by sa nemalo robit...ale zaujimalo by ma.. ty platis v restauracii pred tym ako sa najes?

vkatush
17. okt 2023

@erikavesela akurát včera sme sa o tom bavili. Otec keď bol na Ukrajine, tak tam mali taký "spôsob" v reštike, že keď si niečo objednáš, rovno musíš zaplatiť a až tak ti donesú.
Takže si objednali polievku, zaplatili, doniesli a tak si vyberali druhé jedlo a znova zaplatili a až tak doniesli.
Ale na SVK som sa s tým ešte nestretla 😁

sisaka
17. okt 2023

@erikavesela Koľko máš rokov, že si si ešte nestihla všimnúť, ako to funguje? Väčšina dospelých ma dostatok skúsenosti a vie ako to funguje v rôznych zariadeniach a podľa toho sa správa.
Ak si doteraz žila na opustenom ostrove, rada vysvetlim.
V obchodoch si najprv kúpime veci a potom si ich oblečieme, obujeme, zjeme, vypijeme atď, v zariadeniach rýchleho občerstvenia najprv zaplatíme, potom konzumujeme a v bežných reštauraciach s obsluhou najprv jeme a potom platíme. Ak si si nie istá pozoruj ľudí, drvivá väčšina vie, čo má robiť.

domininini
17. okt 2023

Autorka to si sem radsej ani nemala pisat lebo ta tieto dokonale mamky z modreho kona, ktore urevanemu a hladnemu malemu dietatu nedaju rozok lebo nejake pravidla musia byt, ukamenuju 🤦‍♀️😅 ked si prosi, nemam problem mu dat obycajny rozok ( ine nie) .. predstav si starsi ma 4 a uz si v obchode nepyta, pocka kym zaplatime .. ale mensiemu 1,5 to asi nevysvetlim ked je hladny .. vsak zut rozok v obchode nebude do dospelosti preboha .. nestalo sa mi to este snad ze som nezaplatila, nemyslim .. ale to ze sa to stalo tebe neznamena ze si zlodej .. sni neries taketo prkotiny 😉

oblecenie99
17. okt 2023

Ja môjmu nikdy nič nedávam, ale neriešim, ak niekto hej. Ale stalo sa mi raz, že som nezaplatila až jeden celý sáčok rožkov (asi cca 6 ks), lebo sme platili pri samoobslužných, zakecali sme sa s mužom, plus som mala na rukách malé dieťa, no a ten sáčok som mala zavesený na ruke, a zistila som to až doma. Kvôli tomuto som sa do Tesca už nevrátila a svedomie som vyriešila tým, že keď som tam naposledy nakúpila, tak polovica citrónov zo sáčku, ktoré som tam tiež kúpila, bolo plesnivých, tak som si povedala, že sme asi kvit 😶 Ehm, a pár krát som išla na čierno v MHD jednu zastávku. Na iné trestné činy si nespomínam

martul
17. okt 2023

@erikavesela reštaurácia a supermarket sú dve odlišné veci. Pozri si ich presnú špecifikáciu a na čo sú určené.

simonatom
17. okt 2023

Tiež som si vravela, že to nebudem robiť, ak raz budem mať dieťa. Mám dieťa, mám "iba" jedno a spravím to vždy, keď chce, je ešte maličké. Hovorím jej, že napr lízatko zaplatíme, potom dáme a podobne, ale kúsok toho rožka dostane, skôr, ako začne hystercit. Nikto ma nikdy za to nenapomenul a vôbec sa necítim ako sedlac, zlodej a podobne. 😁 skôr by som sa cítila zle vtedy, ak by som to nikdy v živote nikoho nevidela robiť a prišla by som s touto novinkou sama do našej kultury😂
A na otázku: ešte za mi to nestalo, nerobím to x rokov, pár mesiacov, možno sa mi to ešte stane.

kvetinka75
17. okt 2023

toto som nerobila ani ja. Nakúpila som a potom som dala dcére nech zje. Ale raz mi zostalo blbo v obchode a svoju vodu som mala vypitú, tak som si zobrala malú minerálku a odpila si z nej. Jasné, že som ju potom dala na pás a zaplatila.
Ak si zabudla, stane sa, človek sa zamotá, je v strese, nepozorný ale nerobila by som to. A ten argument so spoluobčanmi - to, že to naši spoluobčania robia, nie je pre mňa dôvod ssa po nich opičiť, miesto toho, aby s nimi robili poriadky, nebudem robiť to, čo oni.

kvetinka75
17. okt 2023

@tiezjedna tak reštauráciaa supermarket je snáď rozdiel nie?

erikavesela
17. okt 2023

@sisaka ty musis byt neskutocne primitivna osoba...teba napadlo, ze to bol sarkazmus?..ved dobre, aj taki musia byt medzi nami

erikavesela
17. okt 2023

@martul ty pises, ze nekonzumujes, kym nezaplatis...no evidentne to tak nie je...neviem, v ktorej definicii/specifikacii najdem sposob platenia...predstav si...aj mcdonald a podobne su "restauracie" a platis skor ako jes...

sisaka
17. okt 2023

@erikavesela

Sarkazmus (gréc. sarkadzein - zatínať do mäsa) je uštipačný, bezohľadný, zraňujúci výsmech sprevádzaný cynickým autoritatívnym postojom. Zvyčajne vyjadruje aj pohŕdanie. Na rozdiel od irónie, ktorá chce byť pochopená, sarkazmus komunikáciu skôr prerušuje a odmieta.

Neviem, kto je tu primitívny 🤔

erikavesela
17. okt 2023

@sisaka 🤦‍♀️...nie..to nebola ironia...ale kludne si mysli, co chces...pre mna je primitivne pisat tvojim stylom...mozem ta ubezpecit, ze viem ako sa kde a kedy plati...ked niekto napise do neba volajuci blbost, tak podobne reagujem...asi potrebujes niekoho ponizit, aby si mala pekny den...kludne si posluz..aj take diagnozy existuju...

lula313
17. okt 2023

Nestalo, nikdy nedávame detom jest nezaplatene produkty.

candii
17. okt 2023

Áno, ano stalo sa mi .. že som nákup zaplatila a zabudla som pri samoobsluznej nablokovat aj jednu kaiserku co mal mali a dokonca ma riešil za to aj SBS kar.. ako hanba hanbuca. Akoze zaplatila som tých 9 centov ale všetci cumeli 🫣🤣🤣

tiezjedna
17. okt 2023

@kvetinka75 áno je, samozrejme. Ale vážnosť agrumentu "zásadne až po zaplatení" s akou ho tu niektoré dámy prezentujú, je v kontexte jedného rohlíku (ktorý naprostá väčšina aj tak zaplatí), fakt smiešna.

misinka0611
17. okt 2023

@domininini Prosím Ťa a ty si myslíš že tie ktoré nedavaju deťom v obchode rohlíky, žemle, donuty tak majú v tom obchode hladné deti? 😅😅😅

h2
17. okt 2023

Dievčatá, ktoré tu píšu "argumenty" s reštauráciami, alebo s tým, že obchod pre jeden rohlík neskrachuje a podobne: keď chcete, dávajte svojím deťom v obchode jesť, či piť, keď to potom zaplatíte. Ale netvárme sa, že je to v pohode, bežné, normálne. Lebo nie je. V obchode sa neje. Nie je to reštaurácia. Svet sa pre to nezrúti, ani sa nič hrozné nestane. Ale napriek tomu sa to proste nerobí. Tak isto, ako sa nestane nič, keď niekto nepozdraví, či dokonca neodzdraví, nepoďakuje, nedá prednosť staršiemu, či muž žene atď. Nič hrozné sa nestane, všetci to prežijú. Ale už ma zaráža, ako veľmi sa tu niektoré snažia presviedčať ostatných, aké je to strašne normálne, bežné a kto napíše, že to nerobí, je tu označený za "dokonalú super matku" s ironickým podtónom. Veď keď dávate deťom v obchode rohlíky, tak im ich dávajte aj naďalej, sem do diskusie napíšte "dávam deťom v obchode jesť a piť, potom to zaplatím a mám v paži, čo si kto o tom myslí". Ale netvárte sa, že to je v poriadku. Nie je, aj keď sa na hlavu postavíte. 😉

akje
17. okt 2023

Ahoj @autorka. Ja som zvykla dat detom, ked sedeli v kocari a vzdy pri pokladni som aj povedala, ak nieco dieta zjedlo naviac.. Myslim, ze raz sa mi stalo, ze som sa pozabudla ale potom som sa vratila a doplatila..

Teraz, ked su deti vacsie tak vedia, ze maju pockat, kym zaplatime a spapaju si to az pred obchodom alebo v aute.

kvetinka75
17. okt 2023

@h2 mnohým toto nevysvetlíš, pretože si človek v dnešnej dobe môže robiť čo chce a keď tým neubližuje druhým, tak sa to berie ako v pohode, veď o nič nejde. V podstate by si tam každý mohol niečo otvoriť a zjesť a priniesť k pokladni iba prázdny obal. Veď prečo nie? Aj to by bolo pre niektorých úplne v poriadku.

modrykolibrik
17. okt 2023

@autorka nehnevaj sa ale to ta neospravedlnuje, ze si zabudla. Uvedom si, ze ked toto budu robit vsetci tak predavacka sa ti podakuje kedze jej vyskoci manko. Ja by som vtedy tym rodicom povedala svoje

saxana000
17. okt 2023

Chodim so scanerom tak to hned pipnem.ja si bezne aj mineralku otvorim a.cucnem.z.nej ked mi pride zle v obchode..ved to normalne zaplatim nevidom v tom ziadny problem

kvetinka75
17. okt 2023

@saxana000 ja si nosím malú fľašku s vodou stále v kabelke. Jasné, stane sa, že sa minie, ale to sa mi raz stalo, a musela som otvoriť jednu priamo v obchode.

sincerity
17. okt 2023

Úplne bežne dávam rožok, banán a vôbec, ale vôbec sa necítim previnilo. Nikdy sa mi nestalo, že by som zabudla zaplatiť. V reštaurácii tiež neplatím dopredu 🙂. Pozn. komentáre som čítala len na prvej strane.

kvetinka75
17. okt 2023

@sincerity tak by si vedela, že supermarket a reštika sú dve odlišné veci. Ale asi nie všetci ich vedia rozlíšiť. Reštika je určená na konzumáciu na mieste, kdežto predajňa n a predaj potravín a iného tovaru

zdenkak87
17. okt 2023

@sincerity ako zaplatis zjedeny banan ked je na vahu? 🤔
@autorka nedavam malemu jedlo v obchode. Ma 2 roky a stale mu opakujem ze papame po zaplateni.

h2
17. okt 2023

@sincerity Banán? Veď tie sa predávajú na hmotnosť. To ako zaplatíš?

tanyag
17. okt 2023

@h2 veď odvážim banán, nálepku nalepím na sáčok, dám dietaťu banán a sáčok pri pokladni nascanujem 😁 aspoň ja si to takto predstavujem...ale nerobím to...nedávam nič dieťaťu v obchode, je naučené, že sa najprv platí a až tak si to môže vziať...ale stalo sa mne osobne, že som brala 3 rožky a zavesila si to na ruku, robila ďalej nákup a zabudla na tie rožky, pri pokladni si to ani predavačka nevšimla...už som išla platiť a pozerám, že rožky mám...hneď som sa ospravedlnila, samozrejme zahanbená...predavačka sa len usmiala, nablokovala a život išiel ďalej...robí to zo mňa zlodeja? nemyslím...stáť sa to môže úplne každému...

h2
17. okt 2023

@tanyag Ahá, tak to som už dávno nevidela, vo všetkých obchodoch, kam chodím, sa tovar váži na pokladni. Ale áno, bolo to takto voľakedy v Bille aj v Kauflande.

tahomi
17. okt 2023

@tanyag a ked sa to vazi na pokladni priamo?