icon

Staranie sa do druhých. Prečo to robíte?

18. júl 2022

Baby prosím vás , tie ktoré túto vlastnosť v sebe máte , napíšte mi úprimne prečo to robíte ? Ja už neviem , všade aj medzi mojimi kamarátkami a nie najlepšími sú také baby ktoré sa starajú do mňa, a ja neviem načo ...načo hovoriť svoj názor na to , načo sa nepýtam , som rozhodnutá a dohodnutá s mužom tak že proste takto to spravíme a nie budú mi vraviet že nerobím dobre ,že to je sprostosť atd..napríklad ,dcéru dám na 4hodiny do škôlky , nie je to sprostosť , má ísť na celý deň ,lebo to tak má byť atď ...na druhý deň sa opýta zas či sme si to nerozmysleli...zas je to sprostost lebo poviem že nie s mužom sme tak dohodnutý ...načo to je dobre ? Veď ostanym to môže byť úplne ukradnuté , na koľko bude moja dcéra chodiť ...syna chcem dať do súkromnej školy , pozdava sa nám to , ešte ani neviem či tam pôjde a už mi rozprávajú že to je zbytočne a že to nie je dobré? Krista budú to platiť alebo čo? Načo ? Veď ja sa nepýtam na názor či to spraviť, nepýtam radu ...mne to lezie na nervy neskutočne , veď to je naša vec , pokiaľ sa opýta, odpoviem , ale nepýtam sa či to mám tak a tak spraviť , na to mám doma muža s ktorým sa dohodneme..ak toto niekto v sebe máte , prosím odpovedzte že načo to druhým robíte , načo to je dobre? Lebo okrem toho že to je plytvanie času , mňa to naserie nevidím iný význam

Strana
z2
autor
18. júl 2022

@jana_eyre_2 hej je to tak ,nikoho base rozhodnutie s mužom netrápia ,dokonca ani našu rodinu, či pôjde moja dcéra na pol dňa teraz do škôlky , netrápi ani riaditeľku tej škôlky do ktorej má ísť ..ale moje kamarátky áno ...lebo ich deti chodia na celý deň ..ok veď ja viem aaa???keď jasné poviem že sme sa s mužom dohodli a už to poviem 5krat tak,kde je problém ? 🙈

0silvia0
18. júl 2022

Ja uz ludi skor pozorujem... minule som isla v buse, stretla som znamu, matku spoluziakov (dvojicky, chlapec a dievca) mojej dcery zo zakladnej. Dali sme rozhovor, pytam sa jej ako sa maju, ako sa maju jej deti. Osobitne sme rozobrali chlapca, dievca, zdravotny stav tej znamej, lebo mala nejake potiaze. No jednoducho som asi typ, ktory vie pocuvat, lebo som si potom uvedomila, ze ona sa o mna, moje deti absolutne ani naznakom nezaujimala. Ani len zo slusnosti. Lebo mame priblizne rovnako stare deti, ja som mala 2 dni pred operaciou...
Mne to nevadilo, aspon som zas nemusela rozoberat svoju diagnozu, len som si to povsimla, ako rozne ludia vnimaju komunikaciu, niekto sa stara do druheho, niekto sa zasa o druheho nezaujima, treti len o sebe toci a druheho nepusti k slovu🤷‍♀️

elizita
18. júl 2022

naco sa bavis s ludmi, ked ta ich nazor nezaujima... to sa ich vyslovene mas pytat na ich nazor a ked sa nespytas a povedia ti aj tak, tak sa nemaju starat? hadam sme v slobodnej krajine, kde sa kazdy moze vyjadrit a rovnako kazdy moze aj nesuhlasit s niekym

autor
18. júl 2022

@elizita ja sa samozrejme pýtam kamarátiek aj na názor ,keď máme debatu o niečom ale nie to či moje dieťa pôjde do škôlky na 4hodiny ,na celý deň alebo vôbec...to je hádam rozhodnutie v rámci našej rodiny..a aj keď odpoviem pravdu tak načo sa do mňa púšťajú ..a keď im poviem že to tak s mužom chceme tak sa pustia ešte viac? Vtedy si myslím že netreba stále len svoj názor prezentovať

elizita
18. júl 2022

ved ide len o diskusiu a ty robis podla mna z toho dramu.. ked je toho uz moc tak ukonci diskusiu a hotovo.. pretoze pokial sa ty budes snazit vysvetlovat svoje rozhodnutie, dovtedy ti oni budu vysvetlovat svoj nazor.. to je prirodzene..

monika1308
18. júl 2022

A načo to tu riešiš ? To nie je plytvanie času ? Keď nevieš ako reagovať prečo im to rovno nepovieš že ich názor ta nezaujíma a ze to čo si povedala nebola otázka či robíš dobre ale tvoja a mužova úvaha a názor ta nezaujíma . Alebo možno to berieš príliš osobne . Ja ked niekomu niečo poviem a odpovie mi či mi šibe zr ona by to urobila tak a onak ja poviem, ze ja som ja a ty si ty a nemôžeme mať na všetko rovnaké názory 🙂 hotovo

autor
18. júl 2022

@elizita napr švagriná nedávala dieta do škôlky vôbec (ešte nebola povinná predškolska dochádzka)..hovorila mi že prečo a že tak sa so švagrom dohodli , mala som na to svoj názor , ale usúdila som zdravým rozumom že moj názor nie je potrebný pretože je to ich dieťa a ich rozhodnutie a môj názor ani nezaváži ani ju nezaujima..a áno normálne diskutujeme , o normálnych veciach , a ja sa jej opýtam aj na výchovu detí že čo a prečo ..

jana_eyre_2
18. júl 2022

@elizita názor sa predsa dá povedať aj bez toho aby si musela protistranu presviedčať o tom, že tvoj názor je správny..

Ja napríklad používam v komunikácii s druhými ľuďmi že keď mi vravia svoje plány, či čo robia aktuálne že im poviem svoj názor len keď sa vyslovene na môj názor pýtajú.. alebo poviem čo robím JA, nijako nekomentujem rozhodnutie druhých.. lenže veľa ľudí má pocit že keď sa s nimi bavíš, tak ti musia zhodnotiť tvoje konanie, či rozhodnutie akoby snáď priatelia boli od toho aby rozsudili ci sú tvoje rozhodnutia správne..

Tak ako tu vedľa diskusia o trávení času s deťmi - niekto rád chodí na výlety, niekto sedí doma.. kamarátka kamoške povedala, že je zlá matka lebo deti nebrava na výlety.. to je hnusne sudenie, ľudia sa vedia baviť aj bez toho aby posudzovali iny pohľad na život kamošov.. názor sa dá povedať aj bez toho aby mal človek pocit že je poucovany ako všetko robí zle..

basska_b
18. júl 2022

Tak... maju iny nazor ako ty, to sa stava. V opacnom pripade by na tvoj vyrok, ze chcete dat na 4 hod. do skolky resp. do sukromnej skoly, reagovali len "hmm, ok..." a za chrbtom by si o tebe mysleli, ze si divna a pripadne by ta s nejakou inou kamoskou rozoberali. Uprimnost neni moc cenena a oblubena vlastnost... oni sa do teba nestareju, len reaguju na to, co im v konverzacii povies (aspon tak mi to vyznelo). Neobhajujem, ja to nerobievam, len sa snazim pochopit

basska_b
18. júl 2022

Inak to, ze sa ta vypytuju, aby si zdovodnila svoje rozhodnutie, im mozno pomaha pochopit motivy tvojho rozhodnutia, ktore su im trosku zahadou. Napr. ja som nedala dcerku zatial nikdy do skolky, ma 4.5roka, som doma s mladsou...a som ochotna v tom pokracovat aj dalsi skolsky rok a kazdemu rada vysvetlim svoje dovody a spolocne zvazujeme pre a proti skolky, som otvorena diskusii (pricom mne stale vychadza viac nevyhod ako vyhod 🤣) ... a aj tak si robim po svojom

maulena
18. júl 2022

Moze pomoct aj ,,ja sa ta tiez nepytam kolko mas zubov,,...ale to uz sa ti viac asi.... neprihovoria.

cefka29
18. júl 2022

Ja som tiez maximalne alergicka na ludi, ktori nechapu rozdiel medzi tym ci im nieco oznamujes alebo sa na nieco pytas. Asi chybali v druhom rocniku na zakladke ked sa preberali oznamovacie a opytovacie vety lebo prave stali v rade na vsetku mudrost sveta 🤷‍♀️

mijo53
19. júl 2022

no nie je to dobre, ale jednou z vlastnosti ľudí je aj zvedavosť

kassandra25
19. júl 2022

No ja, alebo my, sa ta tu nato nepytame..... narážaš zrejme na nejakych svojich kolegov, rodinu, známych....

Moji známi tiez dávaju syna do sukromnej drahej školy a v živote som sa nato nespýtala/ nepovedala svoj názor. Môžem si iba pomyslieť. .....
Ale ty asi nebudeš mať všetkých pokope, keď sa tu pýtaš cudzích ľudí, prečo sa staraju a vyjadrujú ku svojim, tých, čo poznajú a pritom sa vyjadruju ku vám s mužom...... vieš, že nemusíš a nie si povinná o sebe - vás druhým rozprávať a ani odpovedať.

sickynickyobsadene
19. júl 2022

@basska_b ale škôlka je už povinná od 5 rokov,nie?lebo ani ja by som najradšej nedala,nosia tam choré deti a my sme potom stále chorý,ale to už je na inú tému...

ckocka
19. júl 2022

Sme sociálne zvieratá a vieme rozprávať. Staranie sa do druhých je prejavom našej sociálnosti, niekedy nežiadúci a niekedy veľmi potrebný jav. Niekto nevie odhadnúť správnu dávku starania sa, ale napriek tomu je záujem o druhého jedným z hlavných znakov našej ľudskosti.

Strana
z2