Starý dom alebo novostavba?
Ahojte, zacali sme s manzelom uvazovat o kupe domu. Najprv sme mali predstavu, ze kupime novostavbu, avsak ceny sa pohybuju okolo 300 000 a pozemky okolo 600m2, tak sme zacali pozerat aj starsie domy, ktore sa pohybuju okolo 240 000 a pozemky kludne aj 1600m2. Chceli by sme vacsi pozemok, avsak kompletna prerabka stareho domu bude velmi nakladna a bude sa to riesit roky...pri novostavbach sa zase trochu bojime ci 600m2 je dost...ci nebudeme casom lutovat, ci nam ten priestor nebude chybat. Na pozemky by sme chceli mat 1-2 stromy, nejaky zahradny domcek a mozno nejake vyvysene zahony. Zaujimaju ma nazory a skusenosti oboch stran, tak budem rada ak sa ozvete take, ktore ste isli do prerabky stareho domu aj take, ktore byvate v novostavbe. 🙂
@anonym_autor Pri kupe domu su dolezite 3 veci-lokalita, lokalita a lokalita😉
Na 1-2 stromy ti stačí bohato 600m 🤷♀️
@anonym_autor Pri kupe domu su dolezite 3 veci-lokalita, lokalita a lokalita😉
@dskjhfdlkdjhl Ved ano, aj pre nas, ale chcem vediet skusenosti ludi, aby som sa mohla popytat na detaily. Jasne, ze v prvom rade riesime lokalitu.
@anonym_autor čo znamená pre vás starý dom?
@anonym_autor čo znamená pre vás starý dom?
@katica06 Taky, ktory je po viac ako 20 rocnej rekonstrukcii, da sa v nom byvat, ale casom (alebo hned) to vsak chce komplet rekonstrukciu.
@anonym_autor my uz tretí rok opravujeme stary dom... Len my doslo ze aj ked to opravime vzdy to bude len stary dom... Uz by som sla so novostavby
@katica06 Taky, ktory je po viac ako 20 rocnej rekonstrukcii, da sa v nom byvat, ale casom (alebo hned) to vsak chce komplet rekonstrukciu.
@anonym_autor 6 árov je pekný pozemok a stačí, ja by som nemohla mať väčší lebo to obnáša veľa práce a čas mi je vzácny na iné aktivity nie okolo domu, volila by som nový s menším pozemkom, ale možno vy máte iné predstavy s pozemkom
@anonym_autor 600m2 je uplne v pohode. ak nemas v plane ovocny sad.
@anonym_autor novostavba je v obci alebo v satelite za obcov, ja by som i na to pozrela. Pozemok 1400m2 a nemám pocit, že je veľký. Asi je to tým, že cca skoro polovica je zastavaná, rôzne spevnené plochy, cesta parkovisko.
Ú mňa by rozhodla lokalita a i dopravná dostupnosť.
Zbytočne mi je dom novostavba za mestom teoreticky je to okraj mesta, kde nič není a v zime treba auto s náhonom 4x4.
@anonym_autor mame novostavbu,pozemok 680m2,mame tam velku terasu,zahony,okrasnu zahradu aj zahradny domcek,velku hojdacku so smyklavkou,pieskovisko aj bazen a stale dostatok priestoru aby sa deti vyblaznili.za mna bohate staci
Mam 700m2 a uplne staci. Velky pozemok sa na zaciatku javi fajn, ale ja osobne by som 1600 urcite nechcel. Casom ta to omrzi hlavne co sa tyka kosenia.
Ja mam okrasnu zahradu aj zahradny domcek a stale je co robit a to hovorim len o zahrade. Ak chcete na zaciatku dom prerabat tak pocitaj s tym, ze na zahradu casu nebude a kosit 1600 stvorakov, tak to si teda pekne uzijes 😎. S pribudajucimi rokmi to budes lutovat.
Stary dom moze byt dobra investicia, ale ten dom musi byt aj starany a nesmie byt zanedbany.
@anonym_autor môj manžel, stavbár, by Ti určite odporučil novostavbu. Určite.
@anonym_autor môj manžel, stavbár, by Ti určite odporučil novostavbu. Určite.
@ankare Vdaka, no ja som tiez skor novostavbe naklonena.
Mam 700m2 a uplne staci. Velky pozemok sa na zaciatku javi fajn, ale ja osobne by som 1600 urcite nechcel. Casom ta to omrzi hlavne co sa tyka kosenia.
Ja mam okrasnu zahradu aj zahradny domcek a stale je co robit a to hovorim len o zahrade. Ak chcete na zaciatku dom prerabat tak pocitaj s tym, ze na zahradu casu nebude a kosit 1600 stvorakov, tak to si teda pekne uzijes 😎. S pribudajucimi rokmi to budes lutovat.
Stary dom moze byt dobra investicia, ale ten dom musi byt aj starany a nesmie byt zanedbany.
@bu_bu_bubak To mas pravdu. Boli sme pozriet stary dom s takym velkym pozemkom a pacilo sa nam, ze by sme mali kde hrat bedminton, pes by mal super vybeh, dieta vela miesta na hru, ale dom bol v stave hned na prerabku a presne nad tym som premyslala, ze ak by sme ho rekonstruovali, tak na nic ine by cas ani nebol.
@anonym_autor mame novostavbu,pozemok 680m2,mame tam velku terasu,zahony,okrasnu zahradu aj zahradny domcek,velku hojdacku so smyklavkou,pieskovisko aj bazen a stale dostatok priestoru aby sa deti vyblaznili.za mna bohate staci
@simona92101 No presne aj ja si to nejak tak predstavujem 😃
@simona92101 No presne aj ja si to nejak tak predstavujem 😃
@anonym_autor btw,k tomu psovi a velkom vybehu- mame velkeho psa a jeho zahrada nebavi.s kym sa tam ma nahanat?sam so sebou?aj tak drichme pri terase a caka na nas aby sa slo von
@anonym_autor novostavba je v obci alebo v satelite za obcov, ja by som i na to pozrela. Pozemok 1400m2 a nemám pocit, že je veľký. Asi je to tým, že cca skoro polovica je zastavaná, rôzne spevnené plochy, cesta parkovisko.
Ú mňa by rozhodla lokalita a i dopravná dostupnosť.
Zbytočne mi je dom novostavba za mestom teoreticky je to okraj mesta, kde nič není a v zime treba auto s náhonom 4x4.
@zalka Ja by som chcela co najblizsie k mestu. Len tie ceny su prastene....
@anonym_autor 600m2 je uplne v pohode. ak nemas v plane ovocny sad.
@balerina2025 Ovocny sad neplanujeme, ale take 2 ovocne stromy, nejake nizkokmenne by sme chceli.
@balerina2025 Ovocny sad neplanujeme, ale take 2 ovocne stromy, nejake nizkokmenne by sme chceli.
@anonym_autor tak 600m2 staci uplne.
@anonym_autor 6 árov je pekný pozemok a stačí, ja by som nemohla mať väčší lebo to obnáša veľa práce a čas mi je vzácny na iné aktivity nie okolo domu, volila by som nový s menším pozemkom, ale možno vy máte iné predstavy s pozemkom
@alenka58 To mas pravdu. A toho casu nie je tak vela.
@anonym_autor my sme prerábali starý dom kompletne. Trvalo nám to pol roka 🙂
@anonym_autor my uz tretí rok opravujeme stary dom... Len my doslo ze aj ked to opravime vzdy to bude len stary dom... Uz by som sla so novostavby
@anonym_dd3279 My len kvoli vacsiemu pozemku premyslame nad starsim domom, ale asi mam skreslene predstavy aj o tom velkom pozemku. Mozno by to bolo naozaj skor na pritaz, kedze ked tak premyslam, tak toho volneho casu az tak vela nie je.
Nie je starý dom ako starý dom. My sme jeden pred 30 rokmi kúpili a naozaj, ako bolo povedané, tá prerábka je večná. Lenže je to dom z r. 1930, má svojho ducha, štýl, je kamenný, vysoké stropy... milujem ho. Napriek tomu, že je tam naozaj minimum pravých uhlov, skrátka je to "dom s charakterom". Ovšem dom z obdobia po r. 1950 by som nechcela. Pre mňa sú to zväčša škaredé kockodomy obecné, bez akéhokoľvek pokusu o kvalitnú architektúru. Skrátka funkcia bez estetiky (česť výnimkám). Takže pre mňa by boli dôležité lokalita, štýl/vek/architektúra a možnosti rekonštrukcie.
@anonym_autor btw,k tomu psovi a velkom vybehu- mame velkeho psa a jeho zahrada nebavi.s kym sa tam ma nahanat?sam so sebou?aj tak drichme pri terase a caka na nas aby sa slo von
@simona92101 Ved tieto skusenosti presne potrebujem citat, aby som mozno vedela, ako je to realne 😃🙈
Nie je starý dom ako starý dom. My sme jeden pred 30 rokmi kúpili a naozaj, ako bolo povedané, tá prerábka je večná. Lenže je to dom z r. 1930, má svojho ducha, štýl, je kamenný, vysoké stropy... milujem ho. Napriek tomu, že je tam naozaj minimum pravých uhlov, skrátka je to "dom s charakterom". Ovšem dom z obdobia po r. 1950 by som nechcela. Pre mňa sú to zväčša škaredé kockodomy obecné, bez akéhokoľvek pokusu o kvalitnú architektúru. Skrátka funkcia bez estetiky (česť výnimkám). Takže pre mňa by boli dôležité lokalita, štýl/vek/architektúra a možnosti rekonštrukcie.
@aniele No ved toto, ze sme zatial boli pozriet 2 stare domy a bolo to take, ze tu nieco prerobene, tam nieco vymenene, tu povodne....
Bývame v novostavbe, odporúčam novostavbu a 600m pozemok úplne postačuje, máme trochu väčší a mne osobne je to moc. Neholdujeme poľnohospodárskemu spôsobu života. To už je prežitok.
Budeš tomto čase vidieť rovnako, uvidíš sama.
@simona92101 Ved tieto skusenosti presne potrebujem citat, aby som mozno vedela, ako je to realne 😃🙈
@anonym_autor mám úžitkovú záhradu(nie ovocný sad max 10 stromov potom krícky asi tiež tolko)900m2 a okrasnú záhradu/dvor 400m2 altánok garáž bazén veľkú hojdačku (voľakedy sme mali 4)aj pieskovisko aj šmýkačku sme mali keď boli deti malé. Nenávidím anglický trávnik takže s kosením to nepreháňame, trávnik nepolievame. PS pes sa zahrá na dvore s mačkou.
asi si ešte nebývala v rod dome že? veď na veľkom pozemku budeš sreť ako otrok. starý dom tiež je na figu. starý je furt starý. rekonštrukcie bývajú náročné - nikdy nevieš čo všetko počas rek. na teba vyskočí.
radšej dom nový s menším pozemkom.
známy kúpil starý dom - ale taký starý že ho rovno zbúral a mal pozemok kde si postavil nový .
asi si ešte nebývala v rod dome že? veď na veľkom pozemku budeš sreť ako otrok. starý dom tiež je na figu. starý je furt starý. rekonštrukcie bývajú náročné - nikdy nevieš čo všetko počas rek. na teba vyskočí.
radšej dom nový s menším pozemkom.
známy kúpil starý dom - ale taký starý že ho rovno zbúral a mal pozemok kde si postavil nový .
@deti95060810 Praveze obaja s manzelom sme zili 20 rokov vo velkych domoch s velkym pozemkom. Potom sme sa prestahovali do mesta do bytu a ten priestor proste chyba. Ale to mas pravdu, ze sme sa teda omakali dost..vzdy sa nieco robilo, nikdy nebol klud. A ani moj rodicovsky dom aj manzelov ani teraz nie su v tip top stave..stale sa nieco opravuje.

@anonym_autor najdôležitejšia je lokalita