icon

Starý dom alebo novostavba?

29. júl 2025

Ahojte, zacali sme s manzelom uvazovat o kupe domu. Najprv sme mali predstavu, ze kupime novostavbu, avsak ceny sa pohybuju okolo 300 000 a pozemky okolo 600m2, tak sme zacali pozerat aj starsie domy, ktore sa pohybuju okolo 240 000 a pozemky kludne aj 1600m2. Chceli by sme vacsi pozemok, avsak kompletna prerabka stareho domu bude velmi nakladna a bude sa to riesit roky...pri novostavbach sa zase trochu bojime ci 600m2 je dost...ci nebudeme casom lutovat, ci nam ten priestor nebude chybat. Na pozemky by sme chceli mat 1-2 stromy, nejaky zahradny domcek a mozno nejake vyvysene zahony. Zaujimaju ma nazory a skusenosti oboch stran, tak budem rada ak sa ozvete take, ktore ste isli do prerabky stareho domu aj take, ktore byvate v novostavbe. 🙂

autor
29. júl 2025
@anonym_1121ea

@anonym_autor mám úžitkovú záhradu(nie ovocný sad max 10 stromov potom krícky asi tiež tolko)900m2 a okrasnú záhradu/dvor 400m2 altánok garáž bazén veľkú hojdačku (voľakedy sme mali 4)aj pieskovisko aj šmýkačku sme mali keď boli deti malé. Nenávidím anglický trávnik takže s kosením to nepreháňame, trávnik nepolievame. PS pes sa zahrá na dvore s mačkou.

@anonym_1121ea Ale tak to mas ovela vacsi pozemok 😃

anonym_1121ea
29. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_1121ea Ale tak to mas ovela vacsi pozemok 😃

@anonym_autor nebude to viac ako tebou spomýnaných 1600 m2

oriesocek
29. júl 2025

Akože pozemok max do 10 arov. Ak bude väčší, tak nič nebudete iba okolo neho robiť. Možno ešte skôr 600-700 m2. Mama ma veľký pozemok a teda roboty ako na kostole, ma aj stromy, aj tráva na kosenie, úžitková záhrada - veľká, pred domom úžitková záhrada…

sisska96
29. júl 2025

My máme prerobený starý dom. No nemenila by som + veľký pozemok

stankadu
29. júl 2025

Kupili sme starší dom, vtedy mal 40rokov. Bývame v ňom uz 20 r. a stále ho opravujeme. Raz výmena okien, raz ustredne kurenie, raz podpilenie domu (v dedine je vysoka spodna voda a dost nam vlhly mury). Este nas caka strecha a to sú dost vysoké investície zakaždým. Aj dispozicii domu sme sa museli prisposobit. Muz povedal, ze keby vedel čo to obnáša, radšej zbura celý dom a postaví nový. Lebo do noveho musis investovat hned a do opravy postupne a navyše sa v staršom dome skoro vždy vyskytnu skryté vady, ktoré sa ukážu až časom.

autor
29. júl 2025
@anonym_1121ea

@anonym_autor nebude to viac ako tebou spomýnaných 1600 m2

@anonym_1121ea Jaj ja som myslela, ze porovnavas s tym 600m2. Lebo teraz neviem ci si spokojny s velkym pozemkom alebo sa stazujes 😃

autor
29. júl 2025
@stankadu

Kupili sme starší dom, vtedy mal 40rokov. Bývame v ňom uz 20 r. a stále ho opravujeme. Raz výmena okien, raz ustredne kurenie, raz podpilenie domu (v dedine je vysoka spodna voda a dost nam vlhly mury). Este nas caka strecha a to sú dost vysoké investície zakaždým. Aj dispozicii domu sme sa museli prisposobit. Muz povedal, ze keby vedel čo to obnáša, radšej zbura celý dom a postaví nový. Lebo do noveho musis investovat hned a do opravy postupne a navyše sa v staršom dome skoro vždy vyskytnu skryté vady, ktoré sa ukážu až časom.

@stankadu Toho sa bojime pri starsich domoch. Boli sme pozriet 2 a obe tahali vlhkost a pri oboch nam povedali, ze je potrebne ich odvodnit. Tak to nas dost odradilo a presne toto sme hovorili, ze co dalsie by sa ukazalo pri prerabke.

autor
29. júl 2025
@sisska96

My máme prerobený starý dom. No nemenila by som + veľký pozemok

@sisska96 Ako dlho vam trvala prerabka? Pozemok nelutujes, ze je velky, ze treba okolo neho robit?

autor
29. júl 2025
@oriesocek

Akože pozemok max do 10 arov. Ak bude väčší, tak nič nebudete iba okolo neho robiť. Možno ešte skôr 600-700 m2. Mama ma veľký pozemok a teda roboty ako na kostole, ma aj stromy, aj tráva na kosenie, úžitková záhrada - veľká, pred domom úžitková záhrada…

@oriesocek Len ono problem je pri tych novostavbach najst vobec 600m2. Vela domov ma do 400m2.

cecilia29
29. júl 2025

Sestra ma 6 árov, ma malú záhradku, 2 stromy, sliepky, jazierko, 2 psov . Takto to stačí. My mame 16 árov (mame este prenajatych 30 arov). Mne je to male lebo chovám kozy. Ale ak sú predstavím, že niekto by na takom pozemku chcel 2 stromy a vyvýšené záhony, tak toho kosenia by bolo až až. Ale zase ...ak máš dieťa- deti , a široký pozemok, neskôr viez z toho urobiť 2 dvory. Čiže starý dov v dobrej lokalite a so širokým pozemkom nemusi byt tiež zla voľba. Hlavne ak je dom kvalitný- tzn nie je vlhký

stankadu
29. júl 2025
@anonym_autor

@stankadu Toho sa bojime pri starsich domoch. Boli sme pozriet 2 a obe tahali vlhkost a pri oboch nam povedali, ze je potrebne ich odvodnit. Tak to nas dost odradilo a presne toto sme hovorili, ze co dalsie by sa ukazalo pri prerabke.

@anonym_autor ved aj muz povedal, ze volakedy neboli take materialy a izolacie ako napr. dnes. A ked vies co na tom dome treba urobit, resp. kde je problem, vies si to na novom dome urobit poriadne a zabranit tomu (napr. vlhnutiu murov). Takze hlasujem za stavanie noveho domu 😉

darovanie
29. júl 2025

@anonym_autor Prerábali sme dom, pozemok máme 900 m2. Ak by som sa mala rozhodnúť ešte raz, tak ani starý dom a pozemok by som ja kľudne zvládla aj 500m2. Áno, na začiatku som si to s tou prerabkou aj pozemkom predstavovala úplne inak.

autor
29. júl 2025
@darovanie

@anonym_autor Prerábali sme dom, pozemok máme 900 m2. Ak by som sa mala rozhodnúť ešte raz, tak ani starý dom a pozemok by som ja kľudne zvládla aj 500m2. Áno, na začiatku som si to s tou prerabkou aj pozemkom predstavovala úplne inak.

@darovanie V com sa to nakoniec lisilo od tvojej predstavy?

autor
29. júl 2025
@stankadu

@anonym_autor ved aj muz povedal, ze volakedy neboli take materialy a izolacie ako napr. dnes. A ked vies co na tom dome treba urobit, resp. kde je problem, vies si to na novom dome urobit poriadne a zabranit tomu (napr. vlhnutiu murov). Takze hlasujem za stavanie noveho domu 😉

@stankadu To by bolo najlepsie, ale nie je to realne v nasom pripade 😃

darovanie
29. júl 2025
@anonym_autor

@darovanie V com sa to nakoniec lisilo od tvojej predstavy?

@anonym_autor Že dom budeme obývať a postupne si ho dorobíme a akú budem mať skvelú záhradu pre deti. Dom išiel do totálnej kompletky po 6 rokoch a na záhradu nebol čas a chuť a my sme vcelku akční, deti aj tak najradšej na ihriskách, najstaršia už s kamoškami alebo celá rodina výlety...

anonym_4ed294
29. júl 2025
@anonym_autor

@dskjhfdlkdjhl Ved ano, aj pre nas, ale chcem vediet skusenosti ludi, aby som sa mohla popytat na detaily. Jasne, ze v prvom rade riesime lokalitu.

@anonym_autor 590 metrov štvorcových pozemok, dom má 100 metrov štvorcových, je podkrovný, takže nezaberá z pozemku veľa, od prednej čiary pozemku je asi 4m, je na ňom dosť miesta pre orech v rohu (super tieň), hrušku, čerešňu, višňu, pár záhonov na zeleninu - mrkva, petržlen, kaleráb, pór, hrášok, rajčiny, papriky, aj dosť veľký trávnik, okrasné kvety, kríky. Samozrejme časť plochy je dlažba. Ani by som neuvažovala o starom dome a už absolútne nie o väčšom pozemku. Ja by som kľudne prijala aj o 100m štvorcových menší. Záhony a ovocné stromy plánujem zrušiť, nahradím ihličnanmi, roky budú pribúdať, sily ubúdať. 1600m v živote nie, ešte som zabudla na záhradný domček 2x3m

anonym_4ed294
29. júl 2025
@anonym_autor

@stankadu To by bolo najlepsie, ale nie je to realne v nasom pripade 😃

@anonym_autor ešte dodávam, že ak máš pozemok 1600m štvorcových a počas pracovného týždňa sa mu nemáš kedy venovať, potom príde víkend, kedy prší, opäť nič, tak sa ďalšie dva víkendy ideš sthať od roboty, lebo nevieš, čo skôr. A si uviazaná o dom, na výlety a relax ostane minimum času. Decká baví dvor pár rokov, potom utekajú za kamarátmi

andrejka1974
29. júl 2025

@anonym_autor veľa záleží od lokality od toho koľko peňazí chcete investovať a aj od toho či ste zruční alebo nie my sme kúpili pred 8 tokmi 2017 dom 100 km od Bratislavy starší dom a sami sme si ho rekonštruovali manžel je veľmi šikovný je stolár takže urobil nové okna dvere urobil aj dlažbu kúpeľnú elektrinu zateplil zatiaľ zvnútra sádrokartón spravil pridelil jednu izbu priečkou proste všetko sme si robili sami s pomocou deti pozemok mame 1300 dom 100 a kúpili sme ho za parádnu cenu 14900 EUR cena je správna necelých pätnásťtisíc aj s pozemkom a to mame plyn elektrinu obecnú vodu len mame žumpu proste sa nám to vyplatilo a investovali sme do toho 40 000 aj s betónovým plotom cez celý pozemok aj s novou strechou na celom dome a mame už aj 2 roky vírivku prekrytú takže sa nám to vyplatilo v dome sa dalo bývať ešte aj pred rekonštrukciou takže počas víkendov sme pracovali na vylepšeniach

anonym_24aa22
29. júl 2025

Osobne by som asi nekupovala stary dom bez toho aby som poznala jeho historiu. Prilis vela zlych skusenosti z okolia.

balerina2025
30. júl 2025

pri starych domoch je riziko ze ci su kvalitne steny, ci nie zu zavlhnute,
aj statika. urcite by som si na obhliadku zobrala dakeho profesionala. takztiez zistit spodne vody, ci nebyvaju problemy. pri podpivnicenych. to sranda nie je.

anonym_6a478c
30. júl 2025

Tak mne muz pri dome povedal:nedivaj sa na dom ako teraz vyzera ale ako ho prerobime.A po 10r uz mame skoro vsetko prerobene,teda este nas caka 5ta strana plotu,ale tam pojde nizky 150cm vysoky plot z betonovych dielcov,len tie diery na stlpy vykopat,to je makacka.Potom to je uz rychle skladanie.A robime si to vsetko sami.Este aj firma,co nam doviezla plot,muza chvalili ako to super rovno urobil.Aj tie ploty sme po castiach robili,takze videli muzovu robotu.To iste bolo aj zo zateplenim,firma uz len prisla natiahnut finalnu farbu,ale zase muz tiez robil roky,rokuce po stavbach takze toto ma ako relax,aj ked neboli ziadne dovolenky.Az kym som si nedupla a nepovedala,ze stop a teraz je cas mysliet aj na nas a na deti,a tak sme robili uplne pomenej a sli radsej na dovcu s detmi,nech ozaj nieco zaziju v detstve.
Takze asi skor do novostavby chodte,tam ozaj nebudete musiet ani prstom pohnut dlhe roky,okrem kosenia travy.No aj tu roboticku kosacku pustit a clovek ma travu raz dva bez pohnutia prstov pokosenu.

autor
30. júl 2025
@darovanie

@anonym_autor Že dom budeme obývať a postupne si ho dorobíme a akú budem mať skvelú záhradu pre deti. Dom išiel do totálnej kompletky po 6 rokoch a na záhradu nebol čas a chuť a my sme vcelku akční, deti aj tak najradšej na ihriskách, najstaršia už s kamoškami alebo celá rodina výlety...

@darovanie Aj nasa predstava o starsom dome bola nejaka taka, ale myslim si, ze realita je prave taka ako u vas. Ze uz ked ides prerabat, tak komplet cely dom a to sa taha potom.

autor
30. júl 2025
@anonym_4ed294

@anonym_autor 590 metrov štvorcových pozemok, dom má 100 metrov štvorcových, je podkrovný, takže nezaberá z pozemku veľa, od prednej čiary pozemku je asi 4m, je na ňom dosť miesta pre orech v rohu (super tieň), hrušku, čerešňu, višňu, pár záhonov na zeleninu - mrkva, petržlen, kaleráb, pór, hrášok, rajčiny, papriky, aj dosť veľký trávnik, okrasné kvety, kríky. Samozrejme časť plochy je dlažba. Ani by som neuvažovala o starom dome a už absolútne nie o väčšom pozemku. Ja by som kľudne prijala aj o 100m štvorcových menší. Záhony a ovocné stromy plánujem zrušiť, nahradím ihličnanmi, roky budú pribúdať, sily ubúdať. 1600m v živote nie, ešte som zabudla na záhradný domček 2x3m

@anonym_4ed294 To znie dobre, nejak tak si to predstavujem asi 😃

autor
30. júl 2025
@andrejka1974

@anonym_autor veľa záleží od lokality od toho koľko peňazí chcete investovať a aj od toho či ste zruční alebo nie my sme kúpili pred 8 tokmi 2017 dom 100 km od Bratislavy starší dom a sami sme si ho rekonštruovali manžel je veľmi šikovný je stolár takže urobil nové okna dvere urobil aj dlažbu kúpeľnú elektrinu zateplil zatiaľ zvnútra sádrokartón spravil pridelil jednu izbu priečkou proste všetko sme si robili sami s pomocou deti pozemok mame 1300 dom 100 a kúpili sme ho za parádnu cenu 14900 EUR cena je správna necelých pätnásťtisíc aj s pozemkom a to mame plyn elektrinu obecnú vodu len mame žumpu proste sa nám to vyplatilo a investovali sme do toho 40 000 aj s betónovým plotom cez celý pozemok aj s novou strechou na celom dome a mame už aj 2 roky vírivku prekrytú takže sa nám to vyplatilo v dome sa dalo bývať ešte aj pred rekonštrukciou takže počas víkendov sme pracovali na vylepšeniach

@andrejka1974 Sikovni ste 🙂 To sa vam super podarilo kupit 🙂 My sme sice manualne zrucni, avsak stare domy s velkym pozemkom idu napr. po 240 000 a nove s malym pozemkom od 300 000. V oboch pripadoch je to vysoka suma, takze uz samotna hypo je velka.

autor
30. júl 2025
@balerina2025

pri starych domoch je riziko ze ci su kvalitne steny, ci nie zu zavlhnute,
aj statika. urcite by som si na obhliadku zobrala dakeho profesionala. takztiez zistit spodne vody, ci nebyvaju problemy. pri podpivnicenych. to sranda nie je.

@balerina2025 Ved toto presne, ze zatial co sme boli pozriet, tak presne tieto problemy mali tie domy. Preto zvazujeme ci vobec este chodit pozerat starsie domy, kedze to vyzera tak, ze vrla domov s tym bude mat problem.

autor
30. júl 2025
@anonym_6a478c

Tak mne muz pri dome povedal:nedivaj sa na dom ako teraz vyzera ale ako ho prerobime.A po 10r uz mame skoro vsetko prerobene,teda este nas caka 5ta strana plotu,ale tam pojde nizky 150cm vysoky plot z betonovych dielcov,len tie diery na stlpy vykopat,to je makacka.Potom to je uz rychle skladanie.A robime si to vsetko sami.Este aj firma,co nam doviezla plot,muza chvalili ako to super rovno urobil.Aj tie ploty sme po castiach robili,takze videli muzovu robotu.To iste bolo aj zo zateplenim,firma uz len prisla natiahnut finalnu farbu,ale zase muz tiez robil roky,rokuce po stavbach takze toto ma ako relax,aj ked neboli ziadne dovolenky.Az kym som si nedupla a nepovedala,ze stop a teraz je cas mysliet aj na nas a na deti,a tak sme robili uplne pomenej a sli radsej na dovcu s detmi,nech ozaj nieco zaziju v detstve.
Takze asi skor do novostavby chodte,tam ozaj nebudete musiet ani prstom pohnut dlhe roky,okrem kosenia travy.No aj tu roboticku kosacku pustit a clovek ma travu raz dva bez pohnutia prstov pokosenu.

@anonym_6a478c Ja to fakt obdivujem, ak si to niekto vie takto vsetko porobit, klobuk dole. Muselo vas to stat vela energie. Len toto, ze to trva 10 rokov ako u vas a ja mam pred tym velky respekt. Moji rodicia zacali prerebat dom, ked som bola dieta a presne tiez tak to bolo, ze nikde sa nikdy nechodilo, lebo vzdy sa robilo len na dome a vsetky peniaze isli do domu. A uz s nimi davno nebyvam a dom stale nie je uplne hotovy. Toto ma uplne desi zazit znova.

autor
30. júl 2025

Dakujem vsetkym, ktori ste sa zapojili, dost mi to pomohlo 🙂 Skusim popozerat novostavby a mozno dame nejaku obhliadku, aby sme to videli realne, aj tie pozemky. Este by ma zaujimalo, ze vacsinou su tie novostavby tak mimo dediny, niekde na okraji, tak ti, ktori takto byvate, tak ci vam nevadi, ze je to tak odrezane, ze nemate po ruke obchody alebo skolky, skoly.

anonym_6a478c
30. júl 2025
@anonym_autor

@andrejka1974 Sikovni ste 🙂 To sa vam super podarilo kupit 🙂 My sme sice manualne zrucni, avsak stare domy s velkym pozemkom idu napr. po 240 000 a nove s malym pozemkom od 300 000. V oboch pripadoch je to vysoka suma, takze uz samotna hypo je velka.

@anonym_autor my mame sice okolo 600m pozemok a dom komunisticka kocka,ale teda uplne opacne robena,lebo vtedy sa stavalo,ze male izbietky a obrovske chodbiska,no dom postavili opacne,malinke chodbicky,dole obyvacka s kuchynou,tam sme len priecku zrusili a dalsia izba,kupelka a wc,a hore zase malinka chodbicka a 4izby a opet kupelka s wc,ale ten dom mal vtej dobe hodnotu 50tisic aj sme ho za to kupili,no dnes by mal aj 250tisic,mozno aj viac ale aj tak hypo je stale vysoka 175tisic.
Ani neuvazujte ist do starsieho za take velke peniaze a este dalsie tisice vrazat do toho,radsej tu novostavbu a bez vrazania dalsich penazi.Ano pomaly,postupne sme robili,niekedy bol rok,ze sa nic neurobilo,niekedy bol rok,ze dost sa toho porobilo.
Ale ako fakt je,ze teraz sa to ozaj neoplati,a este aj vrazad do toho.

3petka
30. júl 2025

@anonym_autor ale 600m2 aj s domom alebo ešte navyše 600m2.
So starým domom sú ťažké časy kým sa všetko prerobí a kde tu ti niečo nečakane vždy vybehne.
My mame 900m2 s domom, teda pozemok nám ostáva 500m2 čo je úplne ok a akurát. Mame stromy, ovocné kríky, zahony a aj dva polička. A kosenia kopec.

anonym_6a478c
30. júl 2025
@anonym_autor

Dakujem vsetkym, ktori ste sa zapojili, dost mi to pomohlo 🙂 Skusim popozerat novostavby a mozno dame nejaku obhliadku, aby sme to videli realne, aj tie pozemky. Este by ma zaujimalo, ze vacsinou su tie novostavby tak mimo dediny, niekde na okraji, tak ti, ktori takto byvate, tak ci vam nevadi, ze je to tak odrezane, ze nemate po ruke obchody alebo skolky, skoly.

@anonym_autor skolku mame v dedine,kusocek od domu,obchody s potravinami 2,aj postu,len skola tu neni ale mame skolu bud 5km v dalsej dedine alebo 3km pred nasou dedinou,alebo zase dalsim smerom tiez okolo 5km.Do prace to mam 15km,teda keby nejdem cez dediny 50tkou,co vecer porusujeme skoro vsetcia,prazdne cesty tak do 10min som doma,inac do 15min,len syn uz na strednej to uz ma horsie,lebo od nas musi ist vlakom do mesta a tak caka dalsi vlak do dalsieho mesta,kde chodi do skoly.No zvladli to ine deti,zvladne aj on,uz len tie 3r chodit takto do skoly.Sem tam ked nam zavola prideme po neho,ale uz si robi vodicak a po 18tke,si uz bude soferovat sam aj do tej skoly,ked bude chciet.