icon

Šťastné maminy - úspešné tehuľky s endometriózou

monika3
5. dec 2009

Tak kocky a sme tu, huraaaaaaaaaa.........uz len aby sme boli stale zdrave a stastne aj s nasimi deturencami 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵

evina0
25. aug 2010

@dahra az teraz citam o tych pluzgierikoch -aj Majko to mal ale bolo to vyparene nie s pampersiek lebo som davala pampersky stale aj napriek pluzgierom ale potierala som mu to kremom od Nivei na zaparenie a za par dni sme mali pokoj a to mal naozaj velmi skarede az sa mu kozicka tam cela osupala a odvtedy sme to nemali.
cajik som davala od narodenia feniklovy od Hipp granulkovy a dobre ho znasal.
aj mi mavame este aj teraz vyrazky po tvaricke aj za uskami uplne vysusene, ale zaberie mu nato jedine advanten krem od koznej ale to je hormonanly krem.len co ine ostava len mu ho dat az sa mu to neroznesie po celom telicku.staci potierat tak 3 dni aje to fuc lenze za necely tyzden to ma zase tak verim ze s toho vyrstie.

monika3
autor
26. aug 2010

ahojte prisla som pozriet ze ci uz ste maminy, vsetkym vam srdecne blahozelam 🙂 tak rychlo to vsetko leti ze sa ani nenazdam a uz aj vasi krpci budu mat rok🙂 🙂 🙂 🙂
nas chlapec uz teda nie je ziadne babenko, uz je to normalny cloviecik.... 😉 ked som si pozerala jeho fotky spatne tak sa mi ani verit nechce aky bol malinky, treba si to uzit lebo vratit sa to uz neda, tak snad mozno dakedy pri dalsom 😎
pa

dahra
29. aug 2010

Ahojte,
@evina0 - dufam, ze si uz Majko zvykol na to nove mliecko. So studenym potom skusenosti u maleho nemam. Moj mava dost casto studene rucky, ale to aj sesterkin, tak asi to babatka bezne mavaju.
Na zadok sme pouzivali imazol mast, tak to mu pomohlo. U koznej vo stvrtok mu dali borovu vodu a taku zltu masticku, takze uz je to o dost lepsie. Tuto noc sme vsak mali tazku, lebo dako "fufnal". Mala som pocit, ze ma nadchu a snazila som sa mu odsavat sopliky, ale nostek mal suchy a nic tam nebolo vidno. No stale som ho pocula chrcat a nevedel kvoli tomu dobre spat.
@monika3 - dakujeme, ako sa dari vam?

evina0
29. aug 2010

@dahra Majko chrci od malicka to mu robi vtedy ked sa mu dostane mliecko koli refluxu do dychacich ciest.aj huhnat vie ale to je vzdy ked ma hlboko v nosiku soplik a jedine odsavacka na vysavac mu to vytiahne.este aj casto prska ale to je tiez mliecko v dych cestach a drazi ho to.na toto mu nepomohol ani sirup na reflux, jedine je lepsie ze neplaceme 2 hod po napapani a nebudi ho stale ten reflux ale sem tam sa stane ze aj sirp vskoci spet ale s toho si hlavu neribimuz som stastna ze aspon trosicku je s refluxom lepsie.
no a na mliecko si asi stale telo nezvyklo lebo placeme pri papani s bolesti bruska a ked ho chytia krce tak placeme az sa dom ozyva a je az bordovy. aj dnes rano tak bolo az nevladal dychat ale to som mu dala aj rurku nech sa vykaka lebo odkedy sme presli na to vraj lepsie mliecko tak ma stolicu neskutocne tmavozelenu, pachne a na uvod treba rurku az mu akokeby stuplik pohnem a potom aj sam kaka.nevidim zatial ziadnu zmenua dnes som si povedala ze ak sa to do 2 tyzdnov nezmeni a budu problemy s kakanim aj tak aj bolesti bruska idem spet na obycajny nutrilon a hotovo. tam aspon sam kakal..musim letie lebo ho idem dat spinkat lebo je zase nevrly..

dahra
30. aug 2010

@evina0 - podla mna vsetky deti s tym refluxom maju problemy, niektore tazke ☹ a niektore takmer nebadatelne. Viem, ze ked po najedeni chrci, tak je to z mliecka. Drzim ho vo vyssej polohe, a ked si odgrgne alebo ked ho drzim 10-20 min., tak mu to prejde a uz je pokoj. Kychat som ho po najedeni este nepocula, skor ked sa zobudi a prebalujem a je trosku dlhsie hore, tak zvykne. Ja mam tu rucnu odsavacku - ked ma soplik dnu, tak odsajem a uz ked je takmer von, vytiahnem opatrne vatovou tycinkou. Chcela som kupit aj tu vakuovu, ale vtedy ked som hladala nemali a odvtedy som akosi uz nemala cas. Ale ak nas nudza prikvaci, tak sa urcite po nej obzriem.
Tie mlieka su dost casto asi viac trapenim a zaberakom pre babatkovske bruska ☹ ako pomocou. Sa obavam, ako to bude moj znasat, ked raz budeme musiet zacat dokrmovat. Uz aby to Majkovi preslo, lebo riadne sa natrapil za svoj uz takmer 3-mesacny zivot. Jedine pozitivum je, ze si to nebude pamatat. 😒
Ako sa ty vlastne pri nom vyspis, ked tolko place? Ked mu bolesti prejdu, ako dlho dokaze spinkat?
Nas mal zatial najdlsi rekord 6 hodin vkuse 🙂, to sa mu raz v noci podarilo. CEz den ma intervaly po takych 3-4 hodkach. V noci spi tak 4-5. Vecre ho ulozim, potom sa budi okolo jednej a potom nadranom okolo 5.30.

liviaf14
30. aug 2010

ahojte

@dahra to ti malý krásne spinká, aspoň pospíš s ním. náš malý mal kruté začiatky, tiež s refluxom, zlé noci, krátke spánky vo dne, v noci. teraz nám ide prvý zúbok, tak si znovu užívame uplačkané večery a prerušovaný nočný spánok. 😉

evina0
30. aug 2010

@dahra ja som zvyknuta na menej spanku od narodenia ale teraz mam kedy pospat.ked padne tak po 21.00 tak Majko zaspi, niekedy sa pred spanim vyplakal polhodinku az 2 hod a uz od unavy zaspal.teraz uz pred spanim menej place a staci mu ked si ku nemu lahnem a pritulim sa a prikryjem poriadne perinou aj ocka a pekne zabuva.ja si potom mozem ist pekne robit co cez den nemozem.u nas boli aj su zle len dni cez noc sa budi malinko a ked tak len na papanie.stava sa ze ma v noci prestavku aj 8 hod medzi papanim zalezi ci bol dlho pred spanim vonku a ako je po dni unaveny 🙂 jeho trapia len tie sproste krce v brusku inak je strasne zlatunky a velmi rad rozdava usmevy.az sa kazdy cuduje ze sa tak stale smeje a je im divne nahly a silny plac no teraz uz viem ze su to tie krce.mozem povedat ze je to lepsie ako ked mal mesiac vtedy to bol brutal a casto plakaval aj s refluxu.vtedy ma ani nenapadlo ze to ma a riesit sa to zacalo az ked sa mu stala ta prihoda co prstal dychat a omodrel..vtedy som vela hladal na nete a citala az sopm zistila ze Majko ma vsetky priznaky refluxu. 😒

dahra
31. aug 2010

Ahojte,
dnes sme boli na poradni, mame presne 1 mesiac a vazime 4410g (pri porode mal 3740).

Inak vcera som mu skusila spravit feniklovy caj, HIPP z lekarne, a necelu hodku po vypiti ho paradne prehnalo ☹ Takze asi jemu to netreba. Vratila som sa k harmancekovemu HIPP, na ten si uz pomalicky zvyka a raz denne vypije uz aj viac ako na zaciatku, ked sa pri flaske tvaril ako keby som ho nutila pit otravu 😀 😀

@liviaf14 - tak na tie zubky sa netesim ☹ Kde mu ide prvy zubok? Zacinaju vpredu? Hore ci dole? Som fakt zvedava, ake to bude. Som si myslela, ze zubky idu uz vo 4. mesiaci, ale som rada, ze nie tak skoro, ked kukam v pase, ze Tomasko ma uz takmer 7 meiacov. 😉
@evina0 - jaj, vy tak pekne spolu buvinkate, jasne, ze mu je tak dobre potom. Ja sa snazim maleho velmi nerozmaznavat, (co manzel aj tak robi 😀 😀 ). Teraz nie je problem nosit ho na rukach, co ma rad, ale ked bude o par kil tazsi, tak neviem-neviem. MM ho zvykne na rukacha aj uspavat. A v sobotu rano ho vzal do postele, ked mrncal. Pisala som, ze casto nevie spat od 6.00 do takej 8.30. V sobotu vsak s nim hned zaspal a dnes som skusila spravit to iste. V postielke uz plakal ako tur, ani cumel ani nic nezaberalo, tak som ho supla k sebe. V priebehu par minut uz krasne buval a nakoniec som zaspala aj ja a obaja sme sa zobudili pred deviatou. Ako nam bolo dobre. No a potom neucme ho ho na dobre 😝 😀

liviaf14
31. aug 2010

ahojte 🙂
@dahra tie čajíky, každému vyhovuje niečo iné, aj kamilkový je chutný a pekne vonia.
my po dnešnej poradni máme 7270 g a 67 cm. no zúbky presvitajú dva vpredu dolu, ale nevykukol žiadny zatiaľ a oplakané večery mávame teda poriadne, len to vydržať, stále sa utešujem 😀 😅
ten spoločný spánok, no mne o tom hovorte. už mesiac fungujeme tak, že spí tomino s nami v posteli, keď veľmi plače a stále sa zobúdza, keď sa nevie uložiť. aj častejšie už kojím v noci, aby sa ukľudnil a zaspal. dávam mu od smädu a od hladu v noci už 2x, doteraz v noci kojil iba raz a krásne spal, tie zúbky nám to všetko poprehadzovali, celý nočný režim a keď sa chcem vyspať, musím ho šupnúť k nám 🙂

evina0
1. sep 2010

@dahra citam ze pijete kamilkovy cajik- ved ten je prave na prehananie ja ho davam teraz Majkovi aby ho troska prehnalo kedze po tom novom mliecku ma tuhsiu stolicu. feniklovy mal vzdy raz a pil a pil by hio stale ale s neho skor prdka ako ho prehana..prto sa cudujem ze tvojho maleho s neho neprehana ale ako je fakt pravda ze kazde babo je ine 😉

@liviaf14 krasna vaha 🙂 mi sme tuto vahu maly pred takmer 2 tyzdnami tak som zvedava ako Majko zase pribral lebo v piatok mame poradnu a prve ockovanie 😅 chcem aby menej priberal ale zase neni tucny len je straasne velky a dlhy uz som videla aj babetka ktore mali takuto vahu ale boli ako gulky male 😉 pevne verim ze po tomto sopecialoe upravenom mlioecku bude menej priberat lebo ma uz boli s neho ruky ale je to moej zlaticko aj tak 😵 😵 😵

katie233
2. sep 2010

Ahojte 🙂. Tak som zavítala aj sem. My budeme mať v sobotu dva týždne. Ako rýchlo to letí.

Danka, ty už skúšaš aj čajíky? Ja som bola v tom, že keď je dieťa plne dojčené, tak iné nepotrebuje. My sme sa našťastie po príchode domov robehli s mliečkom, lebo chúďa malé si v nemocnici vytrpelo na umelej strave. Teda, Evi vôbec ti nezávidím. My sa zatiaľ budíme tak každé dve - dve a pol hodiny, nad ránom zvykne vydržať dlhšie. Ale máme problém, nedokážeme si odrgnúť. Zaspí mi na prsníku a potom nie a nie si odgrgnúť. Niekde som aj čítala, že dojčené deti nepotrebujú toľko grgať, lebo im to netečie tak ako z fľaše, ale aj tak mám strach. Tak ho uložím na bok, občas čosi vygrcneme, ale inak je pokoj.

Dnes sme boli na prvej prechádzke 🙂. Na začiatku sme akosi štrajkovali, ale potom sa nám to strašne zapáčilo a ešte sme spinkali aj po príchode domov. Tak sa tešíme na ďalšiu prechádzku, ktorú už dúfam absolvujeme s tatinom.

evina0
2. sep 2010

ahojte
mi sme mali dnes 3 mesiace 😵 😵 😵 neskutocne to leti a ocakavame uz lepsie aj s bruskom ked kazdy vravi ze to bola trojmesacna kolika. dnes plackal malinko takm uvidime co bude casom .uz badam lepsie len bertar moj maly zacal sa jedovat ked sa nudi sa treba sa mu stale venovat ale som rada ze uz nechyta ten razny plac co sa nedal utisit.zajtra nas caka prve ockovanie tak sa vobec netesim ked moze mat s toho aj horucky ☹ ale zvladneme to.len horsie je ze ak bude zly tak moc nespravim pri nom a nam idu zajtra pokryvat uz strechu a treba sa o nich starat a uvarit im..no nejak to zvladneme a ked nie manzel sa postara a mama pomoze pri vareni. som rada ze ma mi kto pomoct inak by som pri Majkovi ani pradlo nemohla ist vyvesat.velmi sa od narodenia zmenil taky vnimavy je a strasne rad pocuva a hra sa. a ked chce spinkat da mi to patricne najavo ze chce si lahnut do postele prykryt perinou a moje objatie len sa bojim aby som ho takto moc nerozmaznala ale zatial to neriesim 😉 aj mne to velmi pomaha dobit si takto energiu lebo neni nic krajsie ako spokojne babetko ked buvka 😵 😵

@katie233 ja som kojla ale aj dokrmovala no fenikovy cajik mi pil od 2 tyzdna a mal ho velmi rad.vtedy boli ale velke tepla a pytal si cosi tak som mu nedavala stale len mliecko ale aj cajik.ty ked dojcis tak co som mala maminky v okoli tak niektore davali cajik ine zase len prsnik ked drobci pytali.moc na vyber neni od narodenia mam dojem ze len feniklovy a harmancekovi cajik ine su az pre starsie deticky.mne s harmancekoveho zase Majka prehana ale davam mu ho hlavne koli tomu ze ked sme zmenili mliecko mal dost tuhu stolicu a dnes mi po cajiku sam kakal a az 2 krat tak som velmi stastna ze to ide aj bez rurky sem tam.

liviaf14
3. sep 2010

@evina0 evi, tak aj v tejto téme všetko naj k 3. mesiačikom majkovi, nech sa vám už všetky problémy a komplikácie vyhýbajú a nech ste už iba zdraví a spokojní.

evina0
4. sep 2010

@liviaf14 dakujeme.zacinam mat pocit ze Majko ma uz brusko lepsie len teraz neviem ci je to tym novym mlieckom ci konecne skoncila kolika.po porade s doktorkou asi skusim spet obycajny nutrilon co je aj odstatne lacnejsi a uvidime cim to je. ale na 9 dni este mame nove mliecko tak budem Majka pozorovat co a ako a uvidime.teraz letim dorobit obed a zaniest ho chlapom na stavbu- uz budeme mat domcek aj pod strechou tak som strasne rada 🙂 🙂

evina0
4. sep 2010

este som zabudla napisat -vcera mal Majko ockovanie do obidvoch noziciek a zatial sa drzi a neplace a nema ani teploty-klop klop a to vraj ze deti mavaju az horucky.snad uz ani nebudu.
dnes je hnusne pocasie boli sme na stavbe ale chlapi ani nepokryvaju co stale leje 😒 a to sme sa tesili ze dnes bude aj strecha
@liviaf14 aj mne uz Majko pcha cele ruky do pusy aj palce tak ze ho az natiahne a ked mu nedovolim jeduje sa betar maly.a zacal aj dos slintat 😀 a vyzaduje si aby sa s nim stale ktosi hral a rozpraval 🙂

liviaf14
4. sep 2010

@evina0 náš malý nemal žiadne problémy po prvom očkovaní, po druhej dávke v 5. mesiacoch sme mali zvýšenú teplotku dva dni a jednu noc, bol opišťaný, ale dalo sa to zvládnuť, nosili sme sa v nosiči a vydržali sme to.

dahra
6. sep 2010

Ahojte,
som tu nejaky cas nebola. Medzicasom sme sa od nasich pressunuli zasa do ZA na par dni, aby som vybavila lekarov a potrebne veci. Nas maly ma za sebou najazdenych viac nez 1000 km 🙂 ZA-RS a spat, RS-KE a spat a este kratsie cesty na pravidelne prehliadky a tak. Jedine stastie je, ze v autosedacke cely cas spi. Inak si neviem predstavit, ako by sme to zvladli.
Posledne noci celkom dlho spava. Predvcerom siel spat o 19.00 a zobudil sa 2.30. Vcera zas o 20.00 a zobudil sa 1.30 a potom od 2.00 spal non-stop do 7.30. Cez den je trosku viac hore, ale to som rada, ze spinka viac, ked treba.

Mame vsak trosku problem s chrcanim v noci, co ma mrzi. Viem, ze mu mlieko zateka do dych. ciest a pocujem, ako mu tam chrci, nevie to vykaslat odtial. Znie to, ako keby mal plny nos, ale viem, ze keby bol prechladnuty a mal sopliky, tak to nie len po jedeni. Stava sa mu to hlavne v noci. Davam ho potom lezat na vyvysenu plochu, ale to sa mu velmi nepaci a vacsinou aj tak nejako zlezie dole a je to este horsie. Stale spava v zavinovacke, bez nej mrnci, ale uz je dost velky, tak z nej v noci povylezie do pl tela a visi hlavou dole 🙂
@evina0 - super, ze sa to vsetko u Majka lepsi. Uz ti teda zacina viac vnimat, to je super. Viac bude prejavovat emocie a uzijete si ho lepsie. Nezavidim ti, ze mas este na starosti aj stavbarov, ale zasa odmenou vam bude spolocne byvanie. Hoci pomoc rodiny je velkym prinosom, co si uvedomujem, ked som teraz sama na byte. 🙂
Zaujimave s tym harmancekovym cajom, ze ho od neho prehana. Mpjho vobec, ale viem, ze moja stara mama si varila harmancek na prehnatie. ja ho mozem pit kolko chcem a nic. Takze to fakt bude rozne.
@katie233 - ja som zacala s cajikom asi od 2tt, ale najprv ho nechcel. Nechcel flasu. Doktorka mi odporucala davat mu cajik, alebo vodu. Sesterka dava vodu uz od porodnice. Rodila v horucavach a jej maly si na o zvykol a pyta. Moj niekedy pije cajik rozne, niekedy cely den nic, niekedy trosku a niekedy aj viackrat denne. Posledne "stiahol" takmer 100ml 😕
S tym grganim mam rovnaku skusenost, na zaciatku vobec negrgal, tak som ho davala na bok. Asi od tretieho tyzdna viac grga, ale to hlavne ked ho prekrmim. tak sledujem, aby na naraz vela nenajedol. Inak mne mlieko doslova strieka, takze ma co robit, aby stihal prehltat, pocas pitia mu aj dole licami tecie. Mu v kutikoch ust vidim, ako doslova peni.
@liviaf14 - uz mu vysli zubky?
Inak sme tu skoro same maminy chlapcekov. 🙂 Mohli by sa Vanesska a Prahaxx niekedy ozvat, ako sa im dari. 😉

evina0
6. sep 2010

@dahra to chrcanie mame aj mi a stale.pokial sa da treba aby spal na vyvysenom matraci az sa cosi zle nestane ked mu to mliecko zaskakuje.ja som to poriesila tak ze mame pod matracom velky vankus a kedze sa stale Majko zosupoval a prevalil na bok a az dole som ho vzdy nasla, davam okolo neho velky kojenecky vankus tak ze to co ma byt pod hlavickou je dole- cize ako U a uz tak necestuje 🙂 aj ked nohami vie vyliest na vankus ale neni aspon stoceny 😎
mne zase nechcel spavat v perinke ale zase je fakt ze bol v nej velky a nemalo zmysel ho tam tlacit na par minut lebo vzdy mi spodok vykopal a bolo.
ja som Majkovi musela prestat davat ten kamilkovy cajik lebo neskutocne mi ho s neho zacalo prehanat. uz mu netreba riedit stolicu lebo aj bez cajiku ju ma riedku a to ked ho zacal papat tak ho zapekalo- divne ze raz tak a raz tak.no uvidime ked sa vratime na obycajny nutrilon co bude lebo ja mam dojem ze toto nove mliecko robi vecsie zlo hlavne ked mu pohne s crievkami to je placu pokial sa nevykaka a zrazu rana ako s dela je je pokoj.len ked to tak dlho netrvalo 😒
drobcek takto cestuje? inak kazde dieta ma rado vozenie v aute lebo ja ked som uz nevedela ze co s Majkom tak sme sadli do auta a vozili kym neprestal plakat a zaspal 😀
tvoj maly je uz velky cestovatel ked takto daleko sa vozi 🙂 a co inak ste zdravucky?? vas to brusko netrapi? ci to len mojho drobca tak bantovalo brusko? ale aj kamoskinu malu tak bolieva brusko takze to neni ze to maju len chalani.
ja mam uz pokoj so stavbarmi aspon nacas, lebo uz mame dom pod strechou a vnutro idem manzel zatial robit co sa bude dat takze nacas je pokoj s velkym varenim 😉
prajem pekny tyzden aj ked vonku je uz riadna zima.

@katie233 a co Lukasko ako sa vam dari?

katie233
7. sep 2010

Ahojte 🙂). My sa máme zatiaľ dobre. Už sme si ako tak na seba zvykli. Malý si už začína budovať aký taký režim, aj keď posledné dni je cez deň už dlho hore, a stále sa mu treba venovať. Musíme ísť na nákup hračiek. Vyžaduje si veľa pozornosti. Ale to je dobré.

Danka, je som najskôr mliečko nemala, potom som mala taký problém, že som mala prsia stále naliate a bolestivé, musela som odstriekavať, inak by som sa z tej bolesti zbláznila. Teraz si to už ako tak viem korigovať. Strážim si hladinu pitia vody a mám to tak akurát od dojčenia k dojčeniu. No len keby si malý vypýta skôr ako za dve hodky, tak neviem, čo by som mu dala 😅. My máme stále ten problém s grganím. Niekedy si krásne grgne hneď po napapaní, inokedy ho môžeme nosiť a meniť polohu aj pol hodky a nič. A potom ho človek uloží a o chvíľu sa už začne pučiť a grckať. Tak som stále v pozore, aby mu nezabehlo. Už sme aj rozmýšľali, že tiež dáme čosi pod matrac, aby sa mu mliečko nevracalo späť. Ale vôbec nemám pocit, žeby pil nejako hltavo. Ale snáď to prejde. A malý ti už krásne prespinká. My sme hore každé tri hodinky. Ale dúfam, že sa budú časom intervaly predlžovať.

Vy ste teda riadny cestovatelia. My sme zatiaľ boli len na jednej prechádzke, samej sa mi akosi nechce a manžel teraz v robote doháňa zamškané za ten výlet do Číny. Tak chodí domov neskoro večer, ale povedal, že to len tento týždeň a potom by si zobral ešte dovolenku. Tak uvidíme.

Evi, vy ste už riadne veľký. A malý je strašne zlatučký. Stále usmiaty. Tak nech vám už dajú pokoj tie bolesti 😉.

prahaxx
7. sep 2010

@dahra no Danka, som doma sama, chodim ako strasidlo, akurat dnes som sa musela z poslednych sil pozbierat na poradnu, mala ma 4400g 55 cm, co je krasne, len za posledne 2 tyzdne pribrala len 200g, takze nutrilon mam po ruke a uvidim, ako ☹
psychicky stale bieda, ale aspon na cas sa mi podarilo "zbavit" sa babky prababky s ktorou som tu mala robotu a aj tak stiham cim dalej, tym menej.
v noci spinka, len od 4 rano sa mrvi - lebo kaka a to sa puci strasne, vysledny efekt nic moc, tak este dopomaham rurkou. stravu som upravila maximalne a stale je to rovnake. asi budem ten pripad, kedy proti vetrom nepomoze nic, len pockat a ked mi bolo v tehu zle az do 5 mesiaca, tak to bude podobne aj s malinkou. spapa rychlo pahltne, ale malo, lebo jej hned treba odgrdnut, tak dokojim, opat po chvilke pisti, dam odgrcnut, este ponuknem, este si doberie, dam odgrcnut, hodinka je zamnou a o hodinu treba zas 🙂 a to moc nepribrala, kojit chcem a chcem, tak uvidime. teraz mame skoro mesiac od doktorky pokoj, len vazit sa pojdeme
kupili sme v bazariku kolotoc, ten trosku zabral, aspon v tych 4 hodinach intenzivneho placu stihnem odbehnut na wecko a pre rohlik s meltou, na kolotoc reaguje hlaskou gi gi, tak to ma vie potesit pri srdiecku..
nici ma, ze hoci je manzel doma kazdy den, nevydrzi s malou viac ako 5-10 min.. ach jaj ☹((
caka ma kontrola po sestonedeli, kedze citim intenzivne menstruacne tlaky a hormony sa nie a nie ukludnit, asi ma nic dobre necaka..

prosim Vas: ako prebieha kontrola na gynde po 6t? aj moc, tlak, vaha?

prahaxx
7. sep 2010

jedna fotka z krstu 🙂

dahra
7. sep 2010

Ahojte,
my sme dnes boli v ZA prvykrat na prechadzke. Konecne si tam pospinkal, lebo ako sme prisli do bytu, tak cez den ho vselico rusi a nie a nie dlhsie si pospat.
@evina0 - sesterkin maly tiez nebol v perinke, boli horuce dni a on si privykol spinkat bez. ked videli mojho, tak sa stari rodicia "montovali", ze ma spavat ako nas. Skusali ho teda znova naucit, tak v noci ju znesie. Teraz pouzivame uz tu dlhu zavinovacku, vankus je aj nasmu maly. Spodok mi nikdy nevykopal, ako tvoj, ale doslova sa "vykuklil". Raz v noci som ho nasla spat s nohami vylozenymi na nom, vankus drzatl cely, zaviazany, ale nas maly z neho vysiel ako motylik a ked som mu chytila rucky a nozky - ako lad, tak to bola posledna noc vo vankusi. Teraz pouzivame len tu zavinovacku a ked je chladnejsie, prikryjem ho dekou.
No nastastie s bolenim bruska problemy nemame, skor je citlivy na pokozku. Co sme boli u koznej lekarky, diagnostikovala mu seboreu. Koncom augusta sa mu urobili obrovske zlte supinky po cele, vyzeralo to hrozne. Teraz to ma na lickach a za uskami, na cele sa mu to zahojilo. Tak natierame borovou vodou a mastickou, co nam dala lekarka. Aj na zadok si musime davat pozor, ked sa pokaka, tak ho vzdy supnem pod vodu, lebo staci trochu zanedbat a znova to hrozne cervenie.
Ten kojenecky vankus je dobry napad, skusim sa aj ja po nom poobzerat. Ja ho zatial len obladam vakusikmi dookola, ale nie je to ono. mam dojem, ze je to dost makke a nie dobre na chrbticu.
@katie233 - to pucenie poznam, aj nas to robi. Zistila som, ze ho vtedy tlaci od zaludka, lebo presne tak - niekedy z neho vytecie aj mlieko a niekedy ho vtedy zdvihnem a poriadne si grgne. A ked sa mu chce strasne spinkat a puci sa, tak potom ho tazko ukludnit, ho schyti taka "nerva", ze bije ruckami okolo a casto aj seba trafi. Taku zlobu schyta, ked sa mu nedari zaspat. To potom len tisime dudlom a najprv ho tak zlostne "zuje". Je to az na smiech, tie jeho zvuky. Potom ho vacsinou ukludni.
S naliatymi prsiami som mala problem hned v nemocke na druhy den. To bolo doslova peklo a prvy tyzden som nic ine nerobila, len odsavala. Sesterkin muz si robil zo mna srandu, ze bude chodit s kandlickou po mlieko a budu robit palacinky 😀 Sem-tam som jej aj zvysne mlieko dala, lebo my sme to aj tak vylievali, malemu bohate stacilo, co sa napil.To som skoro nic nepila, bola som totalnene dehydratovana. Stacilo par glgov a behom minuty som citila, ako sa nalievaju. Asi po dvoch tyzdnoch sa mi to upravilo tak, ze som nemusela odsavat tak casto, ale stale sa nalievali dost a tvrdli. Asi posledny tyzden je uz take obdobie, ze mozem povedat, ze je to uz normalne a nemusim sa tolko sledovat.
@prahaxx - to mas tazke, ze si sama. Ak si sa este musela starat aj o babku, tak robota navyse. Mne velmi pomohlo, ze som bola u nasich, fakt som si mohla oddychnut, lebo zabavit - pohojdat, povozit ho mohli nasi, ked bolo treba. Skoda, ze ti manzel viac nepomoze ☹ Moj ho aj prebaluje, prezlieka, ked treba, ale co vzdy robi - grganie, nosenie a tisenie. Dokaze s nim byt aj hodiny. Kazdy muz je iny, moj oco tiez mamine vela nepomahal ☹ Svokra vravela, ze ked prisla z porodnice so synom, ktory vela plakal kvoli boleniu brucha, tak jej povedal, ze "iba hodinu je doma a uz mu lezie na nervy".
Cajik si nejaky neskusala? Evina pisala, ze harmancekovy Majkovi zabera. Este odporucaju aj feniklovy. S tym pucenim u mojho su vzdy 2 moznosti - kaka alebo ho tlaci od zaludka. Aj mojmu sa pri piti stava, ze ho musim zdvihnut, aby si odgrgol a potom pokracujeme. Tiez dost pahltne pije a potom sa mliekom zadusa. S kakanim problem nemame.
Preco chces dokrmovat? Podla mna 200g za 2 tyzdne nie je zle.Kazali ti oni? Vsak aj nas presne pred tyzdnom vazil 4400 a to sa narodil tazsi ako tvoja. Kym pribera je to ok podla mna. Ja si vravim, ze keby mu bolo malo, tak place a pyta si. Urcite ho nasilu nechcem prekrmovat. Ono je to aj geneticky podmienene podla mna. Nasi znami maju 4-rocnu dceru a ta vazi 12kg. Obaja rodicia su tenkou kostou a utli, tak tazko chciet, aby dieta vazilo vela.
To detske dzavotanie je fakt krasne a povzbudzujuce. Nas tiez sem-tam daco "zahlasi". Minule sme sa tak smiali - mm prebaloval, maly pokakany a pyta sa ho, "co ma v plienke". A z neho vyslo cosi ako "boaaa"
Ja sa chystam ku gynekologicke buduci tyzden. Tiez neviem, co treba. Inak v bruchu nic necitim.

Ozaj som sa chcela opytat, ako je to s menstruaciou? Niekto mi vravel, ze zeny pocas kojenia nemaju silnu, skor spinenie. Je to fakt tak? Ake mate skusenosti vy? Kedy ste dostali prvu po porode?

Fuuuuu- som sa zas rozpisala, ale ked maly spi, tak ma nemal kto stopnut ( sa vyhovaram 🙂 )

liviaf14
7. sep 2010

@dahra ahojte, dahra nie, zúbky ešte nemáme, len naliate ďasienka, hádam časom vylezú 🙂
baby, nestíham vás čítať, ale časom dočítam. malý ma zamestnáva na plno, stále sa hráme, zabávam ho aj pri varení, upratovaní, len aby som čosi urobila, lebo je to čím ďalej tým zložitejšie, ale zvykneme si 😉

liviaf14
7. sep 2010

@prahaxx po pôrode kontrola len pohmatom zvnútra a mne robil aj sono, kvôli bolesti jedného vaječníka, kliešťami nevyšetroval. bolo to celkom ok 🙂 nič bolestivé.

katie233
7. sep 2010

Čaute 🙂). Maminy, nemáte náhodou skúsenosti s klinovým matracom? Našla som ho v jednom fóre, a baby ho odporúčajú pokiaľ sú tie problémy s grckaním. Musíme niečo poriešiť, lebo dnes pri prebaľovaní malému zabehlo mliečko a chudák lapal po dychu. Teraz každú chvíľu kontrolujem, či je na boku, keby mu zase čosi vybehlo.

No dnes mi dal riadne zabrať. Vstávali sme o pol 8, do 12 bol ako rybička. Potom na hodinku zaspal. Napapal sa a boli sme hore až do pol 6. Teraz chvíľu čo spí. Dúfam, že aspoň v noci bude unavený ☹. Kde je to moje bábo, ktoré po nakŕmení zaspinkalo?

praha, máš to ťažké. Ja mám to šťastie, že manžel sa o malého stará. Aj v noci, keď si krpec nemôže odrgnúť, tak ma vystrieda a potom ho uloží spinkať. A ja som strašne rada, aj keď mu hovorím, že nech si oddýchne, lebo ide do roboty. Chudák, odkedy sa vrátil z Číny si poriadne nepospal. Ale zatiaľ to znáša s nami v spálni, mohol sa odsťahovať do detskej, ale zatiaľ tak neurobil 🙂.

evina0
7. sep 2010

@dahra ja nedavam normalne hlavicku na kojenecky vankus ale otocim ho opacne a tak zabranim aby sa maly skotulal na bok a do sikma talze nepotrebijem vankuse dfavat okolo. je to celkom fajn len rano sa vzdy budi tak ze ma nohy na vankusi vylozene ale lepsie ako by mal byt zakazdym otoceny pripadne dole hlavou lebo mne az tak rotoval.tie supinky mal aj Majko po celej tvaricke a bol ako muchotravka obhadzany a flakaty a aj za uskami to mal a celu hlavicku- tiez sme boli na koznom a dostal advanten krem su to hormony ale vraj pokial sa to nevylieci prejde to na cele telo a kazda doktorka to inak vola ale vraj oficialne sa tomu hovori novorodenecky ekzem mne povedala ze to je dermatitida ale ten prvy nazov si nespomeniem.a hlavicku som natierala akymsi zarobenym kremom s lekarne a paradne mu to pomohlo.sice aj teraz mame zase trosku supinky ale len potriem kremom co mi ostal a vyciesam.a ked ma naznak aj na tvari zase toho ekzemu len potriem a je pokoj.ja pouzivam len kamilkove papersky a tiez ked boli velke tepla tak stacilo len zle utriet ritku a bolo zle ale pomohla vzdy nivea na zapareninya do 3 dni bol pokoj.
ako vidim tak skoro kazde babo mava s tym ekzemikom trampoty lebo aj kamoskina dcerka to mala.
co sa tyka mrchy tak ja som kojila len mesiac a mrcha dosla presne po 2 mes a teraz druha po 33 dnoch a poriadne silne su obe a bolestive ☹ ☹ ☹ a strasne ma boli rana po cisarskom prve dni .no dnes som zacla brat HAk tak uvidime co bude casom a ci sa to lozisko zastavi ci bude rast.lebo mam s neho obavy..

@katie233 aj my sa cudujeme ze sa Majko tak casto smeje a casto az nahlas dokonca doktorka nechapala ked sa jej rehotal celu poradnu 😀 ale stacilo pichnut a bolo po smiechu.on sa smeje casto aj zo spanku -strasne je zlatunky a ja mu vravim ze sa smeje lebo je nase slniecko 😵 inak Katka pozor na to mliecko, to robi samu neplechu az sa cosi zle nestane a co je ten klinovy matrac ani neviem...nam casto Majko lapal po dychu ked mliecko zaskocilo a ani dnu ani von 😒 si ma citavala ake sme mali problemy s tym refluxom no teraz si neviem uz predstavit den bez sirupu gastrotuss baby len skoda ze sme o nom nevedeli davno..este pred tou prihodou ☹ mozno sme mohli tomu predist no teraz uz skoda nad tym rozmyslat.som rada ze konecne spinka ja 2 hod vkuse co predtym nebolo co ho trapil reflux a aj brusko.

@prahaxx mi sme si s Majkom uzili statocne s tym jeho brusko a pokoj mame ako tak az teraz po 3 mesiaci len neviem ci je to zmenou mlieka a ci naozaj po 3 mes je pokoj..to uvidime az casom lebo ideme na to mliecko co aj mal .
masiruj brusko pupikom ci flatulinom casto a pokial sa da tak aj 6 x za den, davaj nejake kvapky na vetry aby mu odisli( mi sme mali hylak forte potom sab simplex potom babycalm a teraz mam infacol ) a casto ho davaj na brusko aby mal zadocek dohora a vetry sli von, ja som ho kadzy den davala do vedierka plneho teplej vody a nehala aj 5 min takeho skrceneho a ked plakal dlho a nie a nie utisit siel do vedierka aj viackrat za den a bolo cosi lepsie.potom cvicenie nozickami do kriza a pritlacanie noziciek k brusku. ja som skusala vsetko co sa dalo a co som na nete nasla ale poviem ze vzdy cosi zabralo ale len na chvilku a hodne som ho nosila v nosici aby bol pokojnejsi alebo pritlacala jeho brusko na moje.musisi vyzdrat a podla mna to neni mlieckom co kojis lebo ja som nekojila a vidis - casto som uz plakavala s nim lebo jemu cele dni cosi bolo.pucil sa plakaval az sa zachadzal a kopec ineho.inak ja mu davam od 2 mesiaca aj biogaju na lepsie travenie a celkovo je to dobre na imunitny system a bruskolebo to nam poradili raz na pohotovosti.
a inak to s tym manzelom je to asi vsade pokial maly plakal chlap nemal nato nervy a krical mama maly place....ale ked sa smial tak pohoda, raz darmo ze chlapi nemaju nervy na detsky plac a reaguju tak ako reaguju a potom vznikaju len hadky- neboj moja kazda si tym prejdeme...
ja som bola na kontrole az po prvom menzese tak kazal doktor a robil aj sono ci som OK.kukal cele vnutro a tusim aj kliestami ja som sa nedivala len cosi divne citila .
inak dnes so opet dostala mrchu a bolesti ze hruuza- zase sa asi cini endometrioza ale strasne ma boli aj cela rana po cisarskom ze ani dotknut sa jej nemozem a ibalgin moc neucinkuje.tak som dnes cely den K.O ale snazim sa nato nemysliet a hrat sa s Majkom.a frcim od ibalginu k ibalginu.

@liviaf14 tie nase deturence nam davaju zabrat a cely cas sme s nimi ale ja som velmi pysna na Majka a ze ho mame a ked treba vsetko ide bokom a som len s nim ked treba. ale nastastie mne doma vie pomoct sem tak s nim aj mama napr ked som robila presnidavku ci idem dat prat inak si to neviem predstavit alebo vsade ho nosim v nosici 🙂

vanesska
9. sep 2010

ahojte maminky... 😉

tak konecne som sa do temicky dostala aj ja...

no ako sa mavame hm raz lepsie raz horsie ale nemozem povedat ze by malicka bola zla len niekedy ma horsie dni vtedy je dost uplakana a stale by sa nosila na rukach.
tam aj najradsej zaspava manzelovi na pleci alebo na rukach po kojeni... tam spi jak maly chrobak... 😅
aj ked si vzdy vypocujeme aka bude rozmaznana a aby sme ju nenosili ale ked tak strasne place tak si ju musim zobrat na ruky chudatko som rada ze ju aspon nejako utisim a aj ja si trochu potom pospim...

no a s papanim sme na tom tak ze kojim asi kazde 2 hodky ked ma blby den ako predvecerom tak len place a cmula si ruku kazdu chvilku takze to je non stop pricucnuta... sa ani pohnut nemozem 😝
nastastie je manzel doma tak mu ju mozem dat ale ked pojde o tyzden do roboty tak neviem neviem som rozmyslala ci si nekupim satku alebo manducu aby som mala volne ruky...
rezim zatial este nejaky riadny nemame aj ked uz postupne sa nieco rysuje aspon nejake tie dlhsie spanky tak 2,5 hodky poobede a potom podvecer... inak pospi tak max. 1-1,5 hodky...

katie... ked sme prisli z nemocky tak spavala aj 4 hodky vkuse az nam ju lekarka kazala budit na papanie no a teraz ked pospi hodinku tak sme radi...
no niekedy sme z nej uz dost zufali najma po prebdetych nociach ked ju boli brusko ale stale si hovorime ze postupne sa to bude len zlepsovat takze nejako vydrzime... uzivame obcas sab simpl. a ja pijem caj na kojenie tam je rasca aj fenykel tak to celkom pomaha...

dahra... nasa sa tiez tak "puci" a to hned po napapani ani nechapem ako rychlo to cez nu ide... do 5 minut po nakojeni zacne tlacit az je cervena a ked jej nejde ani prdik tak sa zacne rozculovat a plakat no tak ju musime zobrat na ruky potapkat ju po ritke pohojdat a vtedy sa trochu ukludni...

co sa tyka plienok tak aj my sme zatial pouzivali papmp. aj babylove a tiez ma ritku riadne cervenu a take pluzgieriky sa jej zacali robit 🙄 ja mam tiez nakupene latkove plienky ale este doteraz jej bolo vsetko velke tak sme nemohli davat lebo to stale precikala bokom ale teraz uz pekne pribrala aj na nozickach tak od predvecera testujeme vsetky plienky co mame aj nohavickove aj stvorce a trosku ju umyvame aj repikom tak snad to pomoze...
inak davame na ritku aj rybilku aj sudocreme ale co ja viem nic moc to nie je... 😒 najradsej by som ju nechavala s holou ritkou ale teraz je dost chladno tak sa bojim aby neprechladla...

tak pekny dnik zatial a drzte sa...
😉

katie233
9. sep 2010

Ahojte 🙂. Tak my máme za sebou prvú návštevu u doktorky. Ráno som sa už nemohla pozerať na to, ako sa chudáčik bubuško trápi a neustále plače. Vystriedala som všetky zaručené polohy na utíšenie, ktoré doteraz zabrali, ale dnes nič. A keď som zistila, že má mierne zvýšenú teplotu, tak som neriešila a išli sme. No a máme to potvrdené aj doktorky. Malý je veľký papkáč, už máme 4100 g. Tak nám dala sab simplex na bolesť bruška, máme ho dávať do zvýšenej polohy kvôli grckaniu a kojiť mám na etapy. Nechať ho nejakých 10 minút nech si poťahá, potom ho nechať odgrgnúť a potom ešte dokojiť. Snáď si malý potom uvedomí, že už má zaplnené bruško a nebude toľko ťahať. Ach jaj, dúfam, že pomôže. Veď ešte minulý týždeň sme nemali žiadne problémy, pekne papal, žiadno pahltno a tento týždeň, čo sa mu porobilo 😖. A dnešok dúfam, že bol vyvrcholením všetkého zlého a už bude lepšie.

@vanesska čaj na kojenie pijem aj ja, a už som zo stravy vyradila všetko, čo nadúva aj mňa, a už naozaj netuším, čím sa mám kŕmiť, aby bolo malému dobre.

evina0
9. sep 2010

@katie233 tak ako vidim aj vas trapi brusko 😒 my sme si teda s Majkom poriadne uzili cele 3 mes a az teraz je relativny pokoj. ja som uz plakala s nim ved neraz som to tu pisala ako sme sa trapili ☹ nam sab simlex pomohol na par dni a zase to iste bolo.potom sme presli na babycalm a tie sme brali dosr dlho az nam zmenili v nemicnici na infacol.teraz uz nedaame nic 😉 uvidime ako bude ked sa ideme vratit na to mliecko co aj mal ci zase nebudu problemy a ak ano uz bude len na tomot speci mliecku.
maminky skuste pozorovat deticky ci nemalu aj reflux nejaky silny lebo Majko ho ma a odkedy mame gastrotuss baby tak mame pokoj a uz sa tak nepuci lebo pucenie neni len s bolesti bruska ako nam vravela doktorka- tuna je stranka kde najdete vsetky priznaky refluxu.
http://www.mamatata.sk/clanok/5683/gastroezofag...
viem ze ho ma takmer kadze babo len zalezi na stupni a naco ho trapit aj seba ked nemusime.

prahaxx
10. sep 2010

@evina0 s tym pozorovanim refluxu je to u nas tazke - odgrcne si cez den a v noci len tak naprazdno, niekedy raz, niekedy aj 10x, pogrcanie v pravom slova zmysle mame len rano, aj 3x za sebou, ale len tak malo mliecka vyjde,
zapach z ust nie je, cka aj 3x za den, ale to jej robilo aj v brusku, vacsinou to vidim ako priznak toho, ze jej je zimka alebo sa pocikala. Place silno, aj hodinu v kuse, niekedy staci ked si naprazdno odgrcne aj hodinu po kojeni, niekedy staci trosku ucicikat, v poslednom case staci zapnut kolotoc a spi sa, v noci spi min 3 hodiny v kuse, tuto noc sa nam podarilo spat 5 hodin. Ked ju nezobudia prdiky, predchadzajucu noc spala len 3 hodiny a potom tak po 15min. az pol hodine a bola hore..
kojim na 3x krat, jem uz len stare rozky, suche zemiaky a varenu ryzu, pijem viac ako 3 litre tekutin a len koji.
no je to reflux? pozriem, co je napisane na letaku gastrotussu, ci sa moze dat aj preventivne, ale moc dobre to nevidim, ja som ho mala v tehotenstve na vianoce a nezaberal, nakoniec som sa aj z neho pogrcala a zvysok som darovala mame ☹