Ste pripravení na rodičovstvo? Zistite viac
Koľko z tých, ktorí sa snažia o dieťatko alebo plánujú deti mať, majú reálnu predstavu o tom, aké ťažké a náročné to bude? Ak myslíš, že vieš, že to bude ťažké - predstavil(a) si si aj konkrétne situácie? Obrovský nedostatok spánku? Prvé roky sa všetko neustále krúti okolo dieťatka, pre seba nemáš ani hodinku? Tehotenstvo zahŕňa niekedy napríklad bolesti panvovej kosti, zlú pokožku, plný nos bez dôvodu, zvýšené potenie sa ...? Dieťa nevie ostať ticho, keď potrebuješ ticho? A milión iných príkladov?
1) Moja kamarátka v roku 2018 veselo oznámila nám, vačšej skupine známych, že je tehotná. Tvrdila, že sa teší. Zablahoželali sme jej a správali sme sa ako sa patrí - dávali sme najavo, že ide o pozitívnu správu. Potom počas rozhovoru sme sa jej ale spýtali, čo s tým, aká vždy bola hyperaktívna? Na večerných kurzoch po práci nevedela obsedieť. Rada cestovala do iných krajín. Muž, s ktorým čaká bábätko s ňou nie je ženatý, ani to neplánujú, ale žijú spolu, hoci on nie je zo Slovenska. Veselo povedala, že je to všetko v pohode. Naznačovala, že tehotenstvo a materstvo vníma ako ďalšie nové dobrodružstvo.
Nepovedala som jej viac nič, ale v duchu som myslela na mojich dvoch kamarátov, ktorí mali už svoje odcestované, ktorí túžili po bábätku potom, ako sa zosobášili, a snažili sa, a potom sa veľmi tešili, keď sa im podarilo otehotnieť.
O pár mesiacov prišla dobrodružná kamarátka medzi nás znovu, začiatkom 2019. Povedala, že je prekvapená.
Že nie je zvyknutá na to, že na nej jeden človiečik non-stop, 24 hodín denne, neustále závisí.
Že nie je zvyknutá neustále sa o niekoho starať.
Že nečakala, že to bude takéto.
Nepovedali sme jej na to priamo nič ale ja som ostala v šoku. Ona nečítala nič na internete ani v knižkách o tom, aké to je pre rodičov, keď majú prvé dieťa?
Neskôr v roku 2019 som ju stretla náhodou. Povedala, že otec jej bábätka odišiel naspäť do svojej krajiny. Nevysvetlila, či odišiel natrvalo, ale povedala, že býva so svojou mamou a ja som mala pocit, že pýtať sa na detaily, hlavne takto narýchlo na ulici, by bolo necitlivé.
2) Dva roky po priateľskom rozchode som sa stretla na chvíľu s mojim bývalým. Hovorili sme aj o jeho novej priateľke. Oznámil mi ale, že neplánovane otehotneli. Prezradila som, že mám trochu obavy - on ešte nemal 30 rokov, mal dosť malý plat, malý byt, ona bývala u rodiny... Oznámil mi, že vraj mu nejaký mudrc povedal, že "s deťmi je to ľahké". A že vraj "deti potrebujú iba tri veci - lásku, a ..." Nevedel si spomenúť tie dve ďalšie veci, čo mu dotyčný povedal.
Mali sme čas kým mi mal prísť autobus, tak sme ďalej kecali.
Došli sme aj na tému interupcie, a on mi vravel, že aká je jeho partnerka otravná, keď je tehotná, a určite by tým nechcel prechádzať, ak by čakala dieťa niekoho iného. Že po znásilnení je teda interupcia okej, ale inak vraj podľa neho nie.
Ja som mu povedala, že ale veď po interupcii niekedy žena má tiež ťažké obdobie, a to aká je otravná teraz, ako tehotná, by bolo možno podobné, keby sa vyrovnávala s interupciou.
Hlúpo sa ma opýtal, že prečo je interupcia iná ako menzes.
Že prečo žena niekedy ťažko znáša interupciu.
Že veď aj pri menzese odchádza z tela nejaká bunka, a to nespôsobí mesiace trápenia sa.
3) Pred pár rokmi som mala 27ročného kolegu, ktorý mal dcérku, približne 1 - 2ročnú. Považoval za bežné vykrikovať v kancelárii nahlas nenávistné veci voči rôznym ľuďom, skupinám ľudí, a aj voči nejakej žene-celebrite, ktorá si podľa neho zaslúži násilie za to, ako sa "nevhodne" obliekla, hoci bola plnoletá.
Na fotografii tej ženy, nad ktorou sa rozčuloval a prial jej zlé veci, nemala dotyčná ani len výstrih. Mala len proste veľa make-upu. Nie som si istá či je takýto muž pripravený na výchovu dcéry. Alebo aj syna. Radšej ani nemyslím na to, aké veci ju bude učiť a ako s ňou bude zaobchádzať.
.... fakt mám zlomené srdce pre deti ktoré sa rodia istým ľuďom ...
Ty musíš byť veľmi smutný človek.Toho odborníka si uz začala navštevovať?
uff.. ostalo mi nevolno z tvojho prispevku.. esteze sa zivot neriadi takymto zmyslanim..
trochu mi to pripomina istu ideologiu, ktora si tiez osobovala pravo urcovat, co je spravne a len ti spravni mali narok na zivot
Si divna..rok registrovana a posledny tyzden same moralizujuce prispevky...expertka na rodicovstvo
Nejaká si fixovaná na cudzie deti, zdá sa ti to v pohode? Nepotrebuješ pomoc?
Och ty si otravna. Neda sa citat tieto zvasty. Zaloz si blog a tam sa chod opustat
Úprimne som to len očami prebehla, je to dost dlhé.. a ešte úprimnejšie, nikto neni pripravení na dieťa 😁 pokiaľ to nezažiješ tak nevieš aké to je.. a môžeš mať hociakú pripravu a môžeš byť aj tým najskvelejším človekom na svete, aj tak ťa to poriadne preplieska 😂 či čo chceš počuť?
mne sa k tomuto strašne hodí výrok pripisovaný pánovi Lasicovi o ľuďoch, čo radi komentujú to, čo poznajú len teoreticky a o to väčší experti si preto pripadajú.
"To je ako hovoriť o sexe, a mať s niekým sex. Skúsil som oboje, nedá sa to porovnať."
🙂
@doriiis som velmi stastna ze nie som ako ty - neutocim na ludi. Celkovo na ziadnych, ale hlavne
neutocim na cudzich ludi za to, ze na fore pre mamicky otvaraju dolezite temy.
@jankafresova ja ti neviem...neutocis na ľudí, ale hodnotis ich v tvojom prispevku...a za ich chrbtom... zi a nechaj žiť
@sisa_s preco klames? kde som napisala, ze som "expertka na rodicovstvo"? A preco sa ti zda "moralizujuce" ked mam sucit s trpiacimi?
@katkaseiner ved som ich nechala zit ...co mam robit s detmi ktorym sa ublizuje? deti ktore sa bud mne stazuju alebo nepovedia nic ale vidim,
ako sa im ublizuje ...?
.. inak, ty nehodnotis mna? ... Nazor, ze treba byt rodicom, hoci nie som pripraveny, je teda v poriadku, ako vidim :(((
...Čo môžem robiť s deťmi, ktorým sa ubližuje? "Žiť a nechať žiť dospelých ktorí im ubližujú.." ?
Zľahčiť čo prežívajú, povedať im, nech to v sebe dusia, veď druhí trpia viac?
Čo s deťmi, ktoré sa sťažujú mne priamo?
Čo s deťmi, ktoré nepovedia nič (niekedy, lebo su ešte veľmi malé), ale vidím,
ako sa im ubližuje ...?
Kamarátka prizná, že nemala zbiť dcérku iba preto, že bola sama nervózna, a dcérka nič zlé neurobila ... opýtam sa kamarátky, či nemôže radšej vymlátiť do gauču ten stres? A ona mi na to, že keď zbiť dieťa je viac "uspokojujúce" ... :(
Môj názor, že treba byť rodičom, až keď som pripravený, vraj tu nie je v poriadku, ako vidím :(((
... len nechať, nech sa ubližuje aj ďalej ... ozvať sa nesmiem, pomôcť nesmiem, to je vraj "moralizujúce" ... len nechať svet nech ďalej ničí deti ...
Na rodičovstvo nie je pripravený úplne nikto a nikdy. A ak by mi niekto tvrdil že áno tak mu to aj tak neverím nakoľko vždy sa nájde niečo čo dotyčného rodiča (je jedno či matku alebo otca) zaskočí.
Aj mňa zaskočila ale to neznamená že som zlá matka, alebo že som nebola na rodičovstvo pripravená alebo že je moje dieťa nešťastne.
Ty ak sa necítis na to byť matkou tak nebud.
A to že sa ti kamarátka posťažovala je len to že ti dôverovala ale neznamená to že svoje dieťa nemiluje
Lajkovat sama sebe prispevky je trapne😉 a skoda na teba reagovat, vidis, ako posobis na ostatnych
Možno to berieš všetko príliš vážne a chceš “spasiť všetkých”.. ja sama mám veľký záujem o štastie detí a aj toho svojho, ale je dôležité si uvedomit, že nebudeme mať kontrolou všetko a všetkého. Ak máš z tohto stres, že nemôžeš každému pomôcť a tak hlboko sa ťa každý osud dotýka, možno je to otázka na psychológa, z čoho tá úzkosť pramení.. a možno to tak príroda zariadila naschvál, aby sme nevedeli do čoho ideme a aby ľudstvo prežilo aj naďalej ☺️
Prepac ale KOLKO mas deti? Lebo kazde je predsa totalne ine. A neda sa pripravit na nieco, co sa neda predvidat
Ja vôbec, ale že vôbec nerozumiem, čo si chcela povedať týmto príspevkom...
@jankafresova neutočíš na ľudí, ale povysuješ sa nad nich.
To, že ty sa nedokážeš pred 30tkou postarať o jedno dieťa, neznamená že to nezvládne tvoj ex a jeho priateľka. Hovoriť pri tehotenstve o interupcii je totálne nemiestne!! Ako keby to dieťa bolo niečo anorganicke. Nazvala si to bunka. To akože vážne? Asi nebola tehotná týždeň. V 7-8t má plod srdiečko. Nie je to už žiadna bunka. V 13t má nervový sústavu. Okrem toho, čo sa vlastne staráš do toho, že oni budú mať dieťa? Dovolila by si sa takto vyjadrovať sa o danej žene, dieťati i keby stala pred tebou priamo ona?
Píšeš, že ti je ľúto, že takí ľudia nepripravení majú deti.
No nie oni, ty si nepripravená. A s týmto prístupom možno nebudeš nikdy.
@jankafresova vies co? Ziadna kniha ani milion knih ti nenahradi vlastnu skusenost, to, ako na tebe “24h niekto visi”. A k ostatnym zvastom je skoda sa vyjadrit.
@jankafresova Ty deti máš? Takže podľa teba sa dá na to pripraviť tým, že si budeš čítať na internete a v knižkách aké je to pre rodičov keď majú prvé dieťa? prosím ťa a kedy je dieťa správny čas a čo všetko treba mať pripravené po psychickej, fyzickej a materiálnej stránke podľa nejakých zoznamov z knižky?
Aké bludy ..
to vlastne robíš osvetu , aby sa ľudia nerozmnožovali?
Ženy opovažte sa tu niektorá otehotnieť !!!! Janke puká srdce z toho !!
Nesibe ti?
ides na to z uplne zlej strany, vazne.. tymto svojim postojom nepomahas nikomu.. a tym detom najmenej..
tie deti nie su ubohe obete.. su to ludske bytosti, ktore sa narodili z vlastnej vole a maju silu a schopnosti svoj zivot zvladnut, nech sa narodili do akychkolvek podmienok.. bol to ich vyber, ty ich nemusis lutovat ani zachranovat.. nie je to tvoja uloha ani to nie je v tvojej kompetencii.. neznizuj hodnotu druhych ludi tym, ze ich budes povazovat za neschopnych zvladnut svoj zivot
mmch, moj otec tiez vykrikuje hnusne veci na inych ludi, hlavne na zeny a ano, isty cas mi to ublizovalo, aj som ho obvinovala za to, ze som to nemala v zivote take lahke, ako trebars dievcata, co mali milujuceho otca, co nenenavidi zeny, ale casom som pochopila, kolko mi to dalo a ake veci mi to ukazalo.. a viem to vyuzit ku prospechu..
kazdy ma svoju cestu, a ze nie je na nej vzdy vsetko ruzove, ma tiez svoj vyznam.. mudry clovek to vidi a prijima, nemusi mat z toho zlomene srdce.. tak radsej obrat svoj zaujem a svoju opateru k sebe a tomu svojmu srdcu, lebo evidentne to potrebujes a starat sa o seba je v tvojej kompetencii, to je tvoja uloha.. tam zameraj svoju energiu, nie smerom k inym ludom a ich detom..
ano, pomahat moze byt ok, ale z tejto pozicie, v ktorej si, nepomahas.. fakt nie
@jankafresova ty nemáš zlomené srdce pre deti, ktoré sa rodia istým ľuďom.. ty sama máš zlomené srdce. Kto Ti dal právo riešiť životy druhých? Mne prídeš, že všetko má byť podľa Teba...ty si kto? Ži a nechaj žiť. Ak budeš mať dieťa, rodinu...potom skús Tvoj super príbeh napisat
@jankafresova ale prečo nezasiahneme neporozpravas sa s rodičmi tých deti prečo mlčíš
Tieto tvoje kilometrove výlevy tu dokopy nikto čítať nebude pretože už po dvoch vetách ľudí unudis na smrť. Neviem ci si v nejakej sekte alebo ti niekto kompletne vymyl mozog ale si úplne mimo a myslím ze by si mala vyhľadať odborníka. Tvoje vyjadrenia aj v iných diskusiách si riadne z cesty. Radsej si rieš a snaz sa pomôcť sama sebe miesto riešenia iných ludi
Co pises, je aj tak jedno. Zivot ide dalej aj bez tvojich uvah a vylevov. Neovplyvnis v podstate nic. Mozes ovplyvnit len svoj zivot, tak ries seba.

Tvoje príspevky ohľadom detí nemajú konca kraja. Ja neviem čo očakávas,že ti tu napíšu? Potrebuješ uistiť, že tvoje rozhodnutie nemať deti je správne, výborne? Veď ich nemaj tvoje rozhodnutie, ale načo tieto opakujúce sa diskusie?