icon

Šteniatko mimo chovnej stanice

27. sep 2023

Chcem sa spýtať na skúsenosti tých, ktorí majú šteniatko mimo chovnej stanice a nemá problémy. Volala som do pár chovných staníc, šteniatko stojí cca 1000-2000 Eur. To je pre mňa veľa, zároveň nechcem hocijakého pouličného psíka. Viem všetky výhody, nevýhody , nástrahy, keď si kúpim nejakého psíka bez PP, ale zaujímajú ma reálne skúsenosti, či a aké problémy sa vám objavili, aká vysoká je pravdepodobnosť ochorení a pod.

supermario
27. sep 2023

Poulicny psik je praveze ta dobra volba. Na dedinach je ich vzdy dost. Su to vdacni kamarati, takmer bez chorob, vela vydrzia a veci ako prechladnutia zvladaju daleko lepsie ako "cistokrvni".

simona92101
27. sep 2023

@mimka1402 ja som sa jej to snazila vyhovorit,nedala si povedat,potom jej zostali len oci pre plac...plny bazos je takychto mini ras,az mi je zle z toho ze ludia to kupuju ako teple rozky.my mame NO s PP,dlho sme vyberali chovku,boli sme az v CZ pre neho,s chovatelkou sme ako rodina..

majusik1304
27. sep 2023

No, len kulim oči aké ceny sú za šteniatka s PP. Ja som mala psíka z útulku, mali sme ho 13 rokov, nikdy nikdy žiadna choroba, nič. A bol veľmi veľmi dobrý psík, verný, tichý, vďačný, veľa veľa lásky nám dal.....ja som za psíkov z útulku. Urobíte tým dobrý skutok....

autor
27. sep 2023

@majusik1304 to je krásne. a brali ste ho ako šteniatko? či už ako dospelého?

mimka1402
27. sep 2023

Autorka ak si z Ba, určite chod pozrieť do slobody zvierat. Osobne každý krát sa zaľúbim do iného psíka. 🙂
Ja sama mám miešanca, ktorý vyzerá akoby nebol ani miešaný, lebo vyzerá "ukážkovo". 🙂 Veľa Oz hľadá často domovy šteniatkam. Minule napríklad šteniatkam maltezakom, ktorých rodina vyhodila fenku so šteňatami. Určite ak rozhodiš siete, nájdeš takéto aj šteniatka, ktoré potrebujú pomoc. 🙂

tramtada31
27. sep 2023

Okrem toho, že podporis mnozitelov, tak nemas vôbec zaruku, čo ti zo steniatka vyrastie a že prezentovaná matka steniatok je skutočná mama. Susedka si kupila trpazlicieho špica a má z neho presne to - čo nechceš. Pouličnú zmesku za 400 eur. Je to veľké po kolena a okolo špica to vôbec neslo. Takze ak nemas peniažky, adoptuj si psíka, aj steniatko-ktoré bude rovnake kinderko, že nevieš, aké geny sú vo vnútri a čo z neho vyrastie

cessy01
27. sep 2023

@mimka1402 nemusi ísť len do Ba, utulok v Brezne má teraz nádherné šteniatka, tiež Trenčín, Banská Štiavnica , ja keby beriem z útulku pozerám čo najviac na východ.. dlhé roky som aj pomáhala v útulku a viem že tam to majú najťažšie co sa týka príjem - adopcia. V BA majú celkom veľkú úspešnosť adopcie tam koľkokrát ani nemajú šteniatka. Ale východ keď čítam tak tam má kopec psíkov v popise že sú v útulku od šteniatka.

elmivelmi
27. sep 2023

@akvi ved on mna to tiez nezaujuma
odkial
je eos,z chivnej by sim zan nevyvalila 2000€.A utulok tiez prehana s ich podmienkami,hk co sa tyka vstupu dnu.
Ja mam osa 1,5r id susedy,co ho nevladala tiez je to asi po pes ale bez papierov🙂Ale je mi jedno odkial ho kupila,mozno podporila nvm koho.A doma sme mavali len orechy,od susedov a tak,nastastie este to tak funguje ze nemus mat psa z chovnej a a i z utulku.Lebo toto tu nieco napisat to tu uz je tiez ako sekta .

anonymanonym
27. sep 2023

Bolo tu uz toho spomenuteho vela (hlavne ohladom zdravia), tak spomeniem len to, co som tu nezahliadla.

Malo ludi si uvedomuje ako velmi dolezite su tie prve 2 mesiace zivota šteniatka, ako velmi je dolezite čo zazije vo faze imprintingu / vtlacania.. a hlavne to, ze to co sa v tomto obdobi zanedba, pokasle, to sa uz NIKDY uplne nenapravi. Kvalitna CHS (lebo aj CHS treba starostlivo vyberat) da steniatku kvalitny zaklad, ktory ovplyvni cely zivot psa. Kolko mnoziek to o sebe moze povedat? Kolko mnozitelov pristupuje k tejto faze naozaj zodpovedne? Kolko mnozitelov si vobec da tu namahu, aby si riadne nastudovali ake fazy tam prebiehaju a co je v nich dolezite? Kolko ludi, co ma bPP psa vie co sa dialo s ich psom v tak dolezitom obdobi? (kvalitna CHS je v kontakte s buducimi majitelmi uz pocas tohto obdobia, posiela fotky, videa, prijima navstevy buducich majitelov...)

Clovek si vybera ziveho partaka na dalsich 10+ rokov. Aj (samozrejme nie len) od spravneho vyberu zavisi, ci to bude 10+ rokov trapenia alebo radosti. Niekedy mam pocit, ze ludia starostlivejsie vyberaju novy smartphone ako psa 🤷‍♀️

Jasne, ani pri psovi z utulku (resp. zachraneny, najdeny, darovany pes) toto nie je (zaruka kvalitneho pristupu pocas prvych 2 mesiacov zivota). A je naozaj uslachtile a krasne ked si niekto adoptuje takto psika alebo si necha psika ktoreho niekde nasiel vyhodeneho, to plne podporujem. Ale ak by som nechcela takto adoptovat psa a rozhodovala by som sa medzi kupou bPP psa alebo PP psa, za mna nie je nad cim rozmyslat.

elmivelmi
27. sep 2023

@cessy01 ako znami kupovali psa a z Prahy spanielskebo,vodneho psa .z chivnej.Podmienky ako keby si kupovali pomaly dieta.Pes vyborny rodokmen plavci a pod a nakoniec pes neplavec-:D-:D No tak ja nvm na co su ti tie vystavy krasy,kludne si na to nemusela chodit a psy predat za rozumnejsiu cenu😉

cessy01
27. sep 2023

@elmivelmi to je co za otázku načo som chodila na výstavy? Chodila som tam aby som ukázala co som vyslachtila, mala som odchovanu svetovú víťazku, šteňatá mam v celej Európe.. ale to človek ako ty nemôže pochopiť. Spanielsky vodny pes má veľký problém z povahou. Celkovo ako plemeno ma úzke možnosti chovu kvôli veľkej selekcii, to že neplaval je najmenší problém, plávať naučíš aj chrta keď sa mu venuješ a máš skúsenosti z chovom alebo z vycvikom. Spanielsky vodny ma aj veľký problém kĺby ale to už je o tom ze idem si kúpiť psa tak si nevyberam podľa obrázku ale podľa možností aké viem danému plemenu ponúknuť. Takže chyba nieje v tom ze majú papierového psa ale v tom aké rizikové plemeno si vybrali. Ja som predala šteňatá tak 20% ľudom čo odomna chceli ja som si majiteľov vždy vyberala a teda tým pádom som si mohla diktovať aj cenu. Lenže je chovateľ a chovateľ ja keď som draho predala tak to zviera aj takú cenu malo a keď nie vedela som aj papieraka z párenia v Paríži predať za 300e lebo som sebakriticka a vedela som že ma napr exteriérovu chybu alebo jeho povaha už od šteňata nebola podľa mojich predstáv q samozrejme ľudia ktorým som ho predala vedeli o každej chybe a mojom predpoklade ako bude ten pes vyzerať. Takže autorka si môže kúpiť papierové šteniatko aj lacnejšie ak nemá chuť chodiť na výstavy a nechce chovať. Môže si papieraka kúpiť s vadou zubov, vadou farby, na tom sa nič nemení že ten pes má rodičov ktorí majú nulové kĺby a sú testovaní na rôzne genetické choroby ktoré plemeno ma. Tiež si môže psíka zobrať po dohode do spolumajitelstva ja som tak mala psa , výstavy skúšky som mu urobila ja a keď mal sučku na párenie a zarobil peniaze tak mi ľudia u ktorých žil časť dávali. Oni mali psa zadarmo a ja som mala chovný materiál poruke a nemusela som ho kŕmiť. Takže možnosti je veľa ako sa dostať k 2tisicovému psovi

pietra
27. sep 2023

Ono asi ako vo všetkom treba nájsť tú zlatú strednú cestu. Ak sa mám záujem venovať chovu alebo výstavám, tak dôkladne vyberám nielen CHS, ale aj presné spojenie. Záleží mi na rodičoch môjho budúceho šteniatka a možno naozaj budem vyberať šampióna rôznych krajín, hľadať vrh zo zahraničného krytia atď. a vtedy budem počítať aj so sumou 2000€. Bežnejšie však je, že ľudia hľadajú psíka len ako spoločníka, nemajú záujem o výstavy, chov, nezáleží im, či rodičia ich šteniatka boli multišampióni niekoľkých krajín a či vôbec niekedy nejakú výstavu vyhrali. Ale chcú konkrétne plemeno, nie orieška. Zároveň je pre nich veľa dať 2000€ za šteniatko. Neznamená to však, že sa to zvieratko bude mať u nich zle, že mu bude niečo chýbať, že by nemalo kvalitnú stravu, zdravotnú starostlivosť atď.
Našťastie sa aj psík za menej peňazí dá nájsť. Máme doma psy, všetky sú s PP, ale ani jeden z nich nestál 2000€. Pri poslednom cenu neviem, keďže to bol darček pre mňa, o cene sa chovateľka rozprávala len s mužom. Ale vzhľadom na naše finančné možnosti takúto sumu vylučujem. Zvyšní hafani stáli cca štvrtinu z tej uvedenej ceny a nemajú žiadne vady, ani nič netypické pre plemeno. Veľmi záleží na tom, aké plemeno si človek vyberie. Lebo niektoré naozaj pod nejakú sumu nejdú z rôznych dôvodov, iné majú veľký cenový rozptyl. Takže len hľadať, hľadať a hľadať. A pripraviť sa na to, že niekedy sa na vytúžené šteniatko aj dlhší čas čaká.

majusik1304
27. sep 2023

Dospelý bol.

mimka1402
27. sep 2023

@cessy01 Máš pravdu, Ba mi napadla preto lebo sloboda zvierat to má pekne tam prispôsobene pre rodiny s deťmi, vieš tam prísť spoznať psíka atď. Poznám viacero a inde som to takto nevidela. A ano, určite Oz ktoré sa venujú záchrane zvierat či utulky to určite ocenia. A ano na východe sú extrémne preplnené útulky.

autor
27. sep 2023

@pietra presne to je to,co hladame!a prosim,kde teda hladat a hladat??nemam zaujem o vystavy a sampionov ani spolumajitelstvo ale to,co pises.

colsami
27. sep 2023

Zavisi aj od plemena. Neodpovedala si na otazku, akeho psa chces. Tak ako pietra pise, je tam rozdiel aj medzi plemenami.
Napr niektore polovnicke plemena, NOcka alebo malinaky kupis aj z normalneho chovu za 300-500euro, co je pre ne bezna cena.

anonymanonym
27. sep 2023

Odporucam pridat sa do FB skupin plemena, ktore chces (pri plemene ktore mam ja je priamo skupina aj chov. stanic), moze tam byt ponuka na šteňa nevhodne do chovu (tj lacnejsie) alebo tam mozes sama napisat co hladas. Alebo mozes kontaktovat poradcu chovu, ci uz tuto na svk alebo v čr, pripadne aj inde.

autor
27. sep 2023

@colsami napr.newfounland,bernardin,leonberger,bobtail ,pyerenejsky a pod.dlhostrsty vacsi a na dvor

autor
27. sep 2023

@anonymanonym vdaka!

pietra
27. sep 2023

vyber si plemeno, najdi stranku klubu, ktory to plemeno zastresuje. Nemusis len u nas, ale aj v okolitych statoch, my mame napr. jedneho psa z CR, cize ani ziadna jazykova bariera nebola. Tam najdes zoznam CHS. Tie treba preluskat, pozriet planovane vrhy, .... Pohladat na FB skupiny zamerane na to plemeno, vedia tam ludia bud poradit alebo sa tam aj spominaju planovane aj aktualne vrhy, steniatka zo zrusenych rezervacii a podobne. Pozerat aj po beznych inzertnych strankach, je to ako hladat ihlu v kope sena, ale aj tam obcas CHS pridaju inzerat. Niekto sice tvrdi, ze tam davaju len menej kvalitne CHS, ale s tym nesuhlasim. Navyse, co znamena menej kvalitna? Podmienky snad musi splnit kazda. Na strankach klubu najdes aj terminovnik vystav. Par ich ako navstevnik obehnut a prihovorit sa chovatelom.

colsami
27. sep 2023

No tak ano 🙂 vyberas si same "lukrativnejsie" plemena, jednak malopocetnejsie (bobtail), jednak narocnejsie na reprodukciu a odchov (napr newf.,a to je ozaj drahsi pes, aj na stena sa caka)...
Takze vies, chces nieco viac "wow", (nie v zlom proti inym plemenam), tieto psy veru par stovak nestoja.
To akoby som vyplakavala ze ja chcem Q7, ale nechapem preco tolko stoji (a pritom si mozem kupit auto s rovnakym vyuzitim aj v nizsej cenovej relacii...).

No a ak si spomenula naozaj tieto velke, tazke plemena ktore samou svojou anatomiou maju nabeh na urcite dedicne ochorenia, toto by som fakt nekupovala hocikde. Lieky pre takehoto psa ak bude mat celozivotny problem by Ta vysli niekolkonasobne cenu stenata....

anonymanonym
27. sep 2023

Pri plemenach, ktore si napisala by som uz vobec neriskovala s bezpapierovym psom. Nachylne na klby - zvykne byt podmienka uchovnenia RTG. Nachylne na oči (katarakta napr.) - to tiez byva pri niektorych plemenach podmienka uchovnenia mat vysetrenie na dedicne ocne vady. Akoze neviem ake presne podmienky uchovnenia ma kazde jedno vymenovane plemeno (to ti tiez radim pozistovat co a ako, byva to v chovatelskom poriadku daneho klubu, a zaujimat sa o vysledky tych vysetreni, ci uz u rodicov alebo aj u dalsich predkov), ale predpokladam, ze u viacerych (ak nie aj u vsetkych) tebou vymenovanych to budu minimalne tie pohybove veci (DLK, DBK, OCD,...). A to fakt nie je sranda take choroby, ani financne, ani sa na to utrpenie pozerat... Pri bezpapierovom riziko nejakeho takehoto ochorenia prudko stupa.

colsami
27. sep 2023

@pietra menej kvalitna chs znaci ze chovatel napriklad nedba az tak na selekciu zvierat do chovu v pripade povah, charakteru, ma zvierata druhotriedneho charakteru ktore pri prezentacii (vystavach) nie su uspesne, ma napriklad iba cisto zakladny zdravotny test (a nic navyse, co robia iny), kryje tym co je najblizsie (a iny cestuju kade tade), s tym suvisi aj kvalita rodokmenu a konkretnych linii.
Velkym ukazovatelom kvality je naozaj aj dopyt po steniatkach z konkretnej chs. V tych "kvalitnejsich" sa na stena caka aj rok dva a stale maju plny list zaujemcov. V tych chovoch kde taku pasiu nemaju a zvieratka su naozaj priemernejsej kvality z toho co som popisala, su vacsinou na predaj este aj ako 3 mesacne na bazosi.

Nie je to pravidlo, ale je to dost vyrazny ukazovatel.
Cloveku samozrejme co chce maznaka na dvor to moze byt jedno, i tak jeho psik bude prenho najkrajsi 🙂 nuz a bude mat aj lacnejsie steniatko a nemusi nan dlho cakat.

autor
27. sep 2023

@colsami ano,som narocna,to viem.😊mam to podobne aj v inych oblastiach zivota.

pietra
27. sep 2023

@colsami ale jasné, ja v podstate viem, čo to znamená. Ale ak chcem len domáceho maznáka, tak mám iné požiadavky, ako keď sa chcem venovať výstavám, pracovnému využitiu, chovu, ... Čiže pre bežného záujemcu o šteniatko to neznamená, že taká CHS je zlá. Len by po nej asi nesiahol niekto s väčšími ambíciami

colsami
27. sep 2023

Tak ked si narocna... Bud narocna aj vo vybere chovatela a konkretneho steniatka. Velmi Ti to zelam, aby si nasla to prave pre Teba.

Pietra - tak ako hovoris.

elmivelmi
27. sep 2023

@cessy01 ved c pohide ked si tak pekne zarabas je to len tvoja sikovnost🙂Ja ako posem dam prednsot orechovi alebo psovi od susedy🙂Pekny vecer,nebavia mna tieto sektarske taraniny,pre mna je pes z chovnej ci z bazosu ci od susedov rovnaky,ja mam ine kriteria na psa.

autor
27. sep 2023

@colsami poviem to takto.milujem kvalitne oblecenie.kupim si rada sveter z moheru,alpaky alebo merina ,ale nie novy za 100 eur,ale v outlete alebo sekaci tej istej kvality za 10.tak si to aj s tym stenatom predstavujem😁

himedzi
27. sep 2023

Máme 10 ročnú fenku yorksira z bazos. Je rozkošná. Nijdy bysom za psa nedala viac ako 100€