Šteniatko mimo chovnej stanice
Chcem sa spýtať na skúsenosti tých, ktorí majú šteniatko mimo chovnej stanice a nemá problémy. Volala som do pár chovných staníc, šteniatko stojí cca 1000-2000 Eur. To je pre mňa veľa, zároveň nechcem hocijakého pouličného psíka. Viem všetky výhody, nevýhody , nástrahy, keď si kúpim nejakého psíka bez PP, ale zaujímajú ma reálne skúsenosti, či a aké problémy sa vám objavili, aká vysoká je pravdepodobnosť ochorení a pod.
Autoimunitne ochorenie- nekrotická granulomatózna encefalitída,ako následok pravdepodobne príbuzenského kríženia plus od mala náchylnosť na choroby. Preto sme po úmrtí psíka išli po šteniatko s PP z chovnej stanice.
Elmivelmi s tymi orechmi zavadzas, vobec nie je pravda ze orechy su zdravsie. Je ich na veterinach s problemami, nadormi, ochoreniami, uplne rovnako ako cistokrvnych psov.
Toto su fakty.
A kto neveri, nech si da par dni praxe na veterinach.
Akurat pocitaj s tym,ze na take stena sa caka.kedze do chovu pp idu dva exterierovo ok jedince,tam steniat z takychto spojeni,ktore maju daku chybu sa rodi samozrejme malo
@elmivelmi áno,v niečom pravda. Píšeš zmesky,ale nie zvieratá,ktoré sa niekto snaží udržať na pozícii cistokrvneho psa.
@colsami tu máš fundovanu odpoveď. Preto si myslím,že keď niekto chce cistokrvnne zviera z dobrej chovnej stanice,je to ok,ale cistokrvny pes od mnozitelov je žiaľ častokrát cele zle. Inak ty keď ti niekto hovorí,že má psa z chovnej ,pýtaš papiere? Lebo veľa ľudí sa chváli ako má papierového a žiaľ,klamú. Píšeš o chudakoch buldockoch,ale nepíšeš o papierových,ti ledva dychajuci môžu byť práve z mnoziarni. Tred je žiaľ kúpiť si "fakekoveho psa"aj toho buldocka,yorka,čivavu a pritom nemajú kupujúci šajnu,či to nie je od absolútne vyčerpanej feny a preto sú tie zveri chirlave atď.
Ked mate podmienky tak predstava o rase je aka? Aky druh? My mame napriklad americkeho staforda s papiermi a tie idu okolo 1000 eur, je to najmierumilovnejsia rada, deti doslova miluje, dokonca by isla aj s postarkou domou napriek tomu , ze sa ludia boja ako vyzera
@akvi A kupovanim osa z chovnej zasa podporujes mnozenie za ine peniaze,+ preco vlastne feny z chovnych stanic sa nemusia kastrovat?Lebo vsade pocuvam ze len krizence treba kastrovat kvoli ich zdraviu ale o pp psoch nic.Snad sa to u nas neuzakonni ze budu len chovne,potom take mile orechy uplne vymiznu a na trhy ostanublen tie prapodivne tvory ako buldocky ktore inak su tak preslachtene ze ledva duchaju a musia podstupovat operacie aby mohli pri chodeni normalne dychat.Dalej take nepodarky ako civavy alebo tie male ktoryms a stale zapaluju rotne zlazy(nechutne)ci usi a pod.Lbaradory s koznymi ochoreniani a pod.To orechy taketo degenerovane nie su.
A nik z chovnej nezaruci ze ich pes bude zdravy.
Utulky ok ale malokto chce psa ,dospelebo s roznou minulostou+ musi byt vstup dnu.Ja kvoli tomu psa z utulka nechcem,lebo nikdy nebude u mna sa valat na gauci.
Preto mam psa kotrho som si vzala od ludi co ho nezvkadali,nastastie nie z utulku.To by som musela podpisovat trapnych zmluv.
@maciatkolulu Tak ale asi je kazdemu zname ze z bazara nebude pp pes.A ja za psa nedam tiez 2000.Taky este nebol aby tolko stal.
@colsami súhlasím s tebou. Mám orecha s poruchou trávenia. Špecialne granule , veterinárna starostlivosť, niekoľkokrát pokadené, povracané zariadenie bytu, jaj to je lahoda. Čo ma ten pes stojí a to bol zadarmo. Ľudia si tiež neuvedomujú druhú vec. Ten pes nielenže niečo stojí pri kúpe, ale koľko je potrebné doň následne vrážať aj počas jeho života, to sú desiatky, stovky aj za predpokladu, že sa naozaj nič vážne nevyskytne.
@maciatkolulu s tymi buldogmi to je ejdno ci z chovnej ci z bazaru.Tam je problem taky ze krizenim sa im zmensila stavba kostry tak ze sa im skratila dych trubica aby to malo zelatelny efekt v tom zko vyzera velke oci maly a kratky nos.Tak to nie je o bazare ci chovnej vada je rovnaka v oboch pripadoch.Uz su aj zakzane mnoziarne tuchto psov ci po alebo bazara.Pozri si ontom video ked neveris.
@elmivelmi tak buldocek je celkovo rasa, ktora by ani existovat nemala... ono aj zdraveho psa, ak nespravne stravujes, ma nadvahu, hroznu kondicku, skonci zo zdravotnymi problemami...
@anjelicek26 a i mas pravdu,ale napr ja som u nasich orechov nikdy neriesila ,dychanie,ci zapalene ritne zlazy a ine lakosinky.Nechaoem ze to niekto este paovi doma vytlaca.Preto aj tieto rasy,pre koho vlastne boli chudatka slachtene?
jasne, ze sa to moze stat, kazdy moze ochoriet..ale u psika s PP je vacsia istota…ja som bola tiez sprosta, kupila yorka z bazosu a poviem ti, za tie tri mesiace boja o kazdy den, sme zaplatili tolko, ze by sme mali dvoch papierovych psikov.. kaslat na prachy, ale co si on vytrpel chudacik moj, tak mi chyba..mal 7 mesiacov ked zomrel…nikdy uz ziadneho smrada nepodporim ..teraz mame z CHS
dakujem, dievcata, vidim, že pravda je uprostred. 🙂
@elmivelmi pleties dve rôzne veci. Orechy sú orechy, mnoziarne neprodukujú orechy, ale cistokrvne psy, ktoré ale často krizia medzi sebou z jednej rodovej línie a tým produkujú a znásobujú " chyby". Toto chovna stanica nerobí. Na krytie vyhľadáva vhodných partnerov, tak zachováva zdravie plemena. A zatiaľ fakt nie sme v situácii, že by bol nedostatok psov z nechceneho nakrytia, takže sa ozaj nemusíš obávať, že nebudu existovať aj tie orechy. Preto je dôležité, aby sa nechovne psy kastrovali.
@elmivelmi baby ti to tu už naznačili že trepeš z cesty. Ano je chovateľská stanica a chovateľská stanica , v obidvoch sa ale môže narodiť šteňa až keď jeho rodicia spĺňajú podmienky chovnosti a to je exteriér povaha a zdravie. Všetko čo tieto podmienky nespĺňa sa vyraďuje z chovu a nemôže mať šteniatka s PP. Je chovateľ ktorý odchova 1vrh s PP a keď sa vrh nepodarí už na tej fene nechova. Ale sú aj takí že odchovaju vrh nepodaria sa šteniatka podľa predstáv a skúsi na fenu iného psa. Ja mám chovatelsku stanicu 24rokov. Od mojich 19rokov a odchovala som 7vrhov. Mala som 8chovnych sučiek ktoré splnili podmienky do chovu, mali všetky zdravotné vyšetrenia nad rámec toho čo žiadal klub, uchovnovala som až kým každá jedna splnila vrcholovú skúšku nie základnú... a každá jedna bola šampiónka krásy minimálne jednej krajiny. Táto cesta k uchovneniu mala hodnotu cca 5tisíc eur. Takže ja mam tie šteniatka predávať po 200e? Bola som páčiť v Nemecku, Holandsku, Francúzsku aj v Anglicku každé párenie bolo viac ako 1200e plus cesta a ubytovanie. Tak si to zrátaj..koľko som zarobila na štenati keď sa ich narodilo 5??? Plus náklady na odchovanie šteniatka. Mesiac voľno , najkvalitnejšie krmivo nadštandardné veterinárne vyšetrenia pred odchodom komplet čip Pet pas a podobné nie lacné srandičky. Takže ak ti ide matematika z 1stupna ZŠ vyrátať si koľko som zarobila a potom povedz ešte raz ci to robím pre peniaze😉
Mi máme 2 cane corso žiadne problémy nemajú
a aky je rozdiel medzi chovnou stanicou a registrovanym chovom? z inzeratu:Ponúkam na predaj čistokrvné šteniatka z registrovaného chovu, bez PP s veterinárnym preukazom.
@elmivelmi a už ani nehovoriac o tom, že fenky v mnoziarni vrhajú niekoľko rokov vkuse, tá fena len rodí štence ako na bežiacom páse, často v katastrofalnych podmienkach, niektoré takéto psy nevideli vo svojom živote okrem klietky nič. Chovná stanica sa stará o zvieratá nadštandardne a určite nezničí fenu neustálymi graviditami. Tiež sa môžeme baviť o kvalite stravy a celkovej starostlivosti. Ale mám pocit, že ľudia tomu nechcú porozumieť, zatvárajú radšej pred tým oči, nič si o tom nenastuduju a najdôležitejšie je, že zoženu šteňa za lacno 🙄 Škoda vysvetľovať.
Ja mám moju skoro 12 ročnú, labradorský retriever, bez PP, boli sme v jednom dome po ňu, vtedy 50 eur, otec aj matka vraj mali papiere, ale tak neriešila som. Zdravá, bez problémov, dokonca na 10 rokov vrhla, čo sme mysleli, že to ani nedá, keď má taký vek.
A mám skoro 2 ročnú, kríženec mojej a vlčiaka. Úplne zdravá. Rada sa hrá, zje čo jej príde pod laby, šikovná.
Ale zase jej "sestra" každú chvíľu na veterine (no to si myslím, že skôr problém bude v štýle života, kde má presne vyberanú a na gram váženú stravu od začiatku a keď náhodou niečo vonku zje alebo jej niekto dá, skončí na veterine).
Chovna stanica a registrovany chov je to iste. Cistokrvne steniatka z registrovaneho chovu BEZ PP je blud. To je presne ten odrb, ktory pouzivaju mnozitelia.
Autorka napíš mi kľudne, venujem sa tomu okrajovo. Za mňa naozaj smer utulok. Mala som kedysi predsudky. Aktuálne je toľko šteniat, ktoré nie sú orechy, sú od šteniat v útulku krátko možno týždeň dva a potrebujú domov. Určite by som šla radšej týmto smerom. To čo si našla za inzerát je naozaj množka. Ja viem ze ľudia to berú ze ha, psickari preháňajú,ale naozaj to tak nie je. Je to šialený pohľad na šteňatá z množenia. Stastickejsie máš väčšiu šancu mat zdravého psa práve z nejakého miešanca ak už nie s Pp, ale bez pp takého co ty pozeráš by som pozerala iba ak by darovali psíkov alebo do 30€ predali. Mala by som väčší pocit istoty ze to nie je človek, ktorý to množí krizom krazom súrodencov... Množiarne vymyslaju šialene výhovorky a to, koľko zaplatíš u veterinara neskôr je šialene a určite nie je to iba 1tis.
Neviem co by si robila, keby pes ti ochorie a operácia by stala 1tis, rovno eutanazia? Vieš, ta suma je relatívne taka ako ta môže vyjsť pes za mesiac kvôli chorobám. Mať psa znamená mať aj dosť rezervu na to, keby sa mu niečo prihodilo...
Chovateľská stanica odchovava šteňatá na základe splnenia chovných podmienok rodičov, je zaregistrovaná FCI. Registrovaný chov je množiareň kde sa dá okotiť všetko čo zostane kotne a so psom ktorý je doma ideálne u susedov. Rodicia šteniat nemajú jasný pôvod len sa na plemeno podobajú, nemusia mať ani povahové črty plemena.. napr mame plne útulky agresívnych labradorov. Oni len majú chov nahlásený na veterinárnej správe q sú akože týmto krytí.. nič sa však nemení na tom že šteniatka môžu byť odchovane na šrote a namočenom chlebe a sučky sa kotia každè háranie. Ja neviem ale ja byť tebou by som neriešila fakt stena bez PP. Nemáš na psíka s PP zamysli sa či budeš mať na veterinárov lebo v celkovej sume za život psa je táto položka najvyššia. Ja som to takto vždy vysvetľovala budúcim majiteľom mojich šteniatok. Kúpna cena je zlomok toho čo ťa stojí život psa. Moja jedna mala zlomenú nohu bolo to cca 700e operácia a liečenie. Diagnostika rakoviny a nastavenie liečenia u druhej bolo tiež viac ako 1000e . Ono treba počítať aj s týmto potom. Keď sa udeje niečo v rodine chovateľ si väčšinou svoj odchov zoberie pripadne pomôže rodine preklenúť toto obdobie lebo je to jeho psie dieťa. Množiteĺ ti ani nezdvihne telefón to ti zaručím že tak to bude od chvíle čo zoberie peniaze. Majitelia mojich šteniat sa automaticky stávajú mojou rodinou a som tu non stop 24h denne pre nich a ten servis je k nezaplateniu tiež.
My mame psa od ciganov. A je to nejaky mixik, no vyzera ako znackovy pes. A nic mu neni. 🙂
A ešte jedna vec ma napadla. Veľa chovateľov ponúka svojim šteniatkam aj servis počas dovoleniek. My sme tak mávali moje šteniatka cez leto za čokoládu q pamlsky pre psov nemusela rodina platiť hotel. Keď si dáš konečný sumár ten servis je obrovská aj finančná pomoc. Ja som aj pomáhala cvičiť nech neplatia zbytočne vycvikarov ktorí ani možno nerozumejú plemenu , tiez konzultacia ked sa islo k veterinarom velakrát to bola iba panika a ja ako chovatel som usmernila a nebolo treba vysoliť u vet kopec eur a toho by som mohla písať mraky..
Kamaratka chcela mini yorka,bez PP..pes bol taky drobny ze nevladal chodit,casto padal..az po case zistili ze ma vyvojove vady a zlu koordinaciu,slabsie videl..známa chcela zlateho retrievera opat bez PP,fenka po roku zacala mat epi zachvaty,je dozivotne na liekoch...
Ja osobne by som do bez PP psa nesla,ci maly ci velky
@simona92101 to len sprostí ľudia veria, že existuje mini verzia psa. Vždy sú to len množenie najslabších jedincov ktorým dávajú najmenej jedla keď sú mali aby mali celý život malý vzrast a neskôr to "nedobehnu".. Aj tu na mk, keď vidím ako dodajú, že majú mini psika, tak mi je výsostne zle, lebo to je už fakt zahravanie sa s psikmi.
A inak, súhlasím.

Ano.byvaju to esteticky chyby - napr zla pigmentacia,chybajuci zub a podobne.napr mpja ma zrasteny pasparok na jednej nohe.inak jej vobec noc nie je,ale cena tym bola nizsia.dokonca chodime na vystavy a tu vadu riesil jediny posudzovatel 😂