Šteniatko mimo chovnej stanice
Chcem sa spýtať na skúsenosti tých, ktorí majú šteniatko mimo chovnej stanice a nemá problémy. Volala som do pár chovných staníc, šteniatko stojí cca 1000-2000 Eur. To je pre mňa veľa, zároveň nechcem hocijakého pouličného psíka. Viem všetky výhody, nevýhody , nástrahy, keď si kúpim nejakého psíka bez PP, ale zaujímajú ma reálne skúsenosti, či a aké problémy sa vám objavili, aká vysoká je pravdepodobnosť ochorení a pod.
Moja skúsenosť je,že sme kúpili Bernacku bez PP a môžem povedať, že viac nikdy. Mali sme smolu. Čím viac rástla,tým viac krivala a ma dysplaziu. Co ma nestojí malo peňazí. Pri prvom harani mala prolaps maternice,kde nasledovala operácia co tiež nebolo málo. Takže sme trafili ľudí,ktorý chceli rýchlo zarobiť
Dievcata,rozhodli sme sa pre slovenskeho cuvaca.uz mame rezerve steniatka.ano,je bez PP ,z farmy, za naklady na ockovania .je to odolnejsie plemeno z tych vacsich ,tak uvidime.
Čuvač je veľmi náročný na výchovu a potrebuje "zamestnať". Poznám viac čuvačov s nezvladnutou výchovou, ako tých so zvladnutou. Ale je to inak fakt krásny pes.
Ked ste sa uz rozhodli pre cuvaca, nejde mi do hlavu preco si sla do psa bez PP z farmy (ked si hovorila ovladas problematiku a si narocna 🙂)) Tieto psiky veru nestoja tolko co Tvoje predosle menovane, aj s PP su za ovela nizsiu cenu (kamoska chova, tak viem).
Ale proti gustu.... Takze je to jedno, uz bolo vela veci povedanych.
Vela stastia a radosti so steniatkom zelam
@akvi uvidime.
Venovat sa mu ma kto a potrebujeme aj strazenie pozemku,takze preto sme sli do cuvaca,ze nie je mäkký😊agresivitu voci vlastnej rodine pocujem 1.krat,vsetci co maju cuvaca a mam od nich skusenosti maju len chvaly na tohto psa.
@colsami pretoze som nechcela mnoziaren,kde na mne zarobia a zaroven som nemala momentalne guraz do psa "investovat".
Autorka - jasné, že moja "vzorka" je príliš malá na vyvodenie akýchkoľvek záverov. Pre mňa je to však zdvihnutý prst, ak poznám 4 čuvačov a traja sú v podstate nezvládnute psy. Jeden je zlatíčko, deti sa po ňom váľajú a neublížil by ani muche. Ale zvyšné psy, fakt problém. U jedného taký, že už mu ani zradlo nemal kto dávať, pretože jemu keď preplo, tak proste šiel po každom. Pritom sa dokázal aj hrať a byť "normálny" pes, nikto vlastne nevie, prečo to robil, ale je možné, že proste nemal dosť aktivity, resp nepracoval hlavou. On potrebuje fakt každý deň veľa práce, či fyzickej, či psychickej. Preto je to skvelý pastiersky pes, tam má naplnené všetky potreby. A ďalšie psy, ktoré poznám, tak tiež, veľmi ostré a bohužiaľ, napríklad ani s deťmi ich nemôžu nechať samých. A to sa nebavím o deťoch do 5 rokov, ale nad 10, čo už vedia, že čo nesmú robiť. No držím palce, nech sa vám podarí vychovať ho a máte skvelého psa.
@akvi ano,rozumiem.asi jediny dovod,kedy cuvac moze mat taketo spravanie je retaz alebo obmedzeny priestor,co u nas nehrozi.ziaden z majitelov tohto psa mi nepotvrdil co pises a kedze skusenost je sprostredkovana a nevies nic o sposobe ako tito psi zili u svojich majitelov,dakujem,ale nie je to pre mna relevantne.
Pozor, aby sme zas nezavadzali, jediny problem preco moze mat cuvac take spravanie nie je iba retaz, niekedy su to psy zo zlych podmienok (a detto stenata zo zlych podmienok, so zlym odchovom ci slabou socializaciou a s rodicmi agresivnymi, alebo s povahou s velmi slabym nerv.zakladom). Povaha je ovplyvnena aj dedicne takze nie je to iba o retazi.
Ak maju na farme pracujuce psy zvyknute na vsetko, snad to nebude vas pripad.
A suhlasim s akvi, tiez poznam vzorky ktore maju katastrofalne povahy, a aj take, ktore su zvladnute dobre rodinne psy.
@colsami ano,aj to,dakujem za doplnenie.ano,ide o rodinnu farmu,kde sa ma aj fena matka aj pes otec steniatok dobre a ziju s rodinou.na svojich su dobri,na cudzich nedovercivi,takto potrebujeme aj my mat.
Manzel mal pocas zivota 5 plemien psov,aj podobnych vlastnosti,nie je zaciatocnik ..
Inak my sme mali krizenca kokrspanuela a slivenskeho cuvaca,moji rodicis agresivny nebol vobec len utekal rad a rad behal,ked som s nim sla do lesa vratio sa po tyzdni,ak chytil stopu.A to bol pes na retazi a nebol vobec nejako venceny kee sme boli,my deti doma vtedy mal pohybu inak na retazi a agresivny nebol vobec.Akurat nevybehany.

Moja kamoška raz priniesla 1 pani, ktorá je jej rodina a dostali sme sa nejak na túto tému.buz si nepamätám ake plemeno to bolo, ale plemeno kúpila s PP, musela po neho do Prahy, stal v prepočte okolo 4000€ a po roku začal mať problémy a potom v kuse operácie, špeciálne krmivá, má nejakú chorobu, poradili jej psíka dať preč, ale nechcela, tak ide s ním ďalej aj keď pálky platí stale riadne. Takže ani pes s PP nezaruci že bude stále zdraví. Ja som mala kedysi ako dieťa labradorku bez PP a dožila sa krásnych 13 rokov.