Strach zo smrti
Ahojte. Viem že tu už asi bolo niekolko takýchto tém,ale moja situácia sa v tomto trochu odlišuje tak som ju len chcela znovu načať. Mám 19 rokov a strašne sa bojím smrti,je to odkedy náhle umrelo niekolko blízkych z mojej rodiny.
Bojím sa svojej smrti,smrti ďalších mojich blízkych. No skrátka celá tá predstava ma desí. A príde mi to ako paradox keďže ešte na základnej som trpela kadejakými psychickými problémami a vtedy som radšej chcela nežiť. Každopádne tento rok mi umrela moja starká a odvtedy mám takéto myšlienky a strach. Od 12tich chodím na terapie takže som to tam riešila. Mňa len zaujíma že aký majú pohlad na toto iný ludia. Niektorí z rodiny mi to vysvetlili že telo zomrie,ale duša je energia a že zákon zachovania energie ťa skrátka nepustí. Že duša je večná len sa stane nejakou vyššou energiou. Ďalší čo sú veriaci z mojej rodiny vravia ze určite niečo po smrti je,alebo veria na reinkarnáciu. Alebo veria na večný život.Moji rodičia niesú až tak veriaci,iba ocino trochu. Ja verím na niečo medzi nebom a zemou,lebo sa mi stali veelmi zvláštne veci po smrti mojich blízkych. Každopádne ma zaujíma či aj vy z nej máte strach a čo si myslíte že je po nej. Zaujímajú ma aj názory neveriacich. Určite ma tým neurazíte☺️🙏🏻. A predtým než niekto pôjde do mňa skákať,že na čo to tí mladí cez leto myslia,tak včera som objavila staré fotoalbumy kde mám fotky ešte s mojimi milovanými zosnulými a preto to zas na mňa prišlo.
@romcici17 dobre robis ze riesis s psychologom…si citliva aj ja 🙂…som veriaca, verim ze smrtou zivot nekonci, treba pekne zit pre druhych hlavne ma zmysel vtedy zivot…mne zacal vtedy ked som porodila…vsetko dava zmysel…aj lieky beriem na psychiku som stastna ze mam deti neriesim svoje stavy…verim ze budem zit aj ked zomriem nebojim sa doverujem Bohu veci kt nedokazem ovplyvnit neriesim
@nikoletta1712 Ja si myslím že pred pár rokmi som nežila až tak naplno. Teraz žijem naplno tak ako sa len dá. Keď skončím štúdium tak budem žiť rovnako naplno ako teraz,len možno o čosi trochu viac ako popri štúdiu a strach zo smrti je prirodzený,hlavne sa človek nad tým zamyslí keď mu odídu nečakane blízky.
@ivanakaka Pravda☺️. Ja žijem konečne aj pre seba,pre rodinu,pre priateľov a zážitky. Teraz keď mi ale zomrelo dosť blízkych za posledné roky,tak som sa nad tým pozastavila. Podľa mňa treba život prežiť naplno dokonca a až na jeho konci sa obávať smrti,ale táto téma človeka určite napadne občas aj počas života a mladosti
@romcici17 mne zomrela svokra, uz davno. V deň smrti mi vosla do sna. A na ďalší deň som ju videla ako ducha v jej dome. Ja verím v ducha a verím hlboko v Boha. Najviac čo si prajem tu bit čo najdlhšie pre moje deti a mať čo najdlhšie svojich rodičov. Snažím sa veľa ďakovať panu Bohu a anjelom.
@citron25 tak pevne zdravie rodicom prajem a tebe optimalne nesmrtelnost 😉
@romcici17 Zdravím, nuž ja som veriaci človek. Svoju vieru zakladám na liste, ktorý Boh pre nás dal zapísať. Aj pre mňa osobne, aj pre vás, či ktoréhokoľvek človeka na zemi. Väčšina veriacich sa prikláňa k tomu, že niečo po smrti musí byť. /Mnohí dospejú k takýmto záverom po tom, čo niečo nadprirodzené prežijú./ Ľudia tomu chcú veriť hlavne preto, lebo nechcú prijať fakt, že by sa život mal tak rýchlo skončiť. Človek nemal zomierať a smrť pre nás nie je prirodzená, nikto si nevie predstaviť presný deň a hodinu svojej smrti. Zdravý človek prirodzene plánuje a túži žiť....NEMYSLÍM SI, ŽE JE SPRÁVNE Z HĽADISKA BOHA VYBRAŤ SI NIEČO, ČOMU CHCEME VERIŤ. Prečo to tvrdím? Pretože, ak mi Boh vo svojom liste raz dáva vedieť, že po smrti nič neexistuje, kto som ja, že túto informáciu mením na pravý opak? Nebol to práve Stvoriteľ, ktorý sa prvý zmienil o tom, že nezávislosť od Boha povedie ľudí k smrti? /1. Moj. 2:17/ Hovorí mi teda Boh o smrti pravdu alebo ma klame? Nikto sa "odtiaľ" nevrátil, píšete...Ale, mnohí v 1. storočí áno. Napríklad taký bohabojný Lazar. Prečo Ježiš pripodobnil smrť k spánku? /Ján 11:11-13/ Nuž z dvoch pádnych dôvodov: 1. človek, ktorý hlboko spí, nevníma svet okolo seba, nezúčastňuje sa na ňom....2. Človek, ktorý zomrel bude môcť opäť vstať - tak ako človek, ktorý sa prebudí....Ak by sa Lazar dostal do "neba" ako sa tam veľa veriacich ľudí chystá, prečo ho Ježiš, jeho priateľ, priviedol opäť k životu na zem, kde vládne utrpenie, choroby, stárnutie a smrť? Mal "jeho dušu" ponechať v šťastí a spokojnosti v nebi v blízkosti Boha...Ale, Ježiš vedel, čo znamená pre človeka smrť a vedel aj to, že Lazar jednoducho prestal 4 dni existovať a on ho mocou od Boha opäť privedie k životu...Vedel, že nebol v nebi /presnejšie povedané, jeho "duša"/ ....Keby bol a niečo by tam zažil, určite by o tom podal svojím sestrám správu a záznam by sme v Písme o tom našli. Jeho sestry sa nesmierne tešili, že ho budú mať opäť pri sebe a budú spoločne zdieľať ďalšiu etapu života...A ešte by som sa rada zmienila o klinickej smrti, ktorá neznamená definítívnu smrť..., pretože je možné človeka po pár minutách, dostať do "kondície" opäť. Myslím, že Boh veľmi dobre vedel, že v histórii ľudstva nastane čas, kedy lekárska veda bude na takej úrovni, aby mnohým z klinickej smrti pomohla. Napriek tomu však Boh hovorí o tom, že smrť je opakom života. Hovorí však aj o tom, že nemusí to byť úplný koniec pre človeka - nastane vzrkriesenie spravodlivých i nespravodlivých - záznam o tom je v Skutkoch apoš. 24:15 citujem: "Dôverujem Bohu /iný preklad hovorí - mám nádej v Bohu/ ako aj títo muži, že nastane vzkriesenie.....", teda pisateľ týchto riadkov nepochyboval, že príde doba, kedy ľudia opäť ožijú. Vedci sa pokúšajú prísť na to, čo sa deje s človekom, ktorý prežíva klinickú smrť. Dúfajú, že kvantová fyzika im v tom pomôže. Mnohí tvrdia, že za tým môžu byť hormóny, ktoré sa v nadmernom množstve uvoľňujú, spôsobujú halucinácie či videnia duchov...No nech je to akokoľvek, isté je, že "otec lži" v Edene ľuďom nahovoril, že nezávislosť k smrti nepovedie. My však vidíme, že to bolo klamstvo. Stojí za úvahu, kto to dnes chce ľuďom nahovárať, že človek dostal dušu a "duša po smrti prežíva telo"...Kto je to, kto vytvára a šíri predstavu o tom, že smrť je len prechodom do iného života. O tom niet pochýb, že ľudia majú rôzne zážitky so svojimi milovanými mŕtvymi. Kto však za tým všetkým stojí? Či nie ten, kto začal odporovať Bohu už na počiatku ľudských dejín? Ak je celá správa od Boha pravdivá, je namieste jej venovať dostatočnú pozornosť a prijímať to, čo sa v nej dočítame. Ak existuje Boh ako mocná duchovná /pre nás neviditeľná inteligentná bytosť/, potom je namieste uveriť aj tomu, že existujú aj duchovné bytosti, ktoré Bohu odporujú a vyvolávajú v nás pocit, že pravda je tam, kde v skutočnosti nie je. Ježiš povedal "spoznáte pravdu a pravda vás oslobodí" - Ján 8:32. Prajem všetko dobré.
@romcici17 Šťastná smrť je majstrovské dielo 😇❤️🙏
Šťastná smrť je majstrovské dielo a majstrovské dielo sa nedosiahne za deň. Základným dôvodom, prečo sa bojíme smrti, je to, že sme sa na ňu nikdy nepripravili. Väčšina z nás zomrie len raz, hoci sme mali zomrieť každý deň. Smrť je hrozná pre toho, kto „zomrie“ len vtedy, keď zomrie; ale je to krásna vec pre toho, kto pred smrťou „umrie“.
Po smrti neexistuje liek na život. Ale pred smrťou existuje liek: zomrieť sebe, a tak nasledovať zákon obetovania, ktorý je zákonom celého vesmíru. Neexistuje iný spôsob, ako vstúpiť do vyššieho života, ako zomrieť nižšiemu životu. Človek nemá možnosť tešiť sa zo zušľachtenej existencie v Kristovi, pokiaľ nie je vytrhnutý zo starého Adama. Lebo k tomu, kto vedie umŕtvený život v Kristovi, smrť nikdy neprichádza ako zlodej v noci, lebo on sám ju zaskočí. Umierame každý deň, aby sme dobre zomreli a každý deň to opakujeme, aby sme uspeli.
Či sa nám to páči alebo nie, nemôžeme uniknúť tejto pravde, ktorú vyjadril svätý Pavol v liste Hebrejom: „Je ustanovené, že človek musí zomrieť len raz a po smrti musí nasledovať Súd“. Zatiaľ čo sa vaši príbuzní a priatelia zhromažďujú okolo vašej mŕtvoly a pýtajú sa: „Koľko toho nechal?“, Anjeli sa budú pýtať: „Koľko si vzal so sebou?“
Rozsudok bude dvojaký. Budete súdení v okamihu svojej smrti: Osobitný súd; a v posledný deň sveta posledný súd. Prvý Súd je potrebný, pretože ste osoba, a preto ste ako jednotlivec zodpovední za svoje slobodné činy: vaše diela vás budú nasledovať. Druhý súd sa uskutoční, pretože ste dosiahli svoju spásu alebo svoje večné zatratenie v kontexte spoločenského poriadku, teda v tajomnom Kristovom tele, Cirkvi. Budete teda súdení podľa svojho vplyvu na ňu.
Po smrti vás čakajú tri možné stavy:
Peklo: Bolesť bez lásky.
Očistec: Bolesť s láskou.
Raj: Láska bez bolesti.
(Fulton J. Sheen, z edícií „Facts for Eternity: Úvod do kresťanstva“)

@romcici17 odporucam knihu Zivot po zivote.