Strašne závidím a ničí ma to
Ahojte,
Pre zaciatok - pisem anonymne, lebo ma tu asi niektore poznate. V prvom rade sa sama hrozne hanbim za to, co citim, takze prosim nebudte moc tvrde. V podstate je to tak ze citim nieco co strasne nechcem a prisla som sa ako keby vyrozpravat.
Moja niekdajsia kamaratka zo studentskych cias sa asi pred polrokom vydala, zistila som to pred par dnami. Vydala sa do jednej z najbohatsich slachtickych rodin sveta a zije v nadhernom zrekonstruovanom kastieli. Fakt si nevymyslam. No a mna to uz 3 dni neuveritelne zoziera. Len pre objasnenie - nie sme ziadna elita a ona je obycajne dievca z normalnych pomerov ako ja. Ani to nie je bohvieaka krasavica, skor seda myska. Proste pribeh na styl Popolusky. Ani netusim, ako sa vobec dostala do spolocenskych kruhov, kde spoznala niekoho takehoto.
Ani nejde tak to, ze ma peniaze - peniaze vie dnes zarobit kazdy tvrdou pracou a sikovnostou, a ja mam uspesne podnikanie, aj ked samozrejme nezijem v kastieli. Lenze tym, ze ona teraz patri vyslovene k hrstke absolutnej svetovej elity, ma moznosti, ktore ja nikdy nebudem mat, nech makam ako makam. Niektore veci su skratka pristupne len privilegovanym, a bez pozadia vplyvnej rodiny ich "bezny smrtelnik" nikdy nedosiahne.
Ako som uz povedala, nenavidim sa za tieto prizemne emocie. A neviem, ako sa ich zbavit. Cely den si opakujem mantry, ze peniaze nezarucia stastie, ze ja sama mam krasny a naplneny zivot, ze kolko ludi nema ani zlomok toho, co ja, ze generacne bohatstvo je zalozene na otroctve a vykoristovani a do niecoho takeho by som nechcela patrit. A furt dokola mi to ide v hlave cele. Neviem, co mam robit.
preco si nedoprajes, po com tuzis? preco si doprajes len zavidiet? preco tie presviedcacky, ako peniaze nie su vsetko a generacne zdedene peniaze su spinave? ved ked po tom tuzis, tak si to dovol.. a aj ty mozes raz zit na zamku a mat pristup k veciam, ku ktorym ho maju len privilegovani.. nie je to nic nerealne.. ako vidis, kamoske sa to podarilo a to 'nie je nic extra', tak preco nie tebe? .. si povies, ze keby to bolo take jednoduche, tak by sme na zamkoch zili vsetci.. no nezili.. lebo nie kazdy po tom tuzi.. ja napriklad ani nahodou
Mne sa paci vyrok:
Zo svine palac neurobi princeznu,ale z palaca sa stane chliev.
@liusa82 ano, je to vymyslene 😀 obycajne dievca sa dostane k vlastnikom polky zemegule, kazdy tu rodinu bezne pozna, ze jej patri pol svetoveho katastra. Normalne synovi dopriali popolusku z plebsu a ona teraz dava fotky na ig a moze si robit co chce. Nemaju ziadne povinnosti, majetok sa spravuje sam atd
@babulkomale To preco musis niekoho zhodit a urazit aby si vyjadrila svoj nazor? To nevies bez toho?
Prečítaj si knihu Čaro jednoduchého zivota.je to real príbeh pastierky oviec z Francuzska,ktora nikde nikdy okrem svojho okolia nebola,zila v skromných pomeroch a prenadherne rozprava o svojom zivote.k stastiu ti ozaj vela netreba,len sa to musime nanovo ucit.

Tak chvilu zavid, nebran sa tomu, postupne sa to utlmi. Vzdy, ked to pride, tak si v duchu povedz:"Mrzi ma, ze nemam ... (nieco, co ona ma)", "som nahnevana, ze nemam take moznosti ako ona", "Nerozumiem, ked ona mohla stretnut niekoho takeho, preco nie ja, v com je asi tak lepsia?"... alebo cokolvek ine, co sa ti s tou zavistou spaja. Prijmi tie pocity, porozmyslaj, odkial prichadzaju a ci s niecim nevies nieco urobit, vytvorit si nejaku vlastnu moznost. A potom si prejdi zoznam toho, za co si vo svojom zivote naozaj velmi vdacna, vsetko si to vymenuj. Malo by sa to ukludnit.