Študovať naraz dva jazyky aj ďalšiu školu?
Poraďte mi prosím, riešim už dlhší čas istú dilemu týkajúcu sa môjho ďalšieho vzdelania. Mám 26 rokov, už jednu výšku za sebou a nič z toho, žiaľ, takže uvažujem o ďalšom vzdelaní. Chcela by som vyštudovať učiteľské jazyky, španielčinu a francúzštinu, lebo jazyky sú mojím snom už dávno, ale možno chcem zostať len rpi bakalárovi, aby sa dalo učiť aspoň v jazykových, súkromne a tak, no ale popri tom by som si chcela pridať aj inú školu, ja neviem, uvažovala som o architekrúre, ak by ma prijali, ale keďže už by som mala načase aj pracovať,t ka neviem, ako to urobiť, lebo pri dvoch školách by pracovať asi znamenalo značnú psychickú aj fyzickú záťaž...Čo bys te robili na mojom mieste vy? Dali by ste si len tie jazyky buď popri práci alebo interne, a vykašľali sa na druhú školu, Alebo by ste napr. takú architektúru uprednostnili pred jazykmi? Dali by ste prednosť štúdiu z prestíže alebo štúdiu zo záujmu, Ďakujem za ohlasy a teším sa, dúfam, že mi poradíte a možno mi aj pomôžete.
@esmera a co si studovala teda? Ja si tiez robim druhu VS popri zamestnani. Prvu VS mam politologiu -europske studia a bavi ma to dodnes, lenze kedysi som mala ruzove okuliare a myslela som si, ako ja pojdem do Bruselu a budem sa pohybovat na poli medzinarodnej politiky. 😀 No, realita je trosku ina...ved pozname, ako to na Slovensku (a nie len na Slovensku) chodi... Kedze od svojich 23 rokov ucim anglictinu a vzdy ma bavila, dala som sa studovat rozsirujuce studium pre ucitelov. Anglictinu ale ovladam na urovni C1 a ja osobne nemam problem s prednaskami a studovanim na skusky (samozrejme, ze vsetko je v anglictine). Pre mna je to zabava a to studium nie je pre mna velmi narocne. Mam ale spoluziacky, ktore si mysleli, ze ich na VS niekto bude ucit jazyk a vobec to nezvladaju. Mysleli si, ze si s maturitou vystacia, ale ukazalo sa, ze to nie je take jednoduche. Od nas uz chcu uplne plynulu anglictinu. Jazyky sa daju kvalitne naucit aj v jazykovke...takze ja osobne by som na tvojom mieste zacala tam.
Moj nazor je taky, ze ak clovek chce, dokaze vela a na studium nie je nikdy neskoro. Studium popri zamestnani je sice narocne, ale da sa to zvladnut, ak clovek chce a ma dostatok sebadiscipliny. Podla mna by si mala do toho ist, len uz ostava na tebe, ktory z odborov si vyberies. Drzim prsty.
A este som chcela, ze ja som chodila do prace, poobede som doucovala a este som popri tom chodila na francuzstinu. Tahala som sice kazdy den od 7.30 do 19.00, ale ked nemas doma deti, tak sa to da. 😉
@esmera pocuj, ked si taka sikovna, tak co si nezostala ako studacka v Espani a tam sa nedala na romanske jazyky ? Ved stredne skoly s vyucbou spanielciny, ci gymnazia umoznovali naj studentom zostat niekde v Malage, pripadne v Seville ci Madride .... Najlepsie je studovat aj tak vonku, lebo clovek je hodeny do vody a musi sa naucit plavat. Mna slovenske univerzity velmi neinteresuju, odkedy som skoncila a bude to uz okruhle cislo 🙂
Nie je jazykovka ako jazykovka, lektor, kt. vyucuje dany jazyk musi pochadzat z danej krajiny, tolko moj nazor z vlastnej skusenosti slovenskych jazykoviek. A este lepsia jazykovka je, ked clovek vypadne za hranice a tam sa naucit na vlastnej kozi fungovat aj komunikovat a popritom si dokonci vzdelanie, ake ho bavi.
K tej medine, je to super odbor, tak isto aj pravo aj na to musi byt clovek nadany...mna by to bavilo. 😀
Pozri sa, toto je nas nezainteresovany nazor, takze sa vyjadrujeme k danej teme...co je lepsie ? to musis vediet len ty sama, nikto ti neporadi, lebo su ludia vsestranni a su aj taki, ktorych vobec nic nebavi. 🙄
@esmera ucinim FRJ a SPJ po jazykovkach a firmach sa pravdepodobne neuzivis. Resp. bolo by to o drzku. Zacinala by si rano a koncila vecer a lietala by si po celej BA...Mozno sa tak da fungovat rok, ale urcite nie cely zivot. V Nitre sa daju studovat jazyky aj externe. Jazykovky vacsinou ani tak nevyzaduju VS, ak mas nejaky medzinarodne uznavany certifikat a ak mas este k tomu prax, tak im to staci. Ak si chces privyrobit, tak jazykovky su fajn, ale nie ako hlavny zdroj obzivy. Tam by som radsej stavila na medzinarodne skusky, nemusis to studovat na VS.
suhlasim s tym, co napisali dievcata, a nechcem ta odradzat, ale studium architektury nie je prechadzka rajskou zahradou! je to narocne 6 rocne studium s dost narocnou matematikou, rysovanim a podobne...
takze ak chces ist, tak cestou dalsich jazykov, mas k tomu predpoklady 🙂
Inak, dnes byt zacinajucim pravnikom nie je luxus... ako cerstva absolventka by si musela makat o dusu, aby si o par rokov mala ako-tak...
Totizto, aj ti ludia, ktori vyucuju po jazykovkach, maju vacsinou aj ine prijmy.... myslim, ze nie je az take podstatne kde sa ten jazyk neucis, ide o to naucit sa ho kvalitne.
Technicke skoly su narocne na cas, chodila som na VS stavebnu, tak viem o com hovorim, neviem si predstavit studovat architekuru popri zamestani.
Ak mas predpoklady, tak chod radsej na jazyky.
@esmera
a nechces radsej vyuzit tvoj talent na jazyky v nejakej inej praci ako v uceni? ako tu ktosi pisal, tak ucenie v jazykovkach je o hubu, vacsina ta zamestna na zivnost, s ktorou to po januari 2011 nebude med lizat a zarobis malo, jazykovka ti da par hodin, dalsie musis nahrabat v inych. ci ti staci bakalar alebo magister- mne ponukli ucit zaciatocnikov spanielcinu a nemam ani jedno ani druhe zo spanielciny, len kurzy 😉 uplne ti staci vyborna znalost jazyka podporena statnicou alebo medzinarodnym certifikatom, do ktoreho by som na tvojom mieste investovala cas a peniaze.
jazyky by som v tvojom veku studovat nesla. VS ta jazyk nenauci, ucis sa 5 rokov o jazyku. morfologia, syntax, lexikologia, stredoveka literatura a bla bla bla...teoria teoria teoria. na jazykovku kompletne nanic.
ze anglictina vytlaca ostatne jazyky - ak si pozries ponuky jazykoviek, tak v kazdej su aj romanske jazyky, toho by som sa nebala, navyse, ked si pozries prekladatalske/tlmocnicke agentury, tak za anglictinu ti daju najmenej penazi, pretoze ju dobre ovlada vela ludi, nie je problem niekoho zohnat, ale ine, netradicne jazyky su platene vyssou sadzbou. 😉
alebo sa chod popytat do skol, ak chces ucit, ci ta nezamestnaju a urob si statnicu z jazyka externe, budes mat plat aj studium, v skole naberies potrebnu prax. jazykarov je stale malo, niektori dochodkari mozno odidu do dochodku, moze sa ti uvolnit miesto, aj ked si nekvalifikovana.
architektura - podla mna na toto je fakt neskoro, aby si s tym robila "karieru". tento rok uz nestihas, a ak ta zoberu na buduci rok, vyjdes ako 33 rocna bez praxe.
istym sposobom ta ale chapem, po skonceni VS som sa necitila na to ist pracovat, chcela som este jednu skolu, ale s odstupom casu som zistila, ze by to bol omyl a len som zatvarala oci pred bduucnostou.
daj vediet, ako si sa rozhodla
esmera, ale pamataj na to, ze pokial si uz jednu VS vystudovala, tak dalsiu uz budes mat spoplatnenu a to aj v pripade, ze studium je inak nespoplatnene.... a tie sumy byvaju nemale a to aj na verejnej VS.... myslim, ze napriklad na UK je to cca 1000 € na akademicky rok. Pokial chces ist na doktoranskej studium, tak popri tom teda skus tie jazyky. Ako pisali dievcata VS ta nenauci zivy jazyk, to je len teoria. Takze potom skor cez kurzy.
teraz som docitala dalsie prispevky.... esmera, neuraz sa prosim, ale zda sa mi, ze vlastne nevies, co chces....
zaujmov a tuzob srdca mas akosi privela az si nevies vybrat... Ak si este normalne nepracovala, tak sa zamestnaj, skus aky je normalny zivot, praca a potom uvidis, kam ta to bude v tvojich tuzbach tahat... vela ludi svoje smerovanie v zivote riesi v suvislosti s tym, aku pracu robi.. ake su poziadavky na trhu a podobne... a tymi cudzimi jazykmi nic nepokazis 😉
@esmera -ja by som isla do prace v tvojom vystudovanom odbore a popri tom by som skusila tie jazyky.. 😉 a ver, ze medicina, ani pravo nie je az taky luxus, hlavne cerstvo po skole urcite nie a mnohi ani po mnohych rokoch sa nemaju luxusne, treba na tom makat..a vedz, ze viem o com hovorim.. 😉
tak po mojich skusenostiach razim teoriu byt zamestnana, aj ked nie vzdy clovek moze robit to, co ho bavi... pokial nepotrebujes peniaze, tak chod studovat... a zamestnaj sa neskor... ale to, co sa clovek v zivote nauci, a dokonca niekdy aj v tej praci co ho nebavi, je na nezaplatenie.. 😉
ja napriklad pracujem od svojich 18, teda od maturity.. mam technicku strednu skolu... v odbore som ciastocne pracovala dva roky, odvtedy mimo, a boli roky ked to bol brutal, nebavilo ma to, ale nebolo na vyber.. pokusy zmenit zamestnanie boi tiez.. a potom som bola aj nezamestnana a bola som vdacna aj ze som zohnala pracu upratovacky... vtedy som si zacala ujasnovat svoje smerovanie a chcela som sa hlavne normalne zamestnat, a az ked som si zase nejake roky odrobila tak na VS som nastupila az v 32 rokoch... nelutujem vsak ziadnu pracovnu skusenost.... dalo mi to vela....
teraz pracujem na plny uvazok, studujem, chodim na anglictinu a niekedy je to poriadna nahanacka stihat vsetko... a do buducnosti mam aj dalsie plany - dalsie jazyky... nesilim to naraz, vsetko postupne.. 🙂 cas ukaze...
lienocka, suhlasim s tebou 🙂 moji znami to tiez potvrdia, ze ani medicina ani pravo nie su takym luxusom ako sa zda..
ahoj, no kazda VS ta vytazi, to nie je ako na strednej, ked mal clovek kopu volneho casu. Tazko povedat, ktory odbor bude mat buducnost. Pretoze podmienky na trhu sa menia. Ak by si bola chalan a mala 20, tak ti poviem ze informatika 😀
A okrem toho, ak uz jednu vysku mas, tak naco ti bude dalsia? K comu ta to teraz vlasne taha? Co by ta bavilo?

ahooj esmera...moj nazor j taky, ze vyber je dost tazky. V prvom rade by som chcela povedat, ze studium popri zamestnani je dost narocne aj z hladiska casu aj financii. Externe studium si treba cvakat a stoji nie male peniaze, niektore odbory splhaju na 1200 eur mozno aj viac.. 😒
Je pravdou ze internisti chodia pravidelne pocas tyzdna do skoly podla rozvrhu, ale to ich neuzivi, musia si tiez urcite popri studiu hladat pracu alebo brigadu, pokial ich nefinancuje ina strana ako napr. rodicia.
Francuzstina a spanielcina su super jazyky, ale myslim ze na ich studium musis byt jednoznacne dobre jazykovo vybavena, takze uz pri vstupe na UNI musis tieto jazyky vynikajuco ovladat. Nie je to ako mat nadanie na jazyky a nieco sa predsa naucim na vyske, musis prist uz pripravena, vediet komunikovat, rozumiet, vyjadrit sa k danej tematike, citat knihy a pod. Nikto sa tam nebude hrat s tebou v rukavickach a ucit ta zdvorilostne frazy .
Oba romanske jazyky su velmi podobne, takze podla mna je FRA dost narocna. Neviem ci v jazykovke netreba magistra, nie som si ista ako to teraz funguje v slovenskych jazykovkach, zavisi od typu skoly a ich poziadaviek/vyberu.
Na druhej strane je architektura jednou lukrativnou pracou v dnesnej dobe a mna osobne tiez velmi zaujima. Tento obor vsak velmi obsirny a zavisi na cloveku co konkretne z architektury by chcel robit. Clovek musi byt velmi kreativny a mat vztah k tvorivej cinnosti, ale aj vela casu projektovat nieco zaujimave.
Ako si to nazvala studium prestize a studium so zaujmu je dost cudne porovnanie, ludia studuju co ich bavi, niektori to co musia, lebo bohuzial, dostatok miest na UNI nie je nazvys, tak sa museli vzdat toho co ich bavilo. Ked ta prestizny predmet ci obor bavit nebude, tak neviem kam to dalej dospeje. V praxi sa stretavame s mnozstom ludi, kt. nebavi ich praca a robia to len z donutenia, a taky je potom ten vysledny efekt.... 😖
Na druhej strane vsak nechapem jeden fakt, preco vznika tolko odborov, katedier, kombinacii, ze ked student vystuduje, neznamena pre prax absolutne nic, je sice titulovany s diplomom, ale s jeho odborom sa bohuzial neda nic robit. Takze v buducnosti budeme mat strasne vela titulovanych ludi, ktori nebudu vediet v praxi nic vykonavat a nikde sa nebudu moct uplatnit (vzhladom nato co studovali) a tak klasicke zakladne povolania a obycajna praca ludi ci robotnikov zanikne. Je to na zvazenie, ako dalej postupovat a aku vhodnu volbu zvolit do buducnosti, tu ti bohuzial nik neporadi, je to len na tebe samotnej. good luck. 😉
Este jedna otazka na zaver .... Preco si sa nedala na jazyky uz davno, ked ako pises ta vzdy velmi bavili ???? 😅