Študovať naraz dva jazyky aj ďalšiu školu?
Poraďte mi prosím, riešim už dlhší čas istú dilemu týkajúcu sa môjho ďalšieho vzdelania. Mám 26 rokov, už jednu výšku za sebou a nič z toho, žiaľ, takže uvažujem o ďalšom vzdelaní. Chcela by som vyštudovať učiteľské jazyky, španielčinu a francúzštinu, lebo jazyky sú mojím snom už dávno, ale možno chcem zostať len rpi bakalárovi, aby sa dalo učiť aspoň v jazykových, súkromne a tak, no ale popri tom by som si chcela pridať aj inú školu, ja neviem, uvažovala som o architekrúre, ak by ma prijali, ale keďže už by som mala načase aj pracovať,t ka neviem, ako to urobiť, lebo pri dvoch školách by pracovať asi znamenalo značnú psychickú aj fyzickú záťaž...Čo bys te robili na mojom mieste vy? Dali by ste si len tie jazyky buď popri práci alebo interne, a vykašľali sa na druhú školu, Alebo by ste napr. takú architektúru uprednostnili pred jazykmi? Dali by ste prednosť štúdiu z prestíže alebo štúdiu zo záujmu, Ďakujem za ohlasy a teším sa, dúfam, že mi poradíte a možno mi aj pomôžete.
@esmera
Podla mna si skus ujasnit, co by si chcela ROBIT. Tak celkovo v zivote. A podla toho sa zariad. Ja chapem, ze je to tazke, mala som to dost podobne, az na to, ze som od mala vedela, ze chcem studovat jeden konkretny cudzi jazyk. Ale dllllho som nevedela, co s nim. Aj som ho vystudovala na VS, aj som sa kade-tade potlkala, tlmocila, prekladala, ucila, robila si doktoranturu, aj nedorobila 😀... No a po istom case mi doslo, ze vlastne ja proste rada robim s tym jazykom, a mozem aj ucit, aj tlmocit, aj prekladat, a hlavne sa z toho tesit, ze sa venujem niecomu, co ma bavi. Myslim si, ze zaklad je najst si nieco, co ta bavi a byt v tom dobra, uplatnenie si najdes ak si dost tvoriva a budes sa vediet predat 😉 .
Napr. urobit nejaku detsku vystavu pre Bibianu - teda neviem, ci je to taketo jednoduche, ako to teraz pisem, ale proste si vymysliet nejaku metu, co by si rada dosiahla, cosi, co by si chcela spravit.
A ked vobec nevies, co by si robila, ale napr. ta desne laka ist na lod a oboplavat pol sveta, hoci by si pri tom robila casnicku, chod do toho. Ked mas chut zalozit si vlastnu firmu a skusit, co to obnasa - ucin pokus. A ked sa chces zdokonalit v nejakom jazyku - chod von aspon na pol roka.
@esmera ahoj, podľa mňa 26 rokov je dosť na to, aby si sa začlenila do pracovného režimu a začala si na seba zarábať sama, a s vlastnými peniažkami si môžeš robiť čo chceš, ak budeš stíhať tak napr. aj študovať ďalšiu výšku 😉 a nikto ti už do toho nebude môcť kecať.. sorry ale podľa mňa je blbosť ísť teraz interne študovať ešte jednu výšku, skončíš budeš mať 32 a ver mi že žiaden zamestnávateľ nebude nadšený z 32 ročnej ženy (ktorá možno bude chcieť čoskoro na materskú) bez akejkoľvek praxe... sny sú pekná vec ale z tých sa nenaješ a život a prax je o niečom inom.. ale to čoskoro zistíš 🙂
@esmera ťažko povedať, možno si mala ísť hneď študovať to čo ťa baví, možno si mala popri štúdiu prvej školy realizovať svoje sny.. teraz je už neskoro plakať nad rozliatym mliekom, ale skús vyťažiť čo najviac z reálnej situácie..
neuvedomila som si že táto diskusia začala pred dvoma rokmi.. ako si teda naložila s tými dvoma rokmi? študovala si, šla si robiť na tú SAV, čo si mala ponuku?
@esmera hm, podľa mňa by si hlavne mala prestať negatívne myslieť, napr. keby si šla vtedy na SAV , keby si toaspoň skúsila tak by si sa na vlastnej koži presvedčila či by ťa nevzali, a keby si sa dala na ten doktorát, teraz by si bola už pred koncom a mala vyššie vzdelanie a hlavne by si užitočne trávila svoj čas! občas treba zodvihnúť zadok, prestať sa ľutovať a porovnávať s inými, ktorý sa vybrali inou cestou a vrhnúť sa do vecí po hlave! už si mohla mať za sebou 2 roky výšky jazykov, z B1 franiny si už mohla mať min. B2 ak nie C1, pomaly sa pripravovať na bakalára, už si mohla byť v 1/3 štúdia architektúry.. sorry, ale sny sa ti splnia len vtedy ak pre to aj niečo urobíš, chlieb nezvykne padať rovno do úst!!! radšej urobiť pár zlých rozhodnutí ale i tie ti niečo dajú, aj tie ťa niekam posunú ako sedieť doma a báť sa rozhodnúť.. uvedom si, že ti uteká život pomedzi prsty...
@esmera snivat je pekna vec, ale ak chces zrealizovat svoje sny, musis pre to aj nieco urobit...vsetci, ktorym sa sny splnili, zrejme preto aj vela spravili, nie len snivali 🙂
A ako tak citam co pises, mam pocit, ze Tebe sa vlastne ani nic nechce robit, do SAV by si sa nedostala, v skole ucit Ta nebavilo...ja si myslim, ze vela ludi robi pracu, ktora ich az tak nebavi a zacne ich bavit postupne, a ak nie, tak tam ostanu bud kvoli dobremu zarobku, kolektivu, a ak nie su spokojni, tak si popri praci hladaju nejaky novy job...ale doborovolne byt nezamestnana, s tym, ze toto ma nebavi, hentam by ma nevzali, hento je zas daleko a nechce sa mi dochadzat...s takym pristupom by si mohla mat aj 10 vysokych skol a stale spokojna nebudes 😉 ono hlavne treba pristupovat k zivotu aktivne, pozitivne, a nie cakat, kym Ti niekto zavola a ponukne najlepsiu pracu na svete...ktora by Ta aj tak urcite nebavila 😀
@zabka88 A este som chcela ohladne zamestnania, nerozmyslala si nad tym, ze sa mozes zamestnat aj inde ako mas aprobaciu ? Podla mna je dost tragicke, ked si ludia s VS hladaju flek len v odbore a cokolvek ine odmietaju lebo "to nie je z ich odboru"...a potom naozaj skoncia aj niekolko rokov vlastne ako dobrovolne nezamestnani...naco potom taka VS je ? Ja jazyky nemam sice vystudovane, ale tiez ovladam plynule fr a takmer plynule span, a aj bez vystudovaneho jazyka som robila prekladatelku fr, vobec k tomu skolu netreba, ak je clovek dobry, moze robit aj ine, ako vystudoval 😉
@esmera neskúšala si robiť preklady z domu? dá sa robiť pre firmy aj externe a popri tom môžeš mať aj inú prácu resp. si založiť rodinku, možno to nie je práca na stálo ale začať nejako treba a každý preklad ťa posunie aj jazykovo... hlavne začni! ak sa nedá v meste kde bývaš, tak sa neboj ísť inam, do iného mesta, do iného štátu..
@esmera ahoj, poradím ti len jedno - rozpošli si pekne cv-čka, aj cez profesiu a iné portály, je ich dosť. Ber každú prácu, ktorá by ťa uživila. Pokiaľ vieš jazyk, práca ako asistentka, sekretárka, junior účtovník - to sa v Bratislave zamestnáš, nemusíš mať strach. A čo sa týka financiíí, ktoré spomínaš, podľa mňa to je len slabá výhovorka. Nakoľko to trvá už 2!!! roky, a ty s tým nič nerobíš, len snívaš. Privát v Ba , keď si budeš na začiatok izbu deliť s nejakou inou babou, ťa vyjde na ca 120-140 eur. Poznám veľa ľudí, čo tak začínali,a postupne sa presadili. Hlavne, nehľadali ako sa to nedá, ale ako sa to dá! a ono sa to dá, ver mi!
Tak veľa veľa síl a hlavne voľu niečo v živote chcieť a dokázať!!!! 🙂
@uctovacik123 hehe, to mi pripomenulo moje začiatky v blave v nezariadenom byte, prespávanie v spacákoch, pivové debničky slúžili ako stolíky.. a žili sme , lebo sme chceli! 😀
@zabka88 🙂)) to poznajú mnohé z nás. 🙂 a bolo to fajn, na začiatok, na rozbeh , ostali pekné spomienky 😀 Presne ako píšeš, lebo sme chceli a tak to šlo 🙂)))
@esmera ale keď si u vás prácu nevieš zohnať, čo vlastne chceš počuť na tomto fóre. Dievčatá ti tu radia, ale bez tvojej ochoty na tom niečo zmeniť, sa v tvojom živote nezmení nič. Nemusíš odísť do Ba navždy, ale zatiaľ, kým nenaberieš prax v nejakom odbore, ktorý by si neskôr mohla vykonávať aj z domu. 😉